annonse
annonse

Alcons Audio CRMS Compact

De råeste kinohøyttalerne

Dette er simpelthen de beste høyttalerne til hjemmekino vi har hørt – noensinne!

Pluss
Lyden fra dette gedigne høyttalersystemet preges av rå, nærmest ubegrenset dynamikk, kombinert med en oppløsning og detaljeringsevne som stiller selv mange svindyre stereohøyttalere i skyggen. Kort og godt det beste ”hjemmekino” systemet vi har hørt!
Minus
Prisen er høy, og et hjemmekinosystem i denne ligaen stiller høye krav til installasjonen for å yte som forventet. Kravet om dedikert Alcons Sentinel3 forsterker drar opp prisen, men er også nødvendig å oppnå full uttelling.

«Var det du som skjøt vennen vår?» Vi befinner oss i det ville vesten, hvor Kevin Costner og Robert Duvall står opp mot fem hissige revolvermenn. Den øredøvende stillheten er til å ta og føle på, mens de svette cowboy-ene vurderer den farlige situasjonen. Plutselig, uten å fortrekke en mine, trekker Costner seksløperen lynraskt og løsner en salve rett i hodet på motstanderen! Deretter starter en av de tøffeste skyteepisodene fanget på film: Pistolskuddene smeller så høyt, krystallklart og hviner metallisk over hodene våre, så vi nesten må dukke. Hver salve kjennes fysisk i brystet. Og når hagleskuddet kommer, føles det som gulvet skal revne under føttene våre.

Vi snakker selvfølgelig om Open Range, westernfilmen som er mer berømt for sitt kruttladede lydspor enn banebrytende skuespillerprestasjoner. Men i dette tilfellet må mesteparten av æren gå til et høyttalersystem utenom det vanlige. For selv om vi har sett Open Range flere titalls ganger før, har opplevelsen aldri kjentes så realistisk!

 

Profesjonelle kinohøyttalere

Det finnes hjemmekino, og så finnes det hjemmeKINO. Noen er tilfreds så lenge de har et dedikert kinorom med stort lerret og høyttalere på alle kanter. Men for noen stopper det ikke der: Hjemmekino-hobbyen blir til en lidenskap der kun det beste er godt nok.

Den siste tiden har vi testet flere høyttalersystemer som bringer kinofølelsen hjem: Toppklasse systemer fra produsenter som XTZ og Adam Audio har imponert med svært god lyd til prisen. Høyttalersystemet vi tester denne gang er imidlertid i en helt annen liga, både når det gjelder pris og ytelse. Her snakker vi om proffe kinohøyttalere til hjemmebruk, som kan ta opp konkurransen med offentlige kinosaler!

 

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor
Alcon-Element Alcons_CRMSC-SR-surround Alcons-CB151sl Alcons-CRMSCompact Alcons-Sentinel-XX RBN601_voor_zij_achtr_vrij_schumacher_KLEUR
<
>
Alcons-høyttalerne kjennetegnes ved sine hornladede bånddiskanter, som gir en sjelden kombinasjon av dynamikk og raffinement. Kruttsterkt er bare fornavnet!

 

Alcons CRMS Compact

Nederlandske Alcons har siden stiftelsen i 2002 slått seg opp som en høyt aktet produsent av profesjonelle kino- og PA-høyttalere. Selskapet leverer skreddersydde høyttaler og forsterkerløsninger, som er designet og produsert på deres fabrikk i Zwaag, Nederland. Flere anerkjente kinoer, deriblant norske Colosseum, har installert Alcons høyttalere i forbindelse med oppgradering til høyoppløste lydformater.

Et av kjennetegnene ved Alcons-høyttalere er deres egenutviklede, hornladede bånddiskant som de kaller ProRibbon. En meget avansert diskantløsning, som kombinerer finkornet oppløsning med høy følsomhet og effekttoleranse, og i følge produsenten selv skal gi «hi-fi lydkvalitet på konsertvolum». Horndiskanten har også fordelen at den gir en jevn, kontrollert spredning av diskantfrekvensene, noe som er essensielt i en kinosal med mange sitteplasser.

Et annet kjennetegn ved Alcons er bruken av aktive høyttaleroppsett. I utgangspunktet kreves det at man benytter dedikerte Alcons kontrollforsterkere, som leveres med innebygde DSP- og equalizerinnstillinger for de ulike høyttalerne. Nyheten CRMS Compact er derimot et mer kompakt, passivt høyttalersystem for hjemmebruk, som krever færre forsterkerkanaler enn tidligere.

 

Fullfrekvens kinohøyttalere

Systemet vi tester denne gang består av tre identiske CRMS Compact fronthøyttalere med matchende bakhøyttalere. Skjønt kompakte er de bare i navnet: Det dreier seg om store treveis høyttalere, som er i stand til å gjengi vesentlig dypere bass(40 Hz – 3 dB) enn vanlige hjemmekinohøyttalere. Det betyr at bassinformasjonen i front- og senterkanalen kan rutes direkte til sin respektive høyttaler, mens LFE/.1 kanalen rutes til subwooferen. Høyttalerne kan settes til «LARGE» i oppsettmenyen, alternativt kan man velge en lav delefrekvens på rundt 40 hertz.

De dypeste bassfrekvensene gjengis av CB151 Slim, en gigantisk, men paddeflat subwoofer som er omtrent en meter høy og bred, men til gjengjeld bare 21 cm dyp. Den er i likhet med fronthøyttalerne beregnet på montering i veggen bak lerretet. Man bør imidlertid være oppmerksom på at de fysiske målene kan skape utfordringer i smale hjemmekinorom. Da er montering på bak-eller sidevegg et alternativ.

Bakhøyttalerne vi har valgt er de matchende CRMSCS surroundhøyttalerne som bruker identisk diskant og mellomtone-elementer som frontrekka. Disse høyttalerne bør deles rundt 100 Hz.

Samtlige Alcons-høyttalere inkludert subwooferen er passive, og kan i teorien drives av en hvilken som helst surroundreceiver. I dialog med Alcons-sjef Tom Back, ble vi likevel forklart at det er et krav om å bruke en eller flere Sentinel3 forsterkere. Dette er en meget kraftig firekanals forsterker med innebygde DSP- og equalizerinnstillinger, som er forhåndsprogrammert for CRMSc-høyttalerne. Alcons-forsterkerne bruker avansert teknikk for å optimere lyden og sikre høyttalerne mot overbelastning. Derfor stilles det som krav for gyldig garanti at man benytter Alcons forsterkere. Noe som er verdt å merke seg, da det drar opp prisen med 68.000 per forsterker, som for øvrig bør rackmonteres i et annet rom da den har kraftig viftekjøling.

 

Oppsett og installasjon

Alcons-høyttalerne vinner ingen skjønnhetskonkurranse, men så er de også laget for å høres, ikke ses. CRMS Compact er beregnet for skjult installasjon bak et lydtransparent lerret. Aller helst bør man bygge en ny vegg med utskjæring til høyttalerne (en såkalt baffelvegg). Alternativt kan man bygge solide stativer eller hyller for å plassere høyttalerne bak lerretet. I vårt testrom hadde vi allerede bygget en falsk vegg til våre Procella høyttalere, så vi måtte nøye oss med å sette høyttalerne rett på gulvet.

En ting kan vi slå fast først som sist. CRMS Compact er et omfattende system å sette opp, og er ikke noe for «nybegynnere»: Man må sette av tid til en grundig installasjon for å oppnå ønsket resultat. Vi benyttet de fire kanalene på Sentinel3-forsterkeren til å drive front, senter og subwoofer, mens en Yamaha RX-V3040 surroundreceiver ble brukt til å drive bakhøyttalerne. Et oppsett som krever matching av nivå og gain på den kraftige Alcons-forsterkeren.

Alcons-høyttalerne bruker profesjonelle terminaler (Neutrik Speakon) med fire ledere per kanal. Dette krever litt fingernemhet når man terminerer kablene, om man ikke kjøper dem ferdig terminert. Topp- og bunndel skrus sammen med en metallbrakett, og forbindes med en ekstra link-kabel. Videre må også Sentinel3-forsterkeren stilles inn med riktige høyttalerprofiler, noe som i vårt tilfelle krevde en oppdatert firmware via USB.

 

Lydkvalitet i stereo

Det krever litt tålmodighet å få et semiproft kinosystem som dette opp og gå. Men i dette tilfellet er det også verdt det! Med forsterkeren ferdig innjustert, og Yamaha-receiverens YPAO romkorreksjon satt til «flat», hører man potensialet fra første strofe. Alcons-høyttalerne har en besnærende åpenhet og luftighet over seg, som umiddelbart minner om påkostede hi-fi høyttalere av ypperste klasse. Forskjellen er at CRMS Compact kan legge betydelig mer slagkraft og dynamikk bak anslagene. Bassen er fast, rask, stram og dyp, selv før vi har koblet inn den separate subwooferen. Timingen og sammenhengen mellom diskant, mellomtone og bass er også upåklagelig.

Når det er sagt, hadde høyttalerne en litt mørk, basstung klangbalanse i vårt rom, som måtte temmes litt med equalizeren før det låt helt riktig. Vi måtte også eksperimentere litt med plasseringen, der vi endte med å heve høyttalerne litt opp fra gulvet og vinkle toppdelen innover for å få det rette fokus på lyden i «sweet spot». Med romkorreksjonen aktivert fikk vi til en litt lysere klang, uten at det låt aggressivt.

Alcons-høyttalerne spiller musikk med en svært engasjerende live-følelse. Gjengivelsen av stemmer og instrumenter er svært ren og direkte. Høyttalerne har en formidabel oppløsning og dynamisk presisjon. Selv våre Procella P6 referansehøyttalere må se langt etter den gode sammenhengen og det finkornede lydbildet som de store Alcons-høyttalerne presterer. Utsagnet ”PA lydnivåer med hi-fi oppløsning” viser seg å stemme bra, og man blir rett og slett hekta av den sjeldne kombinasjonen av trøkk og raffinement. Dette er utvilsomt de mest musikalske kinohøyttalerne vi har hørt!

 

Mesterlig filmlyd

Etter å ha blitt overbevist om de musikalske egenskapene var det tid for å slippe høyttalerne løs i 5.1 kanaler. Og man skulle kanskje tro at dette var et heseblesende actionfiksert høyttalersystem, som utelukket serverte filmlyden som en knyttneve i ansiktet. Sannheten er det motsatte: Alcons låter svært behagelig, uanstrengt og ekte. Selv på referansevolum har senterhøyttaleren en forbløffende klar stemmegjengivelse. Dialogen slår ut mot oss med knivskarp presisjon og tilstedeværelse. Det blir som å høre mange av referansefilmene på nytt: Tonen på stemmer fremstår langt mer variert og naturtro. Samtaler blir lettere å forstå. Høyttalerne følger dialogen uten å farge eller vrenge de hardeste stemmene.

En annen egenskap man umiddelbart legger merke til, er den gode sammenhengen mellom høyttalerkanalene. Fronthøyttalerne lager en vegg av lyd der panoreringer skjer tydelig og sømløst. Ikke bare det, koblingen mellom front- og bakhøyttalerne er oppsiktvekkende god. Når flyet passerer over oss i begynnelsen av Transformers Age of Extinction, skjer det uten det vanlige «hullet» midt mellom høyttalerne. Noe som sikkert kan tilskrives de matchende bakhøyttalerne med bånddiskanter. Vi er ikke i tvil om at vi foretrekker et 5.1 oppsett med disse, kontra et 7.1 oppsett med dårligere bakhøyttalere!

Vi var spente på hvordan lyden fra 15″ Slim subwooferen ville utarte seg, og ble ikke skuffet. Dette er en skikkelig «bamse-bass» med overbevisende trøkk og skyv! Med subwooferen plassert i høyre hjørne fikk vi en meget ren og uanstrengt jordskjelvbass som holder bra følge med de øvrige høyttalerne. Nok et bevis på at kubikkvolum fortsatt teller når det kommer til subwoofere. Subwooferen i seg selv er relativt rimelig (ca 12.000 kroner), men krever en kraftig separat forsterker. Om du virkelig vil vekke de døde, eller har veldig stort rom kan man vurdere to stykk 15-tommere eller den større 18”-modellen.

Dette er vårt første møte med virkelig store fronthøyttalere, der man i motsetning til de typiske subwoofer/satellittsystemene kan velge en lavere delefrekvens. Det betyr at 5.1 eller 7.1 lydsporet kan gjengis i sin helhet med fullt frekvensområde i frontkanalene, fremfor at all dypbassen sendes til subwooferen sammen med LFE sporet. Det er ikke tilfeldig at både kinosaler og miksestudioer benytter seg av slike fullfrekvens høyttalere: Lydeffektene blir saftigere, fyldigere og enklere å lokalisere, og det er spesielt merkbart hvordan filmmusikken kommer bedre frem i frontkanalene. Det forutsetter imidlertid at man jobber nøye med plassering, akustikk og equalizer for å unngå plagsomme ujevnheter i bassområdet.

 

Konklusjon

Testen levner ingen tvil, Alcons CRMS Compact er det mest potente hjemmekinosystemet vi noensinne har testet. De serverer oss filmlyd med enorm spennvidde: Fra saftig dynamikk og slagkraft i de tøffeste actionscenene, til en sart og delikat gjengivelse av selv de minste detaljer. En svært sjelden kombinasjon som vi vet mange entusiaster vil verdsette. Når vi tar frem mange superlativer i omtalen av dette systemet, må det likevel ses i sammenheng med den svært høye prisen. Når man blar opp i overkant av 180.000 kroner for et høyttalersystem skulle det bare mangle at lyden faller i smak! Alcons-systemet vinner nok ingen pris for «Beste kjøp» med det første, men oppleves likevel å holde det produsenten lover i form av lydkvalitet og yteevne. Derfor er CRMS Compact verdt en spesiell anbefaling til hardbarkede hjemmekinoentusiaster med penger på bok.

«Var det du som skjøt vennen vår?» Vi befinner oss i det ville vesten, hvor Kevin Costner og Robert Duvall står opp mot fem hissige revolvermenn. Den øredøvende stillheten er til å ta og føle på, mens de svette cowboy-ene vurderer den farlige situasjonen. Plutselig, uten å fortrekke en mine, trekker Costner seksløperen lynraskt og løsner en salve rett i hodet på motstanderen! Deretter starter en av de tøffeste skyteepisodene fanget på film: Pistolskuddene smeller så høyt, krystallklart og hviner metallisk over hodene våre, så vi nesten må dukke. Hver salve kjennes fysisk i brystet. Og når hagleskuddet kommer, føles det som gulvet skal revne under føttene våre. Vi snakker selvfølgelig om Open Range, westernfilmen som er mer berømt for sitt kruttladede lydspor enn banebrytende skuespillerprestasjoner. Men i dette tilfellet må mesteparten av æren gå til et høyttalersystem utenom det vanlige. For selv om vi har sett Open Range flere titalls ganger før, har opplevelsen aldri kjentes så realistisk!  

Profesjonelle kinohøyttalere

Det finnes hjemmekino, og så finnes det hjemmeKINO. Noen er tilfreds så lenge de har et dedikert kinorom med stort lerret og høyttalere på alle kanter. Men for noen stopper det ikke der: Hjemmekino-hobbyen blir til en lidenskap der kun det beste er godt nok. Den siste tiden har vi testet flere høyttalersystemer som bringer kinofølelsen hjem: Toppklasse systemer fra produsenter som XTZ og Adam Audio har imponert med svært god lyd til prisen. Høyttalersystemet vi tester denne gang er imidlertid i en helt annen liga, både når det gjelder pris og ytelse. Her snakker vi om proffe kinohøyttalere til hjemmebruk, som kan ta opp konkurransen med offentlige kinosaler!   [gallery ids="51441,51442,51443,51444,51445,51446"]  

Alcons CRMS Compact

Nederlandske Alcons har siden stiftelsen i 2002 slått seg opp som en høyt aktet produsent av profesjonelle kino- og PA-høyttalere. Selskapet leverer skreddersydde høyttaler og forsterkerløsninger, som er designet og produsert på deres fabrikk i Zwaag, Nederland. Flere anerkjente kinoer, deriblant norske Colosseum, har installert Alcons høyttalere i forbindelse med oppgradering til høyoppløste lydformater. Et av kjennetegnene ved Alcons-høyttalere er deres egenutviklede, hornladede bånddiskant som de kaller ProRibbon. En meget avansert diskantløsning, som kombinerer finkornet oppløsning med høy følsomhet og effekttoleranse, og i følge produsenten selv skal gi «hi-fi lydkvalitet på konsertvolum». Horndiskanten har også fordelen at den gir en jevn, kontrollert spredning av diskantfrekvensene, noe som er essensielt i en kinosal med mange sitteplasser. Et annet kjennetegn ved Alcons er bruken av aktive høyttaleroppsett. I utgangspunktet kreves det at man benytter dedikerte Alcons kontrollforsterkere, som leveres med innebygde DSP- og equalizerinnstillinger for de ulike høyttalerne. Nyheten CRMS Compact er derimot et mer kompakt, passivt høyttalersystem for hjemmebruk, som krever færre forsterkerkanaler enn tidligere.  

Fullfrekvens kinohøyttalere

Systemet vi tester denne gang består av tre identiske CRMS Compact fronthøyttalere med matchende bakhøyttalere. Skjønt kompakte er de bare i navnet: Det dreier seg om store treveis høyttalere, som er i stand til å gjengi vesentlig dypere bass(40 Hz – 3 dB) enn vanlige hjemmekinohøyttalere. Det betyr at bassinformasjonen i front- og senterkanalen kan rutes direkte til sin respektive høyttaler, mens LFE/.1 kanalen rutes til subwooferen. Høyttalerne kan settes til «LARGE» i oppsettmenyen, alternativt kan man velge en lav delefrekvens på rundt 40 hertz. De dypeste bassfrekvensene gjengis av CB151 Slim, en gigantisk, men paddeflat subwoofer som er omtrent en meter høy og bred, men til gjengjeld bare 21 cm dyp. Den er i likhet med fronthøyttalerne beregnet på montering i veggen bak lerretet. Man bør imidlertid være oppmerksom på at de fysiske målene kan skape utfordringer i smale hjemmekinorom. Da er montering på bak-eller sidevegg et alternativ. Bakhøyttalerne vi har valgt er de matchende CRMSCS surroundhøyttalerne som bruker identisk diskant og mellomtone-elementer som frontrekka. Disse høyttalerne bør deles rundt 100 Hz. Samtlige Alcons-høyttalere inkludert subwooferen er passive, og kan i teorien drives av en hvilken som helst surroundreceiver. I dialog med Alcons-sjef Tom Back, ble vi likevel forklart at det er et krav om å bruke en eller flere Sentinel3 forsterkere. Dette er en meget kraftig firekanals forsterker med innebygde DSP- og equalizerinnstillinger, som er forhåndsprogrammert for CRMSc-høyttalerne. Alcons-forsterkerne bruker avansert teknikk for å optimere lyden og sikre høyttalerne mot overbelastning. Derfor stilles det som krav for gyldig garanti at man benytter Alcons forsterkere. Noe som er verdt å merke seg, da det drar opp prisen med 68.000 per forsterker, som for øvrig bør rackmonteres i et annet rom da den har kraftig viftekjøling.  

Oppsett og installasjon

Alcons-høyttalerne vinner ingen skjønnhetskonkurranse, men så er de også laget for å høres, ikke ses. CRMS Compact er beregnet for skjult installasjon bak et lydtransparent lerret. Aller helst bør man bygge en ny vegg med utskjæring til høyttalerne (en såkalt baffelvegg). Alternativt kan man bygge solide stativer eller hyller for å plassere høyttalerne bak lerretet. I vårt testrom hadde vi allerede bygget en falsk vegg til våre Procella høyttalere, så vi måtte nøye oss med å sette høyttalerne rett på gulvet. En ting kan vi slå fast først som sist. CRMS Compact er et omfattende system å sette opp, og er ikke noe for «nybegynnere»: Man må sette av tid til en grundig installasjon for å oppnå ønsket resultat. Vi benyttet de fire kanalene på Sentinel3-forsterkeren til å drive front, senter og subwoofer, mens en Yamaha RX-V3040 surroundreceiver ble brukt til å drive bakhøyttalerne. Et oppsett som krever matching av nivå og gain på den kraftige Alcons-forsterkeren. Alcons-høyttalerne bruker profesjonelle terminaler (Neutrik Speakon) med fire ledere per kanal. Dette krever litt fingernemhet når man terminerer kablene, om man ikke kjøper dem ferdig terminert. Topp- og bunndel skrus sammen med en metallbrakett, og forbindes med en ekstra link-kabel. Videre må også Sentinel3-forsterkeren stilles inn med riktige høyttalerprofiler, noe som i vårt tilfelle krevde en oppdatert firmware via USB.  

Lydkvalitet i stereo

Det krever litt tålmodighet å få et semiproft kinosystem som dette opp og gå. Men i dette tilfellet er det også verdt det! Med forsterkeren ferdig innjustert, og Yamaha-receiverens YPAO romkorreksjon satt til «flat», hører man potensialet fra første strofe. Alcons-høyttalerne har en besnærende åpenhet og luftighet over seg, som umiddelbart minner om påkostede hi-fi høyttalere av ypperste klasse. Forskjellen er at CRMS Compact kan legge betydelig mer slagkraft og dynamikk bak anslagene. Bassen er fast, rask, stram og dyp, selv før vi har koblet inn den separate subwooferen. Timingen og sammenhengen mellom diskant, mellomtone og bass er også upåklagelig. Når det er sagt, hadde høyttalerne en litt mørk, basstung klangbalanse i vårt rom, som måtte temmes litt med equalizeren før det låt helt riktig. Vi måtte også eksperimentere litt med plasseringen, der vi endte med å heve høyttalerne litt opp fra gulvet og vinkle toppdelen innover for å få det rette fokus på lyden i «sweet spot». Med romkorreksjonen aktivert fikk vi til en litt lysere klang, uten at det låt aggressivt. Alcons-høyttalerne spiller musikk med en svært engasjerende live-følelse. Gjengivelsen av stemmer og instrumenter er svært ren og direkte. Høyttalerne har en formidabel oppløsning og dynamisk presisjon. Selv våre Procella P6 referansehøyttalere må se langt etter den gode sammenhengen og det finkornede lydbildet som de store Alcons-høyttalerne presterer. Utsagnet ”PA lydnivåer med hi-fi oppløsning” viser seg å stemme bra, og man blir rett og slett hekta av den sjeldne kombinasjonen av trøkk og raffinement. Dette er utvilsomt de mest musikalske kinohøyttalerne vi har hørt!  

Mesterlig filmlyd

Etter å ha blitt overbevist om de musikalske egenskapene var det tid for å slippe høyttalerne løs i 5.1 kanaler. Og man skulle kanskje tro at dette var et heseblesende actionfiksert høyttalersystem, som utelukket serverte filmlyden som en knyttneve i ansiktet. Sannheten er det motsatte: Alcons låter svært behagelig, uanstrengt og ekte. Selv på referansevolum har senterhøyttaleren en forbløffende klar stemmegjengivelse. Dialogen slår ut mot oss med knivskarp presisjon og tilstedeværelse. Det blir som å høre mange av referansefilmene på nytt: Tonen på stemmer fremstår langt mer variert og naturtro. Samtaler blir lettere å forstå. Høyttalerne følger dialogen uten å farge eller vrenge de hardeste stemmene. En annen egenskap man umiddelbart legger merke til, er den gode sammenhengen mellom høyttalerkanalene. Fronthøyttalerne lager en vegg av lyd der panoreringer skjer tydelig og sømløst. Ikke bare det, koblingen mellom front- og bakhøyttalerne er oppsiktvekkende god. Når flyet passerer over oss i begynnelsen av Transformers Age of Extinction, skjer det uten det vanlige «hullet» midt mellom høyttalerne. Noe som sikkert kan tilskrives de matchende bakhøyttalerne med bånddiskanter. Vi er ikke i tvil om at vi foretrekker et 5.1 oppsett med disse, kontra et 7.1 oppsett med dårligere bakhøyttalere! Vi var spente på hvordan lyden fra 15" Slim subwooferen ville utarte seg, og ble ikke skuffet. Dette er en skikkelig «bamse-bass» med overbevisende trøkk og skyv! Med subwooferen plassert i høyre hjørne fikk vi en meget ren og uanstrengt jordskjelvbass som holder bra følge med de øvrige høyttalerne. Nok et bevis på at kubikkvolum fortsatt teller når det kommer til subwoofere. Subwooferen i seg selv er relativt rimelig (ca 12.000 kroner), men krever en kraftig separat forsterker. Om du virkelig vil vekke de døde, eller har veldig stort rom kan man vurdere to stykk 15-tommere eller den større 18”-modellen. Dette er vårt første møte med virkelig store fronthøyttalere, der man i motsetning til de typiske subwoofer/satellittsystemene kan velge en lavere delefrekvens. Det betyr at 5.1 eller 7.1 lydsporet kan gjengis i sin helhet med fullt frekvensområde i frontkanalene, fremfor at all dypbassen sendes til subwooferen sammen med LFE sporet. Det er ikke tilfeldig at både kinosaler og miksestudioer benytter seg av slike fullfrekvens høyttalere: Lydeffektene blir saftigere, fyldigere og enklere å lokalisere, og det er spesielt merkbart hvordan filmmusikken kommer bedre frem i frontkanalene. Det forutsetter imidlertid at man jobber nøye med plassering, akustikk og equalizer for å unngå plagsomme ujevnheter i bassområdet.  

Konklusjon

Testen levner ingen tvil, Alcons CRMS Compact er det mest potente hjemmekinosystemet vi noensinne har testet. De serverer oss filmlyd med enorm spennvidde: Fra saftig dynamikk og slagkraft i de tøffeste actionscenene, til en sart og delikat gjengivelse av selv de minste detaljer. En svært sjelden kombinasjon som vi vet mange entusiaster vil verdsette. Når vi tar frem mange superlativer i omtalen av dette systemet, må det likevel ses i sammenheng med den svært høye prisen. Når man blar opp i overkant av 180.000 kroner for et høyttalersystem skulle det bare mangle at lyden faller i smak! Alcons-systemet vinner nok ingen pris for «Beste kjøp» med det første, men oppleves likevel å holde det produsenten lover i form av lydkvalitet og yteevne. Derfor er CRMS Compact verdt en spesiell anbefaling til hardbarkede hjemmekinoentusiaster med penger på bok.
Vi tester over 450 produkter i året, les denne testen og få full tilgang til Lyd & Bilde
Allerede abonnent? Logg inn
Prøveabonnement
0,-
Fri tilgang til lydogbilde.no
Bronseabonnement
425,-pr/halvår
1/2 år (6 utgaver) Digitalutgaven Fri tilgang til lydogbilde.no
Sølvabonnement
749,-pr/år
Mest populær
1 år (11 utgaver) Velkomstgave Fri tilgang til lydogbilde.no Digitalutgaven
Gullabonnement
1149,-pr/år
1 år (11 utgaver) Ny digital film hver måned Velkomstgave Fri tilgang til lydogbilde.no Digitalutgaven
Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Måned kr 49,-
Med et abonnement på Lyd & Bilde får du:
Fri tilgang til lydogbilde.no Digitalutgave (iPad/Android) hver måned Betydelig rabatt Velg selv lengden på ditt abonnement, med eller uten SF Anytime Flott velkomstgave på årsabonnement
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.
  • Alcons CRMSc LCR høyttalersystem
  • 12” bass, 6” mellomtone,
  • Horndiskant med båndelement
  • CRMSCS bakhøyttalere
  • CB151SL 15” subwoofer
  • Sentinel3 effektforsterker med DSP
  • 4x750watt (4 ohm)

 

Pris: 183597,-

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.
gruppetest
7 par vegghøyttalere

Lyd, lyd fra veggen der

Hvorfor skal du godta middelmådig lyd, bare fordi du ikke ønsker store, prangende høyttalere i stua?

test
Leica Q2

Verdens beste ­kompaktkamera

Når kun det beste er godt nok, kan Leica Q2 være svaret.

anmeldelse
Quicksand – Störst av allt, sesong 1

Skremmende samtidsdrama

Skremmende drama som bringer den amerikanske våpenkulturen inn i vår egen trygge bakgård.

Annonsørinnhold
Asus Zenbook-serie

Asus går helt til kanten med ny Zenbook-serie

17 timers batteritid, en skjerm som utgjør 95 prosent av overflaten og numerisk tastatur gjemt i laptopens touchpad. Alt sammen testet for å leve opp til militære standarder. Asus flytter grensen for hva man kan forvente av en laptop som veier under 1700 gram.

Her er Samsungs super-selfiekamera

Den nye A-serien går fra budsjett til luksus med heldekkende skjerm og vendbart trippelkamera!

test
Sony Xperia 10 Plus

Bomskudd i bredformat

Tross 21:9-skjerm har Xperia 10 Plus for mange kompromisser til å overbevise.

Ikeas smarte høyttalere er her

I sommer kommer høyttalerne Symfonisk, som er et resultat av et samarbeid med Sonos.

test
Motorola moto G7 Plus

Kongen av mellomklassen

Motorola moto G7 Plus snakker til fornuften. Selvfølgelig er flaggskipmodellene på markedet bedre, men de er også tre ganger dyrere.

Beovision Harmony: 77-tommers tryllekunst fra B&O

Går det an skjule en TV på nesten to meter i diagonalmål? Bang & Olufsen gjør et overbevisende forsøk på det.

anmeldelse
I Am the Night, sesong 1

Herlig retromysterium

I svette og varme Nevada vokser Pat opp – som 16-åring snus livet hennes på hodet i det familiebakgrunnen blir kjent.

Åpent kontorlandskap? Disse hodetelefonene lover evig lykke

Logitech lanserer to modeller for deg som sjeneres av støy i kontorlokalene.

anmeldelse
Creed II

Nostalgisk testosteronbombe!

Stallone gjenforener alle kreftene fra «klassikeren» Rocky IV i en pompøs nostalgitripp.

anmeldelse
Widows

Heftig girl power!

Et spektakulært kupp går spektakulært til helvete – enkene viderefører ektemennenes tvilsomme geskjeft.

annonse

Klassisk rock på biblioteket

Opplev vintage high-end på biblioteket og lytt til musikk som på kult-barene i Japan.

Hi-fi-vår i hovedstaden

Denne helgen ringes våren inn, med messer og tilbud i flere butikker i hovedstaden.

Speilrefleks? Prøv igjen

Panasonic Lumix G90 er litt utenom det vanlige.

test
Avantgarde Acoustic Zero TA XD

En real storslegge

Kan noen få naboene til å slutte å kjefte? Jeg prøver å høre musikk her!

test
Canon RF 28-70mm f2 L USM

Perfeksjonert og lyssterk zoom

Du har ikke sett maken. Ikke vi heller. Canons massive 28-70mm er rett og slett rå.

anmeldelse
Fabeldyr 2: Grindelwalds forbrytelser

Visuell fantasimagi

Harry Potter-universet veves mer og mer inn i Fabeldyr-universet, i en visuell fest av en film.

anmeldelse
Hunter Killer

Mayday! Mayday!

Filmen ble sluppet den 1. april – vi trodde først det var en aprilspøk…

Ser du hva dette er?

Det er en McIntosh, men ikke en forsterker.

anmeldelse
The Highwaymen

Sober roadmovie

En annerledes, og stillferdig, klappjakt på tidenes mest kjente forbryterpar i USA.

Laptopfølelse på iPad Pro

Beskyttelse og bakbelyst tastatur til de nye iPad Pro-modellene

gruppetest
Tre gaming headsets

Strid i familien

Logitech vs. Logitech. Har du bruk for den dyreste modellen for å vinne, eller er den billigste best i virkeligheten?

test
Rega Aura MC

En analog åpenbaring

Rega Aura MC, er phono-trinnet som lager gull av sort vinyl.

test
Huawei P30 Pro

Råeste mobilkamera noensinne!

Huawei P30 Pro er den beste kameramobilen på markedet, og befester Huaweis plass på kameratronen, hvor de har sittet trygt siden i fjor.

Vårt kundesenter hjelper deg hvis du har spørsmål eller trenger hjelp vedrørende ditt abonnement.

Du kan sende mail eller ta en telefon.

Åpningstider: mandag – fredag

0900 – 1130 og 1230 – 1500.

Support Tlf: 815 73 510

 

Support email: abo@lydogbilde.no 
×
Motta Lyd & Bilde Nyhetsbrev

×