Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Apple EarPods

Endelig Apple!

De nye Apple EarPods med fjernkontroll og mic, er endelig blitt så bra at vi kan anbefale dem.

Skrevet av / 10.10.12 - 15:57
Apple EarPods
Lasse Svendsen

De karakteristiske hvite øreproppene til Apple, er nesten like utskjelte som de er utbredte. Det er ikke alle som synes den lett skingrende, og slanke klangen gir noen særlig til lydopplevelse, når man lytter til musikk. Derfor har vi alltid anbefalt å bytte dem ut med et par rimelige ørepropper fra for eksempel Shure, Sennheiser eller Jays.

Hvis man klarer å få de gamle Apple-proppene som har fulgt med iPhone-generasjonene og iPod-ene i senere tid, til å sitte i øret, kan man få ganske fin lyd. Med tilstrekkelige balanse og klarhet til at de klarer å engasjere lytteren. Men de gamle proppene var aldri godt nok utformet til at de satt tilfredstillene godt i øret, og lydkvaliteten lider under det.

Ny design

Den gamle øreproppen til venstre, sender lyden rett i øret, mens de EarPods har to åpninger. Den ene rett i ørebrusken, den andre vender inn mot øregangen. Små porter på toppen og i bunnen av øreproppene, skal ventilere elementene innvendig, og hjelpe på følsomheten og bassdefinisjonen.

EarPods er designet fra grunnen av, og Apple forteller at de har formet proppene etter øret, ikke innmaten, og analysert hundrevis av ører for å finne frem til den endelige formen.

Resultatet er at de sitter overlegent mye bedre og dekker øregangene nesten like bra som ørepropper med silikontupper.

Men de er fremdeles støpt i hardplast, og blir gradvis mer ukomfortable å ha i ørene.

Hvor lang tid det tar, varierer nok fra person til person.

Håndfriknappene, eller fjernkontrollen og mikrofonen, er flyttet bittelitt høyere opp på den høyre ledningen og havner omtrent ved hakespissen, og kan aktivere Siri, svare på oppringninger, starte og stoppe avspilling – og justere ringe- og musikkvolumet.

Talekvaliteten i mikrofonen er svært bra faktisk, og gledelig nok er ikke lydkvaliteten i proppene dårlig den heller.

Lydforbedringer

Følsomheten er forbedret slik at man får høyere lydtrykk med samme volum ut fra mobilens hodetelefotuttak.

Det første man merker med de nye EarPods, er bassen. Som er svært potent, og fyldig med ganske god definisjon. Mellomtonen er balansert og åpen, og sammenhengenn mellom perkusjonsinstrumenter, og vokalister som også spiller, feks gitar eller piano, er forbilledlig for et sett ørepropper til en drøy 200-lapp.

Klangbalansen er varm og fyldig, og  ikke nøytral, men tross alt veldig behagelig. Det er ingen deler av toneområdet som stikker seg ut, ei heller diskanten. Som med fordel kunne vært luftigere og mer distinkt. Strykere og overtoner fra Leif Ove Andsnes Beethoven-tolkninger – The Beethoven Journey – skinner ikke så tydelig som i et sett rimelige Shure-propper, men det er godt med dynamisk kontrast og trøkk i bassen.

Men, og det er hele poenget, de lyder svært mye bedre enn noe Apple har laget tidligere, og stiller de gamle øreproppene fullstendig i skyggen.

Man kan spørre seg hvorfor ikke Apple har gjort dette tidligere. Og nei, jeg anser heller ikke deres InEar-propper med silikontupper som spesielt vellykket.

Disse kan du beholde

Med litt prøving og feiling med iOS’ equalizer på uilke musikkstykker, er det fullt mulig å få så god lydkvaliteten at man ikke styrter til nærmeste hi-fi-sjappe for å finne bedre erstattere.

Sagt på en annen måte, med EarPods har Apple endelig lyktes å holde øreproppene unna nærmeste søppelbøtte, og i ørene på kundene sine.

Men du verden hvor lang tid de brukte på å komme til samme konklusjon som oss andre…

Det er ikke mye å utsette på de nye øreproppene, bortsett fra hardplast uten gummi- eller silikonpolstring, kan føles hard og ukomfortabel i øret etter en stund. Og så er jeg ikke overbevist om hvor godt de tynne ledningen vil tåle tidens tann.

På den annen side, til prisen av tre halvlitere i Oslo eller Stockholm, får man mye godlyd for pengene i et sett EarPods.

 

Lyd & Bilde mener

Fyldig og balansert lyd Sitter godt i øret Lav pris Litt ullen diskant Ukomfortable å ha på i lengden

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

B&W legger lista - igjen

Fabelaktig bra til lite penger

AirPods Pro er de smarteste øreproppene

Jabras klart beste - men ikke for alle

Proffklokker fra Sony – en usminket sannhet

Propper med fjernsyn

Sommermusikken rett i øret

JBL fremmer musikken og senker støyen

Yamahas aller beste hodetelefoner – og de koster skjorta

8 trådløse propper for slank lommebok

Musikk låter sjelden mer innbydende

Storm i et vannglass

Lyd & Bilde
Scroll to Top