Følg oss på

Søk etter tester, nyheter og anmeldelser...

Sony MDR-1r

Superb lyd

Sony frir til entusiastene med sin nye toppmodell, og kan meget vel lykkes med å få mange ja, til svar.
Lyd & Bilde mener
Balansert og åpent lydbilde Høy kvalitet Fantastisk komfort
Kan lyde slankt Enda bedre med ekstra forsterker
Spesifikasjoner
  • Lukket klokke
  • 40 mm element
  • 48 ohm
  • 105 dB
  • 240 gram

For det er ikke noe galt med designen, ikke prisen heller for den saks skyld. Til rett under 2.000 kr, får man et par svært elegante og relativt kompakte lukkede hodetelefoner. Som skal trives like godt hjemme på anlegget, som på smartmobilen. De er ganske lette også, med en vekt på bare 240 gram, og kan legges flatt om man vil smette dem ned i en bag.

Med lukkede øreklokker demper de støy utenfra godt, men ikke like bra som hodetelefoner med aktiv støydemping. Hvor små mikrofoner plukker opp støy som sendes i motfase på innsiden, for å utligne støyen og slippe frem mer av musikkens finere lag. Finere er forresten en passende beskrivelse på Sony-klokkene. Utførelsen er svært elegant gjennomført, med fine detaljer og kvalitetsmessig utført. Man kan dessuten velge silkematt sort med sorte øreputer, eller hvite med brune øreputer og hodebånd.

Hodetelefonene er tilpasset smartmobiler og folk på farten, og har knapper og mikrofon på ledningen for styring av musikk og samtaler på mobilen. Men jeg fikk enda mer ut av lyden med en hodetelefonforsterker tilkoblet. Da blir det svært bra, og lydkvaliteten har få lyter, og mange attraktive egenskaper. Hvilket er godt, fordi dette er et par fordømt komfortable hodetelefoner på ha på hodet.

Vektløs klang
Selv etter lang tid merker man knapt at de sitter på hodet. Sony har gjort en fremragende jobb med å balansere press slik at de ikke sklir av hodet.

Klangen oppfattes umiddelbart som lett, nesten svevende, men etter en tids lytting merker man at det er mye substans i tonene fra musikken. Samt et godt balansert lydbilde, med en åpen og tiltalende mellomtone, om enn slank på enkelte vokaler. Særlig mannsstemmer.

Annonse

Hélène Grimauds slepne teknikk på et par av Beethovens pianokonserter kommer utmerket godt frem i hodetelefonene. Klangen fra strykerne er vibrerende til stede, og det er kun i den laveste oktaven jeg savner noe. Dypbass er ikke disse hodetelefonenes sterkeste side.

Oppløsningen og detaljrikdommen er svært god, gode innspillinger trives som et barn i en godtebutikk. Bassen i det viktige området fra 40 til 120 Hz, hvor rytmen som regel ligger i musikken, er stram og svært godt kontrollert. Selv om du kan oppleve at det vibrerer i øreflippene, er det ikke i nærheten av det overdrevne buldret i et par Beats-hodetelefoner.

Annonse

Blant lukkede hodetelefoner er det Sennheiser Momentum som kommer nærmest. De er mer raffinerte i klangen, og har fyldigere bass, men koster 500 kr mer. Men heller ikke de er like komfortable som Sony MDR-1r, som jeg ikke nøler med å utrope til beste hodetelefon hittil, under 2.000 kr. Hvis du ikke må ha kranieknakende bass, da.

forfatter

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

4 Comments

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2021 Publish AS

Hold deg oppdatert!

Motta vårt nyhetsbrev:
© 2021 Publish AS - Lyd & Bilde arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold, herunder (men ikke begrenset til) ikoner, for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt. NB! Artikler som ligger utenfor plusstjenesten er ≪kjøpt fri≫ av muren av vedkommende produsent/leverandør.