Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV
L&B Julekalender: Luke 11Delta

: Bose SoundTouch 20

Ultrakompakt anlegg til nettverksmusikk

Boses mini spiller høyt – spesielt i bunnen.

Skrevet av / 13.05.14 - 15:48
Bose SoundTouch 20
John Hvidlykke

Bose har laget kompakte ”livsstilanlegg” i en årrekke. Og nettverksanlegget SoundTouch 20 viderefører stilen. Anlegget er størrelsesmessig som en kjøkken- eller klokkeradio på steroider.

Det er to innebygde høyttalere. Baksiden rommer de få nødvendige tilkoblingene i form av en RJ45 ethernet kontakt (for de som ikke velger Wi-Fi), strømkontakt samt en 3,5 mm minijackinngang for analoge kilder. Det er også to USB kontakter som bare benyttes under oppsettet som krever en datamaskin.

Nettverksmusikk for menigmann
Nettradio er ikke akkurat en nyskapelse. Ei heller avspilling av musikkfiler over nettverket. Men Bose har med SoundTouch-serien forsøkt å gjøre en forholdsvis nerdet teknologi tilgjengelig for menigmann samt å koke betjeningen ned til ti knapper på en fjernkontroll. Sonos har hittil vært noe nær enerådende på dette området, men nå vil alle de etablerte firmaene være med i kampen.

Boses minianlegg er skapt for dem som vil ha et enkelt anlegg i behagelig design.
Boses minianlegg er skapt for dem som vil ha et enkelt anlegg i behagelig design.

Serien omfatter også to andre systemer, den større og kraftigere SoundTouch 30 og den batteridrevne SoundTouch Portable. De tre er pris- og ytelsesmessig satt opp til å være konkurrenter med for eksempel Play-modellene fra Sonos. Det er dessuten flere større systemer på vei, samt en separat forsterker så man kan sette et par voksne høyttalere til nettverkslyden. Endelig lover Bose at firmaets lifestylesystemer vil kunne oppgraderes med en Wi-Fi adapter.

Adgang til all verdens radiostasjoner
SoundTouch 20 inneholder verken FM eller DAB, men har umiddelbar adgang til tusenvis av nettradiostasjoner fra hele verden. For å finne disse må man bruke kontrollappen som finnes til smartmobiler (Android/iOS) og pc/Mac. Her kan man søke på nettets radiostasjoner og på filplasseringer på husets nettverkstilkoblede enheter. Når man har funnet en musikkilde kan den enten spilles direkte eller lagres som forhåndsinnstilt stasjon.

Her møter vi på et problem: Det er kun plass til seks forhåndsvalg. Det er simpelthen for lite når utvalget av stasjoner er så kolossalt. Da nasjonale radioer er hyggelig å ha. Men det samme er BBCs stasjoner. Og når min bedre halvdel rimelig nok ønsker adgang til et utvalg av finske radiokanaler og husets nesten-tenåring krever direkte import av reggae fra Jamaica samt dubstep fra engelske Inner Bass Radio, blir det kjapt kamp om forhåndsinnstillingene.

Strømming – både og
SoundTouch 20 støtter Apple AirPlay så du kan strømme musikk fra iOS-enheter eller iTunes til den via nettverket. Det er et klart pluss. Til gjengjeld får Bose et solid minus i margen for ikke å støtte populære strømmetjenester som Spotify og Wimp. En oppdatering i annet halvår 2014 vil imidlertid gi adgang til Deezer. Inntil da er en iOS-enhet den eneste måten å strømme lyden fra. Har du en Android-enhet kan du godt fjernstyre systemet, men du må nøye deg med nettradio og lokalt lagret musikk.

Det følger med en fjernbetjening, men det er vanskelig å klare seg uten nettbrett, mobil eller pc/Mac.
Det følger med en fjernbetjening, men det er vanskelig å klare seg uten nettbrett, mobil eller pc/Mac.

Mangelfull lydfilavspilling
Ut over nettradio kan SoundTouch 20 spille musikkfiler over husets nettverk. Man kan spille MP3, WMA, AAC og Apple Lossless filer. Support for FLAC skal komme i en snarlig oppdatering, men høyoppløste lydfilformater må man lete forgjeves etter. Dessverre støtter den verken m3u-spillelister eller nummerering av selve filene. Det betyr at numrene blir spilt alfabetisk etter tittel frem for den rekkefølge som kunstnerne har lagt dem på albumet!

Lyden
Bose sier selv at SoundTouch 20 kan plasseres over alt. Plasseringsmessig stemmer det, den fyller ikke mye. Men skal lyden være bare noenlunde balansert må den helst være på god avstand fra vegger og hjørner. Ellers drukner alt i bass – eller rettere sagt i mellombass, da virkelig dypbass ikke finnes. Plassert i en vinduskarm overdøver bassen alt annet. Det kunne enda gå til sønnens dubstep, men ikke til nyhetene.

Plassert på et bord blir det litt mer balanse i lyden, selv om bassen stadig er en anelse for voldsom. SoundTouch 20 avslører et behagelig lydbilde uten iørefallende mangler eller mislyder. Diskanten kunne vært bedre oppløst, mellomtonen kunne vært mer fremtredende og stereoperspektivet er av naturlige grunner smalt. Men hvis stuen bare skal fylles med litt musikk uten å stjele oppmerksomheten fra designmøblene, oppfyller SoundTouch oppgaven perfekt.

Skal du spille musikk fra en nettverksdisk eller utforske nye radiostasjoner, må du ha fatt i appen.
Skal du spille musikk fra en nettverksdisk eller utforske nye radiostasjoner, må du ha fatt i appen.

Bose opplyser ikke om effekt eller andre tekniske data. Men enheten kan spille voldsomt høyt, størrelsen tatt i betraktning. Faktisk over 105 dB på middels styrke på en meters avstand! Ut fra strømforbruket gjetter vi på at SoundTouch 20 har en 2 x 40 watt klasse-D forsterker.

Konklusjon
Bose SoundTouch 20 er en fin liten nettradio til livsstilsegmentet, som vil synes at designen og Bose-navnet gjør prisen på godt 3.000 kroner rimelig. Som jukeboks til bakgrunnsmusikk gjør den et fint stykke arbeid. Lyden er ren og kraftig. Det blir aldri stygt å høre på, heller ikke når man skrur godt opp på lyden. Det ville imidlertid vært hyggelig hvis Bose temmet bassgjengivelsen litt eller forsynte kontrollappen med noen EQ-innstillinger til henholdsvis radiolytting og festbruk.

Lyd & Bilde mener

Nydelig design, lettbetjent og kompakt minianlegg som passer inn over alt. Imponerende kraftig lyd. Bare seks faste stasjoner, ingen lydinnstillinger og en noe overdreven bassgjengivelse. Ikke Bluetooth, Spotify eller Wimp.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Studiolyd hjemme

Blåser ut vinduene

Drømmelyden vi skulle ønske vi hadde råd til

Ekte bærbar hjemmekino

Høyttalerne du blir forelsket i

Spiller tøffere enn det meste

Gud bedre, for et lydbilde!

Bærbar strandfest

De beste høyttalerne du aldri har hørt om

Lydplanke: Slik får du den beste TV-lyden

To skritt frem og ett tilbake for Move 2

Groovy lyd for kresne ører

Scroll to Top