: Canton Musicbox M

Plenty med trøkk!

Snakk om massiv lyd fra én trådløs høyttaler!
Lyd & Bilde mener
Dette er en stor bordhøyttaler, som gir tilsvarende stort lydtrykk. Her er det bass så busta fyker! Det er rikelig med tilkoblingsmuligheter, og trådløs Bluetooth gir god lyd via aptX-kodek.
Ikke klassens mest ømfintlige og detaljrike. Om avspilleren ikke har aptX-støtte, vil anlegget låte litt hardt i diskantområdet med Bluetooth. På enkelte typer musikk blir bassen i meste laget, og kan med fordel skrus noe ned.
Spesifikasjoner
  • FM-radio
  • Bluetooth strømming med aptX
  • Optisk digitalinngang
  • Analog stereoinngang (RCA)
  • Subwooferutgang
  • Farge: hvit eller svart høyglans
Annonse
Annonse
forfatter

Canton Musicbox M er en stor klump av et lydanlegg. En halv meter bred og ni kilo tung plasserer den seg i den tyngre enden av skalaen for denne typen alt-i-ett-bokser.

Ved å droppe nettverkstilkobling og heller bruke aptX-kodek for å tyne Bluetooth-overføringen for alt den er god for av lydkvalitet, satser Canton på å heller lage et anlegg som er lett å bruke, fremfor et som har både ditt og datt av strømmemuligheter. Lenk anlegget trådløst med mobiltelefonen eller datamaskinen – eller for den saks skyld TV-en, og guff opp.

Anlegget har en dokkingkrybbe for iPhone og iPod av gammel type, analog stereoinngang er på plass, og en optisk digitalinngang lar deg koble til TV, Blu-ray-spiller eller en mediaspiller. FM-radio er også innebygd (som funker frem til 2017). Trenger du enda mer bass, kan du bruke subwooferutgangen og koble til en ekstern basshøyttaler.

For en tusenlapp ekstra finnes en egen AirPlay-versjon av anlegget, ved navn Musicbox Air 3. Men da er det AirPlay som gjelder for alle penga, for der er verken optisk digitalinngang, Bluetooth eller radio. Ei heller subwooferutgang, så Air 3 synes i så måte mer begrenset. Ønsker du AirPlay, koster en Apple TV-boks bare 800 kroner, som kan kobles til Musicbox M via optisk digitalkabel, som gjør denne langt mer interessant i undertegnedes øyne.

Brukervennlighet
Det er ikke noe hokuspokus med dette anlegget. For trådløs lyd, koble det opp, skru på Bluetooth på mobiltelefonen, og lenk dem enkelt sammen. For lavest mulig støy på signalet, skru lyden på fullt på mobilen (eller en annen Bluetooth-avspiller), og bruk fjernkontrollen til Canton for å justere lydnivået.

Anlegget bør stå på en stødig flate. For best mulig lyd fra TV-en bør det plasseres rett under TV-en, gjerne i et TV-møbel. Til film kan jeg anbefale å prøve lydmodusen ”surround”, da man får en ganske grei følelse av surroundlyd.

Lydkvalitet
Jeg blir nesten slått i bakken over hvor høyt anlegget kan spille. Her er det bare å guffe opp! Dette kan fint stå i en normal stue og gi ganske så tilfredsstillende resultat.

Jeg foretrekker klart vanlig stereomodus til musikk. ”Wide” modus forsøker å utvide stereoperspektivet, men da forskyves lydbildet, vokalisten havner ofte til venstre for midten. Lydbildet mister helt fokus. Det samme med ”surround”, som gir et større lydbilde, men da uten spesielt god balanse og ofte blir sangstemmene for lave, mens det øvre bassområdet blir for svulstig.

I stereomodus er det noe helt annet. Her er det både dynamikk og et overraskende basstrøkk. Min iPhone 5 koblet til med Bluetooth låter bedre enn med mye annet utstyr. Men iPhone støtter ikke aptX-kodeken, så lyden via Bluetooth blir ikke like god som med for eksempel Sony Xperia Z eller Samsung Galaxy S4. Man merker det spesielt i diskanten, som blir litt krassere og mer metallisk med iPhone. Musikk som normalt har et meget stort og pustende lydbilde får et mer kompakt rom.

Musicbox M låter tidvis noe dempet i toppen og overdimensjonert i bassen, slik at man blir fristet til å dra opp diskanten med 2 dB. Men med iPhone blir det da litt krast. Desto bedre blir det med en nettverksspiller eller datamaskin tilkoblet den optiske digitalinngangen, som da tillater ukomprimert musikk.

Bassen går ikke like dypt som med en ekstern subwoofer, men det mangler definitivt ikke fylde. Rytmisk popmusikk med elektriske bassrytmer låter steintøft, mens en akustisk kontrabass har mye å tjene på å dempe bassen 2 dB med fjernkontrollen. Da blir det langt mer balansert.

Koblet til TV-en byr anlegget på en helt annen lydopplevelse enn med TV-ens innebygde høyttalere. Her bli man dratt inn i stemningen. Til film funker det ganske bra med surroundeffekten, som skaper et større lydbilde. Hvis dialogene blir litt for tjukke i bassområdet, drar du bare ned bassen 2-3 dB.

Konklusjon
Canton Musicbox M er blant de beste i sitt slag til å spille elektronisk pop, rock og hip-hop, som alt låter heftig og storslagent nok til vorspielet. Anlegget har klar nok lyd til å få frem stemmer og instrumentenes hovedområde, samtidig som bassområdet trøkker bra. Med en Bluetooth-spiller uten aptX begrenser det seg litt i overtoneområdet, som da blir litt hardt. Men med aptX-kompatible spillere, eller enda bedre, med en spiller koblet til den optiske digitalinngangen med ukomprimert musikk, så våkner også diskantgjengivelsen.

Vi kan absolutt anbefale å koble TV-en til denne boksen, som da gir kraftig og god lyd til TV og film.

Stereobredden er nødvendigvis noe begrenset. Til film funker det ofte å aktivere surroundeffekten, men musikk låter klart best i vanlig stereo.

Dette anlegget er et litt rimeligere og litt mindre kompromiss i forhold til Geneva Model L, men ikke det spor kjedeligere i spillestilen!

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 29 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
Annonse
Annonse

Les også

I dag innsettes USA 46. president, og amerikanerne, verden og den frie pressen, kan legge et fire år langt mareritt bak seg.
Etter opptøyene i Washington har de sosiale mediene tatt noen grep. Er det sensur eller ren nødvendighet?
SoundBeamer er en lydenhet for skrivebordet, som stråler lyden direkte til hvert øre.
Kan revolusjonere bildeopplevelsen fra VR-briller.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Med Panasonic HX800E får du et skarpt og naturlig bilde uten at det koster skjorta. Men konkurransen er tøff!
Den er ikke sprek, den lader tregt og kjører ikke langt om gangen. Men Mazda MX-30 har et lydanlegg som mange vil misunne den.
Netatmo Smart Video Doorbell er blant få kablede smarte ringeklokker som fungerer med norsk strømforsyning. Her trenger du heller ikke abonnement for full funksjonalitet.
Audezes gaming-headset nyter godt av planar-teknologien fra selskapets luksushodetelefoner.
Geneva er tilbake med en gnistrende stereohøyttaler i et stilrent retrokabinett.
Volvos første elbil har alt som skal til for å bli en storselger, men det er to ting man skal huske på.
Fujifilm X-T200 er et perfekt startkamera for nysgjerrige fotografspirer.
Asus ZenBook Flip S UX371 er blant de beste hybride bærbare som kan kjøpes for penger akkurat nå. Spesielt skjermen er helt fantastisk.
Sony-zoomen koster en del, men den tekniske ytelsen gjør det mulig å forsvare prisen.
Så velutstyrt, og så riktig. Primare I35 Prisma snakker sannheten, med stram lyd og flott klang. Så spiller den hva det skal være av filer og tjenester.
Unik bærbar til kreative profesjonelle med begrenset budsjett. Skjermen er smart, men prisen er stiv.
Sony har krympet sitt beste allroundkamera, det har både positive og negative sider.