TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
HØSTTILBUD PÅ LB+ 5 UKER FOR 5 KR

Beosound 8

Luksusdokken for den kresne

Når Bang & Olufsen endelig tar tak i høyttalerdokker for iPod gjør de det med umiskjennelig stil. Det er smart, det er pent, det låter bra og det er få som har råd.

forfatter
Publisert 01.03.11 - 14:05
L&B mener
Bra lyd USB-lydstøtte iPad-tilpasset
Prisen! Ingen menynavigering
Spesifikasjoner
 • Frekvensområde: 38 Hz – 20 kHz
 • Fjernkontroll: Ja
 • Tilkoblinger: Apple, USB, Line in
 • Kompatibel: iPod, iPhone, iPad
Veil. pris 8000Pr. 01.03.11 Produktside

Designinteresserte har alltid kunne finne flotte TV-apparater og musikkanlegg, men det har vært verre med mer moderne småapparater.  Til nå.  I tide til 85-årsdagen viser Bang & Olufsen at de ikke har blitt gamle og trøtte.  Tvert imot henger de med i svingene og lanserer sin første iPod-høyttaler. BeoSound 8 heter det oppsiktsvekkende apparatet.  Som vanlig med B&O er det vanskelig å snakke om det uten å komme inn på designen, så la oss ta denne først.  Førsteinntrykket forfra er at den nester ser todimensjonal ut og svever like over underlaget.  Dette beror på at høyttalerboksene har en konisk form og derfor bare kan ses fra siden.  Konstruksjonen gjør også at man slipper problemet med stående bølger i kabinettet.

Det er et elegant og sofistikert stykke som man absolutt ikke behøver skamme seg over å ha stående fremme, til forskjell fra mange konkurrerende apparater.  Det følger dessuten med en opphengsanordning slik at man kan ha det hengende på veggen om man vil.  Apparatet kan fås i hvitt eller svart, og selvfølgelig har man tenkt på en slik detalj som at strømledningen matcher fargen på apparatet.  Hvis man vil piffe opp utseende ytterligere, kan man få kjøpt høyttalerfronter i blått, lilla, grønt, gult, svart eller hvitt. På toppen sitter en standardkontakt for iOS-enheter.  Som forventet kan man altså skyve inn sin iPod eller iPhone her. Men B&O har vært smarte og ikke brukt standardstørrelse på holderne til musikkspillerne.  Det er ingen begrensing i formatet til spilleren og den holdes i stedet på plass ved å lene seg mot en liten ryggstøtte.  Derfor har BeoSound ingen problem med å håndtere iPad, og den passer til og med bra.

På baksiden finnes en stor luke som skjuler strømtilkoblingen.  Her finner vi også RCA-tilkoblinger, slik at man kan koble til andre valgfrie lydkilder samt en omkobler for romtilpasning. Det betyr at man kan angi om apparatet står fritt plassert, ved en vegg eller gangske enkelt i et hjørne.  Lyden, eller kanskje først og fremst bassen, tilpasses da til omgivelsene for å gi en så bra lyd som mulig.  Men fremfor alt finnes det er USB-tilkobling.  Når vi kobler det til datamaskinen identifiserer det seg som en DAC og en lydenhet, noe som faktisk gjør at man kan bruke BeoSound som PC-høyttalere.  At man ikke snakker mer om dette er merkelig, for det er en praktisk og uvanlig finesse.

Bruk
Fjernkontrollen er en pen og annerledes utformet liten tingest.  Den ser helt rund og flat ut, men har faktisk en liten vinge på baksiden som man kan legge fingrene rundt for å få et godt grep.  Det fungerer overraskende bra, og den er faktisk komfortabel å bruke.  I midten er det en enkel knapp for pause og start.  Ved å trykke sirkelen opp- eller nedover justerer man volumet, mens høyre og venstre hopper til foregående eller neste låt.  Derimot er det ingen knapp for å hoppe tilbake til menyen, noe som innebærer at man er henvist til det album eller spilleliste som man valgte fra starten.  Hvis man vil høre på noe helt annet, må man altså gå frem til apparatet og bruke knappene eller berøringsskjermen til musikkspilleren.  Det er så klart en ulempe.

Men på tradisjonell B&O maner er den medfølgende fjernkontrollen ikke det eneste alternativet.  Har man allerede et B&O-anlegg kan man også benytte Beo4 eller Beo5 fjernkontrollen til å styre BeoSound 8. B&O har, i likhet med Philips og Altec Lansing, sluppet en spesiell applikasjon på iTunes Store som kan tilføre funksjoner.  Det er et smart alternativ til en innebygget skjerm i selve dokkingstasjonen, og gjør det mye enklere å oppdatere den med nye funksjoner.  Applikasjonen inneholder per i dag en vekkerklokke, innsovningsfunksjon og nettradio.  Dessverre har man ikke så mange forskjellige utseender på klokken å velge mellom som hos konkurrentene.  Nettradioen er heller ikke så mye å rope hurra for i denne gratisversjonen.  Det finnes en håndfull stasjoner fra USA og større europeiske land, men de eneste skandinaviske er selvfølgelig danske.  Det er også synd at man ikke har gjort som Philips, og bygget inn full kontroll over lyden med en equalizer.  Man skulle i det minste hatt muligheten til å stille inn romplassering fra applikasjonen i stedet for å måtte anvende den vanskelig tilgjengelige omkobleren.  Bang & Olufsen sier imidlertid at de vil lansere nye funksjoner som blant annet musikksøkning, samt at det skal komme en betalingsversjon hvor man vil få et fullgodt tilbud av nettradiostasjoner.

Lydkvalitet
For riktig å få testet lyden, benyttet vi vår egen spilleliste med ukomprimert musikk i forskjellige musikkstiler. Som ventet låt listemusikk og pop meget bra og engasjerende.  Når vi kastet på tung rock og elektronika noterte vi en forbausende påtagelig bass for et såpass lite apparat.  Men det går å presse den til litt skurring, spesielt på høyere volum.  Men det unnskyldte vi raskt når vi forsøkte med jazz og akustisk musikk.  Den har en distinkt diskant og fremfor alt et meget dynamisk og livlig mellomregister som får det meste til å låte bra.  Når alt kommer til alt kan vi ikke si at den direkte passer for det mest utagerende rockeparty, men det er på den andre siden heller ikke målgruppen.  For normal hverdagslytting er den utmerket, og det kan vel sies å kunne være en bra indikasjon at vil lot den stå på i bakgrunnen lenge etter at testen var ferdig.

Konklusjon
Betraktet som en vanlig iPod-høyttaler kan man ikke annet enn synes at prislappen er litt skremmende.  Men om man tar hensyn til at den faktisk fordobler sin verdi som PC-høyttalere blir det ikke like skremmende.  Og det er egentlig irrelevant om kjøperen er en som prioriterer pen og fungerende hjemmeelektronikk, spesielt om resten av anlegget allerede er B&O.  Det handler ganske enkelt om de har truffet rett med funksjoner, tilkoblingsmuligheter og lydkvalitet.  Det har de.  Så alle designinteresserte som har sittet og lengtet etter en iPod-høyttaler kan slutte å lete nå.  Kjøp en BeoSound 8.

Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

1 måned 49 kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 900 kr
(spar opptil 300kr)
12 Måneder 1198 kr
(med 11 utgaver av magasinet)
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.
forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbet for Lyd & Bilde siden 2007 med det meste som kan kalles bærbart. Det vill si mobiler, trådløse høyttalere og hodetelefoner. Iblant kommer testingen inn på kollegaenes områder innenfor multiromslyd, hjemmekino og foto. Han startet sin bane som teknikkjournalist på IDG og skrev blant annet for PC för Alla, Internetworld og det som senere ble M3.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Kan være midt i blinken for mange Endelig en rimeligere Sonos-sub! Og Sub Mini kan være akkurat hva du har ventet på.
Skikkelig hi-fi til småpenger Argon Audio har oppdatert sin allerede vellykkede Forte-serie. Det er den bare blitt bedre av.
Monitor Audio fornyer Platinum-serien Monitor Audio feirer 50 år og lanserer nye flaggskiphøyttalere.
Ny 700-serie med høyttalere fra Bowers & Wilkins Henter teknikken fra high-end høyttalerne i 800-serien.
Minecraft skal lokke unge til å gjenvinne elektronikk Elkjøp og Microsoft lanserer et samarbeid med spillet Minecraft i sentrum. Målet er å gi unge brukerne et insentiv til gjenvinning av gamle elektronikkprodukter.
Partyhøyttaler med karaoke og DJ-funksjon Spiller dundrende høyt i 25 timer.
Følg Lyd & Bilde