: Apple EarPods

Endelig Apple!

De nye Apple EarPods med fjernkontroll og mic, er endelig blitt så bra at vi kan anbefale dem.
Lyd & Bilde mener
Fyldig og balansert lyd Sitter godt i øret Lav pris
Litt ullen diskant Ukomfortable å ha på i lengden
Spesifikasjoner

Fjernkontroll

Mikrofon

Etui

 

Annonse
Annonse
forfatter

De karakteristiske hvite øreproppene til Apple, er nesten like utskjelte som de er utbredte. Det er ikke alle som synes den lett skingrende, og slanke klangen gir noen særlig til lydopplevelse, når man lytter til musikk. Derfor har vi alltid anbefalt å bytte dem ut med et par rimelige ørepropper fra for eksempel Shure, Sennheiser eller Jays.

Hvis man klarer å få de gamle Apple-proppene som har fulgt med iPhone-generasjonene og iPod-ene i senere tid, til å sitte i øret, kan man få ganske fin lyd. Med tilstrekkelige balanse og klarhet til at de klarer å engasjere lytteren. Men de gamle proppene var aldri godt nok utformet til at de satt tilfredstillene godt i øret, og lydkvaliteten lider under det.

Ny design

Den gamle øreproppen til venstre, sender lyden rett i øret, mens de EarPods har to åpninger. Den ene rett i ørebrusken, den andre vender inn mot øregangen. Små porter på toppen og i bunnen av øreproppene, skal ventilere elementene innvendig, og hjelpe på følsomheten og bassdefinisjonen.

Annonse

EarPods er designet fra grunnen av, og Apple forteller at de har formet proppene etter øret, ikke innmaten, og analysert hundrevis av ører for å finne frem til den endelige formen.

Resultatet er at de sitter overlegent mye bedre og dekker øregangene nesten like bra som ørepropper med silikontupper.

Men de er fremdeles støpt i hardplast, og blir gradvis mer ukomfortable å ha i ørene.

Hvor lang tid det tar, varierer nok fra person til person.

Annonse

Håndfriknappene, eller fjernkontrollen og mikrofonen, er flyttet bittelitt høyere opp på den høyre ledningen og havner omtrent ved hakespissen, og kan aktivere Siri, svare på oppringninger, starte og stoppe avspilling – og justere ringe- og musikkvolumet.

Talekvaliteten i mikrofonen er svært bra faktisk, og gledelig nok er ikke lydkvaliteten i proppene dårlig den heller.

Lydforbedringer

Følsomheten er forbedret slik at man får høyere lydtrykk med samme volum ut fra mobilens hodetelefotuttak.

Annonse

Det første man merker med de nye EarPods, er bassen. Som er svært potent, og fyldig med ganske god definisjon. Mellomtonen er balansert og åpen, og sammenhengenn mellom perkusjonsinstrumenter, og vokalister som også spiller, feks gitar eller piano, er forbilledlig for et sett ørepropper til en drøy 200-lapp.

Klangbalansen er varm og fyldig, og  ikke nøytral, men tross alt veldig behagelig. Det er ingen deler av toneområdet som stikker seg ut, ei heller diskanten. Som med fordel kunne vært luftigere og mer distinkt. Strykere og overtoner fra Leif Ove Andsnes Beethoven-tolkninger – The Beethoven Journey – skinner ikke så tydelig som i et sett rimelige Shure-propper, men det er godt med dynamisk kontrast og trøkk i bassen.

Men, og det er hele poenget, de lyder svært mye bedre enn noe Apple har laget tidligere, og stiller de gamle øreproppene fullstendig i skyggen.

Man kan spørre seg hvorfor ikke Apple har gjort dette tidligere. Og nei, jeg anser heller ikke deres InEar-propper med silikontupper som spesielt vellykket.

Disse kan du beholde

Annonse

Med litt prøving og feiling med iOS’ equalizer på uilke musikkstykker, er det fullt mulig å få så god lydkvaliteten at man ikke styrter til nærmeste hi-fi-sjappe for å finne bedre erstattere.

Sagt på en annen måte, med EarPods har Apple endelig lyktes å holde øreproppene unna nærmeste søppelbøtte, og i ørene på kundene sine.

Men du verden hvor lang tid de brukte på å komme til samme konklusjon som oss andre…

Det er ikke mye å utsette på de nye øreproppene, bortsett fra hardplast uten gummi- eller silikonpolstring, kan føles hard og ukomfortabel i øret etter en stund. Og så er jeg ikke overbevist om hvor godt de tynne ledningen vil tåle tidens tann.

På den annen side, til prisen av tre halvlitere i Oslo eller Stockholm, får man mye godlyd for pengene i et sett EarPods.

Annonse

 

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 49 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Canons nye skrivergenerasjon har fyllbare blekktanker.
Slipper også RF 100mm f2.8L, RF 400mm f2.8L og RF 600mm f4L.
Sony oppdaterer flaggskipkameraene.
Lanseres sammen med ny film i Contact Sheet-design
Klipschorn er 70 år i år. Det feires med å forvandle vårt lydrom til et inferno.
Asus ROG Flow X13 kan fint puttes i vesken, og den kan også brukes som nettbrett. Men den har grafikkrefter i tungvektsklassen.
Tangents lille trådløse forsterker er perfekt til det vesle begynneranlegget på hobbyrommet eller barnerommet.
Det beste kameraet vi har testet, har kommet i en mer kompakt utgave til lavere pris.
Nye 2021 Mercedes S-klasse er fylt med innovative og kresne løsninger for både øyne og ører. Vi har tilbrakt noen dager bak rattet for å se og høre hva nykommeren har å by på!
Vil du ha hi-fi på pauserommet eller et par fine høyttalere til skrivebordet, kommer du langt for du langt for en rimelig penge her.
Med Celestee har Focal overgått det vi trodde var mulig fra lukkede hodetelefoner i denne prisklassen.
JBL Live Pro+ er komplett med aktiv støydemping, og selv om de låter middelmådig ut av boksen, redder de seg med en fabelaktig EQ i appen. Dermed kan de likevel få klasseledende lyd.
Xiaomi Mi 11 var den første mobilen med Qualcomms nye Snapdragon 888 prosessor. Det er mobilen du skal kjøpe hvis du vil ha mest for pengene.
Enten du får lov til å reise i påsken eller må nøye deg med en tur rundt i nærområdet, blir opplevelsen bedre med en bærbar reisehøyttaler i sekken.
Citroën har klart å elektrifisere C4 uten å gå i fella, og har skapt en helt annerledes opplevelse.
Electrocompaniet har oppdatert sitt phono-trinn, men endringene er subtile.