Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Aëdle VK-1

Når flott design ikke er nok

Disse franske hodetelefonene er velutført til den minste detalj. Men lydkvaliteten følger dessverre ikke prislappen.

Skrevet av / 13.04.15 - 00:01
Aëdle VK-1
Geir Gråbein Nordby

Ideen bak franske Aëdle har vært å ikke bare være enda en hodetelefonprodusent, men å lage hodetelefoner helt uten kompromiss mellom lydkvalitet og designutførelse.

Modellen VK-1 er en on-ear-hodetelefon, med små, lukkede kopper som legger seg utenpå øret. Dette er med på å understreke en svært minimalistisk design, men også at hodetelefonene tar liten plass når de er med på reise.

Aedle_VK1_FotoGeirNordby

 

Ned på detaljnivå

Alle aluminiumdelene er støpt hver for seg. Til hodebånd og øreputer har materialvalget falt på ekte lammeskinn, sydd for hånd. Omhyggelig arbeid. Vi har fått låne Classic-versjonen, i nøytralt aluminium og brunt skinn. Alternativt finnes Legacy i svart skinn og nøytralt aluminium, eller Carbon i svart skinn og svart eloksert aluminium.

Det koster å gjøre ting skikkelig, og prislappen på 4.000 kroner føles derfor ikke urimelig. I prisen medfølger en kabel med mikrofon til mobilsamtaler, samt to kabler av ulik lengde uten mikrofon. Både flyadapter og overgang fra liten til stor jackplugg følger med, det samme gjør en lekker oppbevaringspose i putetrekkaktig stoff, som lukkes med en innsydd magnet. Her er nærmest alle detaljer tenkt på.

Bortsett fra én: nemlig at hodetelefonene ikke er foldbare. Vær derfor forsiktig når du pakker dem i kofferten, slik at de ikke blir skadd under frakt.

 

Aedle_VK1_FotoGeirNordby_3

 

Hodetelefonene i bruk

Hodetelefonene er umiddelbart behagelige å ha på øret. Man kan til en viss grad bøye til hodebøylen, og dermed tilpasse den til ens eget hode. Men siden putene ligger utenpå øret, er det begrenset hvor lenge man kan ha dem på i strekk, før det kan bli ømt.

Mikrofonen fungerer bra til telefonsamtaler, men kontrollen på kabelen funket ikke med iPhone.

Så lydkvaliteten. Lydbildet er stort, og samtidig meget distinkt. Hvert anslag på cymbaler og hi-hat høres meget krispt, samtidig som kvinnelige som mannlige sangstemmer står meget tydelig frem i sitt øverste frekvensområde.

Det jeg derimot ikke liker, er den aggressive diskanten. Sibilantene til Bat For Lashes på ”All Your Gold” fra albumet ”The Haunted Man” stikker, og når musikken tar av i refrenget, er det ganske stressede saker, med harde strykere oppå flate trommerytmer.

 

Aedle_VK1_1

Groove Armadas ”At the River” er en glemt elektronisk perle fra 1998. Samples fra gamle lo-fi-innspillinger blandes inn i et moderne lydbilde av høyere oppløsning. Men innspillingen er litt harsk i seg selv, og med Aëdle blir det for mye. Elektronika som skal groove, blir mer hardt.

Til sammenligning har eksempelvis Sony MDR-1A både varmere og fyldigere bass og mer trøkk, mens toppen er roligere uten å mangle luft. Totalt sett en mer likandes hodetelefon, som dessuten ligger mer komfortabelt på ørene, med mykere puter som omslutter øret. Og som dessuten kan legges sammen. Også Audio Technica ATH-M50x har mer guffe i bassen og et mer behagelig lydbilde. Men også litt mer farget, med mer tilbakeholdne overtoner.

Der hvor Aëdle overgår Sony er i nedre mellomtone, som er litt hevet og tidvis litt hul hos Sony. Men det hjelper ikke på det faktum at Aëdle låter for spisst. Dessuten koster både Sony MDR-1A og ATH-M50x godt under 2.000 kroner. Du får ikke den samme nitide utførelsen med noen av dem. Men lytteopplevelsen av Aëdle var en aldri så liten skuffelse til denne prisen.

 

Aedle_VK1_FotoGeirNordby_2

 

Når ikke opp

Aëdle VK-1 er en særdeles et lekkert og kompakt par hodetelefoner, hvor hver eneste detalj er tenkt på. Eneste svakhet rent designmessig er at de ikke er foldbare, og kanskje at det faktum at de ligger utenpå øret begrenser komforten ved lengre lytteøkter.

Der hvor hodetelefonene faller igjennom, er i ren og skjær lytteglede. De låter for spisst og aggressivt i toppen, slik at lyttetrøttheten melder seg ganske kjapt. Det er synd, for de har ellers en fin og stram bass, kombinert med god dynamikk og et stort lydbilde. Du kan nok finne en EQ-funksjon på mobiltelefonen som funker, eller par dem med en rørforsterker. Men det burde ikke være nødvendig.

 

Se presentasjonsvideo av Aëdle VK-1 her

 

Lyd & Bilde mener

Aluminium er frest til perfeksjon, og harmonien mellom metall og skinn er upåklagelig. Lydbildet er dessuten stort. Lyden er for pågående i overtonene, uten den nødvendige fylden i bassen for å balansere det hele. Komforten lider under lange lytteøkter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde

LB+ Home

Tilgang til ALT innhold på L&B Home

49,- / for 30 dager
119,- / mnd
65,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

Skarpe skyts i premiumklassen

Seks premium hodetelefoner: Hvem tar tronen?

ANC-hodetelefoner med et ekstra triks

Ungdommelige hodetelefoner gjør rent bord

Yamaha faller igjennom

Best lyd for pengene

Kjøp heller forgjengeren

Så enkelt – så mesterlig!

Endelig "lossless" fra Bose

Lyden av gull

Veldig bra fra Bose

Hør musikken din for første gang

Scroll to Top