Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: 8 Hodetelefoner med støydemping

Ut med støyen inn med lyden

Visst er det deilig å kunne sitte og lytte på musikk i fred og ro på toget eller under flyturen uten å bli forstyrret av en masse irriterende lyder utenifra. Hodetelefon med støydemping er løsningen, og du behøver ikke å bli ruinert i prosessen.

Skrevet av / 18.05.12 - 07:44
8 Hodetelefoner med støydemping
Åsa Warme

Produkter i denne test

Da støyreduksjonsteknikken kom for et par tiår siden var den dedikert til militæret og piloter, og teknikken var aldeles for dyr for oss vanlig dødelige. I dag er situasjonen en helt annen, og selv om det fortsatt er slik at du må ut med et antall tusenlapper om du vil ha riktig bra lyd sammen med super aktiv støydemping, finnes det mindre kostbare alternativer om du kan tenke deg å redusere litt på både lyd- og støyreduseringskvalitet. I denne testen har jeg satt et budsjett på maks 2.000 kroner.

Det finnes naturligvis en mengde fordeler med hodetelefoner med støydemping, en av de største gevinstene er for dine ører, da du ikke behøver å utsette de for et veldig høyt volum for å kunne tilgodegjøre hele det musikalske spektret i den musikken du har på din spiller. Selv om man kan fleipe med at det iblant kan være bra å ”høre det man vil høre”, fremfor alt når det gjelder beskjeder om å sette inn i oppvaskmaskinen, støvsuge, rydde eller ringe svigermor, men det går ikke å overse at hørselen påvirkes negativt av høy lyd rett inn i øret, og at det faktisk er ganske upraktisk med hørselsskader.

Forskjellige teknikker
Man kan si at det finnes to ulike typer av støydemping, den enkelte, og billigste, er hodetelefoner med meget tettsittende øreklokker eller propper, som arbeider med meget lydabsorberende materiale som på så måte stenger ute den lyden som kommer utenifra. Denne teknikken er effektiv mot lyd med høy frekvens, men det lagfrekvente bulder fra flymotorer, tog- eller bilstøy glir lett gjennom.

De hodetelefonene jeg har valgt å teste, de med aktiv støydemping, fungerer på en helt annen måte. Forenklet kan man forklare det ved å si at øreklokkene (eller proppene) er utstyrt med mikrofoner som fanger opp den forstyrrende lyden som kommer utenifra (bulder, støy osv.) og beregner deretter frekvensene på den lyden som kommer utenifra og produserer en ”motlyd” til dette. Motlyden sendes så ut sammen med musikken og slår på denne måten ut de forstyrrende frekvensene. Om du tar på deg et par hodetelefoner og aktiverer støydempingen uten å ha musikk på kan du høre motlyden som en lett brus. For at støydempingen skal fungerer trenger man en strømkilde, og et AAA-batteri er hva disse hodetelefonne krever. Felles for alle hodetelefonene er at du kan bruke de som ”vanlige” hodetelefoner, selv om batteriet har tatt slutt – med varierende resultat….

Slik testet vi
Som bestilt til denne testen skulle jeg avsted på en liten tur som krevde transport med både buss, tog og bil. Til tross for at det krevde litt ekstra bagasje fikk alle hodetelefonene følge med på turen (hva gjør man ikke for jobben), og min iPhone som fra tidligere er full av Takida, Jay Smith og Lynyrd Skynyrd fikk også et påfyll av deler fra Vivaldis fire årstider samt rolig meditativ musikk med tonevekt på akustiske gitarer, panfløyte og rørklokker.

Da jeg satte karakter på lydkvaliteten har jeg valgt å legge størst fokus med lyden med støydempingen påslått, da det tross alt er den funksjonen som er hovedmålet med denne testen.

Produkter i denne test

Creative HN-900

Hodetelefon for dobbelt bruk

Creatives HN-900 er ikke bare en hodetelefon med støydemping, den kan også benyttes som headset, noe den er alene om i dette startfeltet.

Kan brukes som headset
Brukervennligheten Kort ledning Volumøkning
Les hele testen

Koss QZ/Pro

Gunstig og behagelig

Koss QZ/Pro er den billigste hodetelefonen i testen noe som i alle fall ikke avspeiler seg på den nydelige passformen.

Prisen Passformen Volumkontroll
Brukervennligheten Kort ledning Volumøkning
Les hele testen

Sony MDR-NC100

Pen og rik på finesser

Dette er en av to in-ear hodetelefoner som stiller i startfeltet. Sony MDR-NC100 er ikke bare pen, den har mange småfinesser også.

Lyden Pen
Lyden uten støydemping
Les hele testen

Audio Technica ATH-ANC23

Liten men plagsomt god

Grunnen til at en del forerag in-ear hodetelefoner kan være mange. Blant annet tar de mindre plass i bagasjen og de er heller ikke å iøynefallende.

De formbare proppene
Ingen skjøteledning
Les hele testen

Sennheiser PCX 250 II

Spilleglad reisekompis

Hodetelefonen fra Sennheiser er liten, nett og det merkes at det har blitt lagt ned litt arbeid på komfort og smart konstruksjon.

Prisen Passformen Volumkontroll
Ingen skjøteledning Lyden uten demping
Les hele testen

Sony MDR-NC7

Ingen kokongfølelse

Sonys halvdekkende hodetelefon er litt mer dekkende enn både den fra Audio Technica og Sennheiser, og utformingen på selve hodebøylen gjør den relativt spenstig og behagelig å ha på seg på lange reiser.

Behagelige øreklokker
Ingen skjøteledning Støydempingen Bassfattig
Les hele testen

Audio Technica ATH-ANC1

Flott og Smidig på reisen

Fra Audio Technica kommer denne halvdekkende hodetelefon som er lett og enkel å folde sammen. Bra å ha til reisen med andre ord.

Smidig Skjøteledning
Passformen
Les hele testen

Denon AH NC800

Dyr og bra med tilbehør

Hodetelefonen fra Denon havner akkurat under maksprisen jeg hadde satt, og har er det ikke spart på komfort eller tilbehør. Her får du en fin kokong-følelse, og det er egentlig først når du tar av deg hodetelefonene eller slår av støydempingen at du innser hvor støyende et tog faktisk er. Men med prislappen i bakhodet er det vel akkurat hva du bør kunne forvente deg.

Lyden Passformen Hard veske
Prisen Volumøkning
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Yamaha faller igjennom

Best lyd for pengene

Kjøp heller forgjengeren

Så enkelt – så mesterlig!

Endelig "lossless" fra Bose

Lyden av gull

Veldig bra fra Bose

Hør musikken din for første gang

B&W legger lista - igjen

Fabelaktig bra til lite penger

AirPods Pro er de smarteste øreproppene

Jabras klart beste - men ikke for alle

Lyd & Bilde
Scroll to Top