TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

TEST Dutch & Dutch 8c

Nøkterne nederlendere

Dutch & Dutch (ja, de ER fra Holland!) har kun ett produkt i sortimentet, nemlig høyttaleren 8c. Den er ikke billig, men den graver frem selv de minste detaljene.

forfatter
Publisert 27.08.21 - 13:55
Karakter
Dutch & Dutch 8c
L&B menerskew
pluss Lekkert håndverk. Ualminnelig naken og nøktern gjengivelse. Lett å plassere takket være en helt original konstruksjon.
minus Den koster ganske mange penger. Snakker mer til intellektet enn til følelsene. Ingen mulighet for trådløs forbindelse.
Veil. pris 131000 Produktside
Spesifikasjoner
  • Elementer: 2 stk. 8” bass, 1 stk. 8” bass/mellomtone, 1” magnesium-domediskant
  • Konstruksjonsprinsipp: lukket / halvåpen treveis, aktiv
  • Frekvensområde: 30–20 000 Hz (+/- 1 dB)
  • Innebygd forsterkereffekt: 1 x 500 + 2 x 250 W klasse D i hver høyttaler
  • Delefilter: 100 Hz, 1250 Hz, 4. ordens digitalt, faselineært
  • Tilkoblinger: analogt, balansert (XLR), digitalt AES (XLR), Ethernet (RJ45), subwoofer (XLR)
  • Mål/vekt: 27,0 x 48,5 x 38,0 cm (BxHxD) / 26 kg
  • Farger: sort høyglans, hvit høyglans, valnøttfiner
  • Web: dutchdutch.com

Dutch & Dutch er hollandske – og så åpenlyst stolte av det, at de nevner det to ganger i firmanavnet. Selskapet, som hører hjemme i Rotterdam, har kun ett produkt i sortimentet, en høyttaler. Den er til gjengjeld fylt med interessante tekniske løsninger.

Først og fremst er den aktiv og tvers igjennom digital. Det betyr at de integrerte forsterkerne kan utvikles til de høyttalerenhetene som brukes. Og at både frekvensgang og faseforhold kan styres nøyaktig. Det betyr også at man slipper å finne plass – og budsjett – til en high end-forsterker i det tunge sjiktet.

Dutch & Dutch 8c er en velvoksen stativhøyttaler på knape halvmeteren i høyden. Den trives best på de tilhørende stativene, og den må på grunn av sitt konstruksjonsprinsipp under ingen omstendigheter plasseres på en hylle i en reol. Noe det heller ikke er stor mulighet for grunnet størrelsen.

Høyttaleren ligner umiddelbart en toveis med 8 bass/mellomtone og en domediskant på fronten. Diskantenhetens membran er av en aluminiums-magnesiumlegering, og er plassert i en stor waveguide som er frest inn i den mykt avrundede fronten i lakkert MDF. De to enhetene trekkes av hver sin 250 W klasse D-forsterker.

Bak på høyttaleren finner man enda to 8” bassenheter med aluminiumsmembran og lang slaglengde. De klarer området mellom ca. 30 Hz og 100 Hz.

Kabinettet er ikke av finer, men laget av massive eikeplanker. Det gir en lekker finish og et lyddødt kabinett. (Foto: Dutch & Dutch)

Ekte tre

Selve kabinettet er både håndverksmessig og teknisk interessant. Den nydelige eikefinishen er ikke finer; kabinettet er bygget av 20 mm tykke, massive eikeplater. Resultatet er både pent og meget lyddødt.

Mens (sub)bassenhetene, som trekkes av en 500 W klasse D-forsterker, arbeider i et lukket kabinett, spiller bass/mellomtoneenheten i et halvåpent kabinett, som via to ”gjelleåpninger” på sidene fungerer som en slags akustisk dipol.

De to ”gjelleåpningene” på hver sin side av bass/mellomtoneenheten gir kontrollert akustisk kortslutning av enheten, som er med på å styre utstrålingsmønsteret i bassområdet. (Foto: Dutch & Dutch)

Her er det på sin plass å repetere litt akustisk barnelærdom: Den eldste ”kabinettypen” var åpen baffel, altså der høyttalerenheten monteres på en plate, men ellers spiller fritt. En metode som har vunnet gjenklang i noen audiofile kretser. En av egenskapene ved den åpne baffelen er at utstrålingen til sidene begrenses, da lyd i motfase fra baksiden av membranen møtes med lyden forfra, som dermed utfases.

Lett å plassere i stuen

Og hva betyr det så i praksis? Det betyr at lyden fra Dutch & Dutch 8c er langt mer retningsbestemt enn lyden fra andre høyttalere er. Takket være waveguiden i diskanten og det åpne kabinettet i mellombassen har det lyktes å holde utstrålingsmønsteret fra høyttaleren konstant i hele frekvensområdet fra 100 Hz og oppover.

Det gir en høyttaler som er ganske lett å plassere i rommet, da den ikke forstyrres av refleksjoner fra vegger, gulv og tak i samme grad som de fleste andre høyttalere. Under 100 Hz, hvor de to subbassene på baksiden spiller, er Dutch & Dutch 8c imidlertid rundstrålende som normale høyttalere.

Til profesjonelle

Dutch & Dutch 8c er en høyttaler til hjemmebruk, men man kan kjøpe en utgave til monitorbruk i lydstudioer, som er identisk, bortsett fra kabinettfinish og innebygd takbeslag.

Tilkoblingene ligner også det man finner på et profesjonelt produkt. Alle tilkoblingene er profesjonelle XLR-foringer, og produktet bærer preg av å være skapt til teknisk kyndige brukere – eller brukere som får høyttaleren satt opp og justert ved leveringen.

Tilkoblingene er profesjonelle XLR-foringer, som både aksepterer analoge og digitale signaler. Ethernet-porten brukes under oppsettet. (Foto: Dutch & Dutch)

Oppsettet av Dutch & Dutch 8c er litt merkelig, men fungerer ellers ganske problemfritt. Høyttalerne skal etter tur kobles til nettverket med kabel, og hvor man i en browser kan tilpasse frekvensgangen etter avstanden til bakvegg og sidevegger.

En innebygd DSP kan også brukes til EQ-justeringer samt romkorreksjon. Men det skjer i tilfelle via tredjeparts-programmer, og det er på ingen måte automatisert. Det følger hverken med målemikrofon eller strømlinjeformede mobilapper til formålet.

Krever regulert digitalsignal

Inngangskoblingene kan enten brukes som direkte digital eller som analog inngang. Man kan fint bruke høyttaleren sammen med enhver analog forforsterker. Men for å få den korteste signalveien uten overflødige konverteringer frem og tilbake mellom de analoge og digitale domenene, brukte vi inngangen digitalt.

Her må man dog være oppmerksom på at kilden – for eksempel en mediestreamer – skal levere et signal hvor lydstyrken kan reguleres i det digitale domenet. Noe som langt fra er hverdagskost. Høyttalerne i seg selv har nemlig ingen som helst reguleringsmulighet; det være seg i form av volumkontroll eller styringsapp. Trådløs forbindelse og innebygde streamingtjenester må man se langt etter. Dette er en ren aktiv høyttaler!

Med høyttalerne konfigurert og satt opp i stuen, tilkoblet en Lumin streamingmottaker med variabel digitalutgang, kunne lyttetesten begynne.

Fronten er av MDF, og det er frest ut en stor waveguide til diskantenheten. (Foto: Dutch & Dutch)

Lydkvaliteten

Lyden av Dutch & Dutch 8c matcher det profesjonelle inntrykket av den fysiske fremtoningen. Her handler det om å avsløre alle detaljer i opptaket med minst mulig farging. Leter du etter en høyttaler med en varm og musikalsk klang eller en rockhøyttaler med konsertlyd, kan du like godt se videre med det samme!

Med en frekvensgang som er rett som en linjal mellom 30 Hz og 20 000 Hz, er det ikke overraskende at den også låter nøytral i den forstand at ingen toneområder fremheves eller undertrykkes. Det kan godt gi et litt kjedelig eller lite imponerende førsteinntrykk.

At mellombassen derfor ikke fremheves for å gi en varm klang, betyr ikke at Dutch & Dutch 8c låter bassfattig. Tvert imot. Ikke mange høyttalere i den størrelsen makter å holde fullt lydnivå ned til 30 Hz, og man kan oppdage romresonanser man ikke ante eksistensen av. Kun bassentusiaster vil finne grunn til også å bruke subwoofer-utgangen på høyttalerne!

Avslørende

Bassen er ikke bare kraftig, men også presis. Raske impulser, som paukeslag, starter og stopper bratt, og det er lett å skille de dype instrumentene. Som på Zhao Cong og Hans Nielsens Moon Light on Spring River, hvor store tempeltrommer blandes med dyp synthesizerbass.

På samme opptak hører man også lett at stykket består av et patchwork av liveopptak, og andre lydspor som er lagt til i Focus Recordings-studioet i Vanløse (og atter andre i Prag). Noe som på mer tilgivende høyttalere og forsterkere samles til en stor og stemningsfull akustisk scene. Men som på høyttalere med monitoregenskaper plukkes fra hverandre.

En monitorhøyttaler skal kunne avsløre feil, og det gjør Dutch & Dutch 8c også. Stemmer og detaljer i diskanten gjengis med all den oppløsningen man kan ønske. Men den overfokuserer ikke på feil i den grad at det blir en pine å høre mindre vellykkede opptak.

Dutch & Dutch 8c er ganske lett å plassere i stuen. Og den fungerer fint, selv om man setter den opp mot bakveggen. (Foto: Dutch & Dutch)

Høyt og bredt

Man må samtidig rose Dutch & Dutch 8c for deres evne til å male den akustiske scenen – som strekker seg både høyere og bredere enn lytterommets grenser. En del av forklaringen kan være at høyttalerne sprer lyden mindre, og dermed unngår en del av de forstyrrende refleksjonene fra rommet.

Fullt så overveldende er imidlertid ikke dybdeperspektivet. Det er ikke noe galt, og man kan saktens fornemme scenen strekke seg dypt bak høyttalerne. Men plasseringen av instrumentene i dybden, og fornemmelsen av veggene i opptaksrommet, er ikke så knivskarp som på de beste passive høyttalerne i samme prisklasse. Og heller ikke som på de samme aktive, og noe billigere, DALI Rubicon 6 C.

Vi er nede i de små detaljene her, og det handler til slutt mer om prioritering av egenskaper enn om godt versus dårlig. Men til en så dramatisk pris kan man stille store krav.

Bak finner man to 8” bassenheter som dekker området opptil 100 Hz, og fungerer som en innebygget subwoofer. (Foto: Dutch & Dutch)

Konklusjon

Dutch & Dutch 8c er en annerledes høyttaler fra en ganske ukjent produsent, og den koster i tillegg fryktelig mange penger. Men det koster å kjøpe et profesjonelt verktøy med knivskarp presisjon – og krefter til å spille opp stuen eller kontrollrommet.

Med sin evne til å fjerne bakveggen i stuen og male en akustisk scene som er både høyere og bredere enn de fysiske omgivelsene, og samtidig avsløre selv små detaljer ufarget, plasserer de unike hollenderne seg i en eksklusiv klasse. En klasse hvor det er helt normalt at et par høyttalere koster det samme som en (billig) bil. Man må dessuten huske på at man får en glimrende digitalkonverter og tre effektforsterkere med en samlet effekt på 1000 W per side, med i prisen.

Der det til gjengjeld mangler noe, er på brukervennligheten. Selv i high end-verdenen er trådløs forbindelse og app-styring etter hvert hverdagskost.

Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ Måned

kr 119,00

KJØP

LB+ Uke

kr 59,00

KJØP
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.
forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud prisguiden
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
You’ll want to hear this: Everything you need to know about Belkin’s audio range Consumer electronics leader Belkin celebrates its forty-year legacy with innovations that help you to be ready for today
lbpluss
Marshall Middleton er kraftigere enn andre bærbare Bluetooth-høyttaleren Marshall Middleton har fire høyttalerelementer for å gi en kraftigere og større lyd.
lbpluss
Raidho har forbedret sin fineste høyttaler En av de lekreste high-end-høyttalerne vi vet om har fått sin arvtaker.
lbpluss
HomePod er det nye stereoanlegget Apples HomePod-høyttaler er virkelig engasjerende å lytte til, når den ikke lytter til deg - og en er god, men to er enda bedre.
lbpluss
Lytt til den nyeste podcast-episoden! I denne episoden snakker vi om hvorfor hi-fi med retrodesign er populært. Vi diskuterer også 50-årsjubileet til Pink Floyd legendariske album "Dark Side of The Moon", også har vi testet high-end musikkstrømmere. Tesla Model S Plaid for også gjennomgå av Geir, som har testet den.
lbpluss
Komplett stereoanlegg på liten plass Større trådløs JBL-høyttaler.
Følg Lyd & Bilde