Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Beyerdynamic Custom One Pro

Kraftig og tilpasningsdyktig

De lukkede hodetelefonene Custom One Pro fra Beyerdynamic vet å sparke fra seg! Med justerbar bass kan frasparket temmes. Men hvem vil vel det??

Skrevet av / 17.09.13 - 15:00
Beyerdynamic Custom One Pro
Geir Gråbein Nordby

Beyerdynamic Custom One Pro gir som ”custom”-navnet tilsier, mulighet for å skreddersy til ulike anledninger. Det sitter en ventil med fire posisjoner på hver ørekopp. Helt tett gir mest bass og den mest effektive mekaniske støyreduksjonen (ca 18 dB). Deretter er det tre hakk som hvert åpner for litt mer luft ut og inn. Dette gir gradvis mindre bass og mindre støyreduksjon. Men det gir også at man blir mindre svett i ørene over tid, fordi luft slipper til.

Videre er den medfølgende kabelen avtakbar. Skulle du trenge lengre enn 1,5 meter med kabel, kan andre kabler kjøpes. Også spiralkabel.

Utseendet kan også skreddersys. Hodebøylen har avtakbar polstring, som kan skiftes ut med andre farger. Det samme med det ytre belegget på koppene.

Det er også mulig å kjøpe en mikrofon for gaming og samtaler, som tilleggsutstyr.

Standardutgaven er svart og tøff.
Standardutgaven er svart og tøff.

Ut av esken er hodetelefonen helt svart, med noen små, røde striper på hver kopp. Et tøft utseende, som kanskje ser litt plastaktig ut, men nærmere ettersyn viser at det er mye bruk av solid aluminium. Faktisk er kvalitetsinntrykket virkelig bra.

Hodetelefonene veier mindre enn den ser ut, med sine 290 gram. De sitter meget godt rundt undertegnedes ører, og med bassrefleksventilene lukket, reduserer de effektivt støy. Dette er også da en følge av at de sitter ganske tett på hodet, og over lengre tids bruk kan de bli litt klamme. De mangler komforten til for eksempel de dyrere Bang & Olufsen BeoPlay H6. Som for øvrig også er lukkede.

Hodetelefonene kan tilpasses med bøylestrømpe og øreplater i ulike farger.
Hodetelefonene kan tilpasses med bøylestrømpe, øreplater og puter i ulike farger.

Heftige rytmer
Hodetelefonene er lett å drive med en smartmobil eller annen bærbar musikkspiller, med sin impedans på 16 ohm. Med en god og strømsterk hodetelefonforsterker er det enda mer å hente, men undertegnedes iPhone 5 funger også imponerende bra med Custom One Pro.

Det første jeg legger merke til er den heftige og standhaftige bassresponsen. Med Daft Punks sommerhit ”Get Lucky” pumper det løs, med en groovy og funky bass. Den går dypt, uten å flyte ut. Her er bassen på innspillingen dypere og mer dynamisk enn de fleste av dagens poplåter, og det kan tidvis faktisk bli for mye av det gode. Ved å åpne ventilene på hver ørekopp et lite hakk, temmes bassen noe, og stemmen til Pharell Williams kommer bedre frem fra lydbildet. Det blir mer lineært.

Komprimert pop
Mer komprimert popmusikk, derimot, låter fetest med ventilene lukket. Dette har med den beryktede lydnivåkrigen å gjøre, at populærinnspillinger mangler den dypeste bassen og de største kontrastene, for å gjøre plass til enda høyere lyd på innspillingen. Det er ødeleggende, men med Custom One Pro kan selv slik musikk låte ganske underholdende. Enkelte innspillinger er fremdeles umulig å redde, for eksempel Aviciis nyeste singel ”You Make Me”, som er umulig å høre på fordi den låter så forvrengt og jævlig.

Akustisk
Hva så med akustisk musikk? Custom One Pro håndterer dette også fint, men da må bassventilen åpnes ett til to hakk. Ellers blir bassen for svulstig, og et orkester med messing og strykere låter tilsløret. Men jekk tem bassen, og Custom One Pro takler dette også. Det er likevel ikke disse jeg ville kjøpt hvis dette er favorittføden. Hodetelefonene er ikke like finmasket i overtoneområdet som et par åpne hodetelefoner til samme pris. Men de kan da heller ikke drømme om denne bassgjengivelsen, og er heller ikke støyisolerende. Her har Audio Technica ATH-M50 fått en real konkurrent!

Konklusjon
Beyerdynamic Custom One Pro er en meget spennende lukket hodetelefon, som justerbare ventiler på hver ørekopp for å skreddersy bassresponsen. Hodetelefonen sitter behagelig, isolerer meget bra og kan sparke noe vanvittig fra i bassen!

Med heftig, rytmisk musikk er det bare å sitte og digge. For Custom One Pro dundrer løs i basstromma, mens bassgitaren groover fett i bunnen. Lydbildet generelt bærer preg av mye dynamikk. Det er ryddig og åpent.

Med akustisk musikk som klassisk, jazz og vise, er det en fordel å åpne ventilene noe, ellers tar bassen fort overhånd. Men hvor kult er det ikke å ha denne muligheten!

Hodetelefonene er lettdrevne og funker fint med bærbart utstyr. Men med en skikkelig hodetelefonforsterker våkner de enda mer til live. Klangbalansen er fin, og du kan gjerne ha altetende musikksmak med disse. Det finnes de med enda mer oppløst diskant, men de koster gjerne mer. Nærmeste konkurrent er Audio Technica ATH-M50, som kanskje har enda litt bedre dynamikk i mellomtonen. Men de har ikke Custom One Pros tilpasningsevne etter miljø og musikksmak.

Lyd & Bilde mener

Heftig lyd Justerbar bass God passform God støyisolasjon Utskiftbar kabel Litt klamme over tid

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

B&W legger lista - igjen

Fabelaktig bra til lite penger

AirPods Pro er de smarteste øreproppene

Jabras klart beste - men ikke for alle

Proffklokker fra Sony – en usminket sannhet

Propper med fjernsyn

Sommermusikken rett i øret

JBL fremmer musikken og senker støyen

Yamahas aller beste hodetelefoner – og de koster skjorta

8 trådløse propper for slank lommebok

Musikk låter sjelden mer innbydende

Storm i et vannglass

Lyd & Bilde
Scroll to Top