Følg oss på

Søk etter tester, nyheter og anmeldelser...

Amphion Ion+

Et steg opp

Skandinaviske høyttalere har en høy stjerne. Finske Amphion er et godt eksempel, på et liten høyttaler med stor stemme.
Lyd & Bilde mener
Balansert og åpent lydbilde Potent bass God oppløsning
Trives på kraftige forsterkere
Spesifikasjoner
  • 11 cm bassmellomtone i aluminium
  • 25 mm titandiskant
  • 8 ohm/86 dB følsomhet
  • 26,8 x 13,4 x 22 cm

Små høyttalere har flere fordeler enn ulemper. De er enkle å finne plass til, behøver ikke koste all verden, og har svært ofte egenskaper som stereoperspektiv, mellomtone og tonal balanse på plass. Noen høyttalere er selvsagt bedre enn andre, og blant de skandinaviske, er det nok å nevne Dali, Dynaudio, System Audio og Audiovectors småhøyttalere. Alle har modeller i moderat prisklasse, med oppsiktsvekkende god lydkvalitet.

Blant de ferskeste eksemplene er Dalis sjarmerende Mentor Menuet og System Audios lille bombe, Aura 1. Midt mellom disse to finner vi finske Amphion Ion+, til 6.500 kroner. En 27 cm høy kompakthøyttaler, som får plass over alt. Og trives like godt på skrivebordet, i studio eller i stuen.

De små Ion+ finnes i sort eller hvitt, og kan leveres med frontgriller i farger om man ønsker det. Med så beskjedne mål får de plass over alt, og de er relativt enkle å drive selv med små forsterkere. Ion+ passer like godt sammen med en liten skrivebordsforsterker, som en større stereoforsterker. Et diskantelement med en 25 mm titanmembran og et 11 cm basselement med aluminiumsmembran, sørger for rekkevidde fra 52 Hz i bassen, til 25 KHz i diskanten. Temmelig bra må jeg medgi, for en så liten høyttaler. En liten bassrefleksport på baksiden hjelper på rekkevidden i bassen, og det merkes godt.

Myk og oppløst
Man tror knapt sine egne ører, for de små høyttalerne presterer å brette ut et stort og åpent lydbilde, som om de var store gulvstående høyttalere. De går riktignok ikke all verdens dypt i bassen, men det lille basselementet er stivt nok, og har lang nok slaglengde, til at du virkelig tror det er en 28 tommers tromme du hører. Siden basselementet også fungerer som mellomtone, er overgangen til titandiskanten kritisk. Men også det er gjennomført og vellykket – delingen er på 1600 Hz for øvrig.

Høyttalerne fikk prøve seg på en liten 30 W Tangent forsterker, og Hegels 70 W H70, og det er liten tvil om at Hegel-forsterkeren i mye større grad, fikk ut potensialet i Ion+. Visst fungerer det med en liten forsterker, men med relativt lave 86 dB i følsomhet, trives høyttalerne best med litt mer potent effekt. Ikke uvanlig for små høyttalere, egentlig.

Annonse

Med Hegel-forsterkeren ble det skikkelig liv i stua! Dave Matthews eller Dire Straits? Spiller ingen rolle. De små høyttalerne fyller lett 30-40 kvm stue med fyldig lyd, og potent bass du knapt har hørt maken til fra et 11 cm basselement. Stereoperspektivet er fjellstøtt, og høyttalernes meget høye oppløsning og gjennomsiktighet presenterer deg for flere klangfarger og detaljer, enn du noensinne vil finne i en høyttaler til 5.000 kr.

Her er det ingen toner som stikker seg ut. De spiller ikke hardt og skjærende når du drar opp volumet (innenfor rimelighetens grenser), og de ga meg overbevisende nok gåsehud på Georg Soltis Decca-innspilling av Mozarts Requiem. David Sanborns altsax og Al Jarreaus bløte vokal, stod i praktfull kontrast til hverandre på Cold Duck. Hvor dynamikken i den funky bassgangen, kom godt frem i det varme, nesten glødende fyldige lydbildet.

Annonse

Sjarmerende og engasjerende
De små Amphion Ion+ ser steinbra ut i mattlakkert overflate. At de kan plasseres nær sagt der man har plass, er en kjempefordel, at de lyder så bra som de gjør, er nesten naturstridig. Den varme og behagelige klangbalansen, kommer ikke i veien for gjennomsiktigheten og fokuset i det store lydbildet. Når de i tillegg leverer bass og dynamikk som minner om en mye større høyttaler, er det fristende å si at Ion+ kanskje er den mest sjarmerende og involverende blant småhøyttalere i denne prisklassen.


Grillene kan leveres i en farge som passer deg.


Selv om de kan plasseres hvor som helst, liker de seg best med litt avstand til bakveggen. Et gulvstativ kan derfor være et praktisk og smart tillegg.

Full tilgang til Lyd & Bilde for 49 kr

Prøv i 30 dager og få tilgang til over 6000 tester, alle nyheter, guider og anmeldelser.

Det er ingen bindingstid og du kan si opp når du selv vil. Ønsker du å bestille magasinet? Klikk her Allerede abonnent ?
forfatter

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Vis kommentarer

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2021 Publish AS

Hold deg oppdatert!

Motta vårt nyhetsbrev:
© 2021 Publish AS - Lyd & Bilde arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold, herunder (men ikke begrenset til) ikoner, for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt. NB! Artikler som ligger utenfor plusstjenesten er ≪kjøpt fri≫ av muren av vedkommende produsent/leverandør.