Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Canton Musicbox M

Plenty med trøkk!

Snakk om massiv lyd fra én trådløs høyttaler!

Skrevet av / 24.04.14 - 10:57
Canton Musicbox M
Geir Gråbein Nordby

Canton Musicbox M er en stor klump av et lydanlegg. En halv meter bred og ni kilo tung plasserer den seg i den tyngre enden av skalaen for denne typen alt-i-ett-bokser.

Ved å droppe nettverkstilkobling og heller bruke aptX-kodek for å tyne Bluetooth-overføringen for alt den er god for av lydkvalitet, satser Canton på å heller lage et anlegg som er lett å bruke, fremfor et som har både ditt og datt av strømmemuligheter. Lenk anlegget trådløst med mobiltelefonen eller datamaskinen – eller for den saks skyld TV-en, og guff opp.

Anlegget har en dokkingkrybbe for iPhone og iPod av gammel type, analog stereoinngang er på plass, og en optisk digitalinngang lar deg koble til TV, Blu-ray-spiller eller en mediaspiller. FM-radio er også innebygd (som funker frem til 2017). Trenger du enda mer bass, kan du bruke subwooferutgangen og koble til en ekstern basshøyttaler.

For en tusenlapp ekstra finnes en egen AirPlay-versjon av anlegget, ved navn Musicbox Air 3. Men da er det AirPlay som gjelder for alle penga, for der er verken optisk digitalinngang, Bluetooth eller radio. Ei heller subwooferutgang, så Air 3 synes i så måte mer begrenset. Ønsker du AirPlay, koster en Apple TV-boks bare 800 kroner, som kan kobles til Musicbox M via optisk digitalkabel, som gjør denne langt mer interessant i undertegnedes øyne.

Brukervennlighet
Det er ikke noe hokuspokus med dette anlegget. For trådløs lyd, koble det opp, skru på Bluetooth på mobiltelefonen, og lenk dem enkelt sammen. For lavest mulig støy på signalet, skru lyden på fullt på mobilen (eller en annen Bluetooth-avspiller), og bruk fjernkontrollen til Canton for å justere lydnivået.

Anlegget bør stå på en stødig flate. For best mulig lyd fra TV-en bør det plasseres rett under TV-en, gjerne i et TV-møbel. Til film kan jeg anbefale å prøve lydmodusen ”surround”, da man får en ganske grei følelse av surroundlyd.

Lydkvalitet
Jeg blir nesten slått i bakken over hvor høyt anlegget kan spille. Her er det bare å guffe opp! Dette kan fint stå i en normal stue og gi ganske så tilfredsstillende resultat.

Jeg foretrekker klart vanlig stereomodus til musikk. ”Wide” modus forsøker å utvide stereoperspektivet, men da forskyves lydbildet, vokalisten havner ofte til venstre for midten. Lydbildet mister helt fokus. Det samme med ”surround”, som gir et større lydbilde, men da uten spesielt god balanse og ofte blir sangstemmene for lave, mens det øvre bassområdet blir for svulstig.

I stereomodus er det noe helt annet. Her er det både dynamikk og et overraskende basstrøkk. Min iPhone 5 koblet til med Bluetooth låter bedre enn med mye annet utstyr. Men iPhone støtter ikke aptX-kodeken, så lyden via Bluetooth blir ikke like god som med for eksempel Sony Xperia Z eller Samsung Galaxy S4. Man merker det spesielt i diskanten, som blir litt krassere og mer metallisk med iPhone. Musikk som normalt har et meget stort og pustende lydbilde får et mer kompakt rom.

Musicbox M låter tidvis noe dempet i toppen og overdimensjonert i bassen, slik at man blir fristet til å dra opp diskanten med 2 dB. Men med iPhone blir det da litt krast. Desto bedre blir det med en nettverksspiller eller datamaskin tilkoblet den optiske digitalinngangen, som da tillater ukomprimert musikk.

Bassen går ikke like dypt som med en ekstern subwoofer, men det mangler definitivt ikke fylde. Rytmisk popmusikk med elektriske bassrytmer låter steintøft, mens en akustisk kontrabass har mye å tjene på å dempe bassen 2 dB med fjernkontrollen. Da blir det langt mer balansert.

Koblet til TV-en byr anlegget på en helt annen lydopplevelse enn med TV-ens innebygde høyttalere. Her bli man dratt inn i stemningen. Til film funker det ganske bra med surroundeffekten, som skaper et større lydbilde. Hvis dialogene blir litt for tjukke i bassområdet, drar du bare ned bassen 2-3 dB.

Konklusjon
Canton Musicbox M er blant de beste i sitt slag til å spille elektronisk pop, rock og hip-hop, som alt låter heftig og storslagent nok til vorspielet. Anlegget har klar nok lyd til å få frem stemmer og instrumentenes hovedområde, samtidig som bassområdet trøkker bra. Med en Bluetooth-spiller uten aptX begrenser det seg litt i overtoneområdet, som da blir litt hardt. Men med aptX-kompatible spillere, eller enda bedre, med en spiller koblet til den optiske digitalinngangen med ukomprimert musikk, så våkner også diskantgjengivelsen.

Vi kan absolutt anbefale å koble TV-en til denne boksen, som da gir kraftig og god lyd til TV og film.

Stereobredden er nødvendigvis noe begrenset. Til film funker det ofte å aktivere surroundeffekten, men musikk låter klart best i vanlig stereo.

Dette anlegget er et litt rimeligere og litt mindre kompromiss i forhold til Geneva Model L, men ikke det spor kjedeligere i spillestilen!

Lyd & Bilde mener

Dette er en stor bordhøyttaler, som gir tilsvarende stort lydtrykk. Her er det bass så busta fyker! Det er rikelig med tilkoblingsmuligheter, og trådløs Bluetooth gir god lyd via aptX-kodek. Ikke klassens mest ømfintlige og detaljrike. Om avspilleren ikke har aptX-støtte, vil anlegget låte litt hardt i diskantområdet med Bluetooth. På enkelte typer musikk blir bassen i meste laget, og kan med fordel skrus noe ned.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Setter fyr på festen

Sony ULT Field 1: Bærbar høyttaler med saftig bass

Nostalgi i praktisk pakke

Den beste lyden bare billigere

Vi trodde de var dyrere

De låter like godt som de ser ut

Trådløs retrohøyttaler

Sier ikke noe forstyrrende

Bærbart retro-blinkskudd

Topplyd på budsjett

Spilledåsen

Trådløse gullpokaler

Lyd & Bilde
Scroll to Top