Bang & Olufsen har en lang historie, og Beolit-serien stammer tilbake fra den gang elektronisk gjengivelse av musikk var en forholdsvis ny foreteelse på 1930-tallet. Og de nåværende Beolit-modellene er tydeligvis inspirert av de første bærbare transistormodeller fra slutten av 1950 tallet og begynnelsen av 1960.
Design
Designen er i vanlig plettfri B&O stil. Det er en atmosfære over formgivningen som nesten får deg til å tenke at drøye 4.000 kroner for en Bluetooth-høyttaler virker rimelig nok. Beolit 15 har noenlunde samme dimensjoner som B&O transistorradioer fra 60-årene. Bunn og topp er av plast, og toppen er gummibelagt, med forsenket hylle hvor mobilen kan ligge sikkert og godt når den er koblet til. Resten av kabinettet er dekket av et gitter i perforert metall som går hele veien rundt. En solid kjernelærreim gjør det lett å ta fatt i høyttaleren og ta den med på piknik eller en tur i hagen.
Bak gitteret gjemmer det seg i alt syv høyttalerenheter. Tre 1,5” enheter sørger for å spre diskanten i alle retninger, og en felles bass/mellomtone på 5,5” klarer bunnen, hjulpet av to passive 4” membraner. Forsterkereffekten er 2 x 35 W.
Lyden
B&O Play produktene er angivelig designet til en urban, utadvendt livsstil, hvor man lett kan ta med seg musikken hvor det skal være. Det målet oppfyller Beolit 15 på en glimrende måte. Det er kun et minimum av innstillinger å forholde seg til (av/på, volum og Bluetooth-paring), og da lydes spres 360 grader, låter den omtrent like godt fra alle kanter.
Og lyden er virkelig lekker. Diskanten er lett, mellomtonen naturlig og bassen er ved hjelp av elektronikken, nesten uanstendig dyp og fyldig. Dette er lett den mest vellydende bærbare høyttaler jeg har hørt! Den kan fortsatt ikke konkurrere med stereoanlegget, men man må hele tiden minne seg selv på at det kun er snakk om en batteridrevet Bluetooth-enhet. I motsetning til sine designforbilder spiller Beolit 15 i stereo. Da stereobildet er spredt rundt omkring høyttaleren, er det imidlertid snakk om en romslig gjengivelse fremfor et egentlig stereoperspektiv. Hvis ønsket er å sitte ned og lytte til stereo må det under alle omstendigheter være større avstand mellom høyttalerelementene.
Høyttaleren kan spille imponerende høyt til noe med håndtak å være. Lydtrykksmåleren når nesten opp til 100 dB på full guffe! Og det lyder fortsatt forholdsvis pent og uten utpreget forvrengning. Selv om det spilles høyt er det kontroll over tingene. Den innebygde DSP sørger for at høyttalerne ikke tvinges ut i noe som de ikke kan komme tilbake fra. ”Limit to Your Love” på fullt volum kan ikke la seg gjøre bedre i en bærbar høyttaler. Skrur man litt ned igjen, blir det overskudd nok til at bassen kan gå dypere.
Konklusjon
Det å lage en bærbar Bluetooth-høyttaler til over 4.000 kroner er modig nok, og det er spørsmål om hvorvidt det er råd til å ofre så mye på den lekre designen på et forbrukerprodukt som vanligvis har en kort foreldelsesfrist. De opprinnelige Beolit-modellene er fortsatt klassikere, men det er ikke sikkert at noen vil huske Bluetooth-modellen like godt om 50 år – eller om 10 år for den saks skyld. Men Beolit 15 er fortsatt en lekker høyttaler som låter så bra at det nesten berettiger prisen! Og så er det jo en B&O …
Les videre med LB+
Høsttilbud
Tilgang til ALT innhold i 4 uker
LB+ Total mnd
Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home i en måned
LB+ Total 12 mnd
Tilgang til ALT innhold i et år (Mest å spare)
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser