TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
L&B JULEKALENDER 2022

5 aktive høyttalerløsninger

Aktiv lydhjelp

Aktive høyttalere er i vinden som aldri før. Ikke så rart, for med innebygd forsterker og elektronikk for trådløs lydoverføring kan disse smarte høyttalerne erstatte et helt stereoanlegg!

forfatter
Publisert 13.10.12 - 00:00

En aktiv høyttaler er kort og godt en høyttaler med innebygd forsterker. Den gjør det mulig å koble lydkildene dine rett i høyttalerne uten behov for noen separat forsterker. Du kan spare både penger og bokser – og ikke bare det, lyden blir sannsynligvis også bedre fordi alle delene er skreddersydd for hverandre.

De aktive høyttalerne egner seg ypperlig som ”høyttaleranlegg” for små trådløse enheter som Sonos, Logitech Squeezebox eller Apple Airport Express. I proff- og studiobransjen har man sverget til aktive høyttalere i årevis, men det er først de seneste årene de har blitt populære til hjemmebruk.

Direkte innsprøytning
Det er mange fordeler ved å bygge forsterkeren inn i høyttalerne, og den største er at man da kan erstatte det tradisjonelle passive delefilteret med et elektronisk delefilter i forkant av forsterkerne. Med separat forsterker til bass og diskant slipper lydsignalet å måtte gå gjennom metervis med kobbertråd, spoler og kondensatorer, og tar heller snarveien rett inn i høyttalerelementet.

En annen fordel med aktive høyttalere er at man unngår forstyrrelser mellom høyttalerelementene. Et passivt delefilter består av spoler som produserer elektromagnetiske felt. Hver av spolene vil påvirkes av magnetfeltet fra andre spoler i delefilteret, som kan forplante seg i form av ”crosstalk” eller lydlekkasje mellom høyttalerelementene. Dette kan du lett teste selv: Sett på et spor med kun bass i seg, og du vil kunne høre støy fra diskantelementet. Dette er et av de største problemene med passive delefilter. Med aktive delefilter unngår man denne negative påvirkningen fordi frekvensdelingen skjer elektronisk i forkant av forsterkerne. Og er grunnen til at vi generelt opplever “renere” lyd fra aktive høyttalere.

Dypere bassgjengivelse
Et elektroniske delefilteret gir også andre muligheter, som å finjustere høyttalerens klangbalanse. Man kan for eksempel øke nivået i dypbassen uten at det får ringvirkninger oppover i mellomtone og diskant. Aktive høyttalere har ofte dypere og kraftigere bass enn tilsvarende store passive høyttalere, i tillegg til at de kan spille høyere og renere.

Testen
Vi har sett nærmere på fem aktive høyttalerløsninger der prisen spenner fra 4-12.000 kroner. Hensikten er å gi et overblikk av nye aktive løsninger på markedet. Deltakerne bruker til dels forskjellige tekniske løsninger. Noen av høyttalerne har innebygde D/A konvertere, mens andre krever at du kobler til en analog lydkilde med egen volumkontroll. Flere av høyttalerne i testen støtter også trådløs lydoverføring, enten innebygd eller ved hjelp av USB-adapter.

I denne testen har hovedsaklig tatt for oss det vi regner som fullaktive hi-fi høyttalere, med doble forsterkere og innebygde delefilter i hver av høyttalerne. Vi har bevisst styrt unna semi-aktive høyttalere der elektronikken sitter i den ene høyttaleren, med en høyttalerkabel over til den andre. Dette er en ”halvveis” løsning, som kun gir de praktiske, og ikke de lydmessige fordelene med aktiv drift.

De utallige tilkoblingsmulighetene kan også by på problemer: Her blir det lett mange ledninger om du vil koble til flere lydkilder samtidig. Hvis du vil benytte digitalinngangene må du dessuten viderekoble signalet med ekstra digitalkabel mellom høyttalerne. Legg til doble strømledninger, og det blir lett kabelkaos om du ikke holder tunga rett i munnen når du installerer dem.  Trådløse høyttalere som f. eks Dynaudio Xeo 3 har absolutt sin sjarm…

Fordeler med aktive høyttalere

 • Forsterker og høyttalere kan matches bedre lydmessig
 • Mer effektiv drift gjennom aktivt delefilter
 • Generelt bedre lydkvalitet enn tilsvarende passive høyttalere

Ulemper med aktive høyttalere

 • Forsterkerdelen kan ikke oppgraderes
 • Flere ledninger (signal+strøm)
 • Høyere varmeutvikling og vekt/plassbehov

Eksempler på lydkilder
 

PC/Mac

iPod-dock

Apple Airport Express

USB DAC

Sonos

Logitech Squeezebox

Hi-Fi forsterker med pre out

Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

1 måned 49 kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 900 kr
(spar opptil 300kr)
12 Måneder 1198 kr
(med 11 utgaver av magasinet)
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.

Produkter i testen

Paradigm SHIFT A2

Paradigmeskifte?

Paradigm Atom er en av verdens mest solgte budsjetthøyttalere. Nå har Paradigm lansert en aktiv utgave av bestselgeren, og SHIFT A2 gjør slett ikke skam på opphavet sitt…

Meget bra bassgjengivelse Heftig dynamikk
Noe sus på ”tomgang”

Audio Pro LV2e

Trådløs og stilsikker

Audio Pros populære trådløs-høyttalere er tilbake i en sexy skinnutgave.

Fleksibel og lettplassert Låter større enn de ser ut
Begrensede tilkoblingsmuligheter

Adam Artist 5

En ekte artist

Fra Adam Audio kommer en knøttliten høyttaler som kan spise kirsebær med de store.

Utsøkt diskantgjengivelse Heftig romfølelse
Spiller ikke kjempehøyt

M-Audio BX5 D2

Kompakte proffhøyttalere

Til snaue 2.000 kroner er M-Audio BX5 D2 blant de billigste høyttalerne i testen.

Varm og behagelig klang
Beskjedne tilkoblingsmuligheter Begrenset lydtrykk

Elac AM 180

Aktiv høyttalerjuvel

Elac AM 180 ser lekre ut i sin speilblanke pianolakk, men det som virkelig skinner med disse aktive høyttalerne, er den gnistrende gode lydkvaliteten!

Spiller høyt og rent Dyp og kraftig bassgjengivelse Lite forvrengning
Meget avslørende
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Nå kommer den hit også Spiller musikk og skjønner norsk.
5 tips til bedre lydplanke-lyd Har du akkurat kjøpt deg en ny lydplanke? Her får du noen enkle tips som gjør oppsettet til ren plankekjøring!
Fem tiår med Polk Amerikanske Polk Audio har produsert høyttalere i 50 år. R200AE er en jubileumsmodell, signert av selskapets grunnlegger.
Høyttalere til mannehulen Elipson Heritage XLS11 er franske – men ligner amerikanske monitorhøyttalere fra stereoens gullalder.
Disse står det en legende bak Etter platespillerne er de klare med sin første høyttaler.
Ta med kinolyden hjem i stua Høres TV-en din tynn og spinkel ut? Vi har testet fem prisgunstige lydplanker som kan kurere mager bass, og gi deg en fet surround-opplevelse!
Følg Lyd & Bilde