Følg oss på

Søk etter tester, nyheter og anmeldelser...

Acoustic Energy Reference 1

Akustikk med energi

Metallmembran og ringradiator – det kan vel bare låte hardt og hvast? Acoustic Energy Reference 1 beviser det motsatte. AE Reference 1 klarer seg overraskende bra selv sammenlignet med fullvoksne gulvhøyttalere i motsvarende liga, og har til og med noen fordeler overfor disse.
Lyd & Bilde mener
Kropp, tyngde og oppløsning
Tar like stor plass som en gulvhøyttaler
Spesifikasjoner
  • Frekvensområde 45 Hz – 40 kHz
  • Delingsfrekvens 2 kHz
  • Følsomhet 87 dB

Den engelske høyttalerprodusenten Acoustic Energy, i fortsettelsen bare AE, startet i 1987 og slo snart navnet sitt fast med den meget kritikerroste modellen AE1. Den modellen har gjennomgått flere forvandlinger opp gjennom årene, men selges faktisk ennå, nå under navnet AE1 Classic. Min egen erfaring med AE er høyst begrenset, jeg hørte i tidenes morgen noen gulvmodeller med metallmembran (AE var meget tidlig ute med å benytte slike), men det eneste jeg egentlig husker er at de ikke var innspilte da jeg hørte på dem. Og høyttalerelement med metallmembran, ikke minst på den tiden, krever en hel del gymnastikk før de blir riktig lyttbare…

På Spotlight i Jönköping i år hadde den svenske agenten Audioactiv truet med å sette et par av den nye modellen Reference 1 i bagasjerommet mitt – du bør absolutt lytte til dem! Jeg fikk en kort prøvelytting på messen, og den lovet godt. Som sagt så gjort, høyttalerne ble med hjem. Så det var ikke uten en viss forventning jeg koblet inn AE Reference 1 – på sine skreddersydde stativer (ekstrautstyr, anbefales). Noen dagers løst spill for å varme de opp, så var det tid for lytteøkten.

Liten, men tung
AE Reference 1 er en fysisk ganske liten høyttaler (HxBxD) 310 x 190 x 280 mm, likevel veier den hele 10,5 kilo. Bassreflekskabinettet (port på baksiden) er konstruert med en sandwich av 7 mm MDF / 3 mm gummi av høy densitet / 5 mm MDF. Ikke rart at kabinettet føles dødt når man banker på det. Diskantelementet er en Vifa Ringradiator, et element som mange høyttalerprodusenter har forsøkt å temme, men hvor ikke alle har lykkes like bra. Når det fungerer – som her – er det et spesielt kvalifisert og vellydende element. En liten waveguide hjelper til å styre utstrålingen. Basselementet er langtslående, utstyrt med aluminiummembran og har også en dobbeltviklet talespole av aluminium. Delingsfilteret er av 2. ordning og delingsfrekvensen er ved 2 kHz. Følsomheten angis til 87 dB, så en litt strømsterk forsterker skader ikke. Alt virker spesielt velbygd!

Kropp, tyngde og oppløsning
Dette er en spennende høyttaler, det hører man direkte. Det første kriteriet sitter direkte – det er hyggelig å lytte. Her finnes både en fin kropp og tyngde paret med en oppløsning av karat. Det riktig lyser av kvalitet rundt lyden – eller låter kvalitet kanskje man burde si.

Det er ikke vanskelig å finne en plassering som fungerer. Den klarer fint å spille med pondus, selv stående et godt stykke ut i rommet, og luftigheten og utklingningen i diskanten forteller om en ringradiator som har blitt implementert på en aldeles fortreffelig måte.

Annonse

Jeg spilte en gammel favoritt-CD, Body and Soul med Joe Jackson. Platen er spilt inn på et teater for å få mer livefølelse, og mye av det er også spilt inn ”som man gjorde før”, noe man kan høre på bra høyttalere.

Her høres det i høyeste grad, ambiens og rom fremstår på en for prislappen, meget fin måte og både anslag og utklingning av cymbalene er av høy klasse. Rommet er stort og veldefinert, tredimensjonaliteten aldeles utmerket og tonaliteten er både homogen og troverdig. Ingen dårlige karakterer…

Annonse

Ok, kobler jeg inn mine referansehøyttalere åpner jeg døren på vidt gap til neste nivå i lydgjengivelse, men AE Reference 1 gjør en virkelig fortjenestefull jobb innen sin prismessige divisjon – og helt klart litt til.

Utmerket høyttaler
Det er jo de interessante apparatene vi skal lete opp for dere, eller hva? AE Reference 1 er en i sin prisklasse, meget spennende høyttaler. Den klarer seg overraskende bra selv sammenlignet med fullvoksne gulvhøyttalere i motsvarende liga, der den drar veksler på en del av de fordeler konseptet toveis stativhøyttalere per definisjon har.

Og om du trodde at metallmembran og ringradiator automatisk betyr en hard og litt ufølsom lyd så trodde du feil, noe AE Reference 1 beviser. En utmerket høyttaler.

Toveis
En liten toveis høyttaler har en hel del fordeler. Dels sitter elementene ofte nær hverandre og gir dermed en illusjon av å være en punktkilde, dels kan ofte delingsfilteret gjøres relativt enkelt. Man unngår helt enkelt mange potensielle problemer som lett kommer med både tre- og fireveis høyttalere. At disse høyttalere nå oftere benevnes bokhyllehøyttalere er dessverre ikke så bra. De aller fleste små toveishøyttalere – om de nå ikke er spesielt konstruert for det – trives absolutt ikke med å bli plassert på noe annet enn stativ, og bør i stedet gjerne plasseres på samme måte som en gulvhøyttaler. Så man vinner egentlig ikke så mye i hvor mye plass en høyttaler skal ta i rommet, i stedet handler det kanskje mer om det visuelle inntrykket.Om man nå vil at det skal låte bra, altså…

Full tilgang til Lyd & Bilde for 49 kr

Prøv i 30 dager og få tilgang til over 6000 tester, alle nyheter, guider og anmeldelser.

Det er ingen bindingstid og du kan si opp når du selv vil. Ønsker du å bestille magasinet? Klikk her Allerede abonnent ?
Vis kommentarer

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2021 Publish AS

Hold deg oppdatert!

Motta vårt nyhetsbrev:
© 2021 Publish AS - Lyd & Bilde arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold, herunder (men ikke begrenset til) ikoner, for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt. NB! Artikler som ligger utenfor plusstjenesten er ≪kjøpt fri≫ av muren av vedkommende produsent/leverandør.