Search
Generic filters

TEST: Audiovector R3 Arreté

Når himmelen åpner seg

Danske Audiovector har lagt sin elsk på stadige oppgraderinger. Nå kan vi ikke skjønne annet, enn at deres high-end 3-serie har nådd sitt klimaks.

Karakter
Audiovector R3 Arreté

Lyd & Bilde mener

Så lett på tå, så lynrask, og så luftig! Dette er noe av det bedre vi har hørt av en så kompakt gulvhøyttaler. Og enda bedre om du jorder den!
Den stramme bassen går litt på bekostning av fyldighet.
 • Type: 2,5-veis gulvhøyttaler
 • Frekvensrespons: 23-53.000 Hz (-6dB)
 • Følsomhet: 90,5 dB / 8 ohm
 • Diskant: R AMT Arreté
 • Bass/mellomtoner: 6,5″ karbonmembraner
 • Mål: 23 x 103,4 x 36 cm (B x H x D)
 • Farger: Hvit silke, svart ask, italiensk valnøtt eller afrikansk rosentré (andre farger kan spesialbestilles)
 • Web: audiovector.com
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 97990 kr

Audiovector har ført en annerledes praksis med sine høyttalerserier. Nemlig at en høyttalermodell finnes i flere utgaver, akkurat som når man kjøper bil. Tar du turen innom en VW-forhandler og spør etter Golf, får du spørsmålet tilbake: Hvilken Golf da? Det samme vil Porsche gjøre, dersom du vil ha en 911. Visste du at det finnes ti ulike 2019-utgaver av 911!?

I motsetning til når du kjøper bil, vil derimot Audiovector ikke låse deg til den utgaven du har kjøpt, men gir deg mulighet til å oppgradere høyttaleren hvis budsjettet tillater det ved en senere anledning. Du kan bruke drøyt 30.000 kroner på et par SR3 i sin rimeligste Super-variant, og deretter oppgradere, gjerne i flere steg – til du til slutt sitter med den dyreste versjonen ved navn SR3 Avantgarde Arreté. Som for øvrig koster drøyt 80.000 kroner for et par om du kjøper den direkte.

For to år siden kom imidlertid SR3 i en enda råere versjon. Nemlig Arreté Raw Surface. Dette var en utgave bekledd i betong og med en helt ny diskant og delefilter. Denne kunne man for øvrig ikke oppgradere til, men måtte kjøpe den direkte. Kun 100 eksemplarer ble laget, ett har stått på vårt testrom helt til nå. Prisen på Raw Surface var 115.000 kroner for et par, men denne er nå utsolgt.

I front står Audiovector R3 Arreté i skinnende hvitt, med kabinett i bakgrunnen er i italiensk valnøtt. Foto: Audiovector

En helt ny 3-er

I etterkant av Raw Surface har Audiovector laget R8, en mindre bror til flaggskipet R11. I utviklingen av denne høyttaleren, som koster nesten 600.000 kroner for et par(!), har man lært noe nytt. Ikke bare kunsten å lage enda bedre høyttalerelementer, men man har også funnet ut at man ved å koble de riktige komponentene i delefilteret til jord, så kan man halvere den elektriske forvrengningen (3 dB).

Denne lærdommen har man nå brukt, når man skal lage en enda bedre serie enn SR3. R3, som den heter nå, er tilgjengelig i utgavene Signature, Avantgarde og Arreté, med mulighet for å oppgradere fra en til en annen. Bare Arreté-versjonen kan kobles til jord.

Prisene legger seg omtrent der hvor forgjengerne lå, men med Signature som rimeligste høyttaler er startprisen nå 47.000. Arreté-utgaven er noe dyrere enn den forrige SR3 Avantgarde Arreté, men en meget hyggelig nyhet er at den skal være en både bedre og billigere høyttaler enn Raw Surface-versjonen av SR3 Arreté. Den koster nemlig 98.000 kroner, altså 17.000 mindre enn Raw Surface. Kult!

Les også Kompromissløs kompakthøyttaler Disse høyttalerne er i en klasse for seg, godt hjulpet av en løsning som er like smart som den er enkel.

Enda bedre enn best

SR3 Raw Surface sendte meg til himmels. Dette kunne da ikke bli stort bedre. Så fikk jeg høre R3 Arreté.

Selve klangkarakteren er veldig lik Raw Surface. Luften i toppen, den fantastiske mellomtonen som får frem magien når vokalister i verdensklasse utleverer seg. Enten det er Pavarottis legendariske vibrato, eller de utenomjordiske overtonestrukturene i stemmen til Cecilia Bartoli, så får høyttalerne det frem som den største selvfølge. Side ved side inne på vårt testrom aner jeg kanskje et ørlite lag med flere overtoner fra R3 Arreté, samtidig vil jeg ikke utelukke at det er ønsketenkning. Man vil jo at en ny modell skal være bedre! Det som i hvert fall er helt sikkert, er at R3 Arreté i likhet med Raw Surface er mye bedre enn SR3 Avantgarde Arreté, den tidligere toppmodellen.

Audiovector R3 Arreté i svart. Foto: Audiovector

Strammere bass

Det er større forskjeller å høre i bassen. Ved første gjennomlytting (det vil si, etter ca. 50 timers «innspillingstid») føler jeg at bassen er slankere hos R3. Raw har mer trøkk og guffe i bassen på flatt produserte pop- og rap-utgivelser. Som gjør dem et lite hakk mer underholdende å lytte til, på produksjoner som ikke er spesielt underholdende lytting i utgangspunktet. Mer tilgivende overfor dårlige produksjoner, rett og slett. Men etter hvert blir det tydelig at det er fordi Raw er noe tregere enn R3. Den er taktfast, for all del, men hos R3 reagerer den enda kjappere. Bare hør på kontrabassen på Patricia Barbers Summertime fra A Distortion of Love. Ok, så har man ikke det samme bunndraget som med den større SR6 Arreté, men det er like fjellstøtt som med SR3 Raw. Og enda krispere og tonalt luftigere.

Til jord skal du bli

På tide å koble inn jordkabelen (som Audivector kaller Freedom). Denne kobles fra jordpunktet på hver høyttaler til stikkontakten, men merk at det kun er jord som er tilkoblet.

Det som skjer, er ganske oppsiktsvekkende. Lyden blir verken høyere eller lavere, og selve klangbalansen er identisk. I stedet er det holografien som blir annerledes. Nærmere bestemt at lydbildet får bedre fokus. Instrumenter mikset i sentrum trekkes enda tydeligere mot midten, i stedet for å være smått smurt utover til hver side.

Forgjengernes tri-wiring er skalert ned til bi-wiring, for å gi plass til jordingspunkt. Foto: Audiovector

Cymbaler som panoreres fra venstre mot høyre har en enda tydeligere plassering i stereobildet. Spesielt godt hører man det på monoinnspillinger, som Frank Sinatras Only the Lonely fra albumet ved samme navn fra 1958, remastret i MQA i 2018. I stedet for å males utover på sidene, står Frank og pianoet midt i rommet, nærmest som om de spiller gjennom én høyttaler plassert midt på gulvet. Tilsvarende vil en innspilling med stor stereobredde males enda bredere utover, fordi fasen er enda mer spikret. Hunden i begynnelsen av Roger Waters’ The Ballad of Bill Hubbard, høres virkelig ut som om den kommer bakfra og til høyre, takket være QSound og altså høyttalernes faseriktige respons.

Den komplette, kompakte gulvhøyttaler

Når budsjettet øker til 100.000 kroner for et par gulvhøyttalere, har størrelsen det med å øke tilsvarende. Som er tøft, men upraktisk. Derfor er det meget kjærkomment at det også finnes high-end-produsenter som legger sjelen ned i et par kompakte gulvhøyttalere. Og når det kommer til kompakte gulvhøyttalere til 100.000 kroner, vet vi ikke om noe bedre enn Audiovector R3 Arreté.

Lyden er ytterligere forfinet fra den allerede fantastiske SR3 Raw Surface. Bassen er enda strammere, instrumentene får enda mer luft, det låter bare fantastisk. Og kobler du til Freedom jordkabelen (koster 6.000 kr ekstra), får man et stereoperspektiv som langt overgår det nest beste blant gulvhøyttalere i denne klassen.

Foto: Audiovector

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 3 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
1 kommentar

Legg igjen en kommentar

 1. Jeg bet meg merke i følgende uttalelse her:
  Hunden i begynnelsen av Roger Waters’ The Ballad of Bill Hubbard, høres virkelig ut som om den kommer bakfra og til høyre, takket være QSound og altså høyttalernes faseriktige respons.

  Jeg har et par gamle Dali Grand her i stuen, og kan ikke annet enn å si at jeg hører akkurat det samme her. Selv uten denne fantastiske utgjevningsjordledningen.

  Les også

  Vi spurte, leserne svarte. Med nesten 4500 stemmer er iPhone 11 kåret som vinner av kamerablindtesten.
  Sonus faber Lumina III er det opplagte valg av høyttalere til mindre rom
  Samsung HW-Q950T er den nyeste toppmodellen, og den skuffer ikke. Denne lydplanken er det krutt i!
  Med sin saftige kontrast og fargestrålende Ambilight-lys, gir Philips OLED805 en virkelig heftig bildeopplevelse.

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  OnePlus 8T er et kompromiss. Derfor må man holde tungen rett i munnen hvis man vurderer et kjøp. For de fleste er OnePlus 8T blant de beste mobiltelefonene på markedet, mens forbrukere med spesielle behov bør se etter noe annet.
  Endelig et Wi-Fi 6 meshnettverk som folk flest har råd til. Er det bare å spenne sikkerhetsbeltet og gjøre klar for superhastigheter?
  Dyson Lightcycle Morph er noe helt for seg selv. Den kan det meste, men samarbeider dårlig.
  Hvis du er villig til å gi avkall på Dolby Atmos og DTS:X, finnes det neppe noen bedre lydplanke til prisen, enn Samsung HW-Q66T.
  Det er få lydplanker som klarer å simulere surroundlyd som Sony HT-G700.
  TCL C815 byr på flott bildekvalitet og flust med smarte finesser til en fornuftig pris. Her får du til og med glimrende lyd!
  Endelig en interiørvennlig subwoofer som gir skikkelig fysisk bass! Ja, det koster, men betaler tilbake i form av nydelige basstoner på musikk og heftige basseffekter på film. Fra et slankt format som du kan henge på veggen.
  Denon feirer sin egen 110-års fødselsdag med en forsterker der det er jobbet ekstra med den gode lyden.
  Det er sjelden jeg har blitt forbanna over et produkt. Spesielt et så brukervennlig et som Google Nest Audio.
  TCL Ray-Danz TS9030 benytter smarte akustiske løsninger fremfor avansert DSP, for å simulere surroundlyd.
  De ser nydelige ut, men det er ikke bare det kosmetiske som er tiltalende med B&W 702 S2 Signature.
  Hvilken mobiltelefon har det beste kameraet? Dette vanskelige spørsmålet vil vi gjerne ha din hjelp til å besvare. Delta i avstemningen nedenfor.
  Do NOT follow this link or you will be banned from the site!