Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Koss Pro4S hodetelefoner

Studiolyd på farten

Hodetelefon for studio- og utebruk.

Skrevet av / 06.02.15 - 00:01
Koss Pro4S hodetelefoner
Lasse Svendsen

Koss er en legende blant produsenter av hodetelefoner, og har solgt millioner av den ikoniske PortaPro-modellen. Det er det gode grunner til. Derfor har vi alltid en viss forventning til nye Koss-modeller, selv om det kan hende at vi blir skuffet. Man kan ikke lykkes like godt hver gang.

Den nye generasjonen hodetelefoner fra Koss, består av en rekke modeller, fra ørepropper til hodetelefoner med og uten ledning. Men her skal det handle om den nyeste proffmodellen til studiobruk – Pro 4s, og den sivile utgaven kalt SP540.

De koster omtrent det samme i markedet, cirka 1.400 kr og har lukkede øreklokker med nye 40 mm store elementer. Øreputene er D-formet for å passe bedre på øret, og den spiralformede ledningen er avtakbar. Pro4s (og SP540) kan fint brukes sammen med mobilen, men ingen av dem leveres med fjernkontroll eller mikrofon på ledningen.

De D-formede øreklokkene dekker øret godt, men presser også godt på øret. Pro4s kan rett og slett bli for ukomfortable å ha på i lengden, tross at de har en mer komfortabel hodebøyle enn SP540.

Fordelen at de demper støy bedre enn et par løstsittende hodetelefoner, så her snakker vi kompromiss. Prøv før du kjøper.

 

Pro4S_Master

 

Bra balanse
Pussig nok lyder de ikke likt, det skyldes nok variasjon på elementene og ulikt utformet øreklokke, men vi foretrekker pro-modellen fordi den er mye bedre balansert. SP540 er for mørk, mangler detaljer og bassen er for oppsvulmet til at det blir noen stor opplevelse å lytte til musikk.

Da er det friskere lyd i Pro4s, som har et åpnere lydbilde med strammere bass og flere detaljer, rikere klang og frem for alt tydeligere mellomtone.

Men jeg kan ikke fri meg fra at basstrommer lyder som om trommeskinnet er av papp, sammenlignet med Audio-Technica ATH-M50x (1.500 kr), og jeg får ikke helt fot av dynamikken. Den blåser meg ikke akkurat av stolen. De blir tammere enn jeg liker, og jeg opplever gang etter gang at instrumenter lyder farget, så klangnøytralt er ikke et ord som kan brukes her.

Jeg foretrekker Pro4s fremfor SP540. Sistnevnte er alt for farget i lyden til at jeg kan anbefale dem. Prøv heller pro-modellen dersom du er ute etter et par gode hodetelefoner til hjemmestudioet – eller trenger noe som holder støy ute på bussen eller på jobben.

 

Pro4S_Package

 

Konklusjon
Den største utfordringen til Koss er mye tøffere konkurranse enn før. For mange er de ikke det opplaget valget lenger, for alternativene er blitt mange. Pro4s er den beste av de to kablede hodetelefonene fra den nye Koss-generasjonen, men den når ikke opp blant de beste i prisklassen. Hverken på bærekomfort eller lydkvalitet.

Lyd & Bilde mener

Godt balansert lyd og brukbar støydemping gjør dem like egnet utendørs som i studio. De klemmer hardt på øret, og kan lyde litt tamt hvis du ikke spiller ganske høyt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

B&W legger lista - igjen

Fabelaktig bra til lite penger

AirPods Pro er de smarteste øreproppene

Jabras klart beste - men ikke for alle

Proffklokker fra Sony – en usminket sannhet

Propper med fjernsyn

Sommermusikken rett i øret

JBL fremmer musikken og senker støyen

Yamahas aller beste hodetelefoner – og de koster skjorta

8 trådløse propper for slank lommebok

Musikk låter sjelden mer innbydende

Storm i et vannglass

Lyd & Bilde
Scroll to Top