: McIntosh MHP1000

High-end hodetelefoner

Dyre hodetelefoner kan lyde fantastisk, men det beste er som kjent ikke gratis.
Lyd & Bilde mener
Knalltøff dynamikk og et åpent og balansert lydbilde kan forføre de fleste, og McIntosh første hodetelefoner skuffer ikke.
Prisen er et klart minus, hvert fall når man kan få like god lyd andre steder for mindre penger.
Spesifikasjoner
  • Lukkede øreklokker
  • 40 mm elementer
  • 200 ohm/97 dB følsomhet
  • 3,5mm og 6,3mm kabler
  • Aluminiumsstativ
Annonse
Annonse
forfatter

De hadde aldri laget platespillere før. Men testene etter lanseringen av MT5 og 10 var overstrømmende positive. Nå har de laget hodetelefoner.

McIntosh er best kjent for sine store forsterkere, med det karakteristiske turkise lyset på bokstaver og effektmetere. De har legendestatus på global basis, og bommer sjelden på målgruppen når de en sjelden gang lanserer nye produkter.

Derfor var det med visse forventninger vi tok i mot McIntosh første hodetelefoner til test.

Les vår guide til hodetelefoner her.

De har hverken VU-metere eller belysning. Bortsett fra den store logoen på de lukkede øreklokkene, er det lite som vitner om at dette er hodetelefoner fra McIntosh. Det eneste hintet er den avtakbare turkise kabelen. Eller kablene. For det følger med to stykker. En 1 m kabel med 3,5mm minijackplugg til bærbare spillere som mobilen, og en 3 m kabel med 6,3mm jack til stereoanlegget.

Hodetelefonene er store, øreputene legger seg godt rundt ørene, og de er komfortable å ha på lenge. Når de ikke brukes kan de henge på det medfølgende aluminiumsstativet, som er årsaken til at emballasjen er så voluminøs. For de er godt pakket, i en yttereske med en helsort innereske. Hvor stativet og hodetelefonene tar opp mesteparten av plassen. En skuff i bunnen skjuler kablene og det følger med en bæreveske.

I de lukkede øreklokkene sitter 40 mm store membraner. De er laget etter sandwich-metoden med tre lag av ulikt materiale, for å skape en membran med lav forvrenging, lineær frekvensrespons og høy effekttålighet. Teknikken er hentet hos Beyerdynamic, og bruker deres Tesla neodymiummagnet med en styrke på en hel Tesla – eller 10.000 Gauss. Som er en metode for å måle magnetstyrke.

Våre erfaringer med Beyerdynamics hodetelefoner med Tesla-teknologien, er udelt positiv. Men spørsmålet som må stilles er om McIntosh kan forsvare en pris på 20.000 kr for et par hodetelefoner. Er de bedre enn for eksempel Oppo PM-1, Sennheiser HD-800 eller Audeze LCD-X, som alle er mye billigere?

 

Kraftfullt og balansert

De lyder godt. Forbasket godt. Ingen tvil om det. I de ukene jeg hadde MHP1000 til test, brukte jeg en iPhone 6, også med en Fostex DAC med hodetelefonforsterker, og McIntosh egen MHA100. En fenomenalt vellydende hodetelefonforsterker med 2 x 50 W effekt, og DAC med digitale innganger.

Bare så det er sagt, skal du bruke MHP1000 på mobilen, MÅ du ha en separat hodetelefonforsterker. Ellers kommer du ikke i nærheten av potensialet i hodetelefonene. Jeg tror nok de fleste som vurderer så dyre hodetelefoner, uansett er innstilt på å bruke dem hjemme. For eksempel på nevnte MHA100.

De har en systemmotstand på 200 ohm, og moderat følsomhet på 97 dB, så de krever litt. I en MHA100 må man stille belastningsimpedansen til 150-600 ohm for å få balanse i lydbildet. Alt lavere enn det, gir for lite effekt og slank bass.

Med MHP1000 la jeg merke til at jeg ofte brukte McIntosh-forsterkerens HXD (Headphone Crossfeed Director) som aktiveres med et trykk på volumkontrollen. Den prøver å gjenskape den romslige følelsen av å høre på høyttalere i et rom, og det fungerte meget godt sammen med disse hodetelefonene.

De kan beskrives som åpne, balanserte og behagelige. Etter en ukes innspillingstid var små artefakter høvlet bort, og lyden var blottet for lyter. Klaverklangen på live jazz-innspillinger blir både varm og klar på samme tid. Uten at noe lyder ullent eller tilbaketrukket.

Hodetelefonene presenterer ikke akkurat musikken bak et slør, for du hører tydelig små detaljer og nyanser. De er ikke så silkeglatte som OPPO PM-1 er i mellomtonen, men det er mer informasjon i nedre og øvre frekvensslag på MHP1000.

Hvis du liker å kjenne bassen vibrere i ørene, får du full pakke her. Uten at det blir for mye av det gode.

Mens bassen er stram uten å være tilbaketrukket, er diskanten oppløst og luftig med svært bra definisjon – uten å være påtrengende. De som kjenner lyden av en McIntosh-forsterker, vil kjenne seg igjen i lyden fra hodetelefonene også.

Dynamikk ja. Mange hodetelefoner strever med dynamisk kontrast når man spiller lavt, og komprimerer dynamikken når man spiller høyt. Men selv om de liker litt effekt, er de meget konsistente og dynamikken har fremragende kontrast uansett om man spiller lavt eller høyt.

 

Kostbar fornøyelse

Det er i det hele tatt ikke mye å utsette på lyden fra MHP1000. Sett i sammenheng med prisen, blir det likevel vanskelig å gi McIntosh-hodetelefonene toppscore. De er aller best når de spiller på en skikkelig forsterker, og det er mange alternativer som koster mindre uten av lydkvaliteten er noe dårligere. Argumentet for akkurat disse, må være at man vil ha et par hodetelefoner som spiller optimalt på hodetelefonforsterkeren MHA100 – eller at de skal stå i stil med McIntosh-anlegget når de stilles på det medfølgende stativet

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 29 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Annonse
Annonse

Les også

Take off for Sonys droneprosjekt
Det nye selskapet har overtatt kameradivisjonen til Olympus.
På tide å tenke Leica for video også.
Adobe slipper Lightroom for Apples nye Mac-er med M1-prosessor.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Fujifilm X-T200 er et perfekt startkamera for nysgjerrige fotografspirer.
Asus ZenBook Flip S UX371 er blant de beste hybride bærbare som kan kjøpes for penger akkurat nå. Spesielt skjermen er helt fantastisk.
Sony-zoomen koster en del, men den tekniske ytelsen gjør det mulig å forsvare prisen.
Så velutstyrt, og så riktig. Primare I35 Prisma snakker sannheten, med stram lyd og flott klang. Så spiller den hva det skal være av filer og tjenester.
Unik bærbar til kreative profesjonelle med begrenset budsjett. Skjermen er smart, men prisen er stiv.
Sony har krympet sitt beste allroundkamera, det har både positive og negative sider.
JBL 4349 er ikke som andre høyttalere. De er mye, mye fetere!
Ledvance har meldt seg på i kampen om å levere smart lys til det smarte hjem. Det er enkelt – og ikke særlig dyrt.
Philips har forent sin fargesprakende OLED-TV med en potent lydplanke fra Bowers & Wilkins. Resultatet er en skikkelig drømme-TV!
Robotstøvsugerne er selvkjørende computere som kan fjerne støvet, vaske gulvet – og holde vakt.
Slanke høyttalere med voksen bass er ikke lett å finne, med mindre de heter PMC.
Er du sugen på ekte 8K-oppløsning uten å betale en formue? Da kan Samsung Q700T være rett medisin.