: HiSound Audio HSA-BA100

Du snakker om hi-fi-opplevelser!

Rimelige ørepropper med svindyr teknologi.
Lyd & Bilde mener
Det viktige mellomtoneområdet låter ekstremt, og gir instrumenter liv og kropp. Spesielt saksofon låter gnistrende bra! Sammenhengen i lydbildet er upåklagelig, med naturlige overtoner og en fyldig og detaljert bass.
Med bare ett armaturelement i hver propp er lydtrykket noe begrenset før lyden går i kompresjon. Det rulles også av litt tidlig i toppen av overtoneområdet og bunnen av bassområdet.
Spesifikasjoner
  • Type: Balansert armatur
  • Innebygd mikrofon
  • Frekvensrespons: 20 Hz - 20 kHz
  • Følsomhet: 109 dB @ 1mW
  • Impedans: 36 ohm
  • Kabel: 1,24 m
  • Farge: hvit eller svart
Annonse
Annonse
forfatter

Dette er første gang vi stifter bekjentskap med kinesiske HiSound Audio. Produsenten har sin egen fabrikk for øreproppelementer med såkalt balansert armatur. Dette er teknologi som normalt kun finnes i veldig dyre ørepropptelefoner, blant annet profesjonelle monitorer.

HSA-BA100 er navnet på en meget rimelig ørepropp med en enkelt balansert armatur i hver propp. Dette er vrient å få til å spille bra i alle frekvensområder, men HiSound hevder selvsikkert at dette er blant de beste armaturproppene på markedet i dag.

Lydkvaliteten
Det første jeg legger merke til er den ekstremt dynamiske mellomtonegjengivelsen til BA100. Saksofonintroen på Totti Berghs ”In a Sentimental Mood” låter usedvanlig bra, som å ha en ekte saksofon som blåser meg inn i øret!

Lydgjengivelsen fra BA100 er herlig distinkt, med ekstrem kontroll over mikrodynamikk.

Selv om bassrespons gjerne er begrenset med ett fullfrekvens armaturelement, opplever jeg bassen som utstrakt nok, og med god fylde. Kontrabassen låter stort nok, og når jeg går over til elektrotangogruppa Gotan Projects ”Chunga’s Revenge” fra debutalbumet ”La Revancha Del Tango”, er det klart godkjent trøkk i bassrytmene. Samtidig som kantslaget på skarptromma er så distinkt som jeg sjeldent har hørt det. Lydbildet er rent og presist, med klanglag på klanglag oppå hverandre.

Annonse

Diskantgjengivelsen er også meget distinkt, bare ikke like utstrakt i overtoneområdet som de aller beste proppene. Resultatet er at det er litt mindre luft i instrumentene. Cymbaler, fioliner og de lyseste pianotangentene svever ikke som med Philips Fidelio S2 til 1.100 kroner. Men det er bedre sammenheng mellom mellomtonen og diskanten hos BA100, og kontrastene i musikken kommer bedre frem i det viktige mellomtoneområdet. BA100 har bedre sammenheng, til tross for at diskanten ikke er fullt så utstrakt som jeg ønsker den.

Begrensninger
Begrensningene ligger i lydtrykk. Proppene er lette nok å drive, det er ikke slik at lyden blir for lav når man har full guffe ut fra smartmobilen, for proppene har høy nok følsomhet. Men de går i kompresjon og vrenger litt hvis man spiller altfor høyt. Med ekstern hodetelefonforsterker blir det enda bedre kontroll på dynamikken, og lydbildet blir større. Og klassisk musikk med lavt gjennomsnittsnivå, som kan bli litt lavt rett ut fra en iPhone, blir da høyt nok. Men at proppene går i forvrengning ved høyt lydnivå får man ikke gjort noe med. Dette er nok ulempen av å kun ha ett element i hver propp, da man må tvinge armaturelementet til å gå dypere i bassen og samtidig høyere opp i diskantområdet enn det strengt tatt ønsker. Dette begrenser hvor høyt man kan spille, i forhold til dyrere ørepropper som bruker flere armaturer til hvert sitt frekvensområde.

BA100 spiller klart høyt nok til de fleste formål, og fans av jazz og klassisk vil elske den. Men hvis du vil guffe opp Daft Punk på full guffe, er det nok ikke disse du skal ha.

Konklusjon
HiSound Audio HA-BA100 er ørepropper med virkelig gode tonale kvaliteter. De får frem kontrastene i musikken på en måte jeg ikke kjenner igjen fra andre ørepropper til under tusenlappen. Du må fort doble prislappen for å få tilsvarende sammenheng, med et så dynamisk og kjapt mellomtoneområde. Spesielt saksofon låter usedvanlig bra!

BA100 har ikke den mest utstrakte diskanten, det finnes propper som bedre får frem luften i cymbaler og fioliner. Bassregisteret ruller også av litt tidligere enn hos en del konkurrenter, selv om fylden er der. Men hva tonal sammenheng angår er B100 overlegen.

Annonse

Lydtrykk er på sin side noe begrenset. Øreproppene går høyt nok til de fleste formål, men musikk med heftige bassrytmer kan oppleves som flat ved høyt lydtrykk, da proppene går i kompresjon. Dette er i stedet øreproppversjonen av en glimrende stativhøyttaler!

Hva er balansert armatur?
En balansert armatur er et høyttalerelement hvis hensikt er å øke elektrisk effektivitet ved å fjerne stresset som membranen på et typisk dynamisk element blir utsatt for. I stedet benyttes en bevegelig, magnetisk armatur som er formet slik at den kan bevege seg innenfor magnetens magnetfelt. Når denne er nøyaktig sentrert i det magnetiske feltet, er armaturen fritatt for friksjon og stress.

I motsetning til et dynamisk element trenger ikke armaturen luftinntak for å bevege seg, og kan i så måte lydmessig justeres meget presist, fordi eksterne lufttrykkvariasjoner ikke er en del av regnestykket. Mellomtone og diskant låter derfor gjerne mer presist og detaljert enn med dynamiske elementer.

Ulempen med balansert armatur er at manglende luftinntak gjerne gir en slankere bassrespons. Derfor benytter dyre ørepropper ofte flere balanserte armaturer sammen, for å håndtere hvert sitt frekvensområde.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 49 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Innstegsvarianten av Tesla Model 3 settes ned med 50.000 kroner, med umiddelbar virkning.
Blir ny FIA Formula E Safety Car
770 km rekkevidde, selvkjøring på nivå 3, og en overflod av luksus.
Audis nye el-SUV blir den første bilen med Sonos-lyd. Sjekk lanseringsvideoen her!
Old school-teknologi har aldri vært bedre enn i vår tid, McIntosh MC1502 er beviset for de som tviler.
Technics SU-R1000 er noe av det mest unike vi har sett - og hørt - i high-end-klassen.
Sonos’ første bærbare høyttaler imponerer på integrasjon og bekvemmelighet.
Klipschorn er 70 år i år. Det feires med å forvandle vårt lydrom til et inferno.
Asus ROG Flow X13 kan fint puttes i vesken, og den kan også brukes som nettbrett. Men den har grafikkrefter i tungvektsklassen.
Tangents lille trådløse forsterker er perfekt til det vesle begynneranlegget på hobbyrommet eller barnerommet.
Det beste kameraet vi har testet, har kommet i en mer kompakt utgave til lavere pris.
Nye 2021 Mercedes S-klasse er fylt med innovative og kresne løsninger for både øyne og ører. Vi har tilbrakt noen dager bak rattet for å se og høre hva nykommeren har å by på!
Vil du ha hi-fi på pauserommet eller et par fine høyttalere til skrivebordet, kommer du langt for du langt for en rimelig penge her.
Med Celestee har Focal overgått det vi trodde var mulig fra lukkede hodetelefoner i denne prisklassen.
JBL Live Pro+ er komplett med aktiv støydemping, og selv om de låter middelmådig ut av boksen, redder de seg med en fabelaktig EQ i appen. Dermed kan de likevel få klasseledende lyd.
Xiaomi Mi 11 var den første mobilen med Qualcomms nye Snapdragon 888 prosessor. Det er mobilen du skal kjøpe hvis du vil ha mest for pengene.