ti bluetooth headset

Musikk og prat i ett apparat

Trådløse hodetelefoner til mobilen som dessuten funker for samtaler – er den en mulig kombinasjon?

Bluetooth headset i øret gjør det lett å prate i mobilen når man ikke har hendene fri. Men å lytte til musikk i mono er jo ikke spesielt spennende. Derfor bytter mange av oss frem og tilbake mellom headset og vanlige hodetelefoner avhengig av om vi vil snakke eller lytte til musikk. Men det finnes faktisk en kombinasjon, nemlig stereo headsets. Men går det å kombinere en hyggelig musikkopplevelse med en tydelig stemmegjengivelse i samme apparat eller det utopi?

Vi har derfor plukket ut et bredt utvalg av ulike typer hodetelefoner og testet disse hardt.  Den første typen ser ut som vanlige hodetelefoner.  Det gir utmerkede forutsetninger for bra musikk.  Derimot ser man ikke knappene man skal trykke på og mikrofonen havner jo langt fra munnen.  Så finnes det ørepropper hvor man har satt mikrofonen i en liten boks som kan festes til klærne.  Det gir en bedre forutsetning for å snakke, men går det utover lydkvaliteten?  Til sist finnes det en mellomting med nakkebånd eller propper som henges over øret.

Som du kan lese i testen på de følgende sider finnes det både fordeler og ulemper med de ulike typene, og hva som passer best for deg er mer smak og behag.  Skal det først og fremst være musikkhodetelefoner som man kan svare i dersom det ringer, eller snakker du mye i mobilen og bare vil lytte til musikk innimellom?  Vi kom også frem til at hva som er bekvemt for en person kan kjennes ubekvemt for en annen.  Vi har alle ulike ører og noen av oss har dessuten briller som kan gjøre det vanskelig.

Hva man også må tenke på er at Bluetooth ikke er ideelt for å overføre musikk.  Er man musikkfanatiker og vil ha den best mulige lyd kan det bli en skuffelse.  Iblant kan en gamme hederlig ledning tross alt være den enkleste og beste løsningen.

Ordforklaring

Bluetooth er en trådløs standard for å overføre informasjon over korte avstander og brukes ofte i bærbar elektronikk for å slippe ledninger.  Den har blir utviklet med årene og disse er de versjoner som er aktuelle for lydprodukter.

Bluetooth 2.0 + EDR gir mulighet for raskere overføringer, noe som trengs for kvalitetslyd.  Produktene må imidlertid ikke støtte Enhanced Data Rate – så se opp for dette.

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

Bluetooth v2.1 + EDR gjør det enklere å pare enhetene og drar mindre strøm i ventemodus.
Vær oppmerksom på at for eksempel første generasjon iPod Touch og iPhone ikke støtter stereo Bluetooth. Bluetooth-enheter støtter ulike såkalte profiler, noe som innebærer at de klarer visse funksjoner trådløst eller at de støtter ulike standarder for overføring.  For hodetelefoner er disse de viktigste.

HSP – Headset profile. Angir at hodetelefonene klarer å svare på en samtale, legge på og justere volumet.

HFP – Hands-free profile. Tilfører funksjoner for gjenoppringning, pendling og stemmestyrt oppringning.

A2DP – Advanced Audio Distribution profile.  Angir at et høykvalitets lydsignal kan overføres i mono eller stereo.  Benyttes for overføring mellom en musikkilde og hodetelefoner.

AVRCP – Audio/Video Remote Control profile.  Gjør det mulig å fungere som en fjernkontroll til medieenheter og eksempelvis starte og stoppe avspilling eller pause. Kontroller at MP3-spilleren, dataen eller mobiltelefonen du vil bruke sammen med hodetelefonene støtter dette om du vil ha mulighet til å kontrollere avspillingen via hodetelefonene.

Testkriterier
Testproduktene er de tilgjengelige modellene på markedet fra de velkjente leverandørene.  Vi satte imidlertid et pristak på 2.000 kroner som gjorde at eksklusive modeller fra flere produsenter ikke ble tatt med.De ble koblet trådløst sammen med en iPhone, og vi forsøkte å ringe både innendørs i et stille miljø og utendørs med mer støy.  Lydkvaliteten i begge ender av samtalen ble bedømt og fikk karakter.  Deretter spilte vi musikk av høy kvalitet innenfor flere genrer og bedømte lydkvaliteten.  Om hodetelefonene var utbyttbare forsøkte vi også med mer påkostede utgaver for å bedømme om det var apparatet eller de medfølgende hodetelefonene som var begrensningen.  Deretter satte vi karakter på hvor lette de var å bruke samt hvor behagelige de var å ha på.  Til slutt foretok vi en totalbedømmelse der vi også tok hensyn til prisen, for en endelig sluttkarakter.

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Stranger Things 3. sesong – første trailer ute!

Den 4. juli vender Netflix tilbake til Hawkins og Stranger Things.

Apple AirPods får stemmestyring

AirPods får trådløs lading og hei Siri

test
Panasonic Lumix S 24-105mm F4 Macro OIS

Super allround-zoom

Panasonics første fullformat, standardzoom lever opp til ­forventningene.

Apple turbotrimmer iMac

De nye iMac-ene blir dobbelt så rask på krevende oppgaver.

Philips OLED934: Ny toppmodell avslørt

Her er de første bildene av den nye toppmodellen fra Philips, OLED934!

Nå skal du kjøpe iPad

Hvis du er blant dem som har hatt planer om å kjøpe nytt nettbrett, er tiden inne.

anmeldelse
Billions, sesong 4

Lunken finansakrobatikk

I 4. sesong av Billions begynner slitasjen og idétørken å bli vel fremtredende.

anmeldelse
Bohemian Rhapsody

Imponerende one man show!

Rami Malik stjeler hver eneste scene i en ganske så ordinær musikkbiografi.

Lyssterkt portrettobjektiv for Sony alpha

Stillegående, rask og nydelig boheh er blant egenskapene hos 85mm f1,4 fra Samyang.

test
Canon EOS RP

Røverkjøp fra Canon

Canon EOS RP er ikke uten kompromisser, men er aggressivt priset og meget tilfredsstillende å bruke.

Alt om Samsungs 2019 QLED TV-er

Samsungs kommende 2019-modeller får et markant løft i bildekvalitet, og denne gangen gjelder det ikke bare toppmodellene.

Samsung QE65Q900R

8K mot 4K TV: Teknisk knockout

Er Samsungs minste og billigste 8K-skjerm bedre enn en alminnelig god 4K TV? Vi tester!

gruppetest
5 trådløse støyreduserende hodetelefoner

Stille og fredelig på flyet

Støyreduserende hodetelefoner motvirker tretthet og skåner hørselen på lange flyturer.

Tidal gir studiolyd på iPhone

Tidal-brukere kan glede seg over at iPhone fått MQA-støtte, og dermed kommer nærmere lyden i opptaksstudioet.

anmeldelse
First Man

Enestående romfartshistorie!

Fascinerende historie om de heltmodige romfartspionerene.

anmeldelse
Bad Times at The El Royale

Mørkets hotell

Stilig konsept-film med A-lag av skuespillere, som ikke helt innfrir.

test
Acer Swift 5 SF515-51T-58UX

Acer på slankekur

Acer Swift 5 er den letteste ultrabærbare i sin kategori. Men derfor er den likevel ingen lettvekter!

test
Audiovector QR5

Den mest komplette ­høyttaleren

Audiovector QR5 leverer rytmene uten å nøle, gir musikken luft – og slår nesten beina under sine egne toppmodeller.

anmeldelse
Triple Frontier

Greed is good…

Tidligere amerikanske elitesoldater bestemmer seg for å rane søramerikansk narkobaron. Det går definitivt ikke helt etter planen.

test
ikko OH1

Biller i ørene

Kinesiske ikko debuterer med høye ambisjoner til hverdagspris.