: Acoustic Energy Reference 1

Akustikk med energi

Metallmembran og ringradiator – det kan vel bare låte hardt og hvast? Acoustic Energy Reference 1 beviser det motsatte. AE Reference 1 klarer seg overraskende bra selv sammenlignet med fullvoksne gulvhøyttalere i motsvarende liga, og har til og med noen fordeler overfor disse.
Lyd & Bilde mener
Kropp, tyngde og oppløsning
Tar like stor plass som en gulvhøyttaler
Spesifikasjoner
  • Frekvensområde 45 Hz – 40 kHz
  • Delingsfrekvens 2 kHz
  • Følsomhet 87 dB
Annonse
Annonse

Den engelske høyttalerprodusenten Acoustic Energy, i fortsettelsen bare AE, startet i 1987 og slo snart navnet sitt fast med den meget kritikerroste modellen AE1. Den modellen har gjennomgått flere forvandlinger opp gjennom årene, men selges faktisk ennå, nå under navnet AE1 Classic. Min egen erfaring med AE er høyst begrenset, jeg hørte i tidenes morgen noen gulvmodeller med metallmembran (AE var meget tidlig ute med å benytte slike), men det eneste jeg egentlig husker er at de ikke var innspilte da jeg hørte på dem. Og høyttalerelement med metallmembran, ikke minst på den tiden, krever en hel del gymnastikk før de blir riktig lyttbare…

På Spotlight i Jönköping i år hadde den svenske agenten Audioactiv truet med å sette et par av den nye modellen Reference 1 i bagasjerommet mitt – du bør absolutt lytte til dem! Jeg fikk en kort prøvelytting på messen, og den lovet godt. Som sagt så gjort, høyttalerne ble med hjem. Så det var ikke uten en viss forventning jeg koblet inn AE Reference 1 – på sine skreddersydde stativer (ekstrautstyr, anbefales). Noen dagers løst spill for å varme de opp, så var det tid for lytteøkten.

Liten, men tung
AE Reference 1 er en fysisk ganske liten høyttaler (HxBxD) 310 x 190 x 280 mm, likevel veier den hele 10,5 kilo. Bassreflekskabinettet (port på baksiden) er konstruert med en sandwich av 7 mm MDF / 3 mm gummi av høy densitet / 5 mm MDF. Ikke rart at kabinettet føles dødt når man banker på det. Diskantelementet er en Vifa Ringradiator, et element som mange høyttalerprodusenter har forsøkt å temme, men hvor ikke alle har lykkes like bra. Når det fungerer – som her – er det et spesielt kvalifisert og vellydende element. En liten waveguide hjelper til å styre utstrålingen. Basselementet er langtslående, utstyrt med aluminiummembran og har også en dobbeltviklet talespole av aluminium. Delingsfilteret er av 2. ordning og delingsfrekvensen er ved 2 kHz. Følsomheten angis til 87 dB, så en litt strømsterk forsterker skader ikke. Alt virker spesielt velbygd!

Kropp, tyngde og oppløsning
Dette er en spennende høyttaler, det hører man direkte. Det første kriteriet sitter direkte – det er hyggelig å lytte. Her finnes både en fin kropp og tyngde paret med en oppløsning av karat. Det riktig lyser av kvalitet rundt lyden – eller låter kvalitet kanskje man burde si.

Det er ikke vanskelig å finne en plassering som fungerer. Den klarer fint å spille med pondus, selv stående et godt stykke ut i rommet, og luftigheten og utklingningen i diskanten forteller om en ringradiator som har blitt implementert på en aldeles fortreffelig måte.

Annonse

Jeg spilte en gammel favoritt-CD, Body and Soul med Joe Jackson. Platen er spilt inn på et teater for å få mer livefølelse, og mye av det er også spilt inn ”som man gjorde før”, noe man kan høre på bra høyttalere.

Her høres det i høyeste grad, ambiens og rom fremstår på en for prislappen, meget fin måte og både anslag og utklingning av cymbalene er av høy klasse. Rommet er stort og veldefinert, tredimensjonaliteten aldeles utmerket og tonaliteten er både homogen og troverdig. Ingen dårlige karakterer…

Ok, kobler jeg inn mine referansehøyttalere åpner jeg døren på vidt gap til neste nivå i lydgjengivelse, men AE Reference 1 gjør en virkelig fortjenestefull jobb innen sin prismessige divisjon – og helt klart litt til.

Utmerket høyttaler
Det er jo de interessante apparatene vi skal lete opp for dere, eller hva? AE Reference 1 er en i sin prisklasse, meget spennende høyttaler. Den klarer seg overraskende bra selv sammenlignet med fullvoksne gulvhøyttalere i motsvarende liga, der den drar veksler på en del av de fordeler konseptet toveis stativhøyttalere per definisjon har.

Og om du trodde at metallmembran og ringradiator automatisk betyr en hard og litt ufølsom lyd så trodde du feil, noe AE Reference 1 beviser. En utmerket høyttaler.

Annonse
Toveis
En liten toveis høyttaler har en hel del fordeler. Dels sitter elementene ofte nær hverandre og gir dermed en illusjon av å være en punktkilde, dels kan ofte delingsfilteret gjøres relativt enkelt. Man unngår helt enkelt mange potensielle problemer som lett kommer med både tre- og fireveis høyttalere. At disse høyttalere nå oftere benevnes bokhyllehøyttalere er dessverre ikke så bra. De aller fleste små toveishøyttalere – om de nå ikke er spesielt konstruert for det – trives absolutt ikke med å bli plassert på noe annet enn stativ, og bør i stedet gjerne plasseres på samme måte som en gulvhøyttaler. Så man vinner egentlig ikke så mye i hvor mye plass en høyttaler skal ta i rommet, i stedet handler det kanskje mer om det visuelle inntrykket.Om man nå vil at det skal låte bra, altså…

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 49 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Sven Bilen


Siste artikler:

Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Klipschorn er 70 år i år. Det feires med å forvandle vårt lydrom til et inferno.
Vil du ha hi-fi på pauserommet eller et par fine høyttalere til skrivebordet, kommer du langt for du langt for en rimelig penge her.
Enten du får lov til å reise i påsken eller må nøye deg med en tur rundt i nærområdet, blir opplevelsen bedre med en bærbar reisehøyttaler i sekken.
Du fortjener den beste lyden på terrassen i påsken. Du må ha et par utendørshøyttalere.
Asus ROG Flow X13 kan fint puttes i vesken, og den kan også brukes som nettbrett. Men den har grafikkrefter i tungvektsklassen.
Tangents lille trådløse forsterker er perfekt til det vesle begynneranlegget på hobbyrommet eller barnerommet.
Det beste kameraet vi har testet, har kommet i en mer kompakt utgave til lavere pris.
Nye 2021 Mercedes S-klasse er fylt med innovative og kresne løsninger for både øyne og ører. Vi har tilbrakt noen dager bak rattet for å se og høre hva nykommeren har å by på!
Vil du ha hi-fi på pauserommet eller et par fine høyttalere til skrivebordet, kommer du langt for du langt for en rimelig penge her.
Med Celestee har Focal overgått det vi trodde var mulig fra lukkede hodetelefoner i denne prisklassen.
JBL Live Pro+ er komplett med aktiv støydemping, og selv om de låter middelmådig ut av boksen, redder de seg med en fabelaktig EQ i appen. Dermed kan de likevel få klasseledende lyd.
Xiaomi Mi 11 var den første mobilen med Qualcomms nye Snapdragon 888 prosessor. Det er mobilen du skal kjøpe hvis du vil ha mest for pengene.
Enten du får lov til å reise i påsken eller må nøye deg med en tur rundt i nærområdet, blir opplevelsen bedre med en bærbar reisehøyttaler i sekken.
Citroën har klart å elektrifisere C4 uten å gå i fella, og har skapt en helt annerledes opplevelse.
Electrocompaniet har oppdatert sitt phono-trinn, men endringene er subtile.
Samsung Galaxy SmartTag er en liten Bluetooth-brikke som holder orden på eiendelene dine.