Search
Generic filters

test: Jabra Elite 85h

Jabra utfordrer eliten

Jabra vil ha del i markedet for støyreduserende hodetelefoner i luksusklassen.

Karakter
Jabra Elite 85h

Lyd & Bilde mener

Sober design, effektiv støyredusering med fleksible innstillinger og glimrende lydkvalitet.
Like kostbar som sine mer kjente konkurrenter. SmartSound velger kun mellom eksisterende innstillinger.
 • Type: Over-ear, lukket, trådløs med ANC
 • Drivere: 40 mm
 • Frekvensområde: 10–20 000 Hz
 • Aktiv støydemping:
 • Mikrofon: 8 stk., 4 brukes til ANC og 6 til tale
 • Batteritid: 32 timer med ANC
 • Stemmestyring: Google Assistant, Alexa, Siri
 • App: Jabra Sound+
 • Tilkobling: USB-C, 3,5 mm stereo-minijack, Bluetooth 5.0
 • Vekt: 296 gram
 • Web: jabra.com
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 2990 kr

Det er tilsynelatende ingen grenser for hvor mange hodetelefoner det er bruk for. Og det er ikke de billige modellene som leveres over disken. Den mest populære produktgruppen er trådløse, støyreduserende hodetelefoner i luksusklassen.

Ut fra dette er det ikke overraskende at antallet produsenter som tilbyr nettopp støyreduserende luksushodetelefoner vokser hele tiden. Siste medlem av klubben er Jabra, som i nyere tid mest har gjort seg bemerket med sine ørepropper, men som har mangeårig erfaring med headset til arbeidslivet. Jabra Elite 85h er hodetelefoner i en design som best beskrives som diskré og moderne. To ovale øreklokker holdes av en bred plastbøyle med kunstlærforing. Skal Jabra ha æren for å ha tilført noe nytt til den oppskriften, blir det at hodebøylen og øreklokkene noen steder er belagt med grovvevd stoff. Her er det med andre ord satset på de sikre valgene, fremfor stileksperimenter à la Solemate.

Jabra Elite 85h er et ambisiøst bidrag som skal plassere Jabra i eliten av hodetelefonprodusenter. Foto: Jabra

Som man kan forvente i prisklassen, leveres Elite 85h med et hardt reiseetui, hvor man også finner en USB-kabel til lading, minijack og en flyadapter, slik at hodetelefonene kan kobles til underholdningssystemet på eldre langdistansefly.

Jabra Elite 85h har ikke noen av/på-knapp. Med appen kan man velge hvor lang tid det skal gå før de går i standby, og ellers lukkes de automatisk når man folder dem sammen for transport. Ellers er standby-tiden oppgitt til å være et år, så problemet er ikke stort.

Som man kan forvente i prisklassen, leveres Elite 85h med et hardt reiseetui. Foto: Jabra

Fire typer støyfrihet

I gamle dager – for to år siden – kunne ANC på en hodetelefon enten være på eller av. Så enkelt er det ikke lenger! Jabra Elite 85h har fire forskjellige innstillinger: «Commute» (f.eks. tog eller fly), «In Public» (på gaten eller i åpne kontorlandskap), «In Private» (alene) og «My Moment» (brukerinnstilt).

Under hver av disse innstillingene kan man velge å lytte med ANC av eller på, samt «Hear Through», hvor ANC er slått av, og mikrofonene brukes til å forsterke lyden fra omgivelsene slik at man kan følge med i samtalen. Hvis det låter forvirrende, så er funksjonen SmartSound sikkert løsningen for deg. Her analyserer appen lyden fra omgivelsene og velger innstilling.

Ideen med SmartSound er utmerket, men gjennomføringen er mer jordnær enn det umiddelbart ser ut til i appen. For det første velges det bare mellom de tre grunninnstillingene. Det blir altså ikke noen tilpasning til frekvensfordelingen i støyen omkring deg. For det andre tar det overraskende langt tid å velge innstillingen. På plussiden reagerer SmartSound løpende på endringer, så du får hele tiden den mengde støyredusering som vurderes å passe til omgivelsene.

Åtte mikrofoner

Det å svare på mobiloppkall med hodetelefoner på er mer enn bare en fiks detalj. Ikke mindre enn seks av de åtte (!) innebygde mikrofonene brukes til stemmeoppkall. Det sikrer en god taleforståelse – også i støyende omgivelser, hvor man må anta at Elite 85h ofte brukes. Av de åtte mikrofonene brukes fire til ANC, så to av dem har en dobbeltrolle.

Jabra Elite 85h kan naturligvis brukes sammen med de aktuelle stemmeassistentene. Det vil si Google Assistant, Amazon Alexa og Apple Siri. Det fungerer like godt som vi er vant til. Det vil si at styring er mulig, men like betryggende som knivkasting i mørket. Det er imidlertid ikke hodetelefonenes feil. Teknologien er bare ung enda.

Foto: Jabra

Lyden av Jabra Elite 85h

For å være helt sikker på å kunne gi leserne en kvalifisert vurdering har jeg testet Elite 85h i et lite, støyende jetfly, på toget samt på kontoret (det passet fint med et arbeidsmøte i Oslo).

Ingen støyreduserende hodetelefon er helt feilfri. Det å fjerne lyden av en brølende jetmotor er et så voldsomt akustisk inngrep, at det uunngåelig vil påvirke andre ting i prosessen. Jabra Elite 85h klarer den oppgaven bedre enn de fleste. Ikke fullt så dødsstille som Sony WH-1000 XM3, men nært nok.

Med ANC på mister man noe av åpenheten i lydbildet, i form av mindre luft i toppen og mindre frihet i den øverste mellomtonen. Effekten er minst i «In Private»-innstillingen, og mer uttalt i pendlingsinnstillingen. Slår man av ANC, er lyden annerledes åpen. En annen bieffekt av ANC er et svakt sus, som er tydelig i stille omgivelser. Det er ikke en svakhet spesielt for Jabra Elite 85h, men et fenomen som høres på mange andre støyreduserende hodetelefoner.

Det låter merkelig at støyreduserende hodetelefoner tilfører støy og forringer lyden. Men å sitte med dem på i et stille lokale og uten musikk, er vel omtrent den mest urealistiske anvendelsen man kan tenke seg. ANC-hodetelefoner er beregnet til støyende omgivelser, hvor man hverken merker suset eller små unøyaktigheter, men bare gleder seg over at man kan høre musikken – og ikke jetmotorer eller skravlende kolleger.

Sammenlignet med referansen Sony WH-1000 XM3 er Jabra Elite 85h litt mer tilbaketrukket i toppen, men vi er i småtingsavdelingen. Vi har fortsatt med en ANC-hodetelefon å gjøre, som behandler alle toneområdene likt.

Det går imidlertid noen ganger galt i bassen, hvor frekvensgangen kan bli ujevn. Finalen på Procol Harums In Held ‘Twas In I inneholder et langt tema for orgel-basspedaler, og her blir noen toner kraftig fremhevet, mens andre nesten forsvinner. Samme effekt oppleves også på andre mindre ekstreme spor.

Foto: Jabra

Konklusjon

Jabra Elite 85h er et ambisiøst bidrag som skal plassere Jabra i eliten av hodetelefonprodusenter. Om det lykkes, vil fremtiden vise, men på det tekniske planet har Elite 85h i hvert fall det som må til. Støyreduksjon og lydkvalitet er på nivå med Sony, B&O og Bose. Designmessig er det heller ikke noe å sette fingeren på. Om det vil lykkes for Jabra, som i hi-fi-sammenheng er et ubeskrevet blad, å lokke kundene vekk fra de velkjente merkene er nok tvilsomt, når prisen er omtrent den samme.

<
>
Foto: Jabra
PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Lyd & Bilde,
se våre abonnementstilbud her .
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

  Les også

  JBL melder seg inn i ANC-hodetelefonenes toppklasse med en hodetelefon som er artig å lytte til og fjerner støyen effektivt.
  Panasonics toppmodell er en godbit for de virkelig kresne TV-entusiastene: HZ2000 gir superlekre bilder i vaskeekte studiokvalitet!
  HP Sprocket Select har absolutt ingen nytteverdi. Og den mobile fotoprinteren leverer faktisk halvdårlige bilder. Likevel er den ganske fantastisk.
  Etter en tur i Honda e virker det meste annet gammeldags.

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Asus ZenBook 14 UMA425 er en lekker og stilfull maskin som vil være perfekt til studier eller som arbeidslaptop på farten.
  Shure Aonic 50 har kanskje den beste lyden vi har hørt blant støydempende hodetelefoner.
  Nikons rimeligste fullformat Z-kamera er best i klassen på ett område, men har noen mangler og koster for mye.
  Samsungs toppmodell Q950TS byr på rålekker design, knivskarp bildekvalitet og imponerende lyd – men det koster!
  Asus har rykket helt opp i high-end-klassen med en tungvektsmobil som kan konkurrere på lik linje med de beste på markedet. Er dette Asus sitt øyeblikk?
  Her er testen av Canon EOS R5, det første kameraet med 8K-video. Et tveegget sverd, viser det seg.
  Acer ConceptD CP7 er en fantastisk skjerm på alle måter. Men det er ikke alle funksjoner du trenger.
  Elipsons Legacy-høyttalere både ser ut og låter dyrere enn de er. Hvis du bryr deg mer om nobel eksklusivitet enn tung rock.
  Mercedes EQC byr på en støysvak, silkemyk og ultra-komfortabel kjøreopplevelse. Det eneste som bryter stillheten, er det saftige lydanlegget fra Burmester!
  Den velspillende Pro-Ject X2 er platespilleren man skal velge i denne prisklassen.
  Vera Audio smeller sannheten i hodet på deg med en murstein – eller to.
  Electrocompaniet har fått ned prisen, uten å gå på kompromiss med sin egen filosofi. Sånt blir det musikk av!