TEST: Belkin Soundform Elite

Vellykket musikalsk partnerskap

En nettverksspesialist og et high-end-lydselskap har sammen laget en smart-høyttaler i hi-fi-kvalitet.
Karakter
Belkin Soundform Elite
Lyd & Bilde mener
Bassgjengivelsen er formidabel, og resten er nesten like bra. Og så kan den både snakke og lade mobilen.
Lyden er kun i mono. Så man blir nok nødt til å kjøpe to …
Spesifikasjoner
 • Elementer: 2 x 70 mm bass, 35 mm fulltone
 • Innebygd forsterker: 2 x 60 W (bas), 1 x 30 W (fulltone)
 • Frekvensområde: 40–20 000 Hz (toleranse ikke oppgitt)
 • Styring: Google Assistant, Amazon Alexa (med AirPlay 2)
 • Trådløst: Wi-Fi 802.11ac, Bluetooth, AirPlay 2
 • Strømming: Spotify, YouTube Music
 • Trådløs lading: 10 W
 • Mål/vekt: 16,2 x 16,9 x 16,2 cm (BxHxD) / 1,25 kg
 • Web: belkin.com
Annonse
Annonse
forfatter

Markedet for intelligente, trådløse høyttalere eksploderer i en grad som nesten kan begynne å sammenlignes med hodetelefonmarkedet. Det skjer ikke minst i takt med utbredelsen av stemmestyring. Å utstyre en høyttaler med Google Assistant er teknologisk forholdsvis enkelt, og så har man plutselig en smarthøyttaler som kan brukes i multiromssystemer sammen med enheter fra utallige andre produsenter.

Den nyeste spilleren på banen er amerikanske Belkin, som spesielt er kjent for sine nettverksprodukter, enten under eget navn eller via datterselskapet Linksys. Da høyttalere ikke er Belkins kjernekompetanse, har de gått sammen med et av de mest innovative hi-fi-selskaper akkurat nå, nemlig franske Devialet, som blant annet er kjent for sine trådløse Phantom-høyttalere.

Trådløs lading

Belkin Soundform Elite er en liten tykkmaget enhet på omkring 16 cm på hvert ledd. En skrå hylle på toppen innbyr til å parkere mobilen. Hvis du har en nyere iPhone, Samsung Galaxy, LG eller Sony Xperia, lader den trådløst samtidig. Fikst!

Man kan lade mobilen trådløst i ”hyllen” på toppen av høyttaleren. Det er smart. (Foto: Belkin)

Under det flotte møbelstoffet finner man to 7 cm basseheter og en 3,5 cm fulltoneenhet. Bassenhetene er plassert på hver sin side, så vibrasjonene utligner hverandre som på Devialets egne høyttalere.

Annonse
Under stoffet finner man to 7 cm bassenheter og en 3,5 cm fulltoneenhet. (Grafik: Belkin)

Det sitter tre forsterkere i Soundform Elite: De to bassene har hver sin 60 W forsterker, mens fulltoneenheten forsynes med 30 W. Tallene må tas med en klype salt, da strømadapteren bare leverer 68 watt i alt.

Belkin Soundform Elite er en ren monohøyttaler uten pretensjoner om stereo, noe som er helt i orden, størrelsen tatt i betraktning. Devialets egne høyttalere er for øvrig også mono.

Belkin-høyttalerne er utstyrt med Devialets SAM-teknologi (Speaker Active Matching), som gir en bedre bassgjengivelse i forhold til høyttalerens størrelse. Vi kjenner SAM fra Devialets kanondyre forsterkere, hvor man kan velge mellom profiler til en lang rekke anerkjente høyttalere. Men systemet kan åpenbart også omplantes til mer ydmyke forhold, for det er imponerende hva Belkin og Devialet har fått ut av det.

Hvis du allerede har opprettet et Google Home i hjemmet, er det enkelt å legge Belkin Soundform Elite til systemet. Og da er den klar til å spille musikk fra enten Spotify eller YouTube Music. All annen strømming foregår via Chromecast på Android-enheter eller AirPlay 2 på iOS-enheter. Man kan selvfølgelig også koble høyttaleren via Bluetooth.

Belkin Soundform Elite er så liten at den nesten kunne være en trådløs lader. Men den er først og fremst en imponerende smarthøyttaler. (Foto: Belkin)

Lydkvaliteten

Vi ser daglig eksempler på produkter – det være seg alt fra laptops til biler – som har «sound by» en kjent lydprodusent. Ofte handler det bare om at lydselskapet har trimmet litt på innstillingene for de hyllevarene som produsenten har valgt å sette inn.

Annonse

Devialets bidrag har tydeligvis vært større. Det står klart fra første tone fra Belkin Soundform Elite. Som Devialets Phantom-høyttalere klarer den å spille dypbass på en måte som virker urealistisk i forhold til størrelsen!

Kjellerdyp bass

Det handler ikke bare om å spille mye bass, men om å spille rent og dypt. Og her scorer Belkin toppkarakter. James Blakes Limit to Your Love er en av de mest sadistiske utfordringene for bassenheter, og det er en som jeg normalt ikke ville teste på en liten trådløs høyttaler. Ikke desto mindre klarer Soundform Elite den uten å kvele den kjellerdype dubstep-bassen.

Den imponerende bassen får heldigvis ikke lov til å overskygge resten av frekvensområdet. Mellomtonen er veloppløst nok til at David Draiman fra Disturbeds stemme beholder sin luftighet, når orkesterfinalen i Sound of Silence braker løs.

Nei, vi er ikke i samme liga som fullvoksne hi-fi-høyttalere. Men ved det lydtrykket som presenteres her, ville de fleste smarthøyttalere for lengst ha kastet seg i døden fra toppen av reolen!

Diskantgjengivelsen er også fullt ut godkjent. Overtonene på strengeinstrumenter låter passe sprøtt. Spesielt når man tenker på at det er en fulltoneenhet som spiller. Men det er en fordel å stille høyttaleren i retning av lytteren, og enda bedre, hvis den kan stå noenlunde i ørehøyde. Som også gjelder for alminnelige høyttalere.

Annonse

Ren monohøyttaler

Siden Soundform Elite er en ren monohøyttaler, er det ikke noe som helst stereoperspektiv. Men lyden fyller rommet på en behagelig måte.

Det er mange trådløse høyttalere med multiromsfunksjon, og tilsvarende mange smarthøyttalere med Google Assistant. Men ønsker du smartfunksjoner og god lyd på samme tid, blir utvalget betydelig mindre. Og Google selv har ennå ikke prestert å komme med en høyttaler som lydmessig kan brukes til mer enn morgenvekking med radio.

I det betalbare sjiktet kan vi komme på Harman Kardon Citation One MKII og Marshall Stanmore II Voice. Ingen av dem kan imidlertid hamle opp med Belkin-høyttaleren i frekvensomfang og renhet. Den trådløse ladingen er et stort ekstra pluss, og har du en mobil som kan utnytte den, kan det nesten være grunn nok i seg selv til å velge Soundform Elite fremfor andre.

Belkin har fått hjelp av franske Devialet til lydsiden av sin smarthøyttaler. (Foto: Belkin)

Konklusjon

Belkin Soundform Elite er en overraskende høyttalerdebut fra en nettverksspesialist – godt hjulpet på vei av lydoppfinnerne hos Devialet. Ikke bare serverer den en nærmest overnaturlig dyp bassgjengivelse fra en minihøyttaler, og det som er viktigere: Den spiller også musikk. Jeg kan ikke huske å ha hørt en så helstøpt og engasjerende gjengivelse fra en liten trådløs bordhøyttaler til en så rimelig pris.

Smartfunksjonene er et godt supplement til lydkvaliteten. Men nettopp et supplement. For hvis det skal gi mening å kunne be en høyttaler om å spille yndligsmusikken sin, må man kunne holde ut å høre på det. Og det kan man virkelig hos Belkin.

Annonse
Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

  1. Jeg har 2 slike som støtter airplay, men jeg får ikke opp høyttalerne i Google Home. Etter hva jeg har forstått er det 2 versjoner, èn med Airplay og Alexa, og èn med Google.

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Da dukket den første PC-en med GeForce RTX 3080 opp. Og den flytter igjen grensene for 3D-ytelse i 3D-spill.
Bak det kjedelige ytret banker en kraftig prosessor og et utmerket grafikkort – men de får ikke utfolde seg.
Asus PA32UCX med Mini-LED er for profesjonelle, og er kort sagt den beste PC-skjermen jeg har sett. Men den er ikke perfekt, denne heller.
Philips ultrabrede skjerm plasserer deg midt i handlingen, enten det er spill, film eller regneark.
Hvis du ikke kan nøye deg med en virkelig god TV til gamingen, har Philips en løsning som er umulig å overse. Dessverre har de selv oversett et par viktige detaljer.
Da dukket den første PC-en med GeForce RTX 3080 opp. Og den flytter igjen grensene for 3D-ytelse i 3D-spill.
Bak det kjedelige ytret banker en kraftig prosessor og et utmerket grafikkort – men de får ikke utfolde seg.
Vil du ha en TV som ikke ser ut som en TV? Da kan Samsungs formfine Serif være et friskt alternativ.
Så lett har det aldri vært å filme i 4K fra luften.
Asus PA32UCX med Mini-LED er for profesjonelle, og er kort sagt den beste PC-skjermen jeg har sett. Men den er ikke perfekt, denne heller.
For enkelte vil Yamaha-forsterkeren mangle noe vesentlig, og det er ikke lydkvaliteten vi tenker på.
Mola Mola Kula er et unikum av en forsterker. Vi har sannsynligvis aldri hørt denne overfloden av detaljer noensinne!
Årets Samsung Galaxy S21-serie er tilgjengelig i tre forskjellige utgaver: Galaxy S21, Galaxy S21+ og Galaxy S21 Ultra. Her kan du lese hvilken modell som passer best til dine behov.
Bang & Olufsen har lånt inspirasjon fra 1970-tallet, og har skapt en tillitvekkende musikkmaskin man kan ta med seg.
Med Samsungs nye projektorer kan du få et kjempedigert bilde, rett på veggen hjemme i stua.
Dette er den moderne surroundforsterkeren for deg som ønsker virkelig god lyd i hjemmekinoen, men som er edruelig med pengebruken.