Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV
L&B Julekalender: Luke 07Delta

: Bang & Olufsen BeoPlay H6

Med komforten i høysetet

Til prisen finnes andre alternativer med bedre lyd. Men det er langt mellom de med like god komfort. BeoPlay H6 sitter som dunputer på ørene!

Skrevet av / 01.11.13 - 09:44
Bang & Olufsen BeoPlay H6
Geir Gråbein Nordby

Få er så anerkjent for flott design som Bang & Olufsen. Først og fremst er produsenten kjent for hi-fi-produkter for hjemmet, men det som er mindre kjent er at den også flere hodetelefonmodeller på samvittigheten. Det startet med den merkelige U70 på slutten av 1970-tallet. En merkelig, firkantet skapning som definitivt ikke så ut som andre hodetelefoner i sin tid.

Bildetekst: Mye har skjedd siden Bang & Olufsens første hodetelefonmodell, U70.
Mye har skjedd siden Bang & Olufsens første hodetelefonmodell, U70.

Evolusjonen har gått videre, gudskjelov, og Bang & Olufsen tok etterhvert en mer minimalistisk tilnærmelse til lydprodukter. Noe som i dag har akkumulert i den nyeste hodetelefonmodellen, BeoPlay H6. Et vakkert smykke av en hodetelefon, som sitter som dunputer på ørene!

Vakker design
Den vakre H6 er en lukket hodetelefon med puter som omslutter øret, men som i motsetning til mange andre stikker minimalt ut fra hodet. Dette gir et mindre klumpete og mer elegant utseende, som bør appellere til folk som ikke ønsker å se ut som offentlige hip-hop-ere.

En fordel med lukkede hodetelefoner er at de kapsler inn lyden, slik at det lekker minst mulig musikk ut, og minst mulig støy fra omgivelsene inn i øret. Lukkede hodetelefoner har også ofte en heftigere bassgjengivelse enn åpne. Ulempene kan være at det blir klamt over tid, og ofte har lukkede hodetelefoner en mindre luftig overtonegjengivelse og et generelt mindre gjennomsiktig lydbilde enn åpne.

Den justerbare bøylen er av lærbekledd, eloksert aluminium for best mulig holdbarhet, det samme er beskyttelsesplaten utenpå klokkene.

BeoPlay H6 kommer i to farger, beige og svart. Beige er klart den vakreste, men også mer feminin. Selv føler jeg meg mest vel med svart.

Ledningen er avtakbar og kan settes på enten høyre og venstre side. Det er også mulig å koble flere hodetelefoner sammen, slik at flere kan høre på samme lydkilde. En liten fjernkontroll på kabelen lar deg styre musikken og lydnivået, og dessuten svare på telefonsamtaler. En innebygd mikrofon er også på plass, skal vite.

Laget for lyd
Lydkvalitet er selvsagt viktig, og til dette formålet har B&O gjort omfattende studier rundt formen og kurvene på det menneskelige øret for å beregne en passende form på hodetelefonen, slik at man minimerer lydlekkasje og i stedet ”avslører alle de fine detaljene i musikken, uansett lydnivå”. Dette gjør også hodetelefonene svært komfortable å ha på seg.

De 40 mm høyttalerelementene er produsert av B&O selv, og benytter neodymmagneter for høyest mulig effekt. En bassrefleksport på innsiden skal gi dypere bassrespons fra en ellers lukket hodetelefondesign.

Brukervennlighet
Som nevnt er komforten fantastisk. Hodetelefonen veier lite, og den sitter virkelig silkemykt på ørene. Ørene blir ikke klamme, og den eneste hodetelefonen jeg vet om som sitter bedre på hodet mitt er Bose QC 15. I motsetning til Bose har B&O ikke aktiv støydemping, og er dermed mindre anvendelig på fly og andre støyende omgivelser.

Fjernkontrollen er grei, men bare det. Her kan du svare og avslutte samtaler, og justere lydnivået opp og ned. Det samme på musikk, trykk i midten for å starte og pause en låt, og sidene for å justere lydnivået.

Lydkvalitet
BeoPlay H6 serverer et delikat og balansert lydbilde. Sangstemmene kommer godt frem, uten å låte spisst eller krast. Mellomtoneområdet briljerer mest, med en god nærhet til det viktigste toneområdet til sangstemmer og de fleste instrumenter. Sammenlignet med for eksempel de lukkede Beyerdynamic Custom One Pro (test kommer senere), som også låter meget bra, men som har en litt mer tilbakelent mellomtone og en generelt mer rocka lydsignatur.

I overtoneområdet skjer det også mye. Cymbaler svever godt i toppen, og anslagene på stålstrengegitarer låter klart og tydelig. Til å være hodetelefoner med lukket prinsipp er BeoPlay H6 meget distinkte og åpne i toppen. Gode egenskaper til jazz og enklere akustisk musikk som visesang og ”singer/songwriter”-musikk.

Det finnes to svakheter. Den ene er bassen. Bassområdet låter både nøytralt og oppløst, men det sparker ikke skikkelig fra seg. Det mangler trøkk og engasjement i bassområdet, som gjør funk, rock og hip-hop til en mer stillferdig opplevelse enn jeg ønsker. Siste albumet til Daft Punk fortjener eksempelvis mer fengende saker, som kan gripe tak i rytmene – og presse dem langt inn i kraniet!

Men enda viktigere enn en dyp og standhaftig bass er den generelle dynamikken. For det første er hodetelefonene ganske tungdrevne og spiller lavere enn de fleste. Jeg tar meg rett som det er i å høre på full guffe på min iPhone. De fleste hodetelefoner er mer lettdrevne. Men selv når man fikser dette med en ekstra hodetelefonforsterker, så savner jeg litt liv og dynamikk i lydbildet på B&O-ene. Selv med en dyr, stasjonær hodetelefonforsterker som Burson Conductor til 14.000 kroner er lyden flatere og tammere gjengitt enn med både nevnte modell fra Beyerdynamic og Sennheiser HD 598.

Hør på noe så enkelt som Norah Jones’ ”Don’t Know Why” (som jeg vet P4-lyttere har hørt altfor ofte). Stemmen hennes er klar og tydelig, det samme er anslagene på gitaren. Men instrumentene kommer aldri ut fra lydbildet som de gjør med både nevnte Beyerdynamic og Sennheiser. Klangbalansen er mer lineær og naturlig enn hos Bose QC 15, men sistnevnte er mer lettdrevne, har fordelen med aktiv støydemping som trekker opp, og er noe billigere.

Konklusjon
BeoPlay H6 fra Bang & Olufsen er rålekre hodetelefoner med særdeles god komfort. Få lukkede hodetelefoner sitter bedre på ørene – dette er som å ha dunputer på ørene! Børstet aluminium på viktige steder som bærebøyle og kopper gir bedre holdbarhet og økt kvalitetsinntrykk.

Den innebygde mikrofonen gjør at man kan svare mobilsamtaler, og fjernkontrollen kan også brukes til å styre enkle avspillingsfunksjoner.

Lydmessig har BeoPlay H6 en fin balanse, med masse detaljer og god oppløsning. Det som savnes er mer bass, og dynamikken over hele linja kunne vært bedre. Lyden blir litt flat, og hodetelefonene er i overkant tungdrevne for smartmobilen. Dersom du er fan av Beats By Dr. Dre, er det nok ikke disse du skal ha.

Til prisen finnes mange andre alternativer med bedre lyd. Men det er langt mellom de med like god komfort.

Lyd & Bilde mener

Utmerket komfort Kvalitetsinntrykk Balansert lyd Forsiktig bass Dynamisk tam lyd

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

B&W legger lista - igjen

Fabelaktig bra til lite penger

AirPods Pro er de smarteste øreproppene

Jabras klart beste - men ikke for alle

Proffklokker fra Sony – en usminket sannhet

Propper med fjernsyn

Sommermusikken rett i øret

JBL fremmer musikken og senker støyen

Yamahas aller beste hodetelefoner – og de koster skjorta

8 trådløse propper for slank lommebok

Musikk låter sjelden mer innbydende

Storm i et vannglass

Scroll to Top