Creative er veteraner når det kommer til PC-lyd. Alt fra 90-tallets referanse-lydkort Sound Blaster til alle typer av datahøytttalere gjennom årene. Sound BlasterX Kratos S5 er en mellommodell, dyrere enn Inspire-serien, men mer overkommelig enn de beste modellene. Under panseret gjemmer det seg en ganske anonym subwoofer, mens satellittene på skrivebordet er mer modige. De ser kantete og industrielle ut, noe som passer spillsjangeren. Kabinettene er faktisk av tre, selv om de føles urovekkende lette. Og det som ser ut som metallnagler, er bare dekorativ plast.
Om subwooferens front er glattstrøken, er det desto mer opptatt på baksiden. Her tilkobles nemlig alle ledninger, noe som krever en del kabelhåndtering for ikke å bli flokete. Det er ledningene til satellittene, USB-ledning (eller den analoge om man fortrekker det) samt ledningen til kontrollpucken. Den er ytterst smidig for å regulere volumet, og har praktisk nok både mikrofon- og hodetelefonutgang. Helt riktig sted. Som Razer har høyttalerne lyseffekter, men til forskjell fra dem reguleres disse med en knapp i stedet for programvaren. Men dumt nok sitter den på baksiden av subwooferen. Hvorfor ikke på kontrollpucken?
Til spill og film er det selvfølgelig en enorm fordel å ha en skikkelig subwoofer. Høyttalerne går lavere i registeret og man virkelig føler det på kroppen når det dundrer til. For å få det korrekt kreves det imidlertid litt skruing på basskontrollen, som ikke bare påvirker volumet, men også crossover-frekvensen. For lavt innstilt begynner satellittene å ta over, og det klarer de ikke. Høyttalernes svake side er helt klart musikk, for der hører man raskt at noe er feil. La meg helt frekt sammenfatte det hele med et sitat fra vår test av lydplanken Sound BlasterX Katana: ”Overtonene er vel tilbaketrukne, dialoger låter en anelse ulne og musikken savner gnist”.
Konklusjon
Vi man ha et par frekke lysblinkende høyttalere med fet bass for å høyne spillopplevelsen, er Sound BlasterX Kratos S5 mitt i blinken. Dette takket være den nedadrettede basshøyttaleren. Men vil man ha en mer mangesidig høyttaler til filmkvelder eller musikklytting treffer de ikke blink. Uansett hvor mye man skrur opp volumet eller drar på med bassen, låter det helt enkelt kjedelig. Det finnes ingen energi eller sjel i satellitthøyttalerne. Det er trist, da vi ellers liker mengden av innganger og at de er så praktiske å bruke med den lille kontrollpucken. Kom igjen Creative, vi vet jo at dere kan bygge meget vellydende høyttalere!
Lyd & Bilde mener
Praktisk volumpuck med hodetelefonutgang. Bra trykk i bassen takket være subwoofer. Dårlig plassert lyskontroll-knapp. Tilbaketrukne og uengasjerende for musikk.
Veil. pris 1450 kr
Spesifikasjoner
Også i denne testen:
6 PC-Høytalere
Edifier Luna Eclipse E25HD
Pene og smarte
En spennende form på utsiden og en betydelig større lyd enn ventet på innsiden.
Harman Kardon Soundsticks III
Pent og klart
En oppsiktsvekkende pen design paret med en likeledes imponerende lyd.
Razer Nommo Chroma
Fargesprakende og praktiske
De tøffeste høyttalerne med et lekkert lysshow som passer sammen med spilltilbehøret.
Pioneer DJ DM-40BT
Musikalske og solide
Til tross for studioinspirasjonen er de utmerkede høyttalere for musikklytting hjemme.
Logitech MX Sound
Lekre og smidige
Logitechs peneste PC-høyttalere gir deg et par Bluetooth-høyttalere på kjøpet.
Les videre med LB+
LB+ Total uke
Tilgang til ALT innhold i en uke
LB+ Total mnd
Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home i en måned
LB+ Total 12 mnd
Tilgang til ALT innhold i et år (Mest å spare)
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser