TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

Bluetooth hodetelefoner

Trådløs kvalitetslyd

Det å slippe rot med ledning er forlokkende, og finner man bare den riktige modellen kan Bluetooth-hodetelefoner også låte bra.

forfatter
Publisert 28.08.15 - 06:00
Produkter i testen
 • Samsung Level On Wireless
 • Jabra Revo Wireless
 • JBL Synchros S400BT
 • SOL Republic Tracks Air
 • Philips M2BT
 • Harman Kardon Soho BT
 • Koss BT540i
 • Sony MDR-ZX770BN
 • Bose Soundlink OE
 • Det er mange som lytter til musikk når de er på farten, enten det er til og fra jobben eller på lengre reiser. Det å ha all musikken i mobilen er praktisk, men det kan også føre til irritasjon. Da tenker jeg først om fremst på når man tar frem hodetelefonene fra lommen og det viser seg at ledningen har slått knute på seg. Eller at man tilfeldigvis henger igjen med ledningen og river av hodetelefonen. En opplagt løsning på det er å slippe ledninger og benytte BT-hodetelefoner.

  I denne testen har vi sett nærmere på litt større hodetelefoner som man også kan bruke hjemme, hvor det kan være minst like praktisk å kjøre trådløst. Da kan man la mobilen ligge igjen på bordet mens man går rundt og pusler. Større hodetelefoner betyr større elementer, noe som kan gi bedre og fremfor alt dypere lyd. Vi har også lagt vekt på at de skal låte bra og med en litt høyere prislapp enn for de aller billigste man finner i butikkene. Det gir også en bedre byggekvalitet slik at de holder lenger.

   

  Størrelser på klokkene

  Vi har to forskjellige størrelser på hodetelefonene i testen. Noen som ligger mot øret, såkalt «on-ear», kan bli litt ubekvemme etter en tid da de trykker på ørene og kan også føles litt svette. De lekker også ofte lyd ut til omgivelsene. Fordelen er at de blir mer portable. Hodetelefoner som går rundt ørne «over-ear», er ofte mer behagelige da putene her ligger mot hodet. Ulempen er at de blir betydelig større, noe som selvfølgelig er et problem om man skal ha med seg hodetelefonene hele tiden.

  Da man skal ha med seg hodetelefonene hver dag har vi sett litt ekstra nøye på hvor store de blir sammenfoldet. Noen har kun mulighet for å vri på klokkene slik at man får en flat pakke, men som gir større omkrets. Andre kan bare bøyes sammen og da får men en mer kubeformet pakke som kan være vanskelig å få ned i en liten veske. Det beste er så klart om de både kan bøyes og vris. Vi har også sett på hvordan etuiet ser ut, om det da ikke som i noen tilfeller bare følger med en enkel pose.

   

  Ordliste

  aptx
  aptX – en algoritme for å overføre lyden med lavere bithastighet, men uten å komprimere musikken like mye. Bør gi en bedre lydkvalitet, selv om graden av forbedring er omdiskutert.

  aac_0
  AAC – En komprimeringsalgoritme som gir bedre lydkvalitet enn MP3 ved samme datamengde.

  Bluetooth
  Bluetooth – En standard for blant annet å overføre lyden trådløst. Vær klar over at en senere versjon ikke nødvendigvis innebærer bedre lyd, men bare kan ha med funksjoner å gjøre.

  NFC
  NFC – Near Field Communication, nærfeltskommunikasjon. En metode for å overføre data over korte avstander. Benyttes i denne sammenheng for å koble sammen mobilen og hodetelefonen med Bluetooth uten at man trenger å gjøre noen manuelle innstillinger.

   

  Testkriterier

  Vi ba produsentene om hodetelefoner av en viss størrelse og med Bluetooth-overføring i en prisklasse rundt 2.000 kroner. De ble koblet til en mobil med aptX-støtte og vi spilte musikk av ulike sjangre av teknisk høy kvalitet. Foruten å bedømme lydkvaliteten så vi ekstra nøye på byggekvalitet og portabilitet da hodetelefonene er tenkt å bli brukt på reiser. Vi bedømte også hvor lette de var å bruke og hvor behagelige de var ved lengre tids lytting. De fikk til slutt en totalkarakter hvor vi også tok hensyn til prisen.

  Produkter i testen

  Samsung Level On Wireless

  Støyreduserende og vellydende

  Overraskende sofistikerte hodetelefoner med nøytral lyd og støyreduksjon som bonus.

  Utmerket batteritid. Støyredusering er deilig når man er på reise. Bra trådløs integrasjon med Galaxy-mobiler.
  Føles vel plastaktige for prisnivået. Tar ganske mye plass og det følger ikke med noe etui. Den hvite modellen er en smussmagnet.

  Jabra Revo Wireless

  Avanserte og prisgunstige

  Revo både føles og låter som dyrere hodetelefoner og har unike finesser som faktisk tilfører noe.

  Utmerket lyd med skikkelige bassressurser. Smidig touchkontroll og app med mange innstillinger. Både pene og holdbare.
  Alle innstillingsmulighetene kan bli litt overveldende. Appen gir faktisk ikke bedre lyd enn om man ser helt bort fra den.

  JBL Synchros S400BT

  Robuste og basstunge

  De ser ikke bare ut og er bygd som DJ-hodetelefoner, de låter også som en natt på klubben.

  Meget solid og skikkelig konstruksjon. Sitter bekvemt, men litt løst. Bassgjengivelsen er som et tordenvær. Bra batteritid.
  Ikke standard ladekabel. Vel overdrevet bass for visse sjangere. Overfølsomme touchkontroller kan gi overraskelser.

  SOL Republic Tracks Air

  Tøffe og lengespillende

  Ungdommelige hodetelefoner med et utseende som er like tøft som den bassdunkende lyden.

  Bra batteritid og ekstra lang rekkevidde. Smart konstruksjon med avtakbare klokker. Tøff design og robust bøyle.
  Tar stor plass da de ikke kan foldes sammen. Den dominerende bassen begrenser hvilke sjangre som låter bra.

  Philips M2BT

  Balanserte og sofistikerte

  Oppfølgeren til topptestede B1BT forandrer smart nok bare det som trengte forbedring.

  Meget bra material og byggekvalitet. Lykkes både med å se både tøffe og sofistikerte ut. Fantastisk bra lyd.
  De er ikke mulig å folde sammen, så de tar unødig stor plass i vesken. Merkelig at man bare får en stoffpose for transport.

  Harman Kardon Soho BT

  Luksuriøse, men ubekvemme

  Premium materiale og spennende formgivning paret med bra lyd, men mangler komfort.

  Design som skiller seg ut og et luksuriøst materialvalg. Meget kompakte når de foldes sammen. Låter bra med de fleste musikkstiler.
  Ikke spesielt behagelige å ha på. Touchkontrollen kan være litt frustrerende og batteritiden kunne ha vært bedre.

  Koss BT540i

  Nøytrale og moderate

  Behagelig passform og bra lyd, men de ser litt kjedelige ut og lykkes på ingen med å skille seg ut.

  Behagelig passform og bra lyd, men de ser litt kjedelige ut og lykkes på ingen med å skille seg ut.
  Dårlig batteritid. Etuiet tar stor plass i vesken. Dårlig NFC funksjon. Føles urovekkende plastaktige.

  Sony MDR-ZX770BN

  Kompliserte og triste

  En småkjedelig design og en uengasjerende lyd paret med kronglete funksjoner.

  Bra pris med tanke på at de har støyredusering. Meget bra batteritid. Sitter bekvemt takket være de store klokkene.
  Byggekvaliteten og designen imponerer ikke. Funksjoner som er vanskelige å forstå med kronglete håndtering. Låter like trist som de ser ut.

  Bose Soundlink OE

  Lettbrukte og behagelige

  Soundlink er både praktiske og enkle å bruke og låter mye bedre enn ventet.

  Hodetelefonene sitter veldig behagelig. Enkel håndtering og bra stemmeguide. Etuiet tar liten plass i vesken. God batteritid.
  Ørene blir varme på grunn av de tettsittende putene. Har ikke NFC for enklere paring med mobilen.
  forfatter

  Jonas Ekelund

  (f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbet for Lyd & Bilde siden 2007 med det meste som kan kalles bærbart. Det vill si mobiler, trådløse høyttalere og hodetelefoner. Iblant kommer testingen inn på kollegaenes områder innenfor multiromslyd, hjemmekino og foto. Han startet sin bane som teknikkjournalist på IDG og skrev blant annet for PC för Alla, Internetworld og det som senere ble M3.

  Kommentarer


  Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

  Motta varsler
  Varlse meg om
  4 Kommentarer
  nyeste
  eldste mest poulære
  Inline Feedbacks
  View all comments
  Aktuelle tilbud
  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Disse gleder vi oss til! Flaggskipet PX7 skal omsider erstattes! Den nye Px7 S2 har enda bedre lyd, bedre komfort – og bedre støydemping.
  Inzone er Sonys nye gamingmerke Sony debuterer med gamingtilbehør under navnet Inzone. I første omgang med tre headsets og to skjermer. 
  Flere nye ørepropper fra JBL JBL har dyttet mer teknologi i sine ørepropper, og utviklet en egen til spilling, med ultralav forsinkelse.
  High-tech-propper til gaming Svenske Urbanista har laget et par helt trådløse ørepropper som er spesielt utviklet for spilling over Bluetooth.
  Stax trådløse hodetelefoner koster ikke en formue De trådløse Stax Spirit S3 fra Edifier bruker spesielle drivere. Men kanskje ikke slike du tror.
  Disse kan du ha i ørene hele dagen Sony LinkBuds S er superkomfortable, og trenger med sin fantastiske omgivelseslyd nesten aldri å tas ut av ørene.
  Følg Lyd & Bilde
  Send this to a friend