Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Belkin Soundform Elite

Vellykket musikalsk partnerskap

En nettverksspesialist og et high-end-lydselskap har sammen laget en smart-høyttaler i hi-fi-kvalitet.

Skrevet av / 24.10.20 - 09:00
Belkin Soundform Elite
John Hvidlykke

Markedet for intelligente, trådløse høyttalere eksploderer i en grad som nesten kan begynne å sammenlignes med hodetelefonmarkedet. Det skjer ikke minst i takt med utbredelsen av stemmestyring. Å utstyre en høyttaler med Google Assistant er teknologisk forholdsvis enkelt, og så har man plutselig en smarthøyttaler som kan brukes i multiromssystemer sammen med enheter fra utallige andre produsenter.

Den nyeste spilleren på banen er amerikanske Belkin, som spesielt er kjent for sine nettverksprodukter, enten under eget navn eller via datterselskapet Linksys. Da høyttalere ikke er Belkins kjernekompetanse, har de gått sammen med et av de mest innovative hi-fi-selskaper akkurat nå, nemlig franske Devialet, som blant annet er kjent for sine trådløse Phantom-høyttalere.

Trådløs lading

Belkin Soundform Elite er en liten tykkmaget enhet på omkring 16 cm på hvert ledd. En skrå hylle på toppen innbyr til å parkere mobilen. Hvis du har en nyere iPhone, Samsung Galaxy, LG eller Sony Xperia, lader den trådløst samtidig. Fikst!

Man kan lade mobilen trådløst i ”hyllen” på toppen av høyttaleren. Det er smart. (Foto: Belkin)

Under det flotte møbelstoffet finner man to 7 cm basseheter og en 3,5 cm fulltoneenhet. Bassenhetene er plassert på hver sin side, så vibrasjonene utligner hverandre som på Devialets egne høyttalere.

Under stoffet finner man to 7 cm bassenheter og en 3,5 cm fulltoneenhet. (Grafik: Belkin)

Det sitter tre forsterkere i Soundform Elite: De to bassene har hver sin 60 W forsterker, mens fulltoneenheten forsynes med 30 W. Tallene må tas med en klype salt, da strømadapteren bare leverer 68 watt i alt.

Belkin Soundform Elite er en ren monohøyttaler uten pretensjoner om stereo, noe som er helt i orden, størrelsen tatt i betraktning. Devialets egne høyttalere er for øvrig også mono.

Belkin-høyttalerne er utstyrt med Devialets SAM-teknologi (Speaker Active Matching), som gir en bedre bassgjengivelse i forhold til høyttalerens størrelse. Vi kjenner SAM fra Devialets kanondyre forsterkere, hvor man kan velge mellom profiler til en lang rekke anerkjente høyttalere. Men systemet kan åpenbart også omplantes til mer ydmyke forhold, for det er imponerende hva Belkin og Devialet har fått ut av det.

Hvis du allerede har opprettet et Google Home i hjemmet, er det enkelt å legge Belkin Soundform Elite til systemet. Og da er den klar til å spille musikk fra enten Spotify eller YouTube Music. All annen strømming foregår via Chromecast på Android-enheter eller AirPlay 2 på iOS-enheter. Man kan selvfølgelig også koble høyttaleren via Bluetooth.

Belkin Soundform Elite er så liten at den nesten kunne være en trådløs lader. Men den er først og fremst en imponerende smarthøyttaler. (Foto: Belkin)

Lydkvaliteten

Vi ser daglig eksempler på produkter – det være seg alt fra laptops til biler – som har «sound by» en kjent lydprodusent. Ofte handler det bare om at lydselskapet har trimmet litt på innstillingene for de hyllevarene som produsenten har valgt å sette inn.

Devialets bidrag har tydeligvis vært større. Det står klart fra første tone fra Belkin Soundform Elite. Som Devialets Phantom-høyttalere klarer den å spille dypbass på en måte som virker urealistisk i forhold til størrelsen!

Kjellerdyp bass

Det handler ikke bare om å spille mye bass, men om å spille rent og dypt. Og her scorer Belkin toppkarakter. James Blakes Limit to Your Love er en av de mest sadistiske utfordringene for bassenheter, og det er en som jeg normalt ikke ville teste på en liten trådløs høyttaler. Ikke desto mindre klarer Soundform Elite den uten å kvele den kjellerdype dubstep-bassen.

Den imponerende bassen får heldigvis ikke lov til å overskygge resten av frekvensområdet. Mellomtonen er veloppløst nok til at David Draiman fra Disturbeds stemme beholder sin luftighet, når orkesterfinalen i Sound of Silence braker løs.

Nei, vi er ikke i samme liga som fullvoksne hi-fi-høyttalere. Men ved det lydtrykket som presenteres her, ville de fleste smarthøyttalere for lengst ha kastet seg i døden fra toppen av reolen!

Diskantgjengivelsen er også fullt ut godkjent. Overtonene på strengeinstrumenter låter passe sprøtt. Spesielt når man tenker på at det er en fulltoneenhet som spiller. Men det er en fordel å stille høyttaleren i retning av lytteren, og enda bedre, hvis den kan stå noenlunde i ørehøyde. Som også gjelder for alminnelige høyttalere.

Ren monohøyttaler

Siden Soundform Elite er en ren monohøyttaler, er det ikke noe som helst stereoperspektiv. Men lyden fyller rommet på en behagelig måte.

Det er mange trådløse høyttalere med multiromsfunksjon, og tilsvarende mange smarthøyttalere med Google Assistant. Men ønsker du smartfunksjoner og god lyd på samme tid, blir utvalget betydelig mindre. Og Google selv har ennå ikke prestert å komme med en høyttaler som lydmessig kan brukes til mer enn morgenvekking med radio.

I det betalbare sjiktet kan vi komme på Harman Kardon Citation One MKII og Marshall Stanmore II Voice. Ingen av dem kan imidlertid hamle opp med Belkin-høyttaleren i frekvensomfang og renhet. Den trådløse ladingen er et stort ekstra pluss, og har du en mobil som kan utnytte den, kan det nesten være grunn nok i seg selv til å velge Soundform Elite fremfor andre.

Belkin har fått hjelp av franske Devialet til lydsiden av sin smarthøyttaler. (Foto: Belkin)

Konklusjon

Belkin Soundform Elite er en overraskende høyttalerdebut fra en nettverksspesialist – godt hjulpet på vei av lydoppfinnerne hos Devialet. Ikke bare serverer den en nærmest overnaturlig dyp bassgjengivelse fra en minihøyttaler, og det som er viktigere: Den spiller også musikk. Jeg kan ikke huske å ha hørt en så helstøpt og engasjerende gjengivelse fra en liten trådløs bordhøyttaler til en så rimelig pris.

Smartfunksjonene er et godt supplement til lydkvaliteten. Men nettopp et supplement. For hvis det skal gi mening å kunne be en høyttaler om å spille yndligsmusikken sin, må man kunne holde ut å høre på det. Og det kan man virkelig hos Belkin.

Karakter
Belkin Soundform Elite
Premium

Lyd & Bilde mener

Bassgjengivelsen er formidabel, og resten er nesten like bra. Og så kan den både snakke og lade mobilen. Lyden er kun i mono. Så man blir nok nødt til å kjøpe to …

2 hendelser på “Belkin Soundform Elite”

    1. Jeg har 2 slike som støtter airplay, men jeg får ikke opp høyttalerne i Google Home. Etter hva jeg har forstått er det 2 versjoner, èn med Airplay og Alexa, og èn med Google.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Setter fyr på festen

Sony ULT Field 1: Bærbar høyttaler med saftig bass

Nostalgi i praktisk pakke

Den beste lyden bare billigere

Vi trodde de var dyrere

De låter like godt som de ser ut

Trådløs retrohøyttaler

Sier ikke noe forstyrrende

Bærbart retro-blinkskudd

Topplyd på budsjett

Spilledåsen

Trådløse gullpokaler

Lyd & Bilde
Scroll to Top