: Dali Epicon 2

Liten og lekker

Kan den lille stativhøyttaleren i Dalis nye Epicon-serie leve opp til sine storebrødre? Jo, den er sant nok ganske liten, men også knakende god.

Lyd & Bilde mener

Kjapp og dynamisk Kan spille lavt
Fysikken setter grenser
 • Bassrefleks stativhøyttalere
 • Frekvensområde: 47-30.000 Hz
 • Følsomhet: 87 dB
 • 29 mm soft tekstildome
 • 6 1/2” bass/mellomregister med trefibermembran
 • Mål: 386 x 214 x 366 mm (HxBxD)
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 34800 kr

Nylig har du kunnet lese testen av Dali Epicon 6, som Geir Nordby mer enn bare syntes om. Jeg har også hørt Epicon 6, imidlertid bare på demo, men er enig i at det er en spesielt spennende høyttaler både teknisk og ytelsesmessig. Og, jeg har også hørt den enda større Epicon 8, som for å si det enkelt har litt mer av alt – noe som ikke gjør den mindre spennende, men naturligvis også litt dyrere.

Men om man nå ikke har råd eller plass til disse store gulvhøyttalerne? Det er jo heller ikke alle som har et godt tilpasset rom å spille i. Her har også Dali en løsning i sin Epicon-serie. Epicon 2 er lillebroren, en stativhøyttaler med samme egenskaper, men som skiller seg litt ut fra sine større søsken.

Pent og godt utført
Kabinettet er i samme utsøkte utførelse som sine storebrødre. Penere og bedre utført kan det nok ikke blir til denne prisen. Kabinettet produseres i Kina, der man blant annet kan det med å lakke.

En av de første tingene man legger merke til er at Dalis egne stativ er veldig lave. Jeg spurte Lars Worre hos Dali, og han svarte at det er fordi man hos Dali mener at høyttalere normalt står på altfor høye stativ. Om man skal ha lydbildet i en realistisk høyde bør høyttaleren stå lavt, sier Lars. Det er bare når programmaterialet tilsier det, at lydbildet skal være høyt – men da skal det imidlertid også være så høyt som det er ment å være.

For å få høyttaleren i riktig høyde måtte Dali utvikle sine egne (elegante og smarte) stativ, som det forøvrig anbefales på det sterkeste til disse høyttalerne. Når jeg sitter i min lyttesofa er diskantene akkurat i ørehøyde, det pleier å være en god tommelregel for at det hele skal fungere. Det med lydbildets høyde stemmer også, etter min mening fungerer det hele akkurat som det var ment. Det som man rent visuelt legger merke til, som skiller lillebror fra resten av familien, er at Dali for en gang skyld ikke benytter seg av sin hybriddiskant (et bånd og en dome tweeter til sammen). Her har man valgt å bare benytte en dometweeter. Den bygger på den domen som sitter i hybriddiskanten og har blant annet fått utvidet frekvensområdet for å erstatte en del av det som båndet utfører.

At man har valgt denne løsningen er blant annet for å kunne gjøre høyttaleren så fysisk liten som mulig. Hybriddiskanten krever plass! Domeløsningen har blitt meget vellykket med høy oppløsning og mengder med detaljer. Til tross for at det er en temmelig stor dome oppleves den likevel som meget transparent og reaksjonsvillig.

Bass/mellomregisterelementet er typisk for Dali med membran med trefiberinnslag. Man benytter dessuten Dalis nye og meget interessante SMC magnetsystem, hvor magneten bakes av et pulver som bærer en stor del av ansvaret for minimal forvrengning (noe som gir stor renhet i lyden) og en fantastisk kjapphet i elementet.

Å spille lavt er en kunst
Epicon 2 er akkurat som sine storebrødre forferdelig kjapp og alert i sin spillestil. Det gir en stor fordel, kanskje spesielt for den som bor i leilighet og liker å spille sent på kveldene – den kan spille lavt! De aller fleste spiller det meste av sin musikk vesentlig lavere enn du hører på demos og utstillinger. Det er ofte et helt forsømt kriterium, men et som jeg alltid forsøker å ta med i min vurdering av hva en høyttaler kan prestere. Og Dali Epicon 2 hører absolutt til skaren som kan det med å spille lavt. Hva betyr det egentlig? Jo, ofte når du spiller lavt mister du så mye, at det stort sett bare blir stammen igjen av musikken. Det som setter farge, altså detaljer og dynamikk, glir ned i bakgrunnen og det hele blir gjerne litt sparsomt å lytte til. En høyttaler som kan spille lavt bevarer gnisten og livet i det du hører, slik at du får hele beholdningen av musikken selv når du sitter og lytter på sene kvelder når familien har gått og lagt seg.

Gammel musikk blir som ny
Kjapp og alert, skrev jeg. En stilart som etter min mening krever disse egenskapene er triojazz, som kan være noe av det mest irriterende å lytte til når gjengivelsen er litt seig. Jeg la på The Amazing Bud Powell, en fyr som låter fantastisk interessant når gjengivelsen kan speile det livet som finnes i innspillingen. Epicon 2 lykkes fortreffelig, jeg nøt i fulle drag av transientene i anslaget på tangentene og draget og den kjappe timingen i det inspirerende trommespillet. Spilt inn i 1958 – hva var det egentlig teknikerne kunne på den tiden som så sørgelig er glemt nå? Jo, mikrofonplassering kunne de tydeligvis.

Jeg spilte flere gamle innspillinger med mye musikk. Surrealistic Pillow med Jefferson Airplane (1967, remastret i 2003) var en overraskende åpenbaring av noe jeg egentlig ikke trodde kunne låte så bra via et par ganske små stativhøyttalere. Helheten i innspillingen opplevdes helt enkelt overraskende fin, det er en meget musikkfremmende gjengivelse vi bys på.

Man kan innvende at Epicon 2 er en del slankere i lyden enn sine brødre. Det er heller ikke så rart, fysikkens lover og så videre. Men, det er fint avstemt, og det er mer det at du skal lese det som at du får enda mer kropp når du går opp til gulvhøyttalerne. Det er ikke slik at du savner bass eller noe, med tanke på at det er en relativt liten toveis høyttaler får du et overraskende kraftig, potent og ikke minst stabilt lydbilde.

Lekker og lett
Dali Epicon 2 er en virkelig lekker høyttaler både visuelt og lydmessig. Det er en musikkformidler som er meget lett å leve med, og som kan kunsten å ikke bare spille høyt, men også kan gi en meget fin opplevelse på lavt volum.

Den kan fint også spille med relativt effektsvake forsterkere, til tross for en følsomhet på ”bare” 87 dB. Den har et virkelig snilt følsomhetsforløp og fasevinklene medfører ikke noen problemer, sier Lars Worre.

Det betyr at den burde kunne fungere fint i mange sammenheng og med ulike elektriske lekekamerater. Men, den kommer til å si ifra til deg om forsterkeren ikke er bra nok. Eller rettere sagt, du kommer ikke til å kunne utnytte høyttalerens store potensial om du ikke samtidig har elektronikk av klasse. Slik er det bare, like barn leker best.

Selv om det er en ”dyr” høyttaler, allting er relativt, gir Epicon 2 virkelig full valuta for pengene – og mer til. Prøvelytte!

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Lyd & Bilde,
se våre abonnementstilbud her .
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Sven Bilen


Siste artikler:

6 kommentarer

Legg igjen en kommentar

  Les også

  Sony A85 er en jevnt over glimrende OLED-TV med flott bilde og usynlig, men tydelig lyd!
  Denons jubileums-spiller kan ta seg kjærlig av CD-ene dine i mange år fremover. Men strømmingen får en kald skulder.
  Vi spurte, leserne svarte. Med nesten 4500 stemmer er iPhone 11 kåret som vinner av kamerablindtesten.
  Sonus faber Lumina III er det opplagte valg av høyttalere til mindre rom

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Samsung HW-Q950T er den nyeste toppmodellen, og den skuffer ikke. Denne lydplanken er det krutt i!
  Med sin saftige kontrast og fargestrålende Ambilight-lys, gir Philips OLED805 en virkelig heftig bildeopplevelse.
  OnePlus 8T er et kompromiss. Derfor må man holde tungen rett i munnen hvis man vurderer et kjøp. For de fleste er OnePlus 8T blant de beste mobiltelefonene på markedet, mens forbrukere med spesielle behov bør se etter noe annet.
  Endelig et Wi-Fi 6 meshnettverk som folk flest har råd til. Er det bare å spenne sikkerhetsbeltet og gjøre klar for superhastigheter?
  Dyson Lightcycle Morph er noe helt for seg selv. Den kan det meste, men samarbeider dårlig.
  Hvis du er villig til å gi avkall på Dolby Atmos og DTS:X, finnes det neppe noen bedre lydplanke til prisen, enn Samsung HW-Q66T.
  Det er få lydplanker som klarer å simulere surroundlyd som Sony HT-G700.
  TCL C815 byr på flott bildekvalitet og flust med smarte finesser til en fornuftig pris. Her får du til og med glimrende lyd!
  Endelig en interiørvennlig subwoofer som gir skikkelig fysisk bass! Ja, det koster, men betaler tilbake i form av nydelige basstoner på musikk og heftige basseffekter på film. Fra et slankt format som du kan henge på veggen.
  Denon feirer sin egen 110-års fødselsdag med en forsterker der det er jobbet ekstra med den gode lyden.
  Det er sjelden jeg har blitt forbanna over et produkt. Spesielt et så brukervennlig et som Google Nest Audio.
  TCL Ray-Danz TS9030 benytter smarte akustiske løsninger fremfor avansert DSP, for å simulere surroundlyd.