TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

HiSound Audio HSA-BA100

Du snakker om hi-fi-opplevelser!

Rimelige ørepropper med svindyr teknologi.

forfatter
Publisert 05.04.14 - 03:55
L&B mener
Det viktige mellomtoneområdet låter ekstremt, og gir instrumenter liv og kropp. Spesielt saksofon låter gnistrende bra! Sammenhengen i lydbildet er upåklagelig, med naturlige overtoner og en fyldig og detaljert bass.
Med bare ett armaturelement i hver propp er lydtrykket noe begrenset før lyden går i kompresjon. Det rulles også av litt tidlig i toppen av overtoneområdet og bunnen av bassområdet.
Spesifikasjoner
 • Type: Balansert armatur
 • Innebygd mikrofon
 • Frekvensrespons: 20 Hz - 20 kHz
 • Følsomhet: 109 dB @ 1mW
 • Impedans: 36 ohm
 • Kabel: 1,24 m
 • Farge: hvit eller svart

Dette er første gang vi stifter bekjentskap med kinesiske HiSound Audio. Produsenten har sin egen fabrikk for øreproppelementer med såkalt balansert armatur. Dette er teknologi som normalt kun finnes i veldig dyre ørepropptelefoner, blant annet profesjonelle monitorer.

HSA-BA100 er navnet på en meget rimelig ørepropp med en enkelt balansert armatur i hver propp. Dette er vrient å få til å spille bra i alle frekvensområder, men HiSound hevder selvsikkert at dette er blant de beste armaturproppene på markedet i dag.

Lydkvaliteten
Det første jeg legger merke til er den ekstremt dynamiske mellomtonegjengivelsen til BA100. Saksofonintroen på Totti Berghs ”In a Sentimental Mood” låter usedvanlig bra, som å ha en ekte saksofon som blåser meg inn i øret!

Lydgjengivelsen fra BA100 er herlig distinkt, med ekstrem kontroll over mikrodynamikk.

Selv om bassrespons gjerne er begrenset med ett fullfrekvens armaturelement, opplever jeg bassen som utstrakt nok, og med god fylde. Kontrabassen låter stort nok, og når jeg går over til elektrotangogruppa Gotan Projects ”Chunga’s Revenge” fra debutalbumet ”La Revancha Del Tango”, er det klart godkjent trøkk i bassrytmene. Samtidig som kantslaget på skarptromma er så distinkt som jeg sjeldent har hørt det. Lydbildet er rent og presist, med klanglag på klanglag oppå hverandre.

Diskantgjengivelsen er også meget distinkt, bare ikke like utstrakt i overtoneområdet som de aller beste proppene. Resultatet er at det er litt mindre luft i instrumentene. Cymbaler, fioliner og de lyseste pianotangentene svever ikke som med Philips Fidelio S2 til 1.100 kroner. Men det er bedre sammenheng mellom mellomtonen og diskanten hos BA100, og kontrastene i musikken kommer bedre frem i det viktige mellomtoneområdet. BA100 har bedre sammenheng, til tross for at diskanten ikke er fullt så utstrakt som jeg ønsker den.

Begrensninger
Begrensningene ligger i lydtrykk. Proppene er lette nok å drive, det er ikke slik at lyden blir for lav når man har full guffe ut fra smartmobilen, for proppene har høy nok følsomhet. Men de går i kompresjon og vrenger litt hvis man spiller altfor høyt. Med ekstern hodetelefonforsterker blir det enda bedre kontroll på dynamikken, og lydbildet blir større. Og klassisk musikk med lavt gjennomsnittsnivå, som kan bli litt lavt rett ut fra en iPhone, blir da høyt nok. Men at proppene går i forvrengning ved høyt lydnivå får man ikke gjort noe med. Dette er nok ulempen av å kun ha ett element i hver propp, da man må tvinge armaturelementet til å gå dypere i bassen og samtidig høyere opp i diskantområdet enn det strengt tatt ønsker. Dette begrenser hvor høyt man kan spille, i forhold til dyrere ørepropper som bruker flere armaturer til hvert sitt frekvensområde.

BA100 spiller klart høyt nok til de fleste formål, og fans av jazz og klassisk vil elske den. Men hvis du vil guffe opp Daft Punk på full guffe, er det nok ikke disse du skal ha.

Konklusjon
HiSound Audio HA-BA100 er ørepropper med virkelig gode tonale kvaliteter. De får frem kontrastene i musikken på en måte jeg ikke kjenner igjen fra andre ørepropper til under tusenlappen. Du må fort doble prislappen for å få tilsvarende sammenheng, med et så dynamisk og kjapt mellomtoneområde. Spesielt saksofon låter usedvanlig bra!

BA100 har ikke den mest utstrakte diskanten, det finnes propper som bedre får frem luften i cymbaler og fioliner. Bassregisteret ruller også av litt tidligere enn hos en del konkurrenter, selv om fylden er der. Men hva tonal sammenheng angår er B100 overlegen.

Lydtrykk er på sin side noe begrenset. Øreproppene går høyt nok til de fleste formål, men musikk med heftige bassrytmer kan oppleves som flat ved høyt lydtrykk, da proppene går i kompresjon. Dette er i stedet øreproppversjonen av en glimrende stativhøyttaler!

Hva er balansert armatur?
En balansert armatur er et høyttalerelement hvis hensikt er å øke elektrisk effektivitet ved å fjerne stresset som membranen på et typisk dynamisk element blir utsatt for. I stedet benyttes en bevegelig, magnetisk armatur som er formet slik at den kan bevege seg innenfor magnetens magnetfelt. Når denne er nøyaktig sentrert i det magnetiske feltet, er armaturen fritatt for friksjon og stress.

I motsetning til et dynamisk element trenger ikke armaturen luftinntak for å bevege seg, og kan i så måte lydmessig justeres meget presist, fordi eksterne lufttrykkvariasjoner ikke er en del av regnestykket. Mellomtone og diskant låter derfor gjerne mer presist og detaljert enn med dynamiske elementer.

Ulempen med balansert armatur er at manglende luftinntak gjerne gir en slankere bassrespons. Derfor benytter dyre ørepropper ofte flere balanserte armaturer sammen, for å håndtere hvert sitt frekvensområde.

Lese hele artikkelen? eller bli medlem av LB+.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Motta varsler
Varlse meg om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Disse gleder vi oss til! Flaggskipet PX7 skal omsider erstattes! Den nye Px7 S2 har enda bedre lyd, bedre komfort – og bedre støydemping.
Inzone er Sonys nye gamingmerke Sony debuterer med gamingtilbehør under navnet Inzone. I første omgang med tre headsets og to skjermer. 
Flere nye ørepropper fra JBL JBL har dyttet mer teknologi i sine ørepropper, og utviklet en egen til spilling, med ultralav forsinkelse.
High-tech-propper til gaming Svenske Urbanista har laget et par helt trådløse ørepropper som er spesielt utviklet for spilling over Bluetooth.
Stax trådløse hodetelefoner koster ikke en formue De trådløse Stax Spirit S3 fra Edifier bruker spesielle drivere. Men kanskje ikke slike du tror.
Disse kan du ha i ørene hele dagen Sony LinkBuds S er superkomfortable, og trenger med sin fantastiske omgivelseslyd nesten aldri å tas ut av ørene.
Følg Lyd & Bilde
Send this to a friend