Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Bang & Olufsen Beolit 20

Dyr og deilig designhøyttaler på farten

Designkongen gjør det igjen. Beolit 20 er en nydelig bærbar høyttaler, som også låter bra.

Skrevet av / 17.04.21 - 08:00
Bang & Olufsen Beolit 20
Geir Gråbein Nordby

Det finnes svært mange bærbare høyttalere på markedet. Nesten alle drukner i mengden, få behersker kunststykket å stikke seg ut. Det ønsker Bang & Olufsen å gjøre noe med, med Beolit 20. Den koster mer enn gjennomsnittet, men har likevel en overkommelig prislapp for folk som er ute etter kvalitet – og ønsker å vise det frem. Den er voksen av størrelse og går ikke ned i håndbagasjen. Dette er dermed en høyttaler du tar med ut ved spesielle anledninger, men som mesteparten av tiden opptar plassen i bokhyllen.

Beolit 20 er en lekkerbisken med metall og lær på de rette stedene. En stilren og tidløs høyttaler, som jeg vil gjette på er like fin å se på om ti år som i dag.

Utseendet ble designet i samarbeid med Cecilie Manz i 2012, men har fått design-oppdateringer gjennom årene. Det hullede mønsteret har fått et mer modernisert uttrykk, og vinklede linjer og avrundede hjørner går igjen.

Konstruksjonen er 45 prosent lufttransparent, for å sikre en klar og raffinert lyd. Den er ikke spesielt liten, men likevel bærevennlig med et ordentlig håndtak i lær. Lydmessig er dessuten større bedre, så Beolit 20 ildner oppunder forventningene til litt skikkelig lyd.

Beolit 20 anthracite stairs
Beolit 20 i Black Anthracite. Foto: Bang & Olufsen

Trådløs mobillading

Funksjonaliteten er en høyttaler anno 2021 verdig. I toppen sitter nemlig en Qi-lader på 5 watt som lader mobiltelefonen eller dine ørepropper trådløst. Platen har en stor flate, og mobilen bør ligge ca midt på for å lade.

Batteritiden er den lengste hittil fra en B&O bærbarhøyttaler. Fra det 3.200 mAh store batteriet skal man klare å skvise ut 37 timer med bakgrunnsmusikk, eller åtte timer ved høyere lyttenivåer. Dette er 30 prosent mer enn hva den utseendemessig identiske forgjengeren Beolit 17 er oppgitt til, takket være et større batteri (Beolit 17 har 2600 mAh) og mer energivennlig teknologi.

Til å lade høyttaleren brukes USB-C, og det følger dessuten med en lader på 45 watt.

Beolit 20 grey mist iPhone charging
Beolit 20 har en ladeplate på toppen, for trådløs lading av mobil eller ørepropper. Foto: Bang & Olufsen

Ikke Bluetooth 5

Det er likevel litt rart at Beolit 20 ikke har en nyere Bluetooth-kodek enn 4.2. Hadde den 5.0 eller 5.1 ville den kunne brukt enda litt mindre strøm. Man kunne også hatt såkalt multipoint tilkobling, altså høyttaleren kunne vært forbundet både med mobiltelefonen og for eksempel en laptop. Hvis man ønsket musikk fra laptopen, men samtaler fra mobilen – uten å koble om.

God trådløs rekkevidde

Teoretisk ville også Bluetooth 5 kunne gitt lengre trådløs rekkevidde, men neppe i dette tilfellet. Utendørs kunne jeg nemlig flytte Beolit 20 rundt 50 meter fra mobilen, før lyden begynte å droppe ut. Så rekkevidde er ikke noe problem her.

Beolit 20 det
Beolit 20 i Grey Mist. Foto: Bang & Olufsen

Koble to i stereo

Hvis du ønsker det, kan du kjøpe to Beolit 20 og koble dem trådløst sammen i stereo. Da vil lydbildet bli mange ganger større, og i større grad henge utenfor høyttalerne. Du vil fylle et større område med kraftigere lyd.

Har du en eldre Beolit 17, kan denne kobles i partymodus med Beolit 20. Altså ikke stereo, men du får samme lyd fra begge.

Bang & Olufsen Beolit 20
Foto: Camilla Larsen, Lyd & Bilde

Lyden av Beolit 20

Beolit 20 har samme lyd som forgjengeren. Det betyr først og fremst en mye kraftigere bass enn jeg på forhånd hadde trodd. Selv om min kollega John Hvidlykke hyllet Beolit 17 for nettopp dette.

Elektronisk popmusikk får med seg partybassen, samtidig som sangstemmer låter klart og åpent. Jeg liker også hvordan akustiske gitarer låter, med god klangbunn, og du kan fint spille klassisk musikk på denne. Bare pass på lydnivået litt da, for det er ikke bare bare når store pauker smeller til midt i en kraftig tubautblåsning!

Uansett musikk er det veldig lett å like denne lyden. Detaljer og storhet på én gang er ikke å forakte. Her kan man takke et 5,5″ basselement med lang slaglengde, sammen med tre 1,5″ fulltoneelementer og to 4″ passive slavebasser. En heldig konstellasjon, for denne høyttaleren låter alt annet enn kjedelig.

Bang & Olufsen Beolit 20
Foto: Camilla Larsen, Lyd & Bilde

Litt tynn mellomtone

Jeg skulle likevel ønske at mellomtonen hadde mer størrelse. Sårheten i Springsteens stemme på One Minute You’re Here kommer godt frem, raspingen fra stemmebåndet er det ikke noe å si på. Men det blir likevel smått nasalt, fordi mellomtoneområdet ikke i tilstrekkelig grad binder sammen konsonantområdet med brystklangen. Det er noe i midten som blir litt tynt.

Bassen er også smått betont, og bassgitaren på Ani DiFrancos Revolutionary Love får basselementet til å skurre. Og lydnivået vil jeg da ikke betrakte som høyt. Kanskje litt over middels.

Videre låter Beolit 20 definitivt best om den får stå plassert i ørehøyde. Står den for lavt i forhold til lytteren, vil bassen overdøve, og det låter ullent og på grensen til uengasjerende. Du trenger derimot ikke ha den vinklet direkte mot hodet, for på det horisontale planet er spredningen bedre.

B&O Beolit 20 USB-C
Beolit 20 lader med USB-C. En lader på 45 W følger med. Foto: Bang & Olufsen

Konkurrenter

Sammenlignet med enkelte konkurrenter låter Beolit 20 vesentlig renere og åpnere enn JBL Boombox 2, men ikke like kraftig. Ultimate Eears Hyperboom er også kraftigere enn Beolit 20, og med EQ-funksjonen kan du få bedre lyd fra den enn fra Beolit 20, og det til 20 prosent lavere pris. Men du får selvsagt ikke den overlegne B&O-designen. Sonos Move er en annen konkurrent. Dårligere batteritid enn Beolit 20, og ikke like bærbar. Men med multiromsfunksjon og en lyd som automatisk justerer seg til miljøet. Også Move er billigere enn Beolit 20.

Konklusjon

Beolit 20 fra Bang & Olufsen er en meget god bærbarhøyttaler, som spiller høyt nok og stort sett bare låter deilig. Bassen er fyldig, og det er rikelig med detaljer oppover. Definitivt lyd i premiumklassen. Noe må trekkes for en litt slank mellomtone, og fordi høyttaleren er litt for retningsbestemt i det vertikale planet.

Designmessig er høyttaleren lekker, kvalitetsfølelsen er fabelaktig, og vi liker spesielt godt at vi kan lade mobilen på den – trådløst.

Karakter
Bang & Olufsen Beolit 20
Premium

Lyd & Bilde mener

Fin og oppløst lyd, god bassfylde, nydelig design og kvalitetsfølelse. Lader mobilen trådløst. Tilbakeholden mellomtone, bassen blir fort ullen og svulstig ved feil plassering. Høyttaleren må opp i ørehøyde for å yte sitt beste. Ingen IP-sertifisering for værbestandighet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde

LB+ Home

Tilgang til ALT innhold på L&B Home

49,- / for 30 dager
119,- / mnd
65,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

Er dette fremtidens trådløse PA-system?

Endelig virkelig trådløse

Engasjement og spilleglede i bøttevis

Sublim musikkformidler i slengbukser fra 70-tallet

Vanedannende god lyd fra Raidho

Du vil elske denne høyttaleren

Høyttalere du bare kan drømme om

Slankere – og mildere

Setter fyr på festen

Sony ULT Field 1: Bærbar høyttaler med saftig bass

Nostalgi i praktisk pakke

Den beste lyden bare billigere

Scroll to Top