TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
HØSTTILBUD PÅ LB+ 5 UKER FOR 5 KR

TEST Bang & Olufsen Beoplay HX

Mellomklasse uten høydepunkter

Bang & Olufsen har laget en ny ANC-hodetelefon til flertallet som vil ha noe som er billigere enn H95.

forfatter
Publisert 29.04.21 - 10:00
Karakter
Bang & Olufsen Beoplay HX
L&B mener
God bærekomfort, lekker design. Adaptiv støyreduksjon. Touch-betjening.
Støyreduksjonen er for vindfølsom, og den påvirker lyden temmelig mye. Ingen stemmestyring.
Spesifikasjoner

Type: Over-ear, lukkede, trådløse med ANC

Elementer: 40 mm med neodymmagneter

Frekvensområde: 20 Hz–22 kHz (toleranse ikke oppgitt)

Aktiv støyreduksjon: ja, adaptiv

Antall mikrofoner: 6 (2 delt, 2 til tale, 2 til støyreduksjon)

Impedans (passiv): 24 Ohm

Følsomhet (passiv): 95 dB 1mW

Batteritid: 35 timer med ANC og Bluetooth, 40 timer med kun Bluetooth

Stemmestyring: nei

App: Bang & Olufsen

Tilkoblinger: USB-C, 3,5 mm stereo-minijack, Bluetooth 5.1 (AptX Adaptive, AAC, SBC)

Vekt: 360 g

Kabler: USB-A til USB-C, 1,25 m, 3,5 mm stereo minijack-kabel, 1,25 m

Web: bang-olufsen.com

Veil. pris 5.399Pr. 29.04.21 Produktside

Siden slutten av 2020 har topp-hodetelefonen fra Bang & Olufsen vært Beoplay H95. Den er fantastisk, men også langt dyrere enn forgjengeren, Beoplay H9.

Beoplay HX er en ny hodetelefon i det øvre sjiktet av premiumklassen, som prismessig fyller hullet etter H9. X-en i HX skal forøvrig leses som romertallet 10.

Av ytre ligner Beoplay HX den kombinerte gaming/musikk-hodetelefonen Beoplay Portal, som vi nettopp har testet. De eneste synlige forskjellene er mønsteret på øreklokkene og to avlange touch-felter til styring av lydstyrke og in-game-chat, som kun finnes på Beoplay Portal. Ut over det ser de like ut og føles like. Prisen på de to modellene er også eksakt den samme.

Beoplay HX er Bang & Olufsens nye alternativ til en ANC-hodetelefon i den populære premiumklassen. (Foto: Bang & Olufsen)

Detaljene er også helt som man forventer av en luksushodetelefon til den prisen – og spesielt når den kommer fra Bang & Olufsen: lammeskinnstrukne øreputer i memory-skum, aluminiumhodebøyle og pustende stoff på hodebøylens foring.

Også listen over tekniske data er identisk for Beoplay HX og Beoplay Portal. Det er det ikke noe galt i, da de er glimrende. De har variabel elektronisk støyreduksjon (ANC), og hodetelefonene støtter den ”hi-fi-vennlige” Bluetooth-protokollen aptX Adaptive.

Graden av støyreduksjon kan stilles trinnløst med en skyver i appen (eller på øreklokken). Justeringen går fra full støyreduksjon over et nullpunkt, og derfra videre til å lede lyden fra omgivelsene gjennom og via mikrofonene (Transparency Mode).

Betjeningen skjer med et touch-felt på høyre øreklokke. (Foto: Bang & Olufsen)

Ingen stemmestyring

I motsetning til de fleste andre hodetelefoner – inkludert Bang & Olufsens egne – er det ikke innebygget stemmestyring i Beoplay HX. Det er kanskje for å markere forskjellen i features mellom luksusmodellen Beoplay H95 og den billigere Beoplay HX. Men det virker fortsatt merkelig når Beoplay Portal til samme pris tilbyr både Google Assistant og Amazon Alexa.

Som andre Bang & Olufsen-hodetelefoner skjer betjeningen på metallflaten på høyre øreklokke. Her kan man starte og stoppe avspilling, skifte spor og justere lydstyrke. Betjeningen består av trykk og to forskjellige svepe-bevegelser. Og man må også lære å ikke røre ved metallet når man ikke vil endre noe, men bare vil justere plasseringen av hodetelefonen. To trykknapper brukes til å slå på eller av hodetelefonen samt å slå av eller på støyreduksjonen.

Vindstøy

I testen av Beoplay Portal klagde vi over vindfølsomheten som gjør det veldig vanskelig å bruke hodetelefonen utendørs i vind. Den egenskapen har dessverre også Beoplay HX til felles med sin slektning. Mens trafikkstøy fjernes ganske effektivt, blir vindstøy forsterket av mikrofonene, og ender med å bli mer sjenerende enn den reelle støyen fra omgivelsene.

Det er selvsagt ikke noe problem på bussen, på toget eller på kontoret, hvor Beoplay HX demper støyen av medpassasjerer og kolleger utmerket.

Kontorstøy dempes godt. Også selv om det ikke er på samme nivå som Sony WH-1000XM4 – eller Bang & Olufsens egne Beoplay H95.

Men de er ikke til utendørs bruk! Selv en lett bris forvirrer mikrofonene så vindstøyen ender med å bli forsterket i stedet for å nøytraliseres elektronisk. Det kan argumenteres for at det er en sikkerhetsmessig dårlig idé å sykle eller løpe med hodetelefoner på. Men du må i hvertfall være klar over at det ikke er en mulighet med Beoplay HX når det blåser.

Lyden av Beoplay HX

Lydbildet fra Beoplay HX er velkjent, og ligner Beoplay Portal (det ville undre meg hvis det ikke var de samme driverne som satt i de nær identiske øreklokkene). Varmt og behagelig og uten skarpe kanter eller krasse opplevelser.

Bassen er rund og fyldig, uten å bli for mye. Stemmer gjengis rent og ganske ufarget. Man sitter ikke og teller antallet sangere i koret på Koyaanisqatsi, men balansen er fin, og man kan lytte i timevis uten å bli trøtt. Noe som er viktig for en hodetelefon som er skapt til å bli brukt for å sikre privat arbeidsrom gjennom en hel arbeidsdag mellom kolleger.

Beoplay HX er pen å se på, behagelig å ha på og uproblematisk å lytte til. (Foto: Bang & Olufsen)

Mens den grunnleggende lyden i Beoplay HX er helt på plass, er den automatiske støyreduksjonen blant de mer brutale. Det er normalt at støyreduksjon påvirker lyden av musikken i større eller mindre grad, men her er effekten tydelig på alle nivåer av ANC.

Ved maksimal støyreduksjon dempes overtoner og romklang kraftig, og man får opplevelsen av å lytte i et lokale med tykke tepper på gulv og vegger. Ved mindre kraftig støyreduksjon kommer en del av luftigheten tilbake, men mellomtonen får en noe hul og rungende lyd.

Bivirkningene av den automatiske støyreduksjonen er ikke noe man vil legge merke til hvis man sitter i en larmende buss, og popmusikken dunker i ørene. Men bruker man hodetelefonene som avskjerming i mindre ekstreme miljøer, som på kontoret, hvor man kanskje lytter til en podcast eller en bok, er effekten tydelig hørbar.

Lyden er OK, men støyreduksjonen tar en større bit av musikken enn den burde. (Foto: Bang & Olufsen)

Konklusjon

Beoplay HX er tenkt som et nytt alternativ i premiumklassen for støyreduserende hodetelefoner. Den er lett og behagelig, og inkarnerende Bang- og Olufsen-fans bør ha den på sjekklisten. Det er imidlertid riktig mange om benet i prisklassen, og lyd- og funksjonsmessig vil den møte hard konkurranse.

Følsomhet overfor vindstøy er et problem i et produkt de fleste vil bruke til pendling. Og støyreduksjonen tar en større del av musikken enn vi er vant til å høre. Den oppgaven løses både bedre og billigere av for eksempel Sony WH-1000XM4 og JBL Club One. Mangelen på innebygget stemmestyring virker heller ikke gjennomtenkt.

Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

1 måned 49 kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 900 kr
(spar opptil 300kr)
12 Måneder 1198 kr
(med 11 utgaver av magasinet)
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.
forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

En kommentar om “Bang & Olufsen Beoplay HX”

 1. Herlig lyd. Et kraftig steg opp fra Sony WH-1000X3 for meg. Men H95 er fremdeles førstevalget mitt.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Kontor-headset fra B&O Med Beocom Portal har Bang & Olufsen laget et headset til hjemmekontoret og arbeidsplassen.
I en støyende hverdag trenger du disse! I hverdagens trafikk og støy, er det på tide å gjøre hørselen en tjeneste. Her er vår Topp 10-liste over anbefalte hodetelefoner og ørepropper, med støykansellering.
Px8 er det nye flaggskipet fra Bowers & Wilkins B&W lover enda bedre hodetelefonlyd takket være nye drivere med karbonfibermembraner.
Selvformende ørepropper fra Logitech Individuelt formstøpte ørepropper har hittil vært forbeholdt profesjonelle musikere. Logitech har funnet en løsning som virker genial.
Minecraft skal lokke unge til å gjenvinne elektronikk Elkjøp og Microsoft lanserer et samarbeid med spillet Minecraft i sentrum. Målet er å gi unge brukerne et insentiv til gjenvinning av gamle elektronikkprodukter.
Er dette verdens beste hodetelefoner? Da vi først hørte flaggskiphodetelefonene Focal Utopia for noen år siden, ble vi blåst overende. For noen detaljer. For en tilstedeværelse. Nå blir de nye. Og enda bedre?
Følg Lyd & Bilde