TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

De beste trådløse reisehøyttalerne

De beste reisehøyttalerne

Trådløse høyttalere er på sitt mest praktiske når de går ned i vesken, og sprer musikken uansett hvor du er.

forfatter
Publisert 08.06.15 - 06:00
Produkter i testen
 • Denon Envaya
 • Bose Soundlink Colour
 • Sony SRS-X33
 • SMS Audio Portable Wireless Speaker
 • Philips BT6000
 • JBL Charge 2+
 • LG Music Flow H4
 • Monster Superstar Backfloat
 • Om sommeren og i ferien oppstår det en unikt problem for musikkelskeren. Man sitter på stranden med vennene, i parken med familien eller på balkongen på hotellet og vil lytte på musikk sammen. Man kan ikke dele på hodetelefonene om man er flere enn to, og å skru opp volumet på mobilens høyttaler til det skurrer setter ingen pris på. Her er virkelig eksistensgrunnlaget for nisjeproduktet trådløse batteridrevne høyttalere. Og har man først prøvd dem, vil man ikke være foruten.

  Høyttalerne kobles til mobilen, nettbrettet eller laptopen med Bluetooth. Etter å ha paret dem går all lyd til høyttaleren og det er bare å sette i gang musikken. Mange av dem kan dessuten benyttes som høyttalertelefon slik at selv flere kan snakke med den som ringer. Noen av de som har større batterier kan dessuten dele på strømmen om mobilens batterimåler begynner å blinke rødt når man er langt fra nærmeste strømuttak.

  I fjor testet vi litt større modeller som har bedre forutsetninger for å gi virkelig bra lyd. Men i år bestemte vi oss for at høyttalerne virkelig skulle være portable. Altså ikke ta opp for mye plass i vesken eller veie for mye. For vår erfaring er at man noen ganger helt enkelt ikke synes at det er verdt bryet. Mange av høyttalerne i denne testen er så små de overhodet kan bli uten at batteritiden blir lidende og ligger i en prisklasse der de tåler en trøkk og har en lydkvalitet som er over middels.

   

  Testkriterier

  Vi satte strenge kriterier for hva som skulle kunne kalles reisehøyttalere. De skulle ikke være så små at de gikk ned i lommen, for da gir de ikke tilstrekkelig bra lyd. Men de skulle ikke være så store eller tunge at man ikke har lyst til å la de få ta opp plass i vesken. Dessuten skulle de selvfølgelig ha batteridrift og kunne kobles til smartmobilen med Bluetooth. For å kunne gjøre rettferdige sammenligninger satte vi dessuten et priskrav rundt 1.500 kroner. Det sorterer ut de dårligste høyttalerne uten at det for den saks skyld blir urimelig dyrt.

  Skal man ha med seg et produkt må det tåle å riste rundt i en veske. Vi bedømte derfor byggekvalitet og stabilitet ekstra nøye. Brukervennligheten ble bedømt etter hvor lett det var å koble til mobilen og om knapper og innstillinger var begripelige. Til slutt spilte vi et bredt utvalg av musikk av bra teknisk kvalitet og bedømte lydkvaliteten. Totalkarakteren er en overgripende vurdering som også tar hensyn til prisen.

  Trådløs ordliste

  Bluetooth – En trådløs standard for å kommunisere på kortere avstand, vanligvis opp til 10 meter. En praktisk måte å koble mobilen med trådløse hodetelefoner eller høyttalere. Senere versjoner gir ikke bedre lydkvalitet, men kan gi bedre batteritid.

  NFC – Near Field Communication. En enkel måte for apparater å kunne kommunisere uten at man trenger å gjøre noe annet enn å la de berøre hverandre. For Bluetooth-enheter slipper du å søke eller taste inn kodeord. De fleste nyere smartmobiler unntatt iPhone støtter NFC.

  aptX – En kompresjonsstandard som passer for trådløs lyd og som gir bedre lydkvalitet enn vanlig Bluetooth. Begge lydkildene (mobilen) og mottakeren (høyttaleren) må støtte aptX. Mobiler som støtter det er blant annet HTC One, LGs toppmodeller, de seneste Samsung Galaxy- og Sony Xperia-modellene.

  Produkter i testen

  Denon Envaya

  Solid og bombastisk

  En skikkelig spiller med bass som en kanon, noe som kan bli litt overveldende i lengden.

  Meget velbygd og tillitgivende. Store lydressurser og imponerende bass. Har de fleste finesser man trenger.
  Litt vel tung å slepe med seg til en reisehøyttaler å være. Bassen dominerer lyden litt for mye. Krever spesiell lader.

  Bose Soundlink Colour

  Enkel og leken

  En fargeglad og enkel høyttaler som låter ok, men vi savner konkurrentenes finesser.

  Uvanlig fargeglad og sommerlig utseende til Bose å være. Virkelig god lydkvalitet. Enkel å bruke.
  Kan ikke lade mobilen. Kan ikke benyttes som høyttalertelefon. Ikke støtte for verken NFC for enklere tilkobling eller aptX for bedre lyd.

  Sony SRS-X33

  Stor lyd i lite format

  Med sin store og klare lyd er X33 beviset på at større ikke alltid er bedre.

  Utmerket kvalitetsfølelse og passe størrelse til utflukten. Lett håndtering og bra funksjoner. Strålende lyd til å være en så liten høyttaler.
  Støtter ikke lenger aptX-standarden, men bare den uvanlige LDAC. Kan ikke lade mobilen.

  SMS Audio Portable Wireless Speaker

  Spinkel og vanskelig

  Djerv design og rapstjerner på kartongen gir dessverre ikke bedre lyd enn så der.

  Alle finesser man kan trenge. Enkel oppkobling med NFC. Standardkontakt for lading er praktisk.
  Alle finesser man kan trenge. Enkel oppkobling med NFC. Standardkontakt for lading er praktisk.

  Philips BT6000

  Pen og praktisk

  Philips værbestandige høyttaler har et bra format og er meget enkel å bruke.

  Enklere kontroller enn dette kan man knapt få. Tåler en vannsprut. Bra byggekvalitet og passe størrelse for å ta med seg.
  Har ikke aptX for bedre lydkvalitet. Har ikke samme volumressurser som visse konkurrenter. Låter tamt med basstung musikk.

  JBL Charge 2+

  Så mye bedre

  Imponerende forbedring fra forrige års modell og er nå en av favorittene i testen.

  Utmerket lyd med imponerende kraftfull bass. Tåler vann og er solid konstruert. Tilstrekkelig med strøm for lading av nettbrett.
  Lydbildet er ikke like åpent som referansehøyttaleren. Savner NFC for enklere kobling og aptX for klarere lyd.

  LG Music Flow H4

  Fleksibel multikunstner

  H4 kan tas med på reisen, men man merker at den er ment for bruke i hjemmenettverket.

  Kan kobles til LGs multiroms-system når man er hjemme og kjører da Wifi. Mange fiffige funksjoner i hjemmenettverket.
  Funksjonene er ikke spesielt tilpasset for å ha den med seg utenfor hjemmet. Savner kraft for å spille engasjerende på egen hånd.

  Monster Superstar Backfloat

  Musikk for bassenget

  Den store overraskelsen er ikke de uventede volumressursene, men at den flyter i vannet.

  Meget fin størrelse og vekt for enkelt å kunne tas med. Foruten å kunne spyles med vann flyter den faktisk. Spiller høyere enn man kunne tro.
  Savner både NFC for en paring og aptX for bedre lydkvalitet. Makter ikke helt sitt eget toppvolum uten at det blir forvrengning.
  forfatter

  Jonas Ekelund

  (f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbet for Lyd & Bilde siden 2007 med det meste som kan kalles bærbart. Det vill si mobiler, trådløse høyttalere og hodetelefoner. Iblant kommer testingen inn på kollegaenes områder innenfor multiromslyd, hjemmekino og foto. Han startet sin bane som teknikkjournalist på IDG og skrev blant annet for PC för Alla, Internetworld og det som senere ble M3.

  Kommentarer


  Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

  Motta varsler
  Varlse meg om
  4 Kommentarer
  nyeste
  eldste mest poulære
  Inline Feedbacks
  View all comments
  Aktuelle tilbud
  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  HiFi-ikoner bytter eier Kapitalfonden Highlander Partners har kjøpt opp McIntosh Group, som også står bak Sonus faber.
  På jakt etter ny lydplanke? Sjekk vår topp 10 liste. Savner du bedre lyd fra TV-en? Her finner du de 10 beste lydplankene akkurat nå!
  Marshall fornyer sine trådløse høyttalere Oppdaterer Acton, Stanmore og Woburn.
  Den trådløse favoritten får en etterlengtet funksjon KEF LSX II blir enda bedre, og enda mer praktisk.
  Gatefest med håndtak fra Sony Sony lanserer tre nye X-Series-høyttalere, XG300, XE300 og XE200
  Bærbare sommerhøyttalere fra Philips Philips S4807 og S7807 er støv- og vanntette, robuste Bluetooth-høyttalere
  Følg Lyd & Bilde
  Send this to a friend