: Geneva Lab L og XL

Superlyd i én boks

Entusiasmen slukner ofte når man skrur opp lyden på designanlegg flest. Ytelsen står ikke alltid i stil til utseendet, men her er unntaket som bekrefter regelen.

Lyd & Bilde mener

Beste enboks-anlegget vi har hørt Enormt lydbilde, svært potent bass Detaljrikt og åpent lydbilde Flott konstruksjonskvalitet
Bare én linjeinngang Ingen RDS-infomasjon på radio
Geneva Lab XL

 • 100 W CD-receiver
 • iPod-dokking
 • Antenne- og linjeinngang
 • 55 x 61,3 x 37 cm
 • 15 995 kroner

Geneva Lab L

 • 50 W CD-receiver
 • iPod-dokking
 • Antenne- og linjeinngang
 • 44,8 x 29,1 x 36,5 cm
 • 7995 kroner
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 7995 kr

Hvis alle designanlegg hadde spilt musikk med samme innlevelse som designerne brukte når de skapte anleggene, ville vi alle hatt minst ett designanlegg. Men dessverre er vår erfaring at man kan få mye bedre lyd for pengene andre steder. Da sitter man igjen med én grunn for å bruke pengene på designanleggene: design for designens skyld.

En sjelden gang dukker det opp produkter som trosser alle konvensjoner. Geneva Labs er det ferskeste eksemplet. Et lite sveitsisk firma som knapt noen har hørt om. Og som har snudd opp ned på alle skrevne og uskrevne regler om alt-i-ett-anlegg. For i motsetning til hva man kan ledes til å tro ved å se på bildene, er disse anleggene mye mer enn iPod-høyttalere. Det største av anleggene, behørig kalt XL, er et fullblods stereoanlegg i én boks, med CD-spiller, radio, iPod-dokking og linjeinngang for separate lydkilder. Som det mindre anlegget kalt L for Large, trenger man bare å plugge i støpselet og en antenne, så har man lyd i heimen. Geneva Labs lager også et medium anlegg, M selvsagt, som er en bokhyllemodell uten innebygd iPod-dokking, men med tilhørende kabel for tilkobling til en iPod.

Tre i én
Utførelsen er upåklagelig. Alle anleggene leveres i skinnende pianolakk, i fargene rød, hvit eller sort. Fargene på fjernkontrollens knapper matcher kabinettet, som er satt sammen av tykke MDF-plater. Hele fronten er dekket av en metallgrill, som skjuler høyttalerelementene. På sett og vis kan man si at Geneva Lab har bygget inn to stereohøyttalere i ett kabinett, for de to kanalene er atskilt fysisk og elektronisk.

I XL, det største anlegget , drives høyttalerelementene av hver sin 100 W digitalforsterker fra D2Audio. Til sammen seks stykker. To 8-tommers subbasselementer, to 5,25-tommers bass/mellomtoneelementer, og til sist to 1-tommers diskantelementer. Det mindre anlegget kalt L, mangler de to 8-tommers subbasselementene, og de fire gjenstående elementene drives av en 50 watts forsterker for hver kanal.

De har begge den samme universaldokkingen for iPod under en luke på toppen, hvor iPoden til enhver tid lades. Den kan for øvrig styres med den medfølgende fjernkontrollen. Dokkingkontakten passer alle nyere iPoder med dokking, og det følger med sju adaptere til forskjellige iPoder, for optimal tilpasning i kontakten. Siden det ikke er noen DVD-spiller, eller videotilkobling på noen av anleggene, støtter de heller ikke video ut fra iPoder med video.

En 3,5 m minijackkontakt plassert under lokket, foran dokkingkontakten, kan brukes dersom man ønsker å tilkoble en annen kilde som ikke passer i dokken.

XL og L kan utmerket godt settes på et møbel – modell L også i en hylle – men det finnes også tilpassede stativer i aluminium til begge anleggene. Dette koster 1595 kroner ekstra.

Smittende engasjement
Røde lysdioder under grillen viser hvilken kilde man har valgt, og volum når man skrur opp eller ned lyden. Lyden er sjokkerende bra, spesielt for modell XL. Et anlegg som ikke bare er i stand til å rive ned alle fordommer man måtte ha mot fancy designanlegg, men som gjør det så overbevisende at man må klype seg i armen. Man kan regulere bass og diskant om ønskelig, men det er neppe nødvendig.

Selv om høyttalerelementene sitter tett sammen, er ikke et smalt stereoperspektiv det første man legger merke til. Geneva bruker noe de kaller EmbracingSound for å kompensere for at høyttalerne ikke står plassert fra hverandre. Derfor høres det ut som en vegg av lyd, selv fra det mindre anlegget. Men det man virkelig sjokkeres over, er særlig det store anleggets evne til å spille svinehøyt og samtidig klokkerent. Med en bassgjengivelse som blåser hybelkaniner gjennom nøkkelhull, og får glassruter til å knirke i karmene.

Helt ulikt alle forventninger for denne type anlegg. Et anlegg de fleste audiofile vil trekke på smilebåndet av, helt til musikken starter og fliret stivner til en grimase. Det mindre anlegget er omtrent halvparten så stort, og koster halvparten, men har likevel mange av XL-anleggets kvaliteter. Minus den samme dyptpløyende og brutale bassgjengivelsen. Begge anleggene overbeviser stort med et lydbilde som også er åpent. Rikt på detaljer, og forbausende nok også luftig nok til å få klassisk musikk til å høres levende ut.

Klangen fra radiomottakeren er kanskje ikke like overbevisende. Den trenger et sterkt signal for å levere stereolyd uten bakgrunnsstøy, men CD og MP3-filer av høy kvalitet sitter som en kule på Geneva-systemene. Ukomprimerte filer rett fra iPod classics dokkingkontakt, hadde den samme knallgode dynamiske kontrasten som CD-spilleren med spaltelading. Nøyaktig hvilke elementer som drives av digitalforsterkerne er uvisst, men etter vår test å dømme, må det være elementer av langt høyere kvalitet enn man ellers finner i anlegg i denne prisklassen.

Konklusjon
Kvalitet er nettopp det inntrykket man sitter igjen med. Med unntak for den ellers kule fjernkontrollen i plast, er hele systemet gjennomsyret av omtanken for brukere som ikke ønsker eller kan bruke mye av stuen på store stereoanlegg, men som ikke vil gi avkall på de samme musikkopplevelsene som et nøye sammensatt stereoanlegg kan gi.

Geneva Labs XL kan kanskje ikke overgå et slikt anlegg i ett og alt, men bekvemmeligheten av å ha alt på ett sted, uten å måtte kompromisse på lydkvaliteten, bør tiltale flere enn dem som lar seg lokke av designen alene. Det mindre anlegget gir mye av den samme ytelsen, men bygget i samme høye kvalitet, og med nesten samme ytelse, til halve prisen. Dette smaker litt av sensasjon.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 3 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

  Les også

  Annen utgave av den minste Citation-smarthøyttaleren.
  For prisen av et par støykansellerende hodetelefoner gir Philips Fidelio X3 uendelig mye bedre lyd.
  Xperia 5 II er ikke bare like bra som Xperia 1 II, den er i flere tilfeller bedre!
  Sony A85 er en jevnt over glimrende OLED-TV med flott bilde og usynlig, men tydelig lyd!

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Denons jubileums-spiller kan ta seg kjærlig av CD-ene dine i mange år fremover. Men strømmingen får en kald skulder.
  Vi spurte, leserne svarte. Med nesten 4500 stemmer er iPhone 11 kåret som vinner av kamerablindtesten.
  Sonus faber Lumina III er det opplagte valg av høyttalere til mindre rom
  Samsung HW-Q950T er den nyeste toppmodellen, og den skuffer ikke. Denne lydplanken er det krutt i!
  Med sin saftige kontrast og fargestrålende Ambilight-lys, gir Philips OLED805 en virkelig heftig bildeopplevelse.
  OnePlus 8T er et kompromiss. Derfor må man holde tungen rett i munnen hvis man vurderer et kjøp. For de fleste er OnePlus 8T blant de beste mobiltelefonene på markedet, mens forbrukere med spesielle behov bør se etter noe annet.
  Endelig et Wi-Fi 6 meshnettverk som folk flest har råd til. Er det bare å spenne sikkerhetsbeltet og gjøre klar for superhastigheter?
  Dyson Lightcycle Morph er noe helt for seg selv. Den kan det meste, men samarbeider dårlig.
  Hvis du er villig til å gi avkall på Dolby Atmos og DTS:X, finnes det neppe noen bedre lydplanke til prisen, enn Samsung HW-Q66T.
  Det er få lydplanker som klarer å simulere surroundlyd som Sony HT-G700.
  TCL C815 byr på flott bildekvalitet og flust med smarte finesser til en fornuftig pris. Her får du til og med glimrende lyd!
  Endelig en interiørvennlig subwoofer som gir skikkelig fysisk bass! Ja, det koster, men betaler tilbake i form av nydelige basstoner på musikk og heftige basseffekter på film. Fra et slankt format som du kan henge på veggen.