TEST: B&O Beoplay A1 – Nesten naturstridig
TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

B&O Beoplay A1

Nesten naturstridig

Beoplay A1 har triks i ermet som ingen andre små BT-høyttalere kan gjøre den etter.

forfatter
Publisert 09.05.16 - 06:00
L&B mener
Den spiller dypere og renere enn det burde vært mulig for en så liten høyttaler!
Men likevel ikke helt så høyt som mange andre BT-høyttalere. Solid, men ikke beskyttet mot vann.
Spesifikasjoner
 • Bestykning: 3” bass, 3/4” diskant.
 • Forsterkereffekt: 30 W (bass) / 30 W (diskant), maks effekt 2 x 140 W
 • Frekvensområde: 60 Hz–24 kHz
 • Maks lydtrykk: 86 dB
 • Tilkoblinger: Bluetooth 4.2, ADK 2.0, AUX (3,5 mm stereo-minijack), USB-C (opplading), Innebygget mikrofon til mobiloppkall
 • Batteritid: Opp til 24 timer, ladetid: 2 t 30 min
 • Apper: iOS og Android
 • Mål: 13,3 x 4,8 cm (diaxH)
 • Vekt: 0,6 kg
Veil. pris 2699Pr. 09.05.16 Produktside

B&O har med B&O Play-merket hatt suksess med å tiltrekke seg et mer urbant og yngre publikum. Faktisk er Bluetooth-høyttaleren Beoplay A2 med 200 000 solgte enheter på verdensbasis, det mest solgte produktet fra Bang & Olufsen-konsernet noen sinne.

Beoplay A1 er som navnet signaliserer, en lillebror til A2. Høyttaleren er i kraft av sin størrelse lett å ta med seg rundt i huset, eller stappe ned i vesken på reise. Den er omtrent halvparten så stor, og der A2 var beregnet til å stråle lyd ut fra begge sider, kommer all lyd fra A1 fra toppen. Hele høyttaleren er sirkelrund og flat. Toppen av kabinettet er anodisert aluminium, og hullene som dekker hele toppen ser ut til å være lasertutskåret. Bunnen av A1 er av et polymert plastmateriale, med en bløt, gummibelagt overflate som hjelper høyttaleren til å ligge stabilt på bordet, uten å riste når det spilles høyt. En lærstropp gjør det mulig å henge den på dørhåndtak, knagger og andre steder, eller bare bære den i hånden

Beoplay A1 er designet av den danske møbeldesigneren Cecilie Manz, som vant kronprinsparets kulturpris i 2014.

Under det perforerte lokket finner man to enheter: en 3” domeformet bass bak et beskyttelesgitter av plast. Gitteret er høyt hevet over membranen, da den er beregnet til å bevege seg langt! En liten 3/4” dome tar seg av diskantområdet. Det deles ved 2300 Hz, noe som er meget lavt for en så liten diskantenhet, men med 10. ordens aktiv deling (60 dB/oktav!) er det mulig. De innebygde forsterkerne er på 30 W stykket, noe som i seg selv er voldsomt, men de kan avgi helt opp til 140 W hver i spissene. Det gjør det mulig å lage temmelig ekstreme korreksjoner på frekvensgangen i A1.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Det er innebygget mikrofon i A1, så man trenger ikke skifte lydkilde hvis mobilen ringer mens man lytter til musikk. Mikrofonen sitter litt overraskende på undersiden av høyttaleren, men takket være en få millimeter høy forhøyning som går hele veien rundt, fanger mikrofonen i praksis opp lyden like godt fra alle retninger.

Kabinettet er forholdsvis solid, og A1 tåler å bli kastet ned i ryggsekken, eller puttet ned i frakkelommen. Værbeskyttet er den imidlertid ikke, så la være å ta den med til bassenget. Her er definitivt robuste høyttalere som UE Boom og Philips ShoqBox mer på hjemmebane.

Som Bluetooth-høyttaler kan A1 uten videre brukes sammen med en smartmobil, et nettbrett eller en laptop, men henter man B&Os Play-app (fås til iOS nå, og kommer til Android i løpet av våren), kan man fintune lyden etter sin egen smak, velge å gjøre lyden mer romslig, og trekke lydbildet i retning av «warm», «excited», «relaxed» eller «bright».

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Lyden

Det er noe nær umulig ikke å undervurdere A1 på bakgrunn av utseendet. Med all respekt for byggekvaliteten ligner den mest av alt en designer-boks til et burgerbrød. Og hvor mye lyd kan det vel komme ut av en slik?

Ikke så lite! Det første som imponerer, er bassen. Den virker ganske enkelt naturstridig! En 3” bassenhet burde ikke på noen måte unne gjengi en så dyp bass i et så bittelite kabinett. Men takket være voldsomme mengder av overtalelse fra elektronikkens side lykkes det likevel. Signalprosessoren i A1 gir en rett frekvensgang ned til 60 Hz (det er dypere enn mange stativhøyttalere), og den korrigerer samtidig for fasedreining og tidsforsinkelse. Resultatet er en fyldig og varm gjengivelse, som minner om langt større høyttalere.

Diskanten motsvarer bassen i kvalitet. Overtoner, romvirkning og små detaljer på cymbaler og hihat kommer med i en grad som ikke er vanlig på kompakte, bærbare høyttalere. Og det gode inntrykket holder seg selv om det går hardt for seg.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Det viktige mellomtoneområdet beherskes nesten like godt som bunnen og toppen. Det overordnede varme lydbildet som også kjennetegner andre B&O Play-produkter, gjør A1 behagelig å lytte til. Stemmer låter fint, men når høyttaleren jobber med bassen, gir det uunngåelig en viss uklarhet i mellomtonen. Men da skal det også spilles høyt. Eller forholdsvis høyt, for lydnivået er en begrenset faktor. Du kan få bass ut av et mikrokabinett, hvis du kaster 2 x 140 W i prosjektet, men lydtrykket velger ikke huset.

Alt i alt er A1 en imponerende høyttaler som behersker oppgaver som ville gi fysisk større høyttalere svette i pannen. Plassert på skrivebordet er det lett å abstrahere fra størrelsen og begrensningene. Selv om jeg fortsatt foretrekker det fullvoksne stereoanlegget på kontoret. Det er bare ikke så lett å putte ned i lommen og ta med seg.

 

Konklusjon

En bærbar Bluetooth-høyttaler til to tusen kroner, og med ambisjoner om å spille bass, ligner en våt og umulig markedsføringsdrøm. Men Beoplay A1 slipper forbløffende godt fra det. Den lille fyren spiller med en power og kvalitet som står i kontrast til størrelsen og utseendet. Hvis du vil ha lekker og fyldig lyd som det er lett å ta med, er den et spesielt sterkt alternativ. Du kan ikke spille hele terrassen opp til dans, men plassert på et bord eller hengt på veggen ved siden av deg, gir den musikalsk fornøyelse for alle pengene.

 

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Helt på kanten

I forbindelse med presentasjonen av Beoplay A1 snakket vi med akustikkingeniør Lars Goller, som har designet lyden i den. A1 er den minste høyttaleren Lars Goller noensinne har konstruert: «Men den låter faktisk helt flott», sier han med et beskjedent smil, som avslører at han er mer enn tilfreds med den. Arbeidet A1 har tatt litt over et år, og har inkludert omkring 30 personer, med en håndfull på full tid.

«Den er liten, men vi har teknologien og DSP-kraften til å gjøre den god. Og jeg vil gjerne si at vi har gått helt på kanten i forhold til hva som kan la seg gjøre på den plassen», sier Lars Goller, som ikke mener at det er teknisk mulig å overgå A1 i lydtrykk, frekvensgang eller lyd generelt, plassen tatt i betraktning. Bassenheten er derfor utviklet spesielt til A1, og er konstruert til å være mest mulig effektiv, mens DSP-en sørger for en lineær frekvensgang. Ifølge Lars Goller er A1 kun 8 dB nede ved 40 Hz. Ved lave lydnivåer vel å merke. DSP-en sørger hele tiden for at enhetene ikke kommer ut i situasjoner som de ikke kan vende levende tilbake fra. De innebygde forsterkerne kan levere opp til 140 W til hver av enhetene. Det gjør det mulig å spille meget høyt og dypt i det lille kabinettet. Men de får kun lov til å levere den høye effekten kortvarig.

«Det er nok effekt i forsterkeren til å smelte høyttaleren totalt. Men det får den ikke lov til. Vi skrur med etter et kort øyeblikk slik at ting kan kjøle seg ned igjen.»

Stereoeffekt i monohøyttaler
Med en bassenhet og en diskant er A1 en monohøyttaler, men gir likevel en viss romslig stereoeffekt. Det skjer ved å bruke de to enhetene kreativt. Bassen spiller derfor et monosignal – den delen er felles for de to kanalene – mens diskanten i noe av sitt område spiller henholdsvis venstre- og høyresignalet, altså den delen som er forskjellig fra det felles monosignalet.

«Det er jo ikke snakk om et stereobilde i den forstand, men det gir en viss romslighet i lyden», sier Lars Goller.

A1 er den minste høyttaleren fra B&O Play til dags dato, og navnet setter i seg selv en begrensning (en mindre modell skulle logisk sett hatt navnet A0), og det er ingen aktuelle planer om å krype enda lengre ned i størrelse.

«Men det kunne kanskje være mulig å lage en mindre. Altså hvis den ikke skulle spille helt så høyt …», funderer Lars Goller.

Lese hele artikkelen? eller bli medlem av LB+.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Motta varsler
Varlse meg om

1 Kommentar
nyeste
eldste mest poulære
Inline Feedbacks
View all comments
Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Festhøyttalere og massevis av true wireless fra JBL Uansett smak og lommebok burde du finne et par trådløse ørepropper fra JBL som passer. De har også nye festhøyttalere.
Devialets første lydplanke på testbenken Devialet Dione gir TV-lyden et veritabelt løft, samtidig som den fungerer utmerket til musikk. Men det koster!
Samsungs beste lydplanke på testbenken En av våre favoritt-lydplanker er tilbake i finpusset versjon. Samsung HW-Q995B låter knallbra til film!
- Mindre og rimelige Sonos-subwoofer forsinket Det kan se ut som om Sonos' planlagte Sub Mini blir forsinket noen måneder.
Denne lydplanken koster bare noen hundrelapper Creative Stage Air V2 er en bærbar, batteridreven lydplanke som nesten ikke koster noen ting.
Hvor bra låter Samsungs ultraslanke lydplanke? Samsung Ultra Slim Soundbar må være den tynneste lydplanken vi har sett, men lyden er overraskende stor! HW-S810B kan også noen triks som gjør den ekstra plasseringsvennlig.
Følg Lyd & Bilde
Send this to a friend