Følg oss på

Søk etter tester, nyheter og anmeldelser...

Aiwa Exos-9

Bærbar muskelbunt

At Exos-9 er en stor trådløshøyttaler på 200 watt har ikke stoppet Aiwa fra å gjøre den bærbar.
Lyd & Bilde mener
En bærbar, trådløs høyttaler som spiller meget høyt og kraftig, som samtidig spiller balansert nok til å håndtere det meste annet. Ja, takk!
Overtonene er ikke de mest oppløste.
Spesifikasjoner
  • Bestykning: 6,5” bass, 2 x 3"mellomtoner, 2 x 1” diskanter
  • Forsterkereffekt: 200W
  • Maks lydtrykk: 100 dB, 1 m.
  • Tilkoblinger: Bluetooth 4.0 m/ NFC, 3,5 mm analoginngang
  • Batteritid: 9 timer, utvidbart til 18 timer
  • Annet: Utvidbar til 2 høyttalere i stereo

Når man tenker trådløse Bluetooth-høyttalere, tenker man først og fremst på en kompakt sak som går lett ned i reisevesken. Vi har testet en god del slike, og noen av dem er riktig gode. Denon Envaya Mini gir svært mye for pengene i den minste enden, og Sony SRS-X77 er en av våre klare favoritter, med litt større fysiske mål men likevel ikke verre enn at den fint går ned i en reisekoffert. Ingen av dem er høyttalere du ville bydd opp til dans med.

Så har vi Aiwa Exos-9. En svær høyttaler, som kun er bærbar fordi den har et bærehåndtak på baksiden. Et svært 6,5-tommers basselement sitter på fremsiden, samt to mellomtoner og diskanter som spiller i stereo. Den svarte boksen ikke pen å se på, og er som snytt ut av nesen på 1990-tallet.

15 meters rekkevidde
Men innvendig skjuler det seg oppdatert og moderne teknologi. Med trådløs Bluetooth-tilkobling som har en oppgitt rekkevidde på imponerende 15 meter, og dessuten kompatibel med bedre lyd via aptX og AAC. Enklere sammenkobling kan gjøres med NFC, dersom din mobiltelefon støtter dette. En 3,5mm lydinngang finnes i tillegg, så du kan koble til nært sagt hvilken lydkilde som helst.

Har du to høyttalere, kan disse lenkes trådløst sammen i par, slik at en spiller venstre og en høyre kanal i stereo. Eller begge kan hver spille hele lydbildet.

Forsterkerkraften er oppgitt til 200 watt kontinuerlig i Klasse D, noe som i så fall er ganske ekstremt. Vi har ikke fått målt dette, men det som er helt sikkert er at høyttaleren kan spille høyt. Over 100 desibel målt fra en meter unna! Ved vanlig lydnivå (inntil 85 dB) skal høyttaleren vare rundt 9 timer med det innebygde batteriet. Aiwa selger også et større batteri, som øker spilletiden til 18 timer. Ønsker du fjernkontroll, er dette ekstrautstyr.

Annonse

Høyttaleren har 5-bånds grafisk EQ, som gjør at du kan fininnstille lyden etter egen smak. Det finnes fire forhåndsinnstillinger, med større eller mindre grad av bass, diskant og mellomtone, jeg har stort sett bare brukt den i nøytral modus.

Lyden av Exos-9
Navnet kan ikke være tilfeldig, for det føles nesten som om denne høyttaleren skal spytte eksos. Den kan spille meget høyt. Bare hør på Puscifers psykedeliske, tunge elektrolåt Life of Brian (Omniflux Mix). Når jeg bruker Exos-9 som PC-høyttaler og guffer på, får jeg direkte vondt i ørene. Og det er ikke fordi det vrenger, bare fordi det er grisehøyt! Nå sitter jeg riktignok nøyaktig en meter unna, som betyr høyttaleren kan dundre løs over 100 desibel rett i øret.

Annonse

Det kuleste er at bassen ikke sklir ut, men er meget taktfast og rytmisk. Aiwa har nemlig ikke latt seg friste til å gjøre bassen ekstra fyldig for å imponere, i stedet er den stram som en buestreng. Exos-9 låter dessuten balansert nok til å spise hva det skal være av musikk. Har du derimot lyst til å få det til å låte enda fetere, så kan du leke deg med tonekontrollen.

Overtonene er ikke silkemyke, Bachs Cello Suite #1 låter derfor noe grovkornet. Men det låter ikke skarpt eller fælt, noe en del ”partyhøyttalere” har tendenser til. Jessica Pratts Hollywood låter som om den er spilt inn på 1970-tallet, men er i virkeligheten spilt inn i 2007 på analogt spolebånd, og ble ikke utgitt før i 2012. Uansett, en glimrende singer/songwriter-låt med kun gitar og vokal.

Aiwa-høyttaleren gjengir den uten problemer. Det er ingen pukkel i bassen, det er ingen unoter her. Den tar det den får og gjengir det kraftig og ærlig nok til at alt funker. Det bare mangler den silkemyke oppløsningen i toppen man får fra mer ”hi-fi” utstyr.

Konklusjon
Aiwa Exos-9 låter nettopp som en eksospotte, der den dundrer løs så man kan få vondt i ørene. Den er svært kraftig, og bassen er stram og kontant uten å skli ut. Når man ser på den kan man tro at dette er en ”partyhøyttaler” som ikke kan spille skikkelig musikk, men det kan den faktisk. Den er ikke førstevalget om klassisk, jazz og annen utelukkende akustisk musikk er preferansen, men om du ønsker en altetende høyttaler som du dessuten kan ta med deg på stranda og plage andre folk med, så får du ikke bedre til prisen.

Den eneste trådløshøyttaleren jeg kommer på som tar Exos-9 på hjemmebane er OutCast fra Soundcast, men den koster det dobbelte.

Aiwa Exos-9 er derfor et svært godt og høytspillende kjøp til 3.500 kroner. Den er ikke tilgjengelig hos norske forhandlere ennå, men importøren har lovet oss at den kommer snart. I mellomtiden kan den kjøpes hos aiwa.co.

Full tilgang til Lyd & Bilde for 49 kr

Prøv i 30 dager og få tilgang til over 6000 tester, alle nyheter, guider og anmeldelser.

Det er ingen bindingstid og du kan si opp når du selv vil. Ønsker du å bestille magasinet? Klikk her Allerede abonnent ?
forfatter

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Vis kommentarer

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2021 Publish AS

Hold deg oppdatert!

Motta vårt nyhetsbrev:
© 2021 Publish AS - Lyd & Bilde arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold, herunder (men ikke begrenset til) ikoner, for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt. NB! Artikler som ligger utenfor plusstjenesten er ≪kjøpt fri≫ av muren av vedkommende produsent/leverandør.