: Ultimate Ears TripleFi 10

Alle gode ting er tre

Ultimate Ears TripleFi 10 har tre høyttalereelementer i hver propp, for krystallklar gjengivelse av hele frekvensområdet.
Lyd & Bilde mener
Lydkvalitet i særklasse
Litt store propper
Spesifikasjoner
  • 3-veis ørepropper
  • Impedans: 32 ohm
  • Følsomhet: 117 dB/1mW
  • Støyreduksjon: 26 dB
Annonse
Annonse
forfatter

Ultimate Ears har ikke vært representert på det norske markedet på en stund, og i merkets fravær kan det være lett å glemme at produsenten har vært kjent for å lage noen av markedets beste ørepropper. Ultimate Ears var først ute med å introdusere ørepropper med flere høyttalerelementer til hvert øre, for å separere frekvensregisteret og dermed gi klarere lyd med markant bedre dynamikk.

TripleFi 10 er Ultimate Ears sin nye toppmodell blant universelt tilpassete ørepropper (dyrere, spesialtilpassete propper finnes). Hele tre høyttalerelementer gir lyd til hvert øre, med et passivt delefilter som retter bass, mellomtone og diskant til hvert sitt element. Ulempen er at soklene til proppene blir store for å få plass til delefilteret og elementene. I tilfellet TripleFi 10 stikker sokkelen ca to cm ut, hvilket er løst med en bøyle som foldes rundt øret for å holde proppene på plass. Derfor er det ikke noe problem til daglig bruk eller jogging.

Det følger med puter i fire forskjellige størrelser, for best mulig øretilpasning. Ønsker du iPhone-handsfreefunksjon, er det 10vi du skal ha, som til 100 kroner ekstra har innebygget mikrofon og svarefunksjon for iPhone. For mitt vedkommende sitter proppene meget bra i øret, jeg tenker aldri over at de stikker en del ut, med mindre jeg prøver å legge øret mot setet i bilen, bussen eller flyet. Det blir ubehagelig.

Den store a-ha-opplevelsen åpenbarer seg når iPod-en spinner opp til dans. Bjørks hysjelyder på ”It’s Oh So Quiet” fra albumet ”Post” kommer meget tydelig frem, mens den beherskete kontrabassen gjengis med et fundament få andre propper kan matche. Trekkspillet ligger litt ute til venstre, og det med en rundere klangkarakter enn jeg er vant til. Stemmen til Bjørk er dessuten mindre spiss enn med mange andre propper. Likevel er det en fin overtonestruktur rundt stemmen. Og dynamikken er i en særegen klasse. Bare hør hvordan forte-partiene (de sterke partiene) med hele orkesteret gjengis. Det hele er sterkt men likevel luftig, og lydbildet er meget ryddig. Det vil si, når iPod-en ikke presses for hardt. Den innebygde forsterkeren er ikke kraftig nok til å virkelig vise hva disse proppene er godt for. Koble til en god hodetelefonforsterker, og TripleFi 10 overbeviser med sin vanvittige attakk uten at det blir hardt eller skarpt. Og da er det spesielt gøy å høre på krevende, klassisk musikk som for eksempel Tsjaikovskijs ”Svanesjøen” eller Holsts ”Planetene”. Det er flott kontroll på orkesteret, som bare mangler det siste lille i overtoneområdet for å få full pott. Sammenliknet med et par glimrende hodetelefoner av den åpne sorten, er nemlig fløytene og trianglene litt tilbakeholdne.

Med akustisk støydempende ørepropper er det dessuten ikke til å komme bort fra at indre lyder fra hodet og kraniet vil høres tydeligere enn med utvendige kopper. Når du svelger og tygger, forandrer øregangen fasong en liten smule, som kan være nok til at lyden fra proppene vil forandre seg noe.

Annonse

Konklusjon
De koster sitt, men til gjengjeld har Ultimate Ears TripleFi 10 få sidestykker blant ørepropper. Spesielt dynamikken utmerker seg. Hvert trommeslag smeller hardt, for så å dø ut like fort som det kom. Det er mye luft rundt instrumentene, og sjeldent hører vi så klare sangstemmer. Bassresponsen er heftig uten å bli for feit, og det er i det hele tatt særdeles lite å utsette på TripleFi 10. Selv de beste hodetelefonene gjør ikke proppene til skamme, selv om vi gjerne skulle ønske oss litt mer luft i toppen av overtonene. Det blir flisespikkeri, og er du ute etter propper som virkelig tåler juling og som gjengir musikken med samme glimrende lydkarakter ved alle lydnivåer, kan du stoppe letingen her. Gitt at du ikke har noe imot proppenes litt store ytre.

Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Det blir mulig å spille lyd fra LGs TV-er og lydplanker samtidig.
Det er syv årtier siden de første Klipschorn så dagens lys. Men modellen bygges og selges fortsatt.
Nå kommer en spesiell Final Fantasy-utgave av Panasonics kompakte gaming-lydplanke SC-HTB01. Også kjent som SoundSlayer.
Vi loves masse fylde og bass med den kompakte lydplanken SC-HTB490, med trådløs subwoofer.
Asus ROG Flow X13 kan fint puttes i vesken, og den kan også brukes som nettbrett. Men den har grafikkrefter i tungvektsklassen.
Tangents lille trådløse forsterker er perfekt til det vesle begynneranlegget på hobbyrommet eller barnerommet.
Det beste kameraet vi har testet, har kommet i en mer kompakt utgave til lavere pris.
Nye 2021 Mercedes S-klasse er fylt med innovative og kresne løsninger for både øyne og ører. Vi har tilbrakt noen dager bak rattet for å se og høre hva nykommeren har å by på!
Vil du ha hi-fi på pauserommet eller et par fine høyttalere til skrivebordet, kommer du langt for du langt for en rimelig penge her.
Med Celestee har Focal overgått det vi trodde var mulig fra lukkede hodetelefoner i denne prisklassen.
JBL Live Pro+ er komplett med aktiv støydemping, og selv om de låter middelmådig ut av boksen, redder de seg med en fabelaktig EQ i appen. Dermed kan de likevel få klasseledende lyd.
Xiaomi Mi 11 var den første mobilen med Qualcomms nye Snapdragon 888 prosessor. Det er mobilen du skal kjøpe hvis du vil ha mest for pengene.
Enten du får lov til å reise i påsken eller må nøye deg med en tur rundt i nærområdet, blir opplevelsen bedre med en bærbar reisehøyttaler i sekken.
Citroën har klart å elektrifisere C4 uten å gå i fella, og har skapt en helt annerledes opplevelse.
Electrocompaniet har oppdatert sitt phono-trinn, men endringene er subtile.
Samsung Galaxy SmartTag er en liten Bluetooth-brikke som holder orden på eiendelene dine.