Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Kygo Life A11/800

Kygo utfordrer Bose, B&O og Sony

Det norske livsstilmerket Kygo Life vil være med i det lukrative luksusmarkedet for støyreduserende hodetelefoner.

Skrevet av / 26.06.19 - 16:20
Kygo Life A11/800
John Hvidlykke

Det er ikke mangel på hodetelefoner med kjente musikernavn på, men norske Kygo Life som har DJ-en Kyrre Gørvell-Dahll med kunstnernavnet Kygo som frontfigur, er litt annerledes, da Kygo selv er grunnlegger av selskapet, hvor han også tar aktivt del i designprosessen. Ved siden av sin internasjonale musikkarriere.

Kygo Life har allerede hatt en pen suksess med hodetelefoner i mellomprisleiet, men A11/800 er selskapets mest ambisiøse – og dyreste – produkt til nå. De er også de første i den populære luksusklassen med ANC (automatisk støyredusering). Som de øvrige Kygo-hodetelefonene er A11/800 oppkalt etter en pianoakkord.

Designen er typisk for moderne llivsstilhodetelefoner: et par ovale øreklokker og en hodebøyle i plast. Det hele er diskré design enten i sort eller hvitt. Foto: Kygolife

ANC-hodetelefoner var bare for et par år siden hjemmebanen til Bose, men siden har spesielt Sony og Bang & Olufsen gjort amerikanerne rangen stridig. Og i dag er det neppe en betydelig hodetelefonprodusent som ikke har sine egne utgaver av støyreduserende hodetelefoner som kan gi deg god ørelyd på reisen, pendlerturen og i kontorlandskapet. Den klubben har nå også Kygo Life meldt seg inn i.

Designen er typisk for moderne llivsstilhodetelefoner: et par ovale øreklokker og en hodebøyle i plast. Det hele er diskré design enten i sort eller hvitt, og hodebøylen og øreklokkene er polstret med mykt kunstskinn. Det er med andre ord ikke noe som er forstyrrende hverken for øynene eller berøringsfølelsen. På begge øreklokkene kan man akkurat skimte Kygos X-formede logo.

Styringen skjer dels med en tredelt knapp, dels med et touchfelt, begge på høyre øreklokke. Noen av funksjonene kan styres fra begge. Det er i alt seks mikrofoner innebygget. Fire av dem brukes til støyredusering og de resterende to til telefonsamtale.

Få med omgivelsene

Det er fire forskjellige «modus». Man kan for det første lytte med eller uten støyreduksjon. Dernest er det en såkalt «oppmerksomhetstilstand», hvor halvparten av støyen fra omgivelsene dempes, samtidig med at en del av lyden fra omgivelsene, spesielt stemmer, sluses gjennom ved hjelp av mikrofonene. Endelig er det «ambient mode», hvor all lyd fra omgivelsene kommer gjennom. Resepten er sett før – og det er hva man forventer av en moderne ANC-hodetelefon. Utmerket. A11/800 får også poeng for støysvakhet. I mange støyreduserende hodetelefoner høres en svak støy fra selve elektronikken når ANC er slått på.

Mindre vellykket er det at hvert skifte kvitteres med en stemme som høylytt forteller hvilken tilstand som er valgt. Dessverre kan ikke stemmen slås av eller lydstyrken justeres. Det er sett bedre hos f.eks. Jabra, hvor man på Elite 85h både kan regulere lyden og slå av stemmen. Men den logiske løsningen burde være å la stemmestyrken følge volumet på avspilleren.

På begge øreklokkene kan man akkurat skimte Kygos X-formede logo. Foto: Kygolife

Fra Ibiza til Bergen

I Kygo Sound-appen kan man tilpasse lyden. I stedet for å velge mellom en rekke equalizer-innstillinger får man et «kart» hvor man trinnløst kan bevege en knapp rundt mellom de fire verdenshjørner: New Your, Ibiza, Los Angeles – og Bergen. Hver by representerer et klangideal. Det ser flott ut, og det innbyr til at man går på oppdagelsesferd. Men vil man bare trimme bassen litt eller fremheve sang en smule, ville en alminnelig EQ-innstilling vært langt lettere og betydelig mer forutsigbart å bruke.

Lydkvaliteten

Det å fjerne støy fra omgivelsene effektivt er en komplisert prosess, som involverer flere mikrofoner (i Kygos tilfelle fire), fasevendt lyd og masser av regnekraft. At det overhodet kan la seg gjøre, er et mirakel, men det går normalt ut over lydkvaliteten i større eller mindre grad. For eksempel i form av en tilbaketrukket mellomtone eller en dempet diskant.

Kygo har bedre kontroll på prosessen enn de fleste. Det er så godt som ingen forskjell på lyden når ANC er slått av eller på.

Den lyden man får i ørene (før man begynner å pendle mellom byene i appen), er varm og litt «klubbaktig» – med fremhevet bass og lys klingende diskant. Det kler elektroniske sjangre godt, inkludert Kygos egen Tropical House-musikk. Og Medelin fra Madonnas Madame X får svetten til å renne nedover veggene.

Klubblyden er heldigvis ikke så dominerende at det går utover evnen til å spille andre sjangre. Bassen er sjenerøs og lydbildet intimt og nært, men Leonard Cohen slipper (så langt) levende og tungt gjennom på You Want It Darker. Liker du å føle akustikken på klassiske konsertopptak, blir lydbildet imidlertid litt for lukket i kraft av en tilbaketrukket mellomtone.

Kygo A11/800 gjør det meste helt riktig. Men til denne prisen er det lett å la tankene gå til noen konkurrenter. Faktisk kan de populære toppmodellene Bose QC35 II og Sony WH-1000XM3 i dag kjøpes billigere enn A11/800. Og skal det være italiensk-sportsbil-luksus, er Bang & Olufsen Beoplay H9i bare litt dyrere.

Konklusjon

Det ville vært lett å avfeie Kygo A11/800 som bare nok en DJ-hodetelefon, men den er på alle måter et relevant og kompetent alternativ til de regjerende aktørene av støyreduserende hodetelefoner i luksusklassen. Støyreduksjonen fungerer glimrende, og lydmessig kan den måle seg med de kjentes toppmodeller. Og designen vil komplementere en moderne garderobe – hvis du har en slik i skapet. Programvaren er mer smart enn den er funksjonell, men de fleste vil nok likevel bruke hodetelefonene uten. Prismessig er vi imidlertid der oppe hvor konkurransen fra de etablerte merkene er spesielt hard.

<
>
Foto: Kygolife
Karakter
Kygo Life A11/800
Premium

Lyd & Bilde mener

Lekker kvalitet og god bærekomfort. Behagelig lydbilde. Stemmeguiden er høy og kan ikke slås av. Prisen er i det høye sjiktet.

Les videre med LB+

Sommertilbud

LB+ Total

Få full tilgang i 7 uker for kun 7 kr.

LB+ Total mnd

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+ Total år

Tilgang til ALT innhold i et år

7,- / for 7 uker
49,- / for 30 dager
1,650,- / år
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

Skarpe skyts i premiumklassen

Seks premium hodetelefoner: Hvem tar tronen?

ANC-hodetelefoner med et ekstra triks

Ungdommelige hodetelefoner gjør rent bord

Yamaha faller igjennom

Best lyd for pengene

Kjøp heller forgjengeren

Så enkelt – så mesterlig!

Endelig "lossless" fra Bose

Lyden av gull

Veldig bra fra Bose

Hør musikken din for første gang

Scroll to Top