Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV
L&B Julekalender: Luke 07Delta

TEST: Bose QuietComfort 45

Finpuss fra Bose

QuietComfort 45 er i all hovedsak en QC35 II med omgivelseslyd – og USB-C.

Skrevet av / 15.10.21 - 09:45
Bose QuietComfort 45
Geir Gråbein Nordby

Da Bose ga oss QuietComfort 35 for 5 år siden, var det noe helt spesielt. De hadde klippet kabelen på sine beste støydempende hodetelefoner (QC25), og forandret dermed hele markedet for trådløse hodetelefoner. Det skulle ikke gå lang tid før «alle» kom etter, og butikkene var oversvømt med trådløse, støydempende hodetelefoner. Nå ville ingen lenger ha kabel, og støydemping ble nærmest et krav.

Tiden har gått videre, og konkurrentene har både tatt igjen – og flere har dratt ifra – QuietComfort 35 (og den smått oppdaterte QC35 II som kom litt senere). Derfor lanserte Bose for to år siden den nye toppmodellen NCH 700, med en ny og mer strømlinjeformet design. Modellen erstattet ikke QC35 II, men la seg et hakk over.

Bose QC45 vs QC35
Bose QuietComfort 45 (venstre) og QuietComfort 35 II (venstre). Foto: Geir Gråbein Nordby

Nå kommer endelig erstatteren, som har fått det naturlige navnet QuietComfort 45. Den ligner veldig på QC 35 II, med fysiske knapper og det hele. Disse er litt mer avrundet enn hos forgjengeren, og øreklokkene har en litt glattere utførelse, hvor skjøtene var mer kantete hos forgjengeren. Hodeputen er nå trukket i glatt kunstskinn i stedet for stoff. Men alt i alt er det to veldig like hodetelefoner, du skal se ganske nøye etter for å oppdage forskjellene.

Nye funksjoner

En velkommen oppgradering fra sist er at QC45 – selvsagt – har fått USB-C-kontakt. En mer stabil plugg enn mikro-USB, og den kan dessuten lade raskere. Du kan få inntil 3 timers spilletid fra en rask 15 minutters hurtiglading.

Bose QC45 app(3)
Velg mellom Stille, som kansellerer støyen, eller Oppmerksom, som i stedet slipper inn omgivelsesene. Men du kan ikke slå av begge. Foto: Skjermbilde

Men den store nyheten er omgivelseslyd, som Bose kaller Aware Mode. Det vil si at hodetelefonene forsterker lyder utenfra i stedet for å dempe dem. Dermed kan du høre hva folk sier til deg når du ønsker, og det er tryggere å manøvrere gjennom potensielt farlig trafikk.

Mange kan nå også glede seg over multipunkts-tilkobling over Bluetooth 5.1. Du kan nå koble til to enheter samtidig, for eksempel mobiltelefon og PC, og dermed være mer tilkoblet og ikke må ta av hodetelefonene når telefonen ringer. For eksempel.

Bose QC45 lifestyle
Foto: Bose

Kan det samme som NCH 700

Nyhetene fra forgjengeren QC35 II finnes allerede i NCH 700. Den kan justere støydempingen i hele ti trinn, men med QC45 er dempingen alltid på full guffe. Du kan velge enten støydemping eller omgivelseslyd, men ikke slå begge av. Litt merkelig, ikke minst fordi det kunne vært en kjekk måte å få lengre batteritid på.

Det som funksjonelt skiller QC45 og NCH 700, er utseendet som er rundere og mer minimalistisk på NCH 700, og mer industrielt på QC45. Noen vil nok foretrekke QuietComfort-modellen på grunn av sine fysiske knapper. NCH 700 bruker i stedet sveipefunksjon for å bytte mellom sanger og skru lydnivå opp og ned. QC45 er i likhet med sin forgjenger helt sammenleggbar, hvor NCH 700 bare delvis kan foldes sammen.

Bose QC45 microphones Bose QC35 microphones
<
>
Mikrofonene er litt annerledes plassert på QC45 (avbildet) og forgjengeren QC35 II. Foto: Geir Gråbein Nordby

Talekvalitet

Å ta på seg QC45 føles veldig kjent, som å ha en gammel venn på besøk. De 240 grammene er «ingenting», og passformen er utsøkt. I komfort-disiplinen er det mange som kan lære av Bose, det er nesten som å ha dunputer på ørene. At hodetelefonene har en fysisk av/på-bryter kan nok mange sette pris på, sammen med fysiske knapper for å skru opp og ned lyden, skifte frem og tilbake mellom sanger, og besvare eller avvise samtaler.

Samtalekvaliten er meget god, QC45 stenger støy effektivt ute mens den fokuserer fint på stemmen på brukeren. Til sammenligning låter stemmen min gjennom QC35II litt skarpere og mindre naturlig, og jeg synes også NCH 700 har en litt mindre naturlig gjengivelse av overtonene – selv om også den har utsøkt talekvalitet. Tar vi erkekonkurrenten Sony WH-1000XM4, så låter stemmen min fyldigere gjennom dem, men derimot er ikke overtonene og dermed konsonantene like tydelige.

Bose QC45 app(2)
I appen kan du velge om du vil høre din egen stemme under samtaler. Såkalt sidetone. Foto: Skjermbilde

Støykansellering

Bose har alltid vært gode på å kansellere støy, og det samme må sies om QuietComfort 45. De har likevel mer egenstøy, altså susingm, enn jeg hadde håpet. Susingen er høyere enn gjennom både forgjenger QC35 II og NCH 700, som er den stilleste av de tre. Også Sony WH-1000XM4 har litt susing, men denne ligger lavere i frekvens og er ikke like fremtredende som hos QC45.

Bose QC45 QuietComfort 45 SPREAD2
Foto: Bose

Støy utenfra undertrykkes effektivt, og bakgrunnslyder fra trafikk og fra innsiden av en togkupé stenges ute. I overtoneområdet slipper noe mer støy gjennom, enn med både NCH 700 og Sony WH-1000XM4. Jeg merker det for eksempel fra klikkingen i tastaturet når jeg skriver, som jeg hører bedre gjennom QC45 enn fra de to andre. Men at for eksempel Sony-ene har 3 dB mer effektiv støydemping enn QC45 er ikke så nøye, de fungerer mer enn godt nok til formålet.

Omgivelseslyd fungerer også etter hensikten, lyder utenfra låter tydelig og naturlig nok når denne er aktivert.

Bose QC45 vs QC35 cups
Koppene utenpå øreklokkene på QC45 (høyre) er mer sømløst nedsunket, enn på QC35 II (venstre). Foto: Geir Gråbein Nordby

Lydkvalitet

Hvordan låter så musikk gjennom de nye Bose-hodetelefonene? Vel, har du hørt forgjengeren, vil du nikke gjenkjennende her. Bose går for en mest mulig lineær lyd, som gjør at ingen instrumenter maskerer for hverandre i lydbildet. Alt kommer frem.

Stemmen til Cat Power på hennes glimrende Frank Ocean-cover Bad Religion er klar og tydelig, det samme med gitaren. Men skarptomma og cymbalene er en anelse skarpe. Det er ikke helt oppløsning nok i toppetasjen, og det kan låte litt pågående. Det samme oppleves med den nye singelen Mammamia av den italienske rockegruppa Måneskin. En låt med masse energi, og som låter tøft. Men også den blir en anelse skarp. NCH 700 har samme generelle klangbalanse, men er litt glattere i toppen. Marginalt bedre lyd, rett og slett.

Bose QC45 vs QC35 headband
Puten under hodebåndet på Bose QC45 er trukket i kunstskinn, hvor det er stoff på QC35 II. Foto: Geir Gråbein Nordby

Sony WH-1000XM4 har på sin side mer trøkk i mellombassen enn de alle, men oppleves mer dempet i diskanten. På noe musikk låter Sony-ene mer engasjerende, som for eksempel rytmisk popmusikk ala Summer av Jaden men kan også låte mer «bøttete» enn Bose, på musikk med mye energi i diskanten. Derimot, på rytmisk popmusikk som for eksempel, er det mer driv i Sony-ene.

Bose QC45 låter skapelig nok, men om målet er en mest mulig sannferdig og musikalsk gjengivelse, er det et stykke opp til konkurrenter som Shure Aonic 50, Beyerdynamic Lagoon ANC eller Dali IO-6. Det er heller ingen EQ i Bose Music-appen, så man får ikke justert lyden.

Bose QC45 black & white
Bose QuietComfort 45 kommer i svart eller gråhvit. Foto: Bose

Konklusjon

Dersom du liker Bose QuitetComfort 35, vil du like QuietComfort 45 enda bedre. De er i bunn og grunn de samme hodetelefonene, bare med USB-C, omgivelseslyd og multipunkt.

Lyden minner veldig om forgjengeren, altså nøytral men kanskje ikke den mest engasjerende. Vi ønsker først og fremst litt mer trøkk i bassen, og en bedre oppløst diskantgjengivelse. Og hvorfor ingen EQ i appen?

Passform og støydemping er der de skal være, og talekvaliteten har blitt bedre siden sist. I det hele tatt er dette en velkommen oppdatering av en moderne klassiker, selv om både NCH 700 og en del konkurrenter drar fra på noen viktige punkter.

Bose QC45 vs Bose QC35II vs Bose NCH700 vs Sony WH-1000XM4 freq resonse Bose QC45 vs Bose NCH 700 vs Sony WH-1000XM4 ANC measurements
<
>
Frekvensrespons, målt med REW programvare og miniDSP E.A.R.S. målemikrofonrigg. Kurvene er separert nedover for illustrasjon, og begyr ikke at den øverste spiller høyere. Sony WH-1000XM4 (magenta) har ikke dypbass, men har en partypukkel i bassen som ingen av de tre Bose-hodetelefonene har. Bose QC45 (oransje) går dypest i bassen, men undertonene under 20 Hz legges uansett ikke merke til i forhold til QC35 II (turkis). Ellers er de to veldig like, men QC45 oppleves faktisk ørlite mer pågående i diskanten. NCH 700 ruller i likhet med Sony-ene av fra 40 Hz i bassen, men oppleves likevel ikke som slank i bassen. Den er også glattere i diskanten enn QC35 II og QC45, noe som ikke gjenspeiles av frekvenskurven.
Karakter
Bose QuietComfort 45
Premium

Lyd & Bilde mener

Blant de mest komfortable hodetelefonene vi vet om. God støydemping og omgivelseslyd. Nøytral klangbalanse. Lyden oppleves som slank, støyreduksjon har litt mye susing og kan dessuten ikke slås av uten å samtidig aktivere omgivelseslyd. Ikke vanntette.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

B&W legger lista - igjen

Fabelaktig bra til lite penger

AirPods Pro er de smarteste øreproppene

Jabras klart beste - men ikke for alle

Proffklokker fra Sony – en usminket sannhet

Propper med fjernsyn

Sommermusikken rett i øret

JBL fremmer musikken og senker støyen

Yamahas aller beste hodetelefoner – og de koster skjorta

8 trådløse propper for slank lommebok

Musikk låter sjelden mer innbydende

Storm i et vannglass

Scroll to Top