TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

11 lydsokler og lydplanker

Turbolyd for TV-en

Om du ønsker lyd som høres men ikke sees, kan en lydplanke være midt i blinken. Har du TV-en plassert på en benk og ikke på vegg, er lydsokler den nye vinen.

forfatter
Publisert 10.12.13 - 16:02
Produkter i testen
 • Philips HTL9100
 • Sony HT-ST3
 • LG NB5530A
 • Sonos Playbar
 • Yamaha YSP-1400
 • Yamaha YAS-152
 • JBL SB200
 • Onkyo LS-T10
 • Panasonic SC-HTE80
 • Bose Solo
 • Philips HTL4110
 • *Dette er en gammel test. For en nyere test av lydplanker, klikk her*

  Du har nettopp kjøpt den rålekre TV-en du har drømt om. Du kobler den opp og betrakter det fantastiske bildet. Men straks du setter på kveldens storfilm, slår det deg at det er noe som skurrer. Bokstavelig talt. For lyden suger. Opplevelsen som skulle bli så stor, er redusert til et irritasjonsmoment.

  Man kan nesten ikke gjenta det ofte nok: Flat TV er lik flat lyd. Og TV-ene ser ut til å bare bli flatere. De fleste nye TV-er har dessuten høyttalerne på baksiden, for å gjøre rammen så liten og snasen som mulig. Mens bildekvaliteten når nye høyder hvert år, lider lydkvaliteten stadig mer.

  Lydplanker
  Det er viktig å være klar over at lyden er halve opplevelsen. Men om du gremmes over tanken på mange høyttalere rundt i rommet og kabler trukket overalt, så frykt ikke. Mye løses med en lydplanke. Som navnet tilsier, er dette en planke med innebygde høyttalere og nødvendig forsterkning. Flere av dem forsøker å simulere surroundlyd, ved å prosessere lyden slik at den vokser seg utover lydplankens fysiske plassering. Noen lydplanker har en ekstern basshøyttaler (subwoofer), som plasseres et sted på gulvet.

  Lydsokler
  Lydplanker flest egner seg best for veggmontering. Har du TV-en montert på veggen, festes lydplanken under denne. Om du derimot har TV-en stående på et møbel, vil en lydsokkel kunne være en bedre løsning. Denne er dypere enn en lydplanke, og fungerer som en sokkel som TV-en står oppå. Dermed slipper du en planke som ligger i veien for nedre kant av TV-en, og det inkluderer ofte den infrarøde fjernkontroll-mottakeren. Siden lydsokkelen på grunn av sin ekstra dybde har større fysiske mål enn en lydplanke, har den plass til ett eller flere basselementer montert på undersiden. Dermed gjengir den en dypere og fyldigere bass enn en tilsvarende lydplanke uten ekstern subwoofer.

  Et stort utvalg
  Utvalget lydplanker og lydsokler har etter hvert blitt veldig stort, og de finnes i flere prisklasser. Fra under tusenlappen og opp til over 20.000. Vi har skrapt sammen et representativt utvalg ulike planker og sokler innen det vi mener er et fornuftig prissegment. Det betyr at ingen av dem er dyrere enn 7.000 kroner, og vi har tatt med noen modeller uten separat subwoofer helt ned til 2.000 kroner. Billigere enn dette anbefaler vi ikke, og har du høyere budsjett enn 7.000, anbefaler vi å heller vurdere et surround- eller stereoanlegg med kraftigere og større lyd.

  I tillegg til sedvanlige lydplanker og -sokler har vi tatt med Sonos Playbar (5.198 kr), en lydplanke først og fremst beregnet på musikk og strømming, og dessuten hybridplanken Philips HTL9100 (5.790 kr) med avtakbare, trådløse bakhøyttalere som gjør den til et mer seriøst hjemmekinokompromiss.

  Slik testet vi
  Alle lydsoklene har blitt testet med både film og musikk, både med optisk kabel og med HDMI på de som har dette – noe slett ikke alle har. Til formålet har vi brukt ”Star Trek Into Darkness” på Blu-ray spilt via Electrocompaniet EMP 2 Blu-ray-spiller, samt utvalgte musikkspor (Wilco – ”Jesus, etc.”, Heather Nova – ”Valley of Sound” og Ola Gjeilo – ”North Country II”). De fleste lydplankene i denne testen har dessuten innebygd Bluetooth, som vi også har testet. Bluetooth har vært testet med musikk lagret ukomprimert på en iPhone 5. Sonos Playbar har blitt testet med musikkstrømming via DLNA.

  Obs!
  Ikke alle lydplanker støtter alle lydformater. For eksempel er det mange som ikke støtter DTS-signaler, og enkelte støtter heller ikke Dolby Digital. I så fall bør du gå inn i TV-ens eller Blu-ray-spillerens oppsettmeny og sette digitalutgangen til PCM i stedet for bitstream.

  Produkter i testen

  Philips HTL9100

  Ekte surroundlyd

  Med mulighet for å ta av sidehøyttalerne og plassere dem bak, gir denne lydplanken ekte surroundlyd i stua!

  Ekte surroundlyd Heftig lyd Multiromsmulighet
  Få innstillingsmuligheter

  Sony HT-ST3

  I tynneste laget

  Den tynneste lydplanken vi har sett er lekker å se på. Dessverre blir lyden i tynneste laget.

  Mange tilkoblingsmuligheter Subwoofer gir dyp bass Lekker å se på
  Mangler viktig mellomtone Litt knotete innstillinger Prisen

  LG NB5530A

  Mer for øyet enn øret

  Lydplanken fra LG er lekker å se på. Men dens tynne mål gjør den mindre egnet til god lyd.

  Lekkert utseende Trådløs subwoofer
  Mangler mellomtone Lavt lydnivå Trege volumknapper

  Sonos Playbar

  Best på musikk

  Testens mest avanserte lydplanke er best på musikk, som strømmes via DLNA.

  Gjennomført strømming Nydelig lyd på musikk Utbyggbar
  Litt begrenset dynamikk på film

  Yamaha YSP-1400

  Heftigst uten sub

  Dette er lydplanken som låter heftigst blant de uten subwoofer. DSP hjelper på, og brukervennlighet er topp.

  Stor og fyldig lyd Dynamikk Brukervennlig Subwooferutgang
  Begrenset bass uten subwoofer

  Yamaha YAS-152

  Ormen lange

  Denne lydplanken er lang og passer med store TV-er. Den kan fjernstyres fra smartmobilen!

  Stor og fyldig lyd Brukervennlig Subwooferutgang
  Begrenset bass uten subwoofer Utseendet passer bare store TV-er

  JBL SB200

  Bedre enn ventet

  Testens billigste planke er meget enkel, men kan strømme musikk trådløst via Bluetooth og er en kraftig forbedring fra vanlig TV-lyd.

  Dynamisk lyd Brukervennlig
  Savner litt bass

  Onkyo LS-T10

  Naturlig velklang

  Lydsokkelen fra Onkyo er den mest vellydende vi har hørt under 5.000 kroner.

  God og fyldig lyd Tilkoblinger
  Ingen tegnrute

  Panasonic SC-HTE80

  Kortpustet minstemann

  Testens minste lydsokkel er godt utstyrt, men blir fort kortpustet.

  Tilkoblinger Grei lyd ved lavt nivå
  Går fort i knestående

  Bose Solo

  Idiotsikker sokkel

  Den kompakte Bose Solo er omtrent umulig å koble feil og er idiotsikker i bruk. Dette fordi den komplett mangler innstillinger og funksjoner.

  Brukervennlighet God sammenheng i lyden
  Litt slank bass Litt matt diskant Null innstillingsmuligheter Ikke Bluetooth

  Philips HTL4110

  Vellydende gjerrigknark

  Philips sin nye lydsokkel er testens billigste. Men den er nokså stor, og har Bluetooth med NFC-kommunikasjon.

  Prisen Saftig bass Mange innganger
  Mangler litt dynamikk med surroundeffekt. Lite nyansert bass. Lydforsinkelse på optisk.
  forfatter

  Geir Gråbein Nordby

  (f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

  Kommentarer


  Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

  Motta varsler
  Varlse meg om
  0 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  View all comments
  Aktuelle tilbud
  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Denne lydplanken koster bare noen hundrelapper Creative Stage Air V2 er en bærbar, batteridreven lydplanke som nesten ikke koster noen ting.
  Hvor bra låter Samsungs ultraslanke lydplanke? Samsung Ultra Slim Soundbar må være den tynneste lydplanken vi har sett, men lyden er overraskende stor! HW-S810B kan også noen triks som gjør den ekstra plasseringsvennlig.
  En velkommen opplevelse med mykere tonalitet Vi kan være enige om at teknologi skal være for alle. Men trenger man virkelig å gjøre det så tåpelig?
  Disse fikk oss til å måpe De små KEF LSX II er de beste blant trådløse stereohøyttalere i denne prisklassen.
  TAD er tilbake med ny høyttale TAD-CR1TX blir ikke akkurat billig.
  Engelske Lowther er tilbake med Almira Den nye Almira er Lowthers første høyttaler på 30 år.
  Følg Lyd & Bilde
  Send this to a friend