Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Ultimate Ears UE 18+ Pro

Formel 1-presisjon rett i øret

De ekstreme, formstøpte øreproppene UE 18+ Pro har blitt enda mer spinnville!

Skrevet av / 16.12.22 - 12:00
Ultimate Ears UE 18+ Pro
Geir Gråbein Nordby

Det var i 2011 at jeg hørte mitt første par formstøpte ørepropper fra Ultimate Ears. Det var UE 18 Pro, daværende toppmodell til den amerikanske produsenten. Det var noe av det mest spinnville jeg hadde hørt, som de også burde være, til 8000 kroner. Men det er ingenting i forhold til arvtakeren, som i dag koster drøyt 21.000 kroner! I USA er disse øreproppene likevel bare ti prosent dyrere enn de forrige, da dollarkursen den gang var 5,50 kroner mot rundt en tier i dag.

Ultimate Ears UE 18+ Pro SPREAD
UE 18+ Pro er blant de aller dyreste øreproppene på markedet. Foto: Geir Gråbein Nordby

Nye drivere

Arvtakeren UE 18 Pro+ har fått helt nye drivere, med en bredere frekvensrespons enn forgjengeren. Det går litt på bekostning av følsomheten – heldigvis. For der hvor forgjengeren spilte høyt bare man var borti volumhjulet, er det en mer normalisert følsomhet på de nye. Likevel er de i den mer ekstreme enden, og du trenger slettes ikke være redd for å ikke få spilt høyt nok – nesten uansett hvor pinglete forsterkeren din er.

Ulempen med såpass følsomme ørepropper, er at støygulvet fra forsterkeren er mer hørbart. Derfor setter disse krav til kvaliteten på forsterkeren, selv om den ikke må være kraftig.

@lydogbilde #UltimateEars UE-18+ Pro er #inear for musikere, og støpt spesielt til ørene dine. Men er de virkelig verdt over 15K kr?? #ørepropper #headfi #portablesound #hifi #hiresaudio #ue18pro #logitech #graabein #lydogbilde ♬ original sound – Lyd & Bilde

Seks balanserte armaturer

I likhet med forrige utgave bruker UE 18+ Pro seks drivere i hvert hus, av typen balanserte armaturer.

Bassområdet gjengis av to elementer som spiller samme frekvensområdet, og det samme med diskantområdet. Mellomtoneområdet deles derimot på to elementer som spiller henholdsvis nedre og øvre del.

Ultimate Ears UE 18+ Pro transparent
Seks drivere av typen balansert armatur sitter på innsiden av UE 18+ Pro. Foto: Ultimate Ears

Hva er balansert armatur?

For ordens skyld: En balansert armatur er et høyttalerelement hvis hensikt er å øke elektrisk effektivitet ved å fjerne stresset som membranen på et typisk dynamisk element blir utsatt for. I stedet benyttes en bevegelig, magnetisk armatur som er formet slik at den kan bevege seg innenfor magnetens magnetfelt. Når denne er nøyaktig sentrert i det magnetiske feltet, er armaturen fritatt for friksjon og stress.

I motsetning til et dynamisk element trenger ikke armaturen luftinntak for å bevege seg, og kan i så måte lydmessig justeres meget presist, fordi eksterne lufttrykkvariasjoner ikke er en del av regnestykket. Mellomtone og diskant låter derfor gjerne mer presist og detaljert enn med dynamiske elementer.

Ulempen med balansert armatur er at manglende luftinntak gjerne gir en slankere bassrespons. Men når man bruker flere balanserte armaturer sammen, og håndterer hvert sitt frekvensområde, så løses dette problemet.

Les også Direkte innsprøytning i øret Her er øretelefonens svar på Formel 1-bilen. De mest ekstreme proppene vi har hatt æren av å teste.

Spesialtilpasset dine ører

Når du sender dine øreavstøpninger eller 3D-skanninger til Ultimate Ears gjennom forhandler, kan det ta opptil et par uker før du får proppene. Huset er gjennomsiktig, men du kan velge farge på platen på utsiden. Mitt eksemplar kom med svarte, hvite og rosa plater, men flere farger er tilgjengelig – også gjennomsiktige.

Du kan velge om du ønsker UE-logoen utenpå, eller dine egne initialer. Proppene kommer i en gaveeske i metall, hvor du godt kan få ditt eget navn gravert.

Kabelen er ny siden sist, denne gangen av typen SuperBax fra danske Linum. Den tvinnede, svarte kabelen er festet til husene med IPX-termineringer, som er mindre av størrelse og sjeldnere brukt enn de mer vanlige MMCX-kontaktene.

Ultimate Ears UE 18+ Pro decals
Pynteplater av ulike farger er tilgjengelig. Foto: Geir Gråbein Nordby

Passform i hardplast

Som de fleste spesialstøpte in-ear-monitorer er UE 18+ Pro i hardplast. Det kan være en utfordring, da det kan være ubehagelig å sette inn i øret (mine øreganger har en vond 90-graders vinkel som er vond å forsere), i så fall kan du smøre med litt vaselin.

En annen utfordring er at øregangene endrer form idet munnen beveger seg, som kan gjøre at forseglingen glipper om du for eksempel gaper høyt når du skal rope.

Selv fikk jeg også et problem med at øreproppene var for lange. De var ikke kuttet korte nok, og stakk for langt inn i ørene mine. De stanget i trommehinnen da jeg presset dem langt nok til å forsegle skikkelig, noe som både var ubehagelig og gjorde at forseglingen raskt glapp under bruk.

Ikke vær engstelig, for i slike tilfeller er det bare å sende proppene tilbake, hvorpå de tilpasses på nytt. Jeg hadde derimot dårlig tid, og slipte ned proppene selv ved hjelp av slipemaskin og fint sandpapir. Det gikk fint denne gangen, og uten noen merkbar endring i lydkarakteristikk så vidt jeg kunne høre. Men jeg vil sterkt anbefale å få fagfolk til å gjøre tilpasningen.

UE 18+ Pro Graabein
Foto: Geir Gråbein Nordby

Lyden av Ultimate Ears UE 18+ Pro

Da jeg testet forgjengeren UE 18 Pro i sin tid, måtte jeg ty til klisjeen med en Formel 1-bil. Som sitter som klistret til veien, hvor selv den vanskeligste hårnålsvingen forseres som en lek.

Og sånn er det også med arvtakeren. Den ekstreme dynamikken kan man for eksempel høre på Yosi Horikawas sære låt Bubbles, hvor perkusjonsinstrumentene utgjøres av en haug med baller som spretter i bakken. Hodetelefoner og ørepropper av det tregere slaget klarer ikke å gjengi dette helt realistisk, og i hvert fall ikke å plassere det i et troverdig lydbilde. Transientene starter og stopper rett og slett for brått.

Men Ultimate Ears gjør det lekende lett, og alle ballene plasseres i et todimensjonalt plan inne i hodet. Bassrytmene dunker lynraskt og hardt, og basstonene er så oppløst og gjennomsiktige, samtidig som de er fysiske, at man bare må måpe!

Skarptrommeslag bryter gjennom som Bruce Lees knyttneve, og ethvert kantslag og cymbalanslag på jazzlåta Bits av det svenske prosjektet Förnuft och Känsla kommer klokkeklart frem – uten at det låter skarpt på noen som helst måte.

Det samme med saksofonen til danske Fredrik Lundin på sangen Desperate Times, Desperate Measures. Sangen er temmelig insisterende, med en høy stressfaktor. Noe som er umulig å ikke kjenne på, der musikken bryter gjennom øret og tar plass i hjernens stressenter. Men på en bra måte, for Ultimate Ears sorterer instrumentene som verdens største selvfølge og lar musikken strømme naturlig inn i hodet.

For musikere som krever ekstrem dynamikk

Som forgjengeren er UE 18+ Pro noe mellomtonefokusert. Den låter veldig bra på alt av musikk, men for musikere er nok øreproppene spesielt interessante for trommiser, elgitarister og vokalister, hvor dynamikk og “sprut” er alfa-omega.

Fintfølende ører vil også fint kunne nyte disse, men der mener Ultimate Ears selv at UE Live passer enda bedre. De er nemlig mer frekvenslineære og låter enda luftigere, ifølge dem selv. De er også enda dyrere! Den som ønsker noe enda mer kostbart enn UE 18+ Pro uten å være sponset, skulle jeg likt å møte …

Ultimate Ears UE 18+ Pro
Foto: Geir Gråbein Nordby

Konklusjon

Ultimate Ears UE 18+ Pro er et par ekstreme ørepropper på alle måter. For det første håndterer de dynamikk bedre enn jeg noen gang har hørt fra noen ørepropper. Hele frekvensregisteret har en sånn kontroll og snert, at man knapt vil tro det er mulig. Dynamisk overskudd er det i massevis, du trenger aldri være redd for at det skal låte skarpt eller bryte opp i forvrengning.

Stereoperspektiv er det også her, i den grad man kan snakke om det og øremonitorer i samme setning. Men det finnes andre med enda mer luft, og mer ro i lydbildet. Det kommer først og fremst av at UE 18+ Pro er en anelse mellomtonetunge.

Når det er sagt, låter alt av musikk rett og slett strålende, og scenemusikere vil knapt finne noe bedre.

Dessverre sørger prislappen for at de aller færreste noensinne få hørt disse øreproppene. De er altfor dyre for hobbymusikere, og til og med for hi-fi-entusiaster. Det skulle ikke forundre meg om de fleste brukerne av disse er sponsede musikere. Men har du råd og ønsker det råeste av det råe, så kjør på!

Karakter
Ultimate Ears UE 18+ Pro
Ultra High End

Lyd & Bilde mener

For en eksplosiv dynamikk! Ultimate Ears er i særklasse når det kommer til å levendegjøre musikken. Hvert smell er en eksplosjon, og tonekvaliteten er dessuten flott. Høy følsomhet som her gjør at man hører støygulvet fra lydkilden. Mange trådløse monitorforsterkere har litt susing, som kan bli ekstra hørbart her. Skyhøy pris!

1 hendelser på “Ultimate Ears UE 18+ Pro”

  1. «Ikke vær engstelig, for i slike tilfeller er det bare å sende proppene tilbake, hvorpå de tilpasses på nytt.»
    Jeg tror jeg hadde vært mer bekymret for trommehinnene mine.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde

LB+ Home

Tilgang til ALT innhold på L&B Home

49,- / for 30 dager
119,- / mnd
65,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

Yamaha faller igjennom

Best lyd for pengene

Kjøp heller forgjengeren

Så enkelt – så mesterlig!

Endelig "lossless" fra Bose

Lyden av gull

Veldig bra fra Bose

Hør musikken din for første gang

B&W legger lista - igjen

Fabelaktig bra til lite penger

AirPods Pro er de smarteste øreproppene

Jabras klart beste - men ikke for alle

Scroll to Top