: Bang & Olufsen BeoPlay H6

Med komforten i høysetet

Til prisen finnes andre alternativer med bedre lyd. Men det er langt mellom de med like god komfort. BeoPlay H6 sitter som dunputer på ørene!
Lyd & Bilde mener
Utmerket komfort Kvalitetsinntrykk Balansert lyd
Forsiktig bass Dynamisk tam lyd
Spesifikasjoner
  • Lukkede øreklokker
  • 40mm element
  • 20 Hz – 22 kHz frekvensområde
  • 230 gram
Annonse
Annonse
forfatter

Få er så anerkjent for flott design som Bang & Olufsen. Først og fremst er produsenten kjent for hi-fi-produkter for hjemmet, men det som er mindre kjent er at den også flere hodetelefonmodeller på samvittigheten. Det startet med den merkelige U70 på slutten av 1970-tallet. En merkelig, firkantet skapning som definitivt ikke så ut som andre hodetelefoner i sin tid.

Bildetekst: Mye har skjedd siden Bang & Olufsens første hodetelefonmodell, U70.
Mye har skjedd siden Bang & Olufsens første hodetelefonmodell, U70.

Evolusjonen har gått videre, gudskjelov, og Bang & Olufsen tok etterhvert en mer minimalistisk tilnærmelse til lydprodukter. Noe som i dag har akkumulert i den nyeste hodetelefonmodellen, BeoPlay H6. Et vakkert smykke av en hodetelefon, som sitter som dunputer på ørene!

Vakker design
Den vakre H6 er en lukket hodetelefon med puter som omslutter øret, men som i motsetning til mange andre stikker minimalt ut fra hodet. Dette gir et mindre klumpete og mer elegant utseende, som bør appellere til folk som ikke ønsker å se ut som offentlige hip-hop-ere.

En fordel med lukkede hodetelefoner er at de kapsler inn lyden, slik at det lekker minst mulig musikk ut, og minst mulig støy fra omgivelsene inn i øret. Lukkede hodetelefoner har også ofte en heftigere bassgjengivelse enn åpne. Ulempene kan være at det blir klamt over tid, og ofte har lukkede hodetelefoner en mindre luftig overtonegjengivelse og et generelt mindre gjennomsiktig lydbilde enn åpne.

Den justerbare bøylen er av lærbekledd, eloksert aluminium for best mulig holdbarhet, det samme er beskyttelsesplaten utenpå klokkene.

Annonse

BeoPlay H6 kommer i to farger, beige og svart. Beige er klart den vakreste, men også mer feminin. Selv føler jeg meg mest vel med svart.

Ledningen er avtakbar og kan settes på enten høyre og venstre side. Det er også mulig å koble flere hodetelefoner sammen, slik at flere kan høre på samme lydkilde. En liten fjernkontroll på kabelen lar deg styre musikken og lydnivået, og dessuten svare på telefonsamtaler. En innebygd mikrofon er også på plass, skal vite.

Laget for lyd
Lydkvalitet er selvsagt viktig, og til dette formålet har B&O gjort omfattende studier rundt formen og kurvene på det menneskelige øret for å beregne en passende form på hodetelefonen, slik at man minimerer lydlekkasje og i stedet ”avslører alle de fine detaljene i musikken, uansett lydnivå”. Dette gjør også hodetelefonene svært komfortable å ha på seg.

De 40 mm høyttalerelementene er produsert av B&O selv, og benytter neodymmagneter for høyest mulig effekt. En bassrefleksport på innsiden skal gi dypere bassrespons fra en ellers lukket hodetelefondesign.

Brukervennlighet
Som nevnt er komforten fantastisk. Hodetelefonen veier lite, og den sitter virkelig silkemykt på ørene. Ørene blir ikke klamme, og den eneste hodetelefonen jeg vet om som sitter bedre på hodet mitt er Bose QC 15. I motsetning til Bose har B&O ikke aktiv støydemping, og er dermed mindre anvendelig på fly og andre støyende omgivelser.

Annonse

Fjernkontrollen er grei, men bare det. Her kan du svare og avslutte samtaler, og justere lydnivået opp og ned. Det samme på musikk, trykk i midten for å starte og pause en låt, og sidene for å justere lydnivået.

Lydkvalitet
BeoPlay H6 serverer et delikat og balansert lydbilde. Sangstemmene kommer godt frem, uten å låte spisst eller krast. Mellomtoneområdet briljerer mest, med en god nærhet til det viktigste toneområdet til sangstemmer og de fleste instrumenter. Sammenlignet med for eksempel de lukkede Beyerdynamic Custom One Pro (test kommer senere), som også låter meget bra, men som har en litt mer tilbakelent mellomtone og en generelt mer rocka lydsignatur.

I overtoneområdet skjer det også mye. Cymbaler svever godt i toppen, og anslagene på stålstrengegitarer låter klart og tydelig. Til å være hodetelefoner med lukket prinsipp er BeoPlay H6 meget distinkte og åpne i toppen. Gode egenskaper til jazz og enklere akustisk musikk som visesang og ”singer/songwriter”-musikk.

Det finnes to svakheter. Den ene er bassen. Bassområdet låter både nøytralt og oppløst, men det sparker ikke skikkelig fra seg. Det mangler trøkk og engasjement i bassområdet, som gjør funk, rock og hip-hop til en mer stillferdig opplevelse enn jeg ønsker. Siste albumet til Daft Punk fortjener eksempelvis mer fengende saker, som kan gripe tak i rytmene – og presse dem langt inn i kraniet!

Men enda viktigere enn en dyp og standhaftig bass er den generelle dynamikken. For det første er hodetelefonene ganske tungdrevne og spiller lavere enn de fleste. Jeg tar meg rett som det er i å høre på full guffe på min iPhone. De fleste hodetelefoner er mer lettdrevne. Men selv når man fikser dette med en ekstra hodetelefonforsterker, så savner jeg litt liv og dynamikk i lydbildet på B&O-ene. Selv med en dyr, stasjonær hodetelefonforsterker som Burson Conductor til 14.000 kroner er lyden flatere og tammere gjengitt enn med både nevnte modell fra Beyerdynamic og Sennheiser HD 598.

Annonse

Hør på noe så enkelt som Norah Jones’ ”Don’t Know Why” (som jeg vet P4-lyttere har hørt altfor ofte). Stemmen hennes er klar og tydelig, det samme er anslagene på gitaren. Men instrumentene kommer aldri ut fra lydbildet som de gjør med både nevnte Beyerdynamic og Sennheiser. Klangbalansen er mer lineær og naturlig enn hos Bose QC 15, men sistnevnte er mer lettdrevne, har fordelen med aktiv støydemping som trekker opp, og er noe billigere.

Konklusjon
BeoPlay H6 fra Bang & Olufsen er rålekre hodetelefoner med særdeles god komfort. Få lukkede hodetelefoner sitter bedre på ørene – dette er som å ha dunputer på ørene! Børstet aluminium på viktige steder som bærebøyle og kopper gir bedre holdbarhet og økt kvalitetsinntrykk.

Den innebygde mikrofonen gjør at man kan svare mobilsamtaler, og fjernkontrollen kan også brukes til å styre enkle avspillingsfunksjoner.

Lydmessig har BeoPlay H6 en fin balanse, med masse detaljer og god oppløsning. Det som savnes er mer bass, og dynamikken over hele linja kunne vært bedre. Lyden blir litt flat, og hodetelefonene er i overkant tungdrevne for smartmobilen. Dersom du er fan av Beats By Dr. Dre, er det nok ikke disse du skal ha.

Til prisen finnes mange andre alternativer med bedre lyd. Men det er langt mellom de med like god komfort.

Annonse
Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Over-the-air gjør det enklere å fikse feil på XC40 Pure Electric P8.
Negative kommentarer renner inn etter trøbbel med forhåndsbestillingen av IONIQ 5.
Volkswagen ID.4 har ankommet norske forhandlere. Vi har tatt en rask titt - og lytt - på infotainment-systemet!
Etter en fullstendig mislykket forhåndsreservering av den elektriske SUV-en IONIQ 5 tirsdag, var det ingen som kom igjennom og fikk reservert. Hyundai gjør nå et nytt forsøk.
For enkelte vil Yamaha-forsterkeren mangle noe vesentlig, og det er ikke lydkvaliteten vi tenker på.
Mola Mola Kula er et unikum av en forsterker. Vi har sannsynligvis aldri hørt denne overfloden av detaljer noensinne!
Årets Samsung Galaxy S21-serie er tilgjengelig i tre forskjellige utgaver: Galaxy S21, Galaxy S21+ og Galaxy S21 Ultra. Her kan du lese hvilken modell som passer best til dine behov.
Bang & Olufsen har lånt inspirasjon fra 1970-tallet, og har skapt en tillitvekkende musikkmaskin man kan ta med seg.
Med Samsungs nye projektorer kan du få et kjempedigert bilde, rett på veggen hjemme i stua.
Dette er den moderne surroundforsterkeren for deg som ønsker virkelig god lyd i hjemmekinoen, men som er edruelig med pengebruken.
Med absolutt alle funksjoner man trenger, gir Marantz NR1711 store hjemmekinoopplevelser fra et slankt og lekkert format.
Philips ultrabrede skjerm plasserer deg midt i handlingen, enten det er spill, film eller regneark.
Den elektriske Volvo XC40 er en fabelaktig bil, spesielt i denne utgaven.
JBL Bar 5.0 er en enkel og snerten lydplanke, som ikke trenger subwoofer for å gi nok bass.
DJI Mavic Air 2 er et flyvende kamera som gir deg et helt nytt perspektiv.
Hjemmekontor, eller bare gjemmekontor? Denne skjermen duger til begge deler!