Search
Generic filters

TEST : Sennheiser Momentum True Wireless 2

Vår nye favoritt

Sennheiser når helt til topps med sin nyeste utgave av Momentum True Wireless.

Karakter
Sennheiser Momentum True Wireless 2

Lyd & Bilde mener

Glimrende lydkvalitet, forbedret betjening, flott passform og – omsider – lang spilletid! Aktiv støyreduksjon kommer godt med i noen situasjoner.
Utgående samtalelyd er litt mer innestengt enn med forgjengeren. Lydforsinkelse litt stor til actionspill og film.
 • Type: helt trådløse ørepropper
 • Bluetooth: 5.1
 • Vanntett: IPX4
 • Kodeker: aptX, AAC, SBC
 • Batteri: 7 t + 21 t fra etui
 • Vekt: 12 g
 • Ladekabel: USB C
 • Web: sennheiser.com
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 3190 kr


De nye Sennheiser Momentum True Wireless 2 er nesten identiske med forrige modell, men nå er endelig aktiv støykansellering på plass. Dessuten er batteritiden kraftig forbedret, opp fra 4 til 7 timer i selve proppene, og med ytterligere 21 timer fra etuiet. Totalt 28 timers spilletid mer enn dobler den samlede kapasiteten til forgjengeren.

Med aktiv støydemping kreves flere mikrofoner på innsiden enn forgjengeren. Dette kommer også talekvaliteten til gode, når man befinner seg i støyende miljøer. Som en kafé. Selve støydempingen fungerer i det lavfrekvente registeret, mens øreputene effektivt demper overtoneområdet. Støydempingen her er moderat, slettes ikke like effektiv som hos Panasonic RZ-S500W eller Technics EAH-AZ70W, men litt hjelper det.

Sennheiser Momentum True Wireless 2 lifestyle
Foto: Sennheiser

Øreproppene kan opereres direkte med fingertapping om ønskelig. Man har ulike funksjoner på høyre og venstre, for eksempel styrer venstre finger låter frem og tilbake, samt pause og besvaring av samtaler.

En lydforsinkelse på 2-300 ms er dessverre veldig vanlig, og gjelder også Sennheiser. Med film går det stort sett fint, siden de fleste film- og TV-apper kan leppesynk-korrigere. Men med spill er det verre. Hvert skudd i krigsspill og girskift i bilspill kommer med forsinket lyd i forhold til bilde. Her er Powerbeats Pro vesentlig bedre.

Smart Control-appen funker fint, men EQ-funksjonen skjønner jeg lite av. Den er lite intuitiv, og når lyden forandres ulikt for venstre og høyre øre hvis man drar mot høyre og venstre, blir jeg bare forvirret.

Lyden av Sennheiser True Wireless 2

Heldigvis låter det knallbra i nøytral modus. Lyden er faktisk identisk med forgjengeren, så hvis du allerede har den er det kanskje ikke spesielt fristende å kjøpe den nye. Hvis du da ikke blir solgt på batteritiden.

Bassen er fyldig og kontant, som gjør det gøy å høre på både pop og hiphop. Den er likevel ikke dominerende, som den har en tendens med hos flere andre. Sangstemmer låter nydelig, det er plenty med luft og fin størrelse på kroppen i gitar og piano. Det er bedre oppløsning enn hos Bang & Olufsen Beoplay H8 3rd Gen, og dessuten mer utpreget dynamikk og moro enn med Technics AZ70. Mellomtonegjengivelsen er fyldig og naturlig hos Sennheiser, mens kvinnelige vokaler har den nødvendige luften, samtidig som det er bra grep om kraften fra brystklangen.

Sennheiser Momentum True Wireless 2 product shot
Foto: Sennheiser

Konklusjon

Sennheiser Momentum True Wireless 2 er akkurat like bra som forgjengerne både når det kommer til lyd og passform. Begge deler er glimrende, og vi har full forståelse for at de ikke har forandret på en vinnende oppskrift!

I stedet har man forbedret på andre ting. Det aller viktigste er batteritiden, som har økt fra 4 til 7 timer i selve proppene, og fra 8 til 21 timer ekstra i reiseetuiet! Med totalt 28 timer kan du trygt forlate laderen hjemme når du drar på ferie.

En annen forbedring er aktiv støydemping, som demper de lave frekvensene som selve proppene ikke klarer. Den er ikke supereffektiv, men funker sånn passe.

Etter å endelig ha testet Momentum True Wireless 2 direkte mot andre konkurrenter i en gruppetest, er det enda klarere at Sennheiser har funnet vinneroppskriften!

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre.

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

  Også i denne testen:
  Audio Technica ATH-CK3TW
  Audio-Technica ATH-CK3TW
  Audio-Technica har endelig kommet med noen helt trådløse propper som sitter bra i ørene. Lyden vil også mange like.
  Beats Powerbeats Pro
  Trådløs rekkevidde i toppklasse, helstøpt passform – og meget engasjerende lyd.
  Jaybird Vista
  Jaybird Vista er stabile, og med masse bassenergi! Men her er det også gjort noen rare valg.
  Skullcandy sesh evo blue
  Skullcandy Sesh Evo
  Skullcandys billigste helt trådløse ørepropper har rytmisk nok bass, og låter ganske bra. Når de stilles inn riktig.
  Klipsch T5 True Wireless
  Klipsch T5 True Wireless
  Klipsch liker det best når musikken kastes i fleisen på lytteren. Det skjer også her, men vi må ta noen forbehold.
  Bang & Olufsen Beoplay E8 3rd Gen
  Bang & Olufsen har prøvd og feilet noen ganger med sine helt trådløse Beoplay E8. Den tredje utgaven er den beste så langt.
  Jabra Elite Active 75t
  Jabra Elite Active 75t er kanskje de beste trådløse treningsproppene man kan kjøpe for penger.
  Creative Outlier Gold
  Creative Outlier Gold har noen smarte greier ved seg, men lyden kan ikke godkjennes.
  Panasonic S500W black
  Panasonic RZ-S500W
  Kanskje den best støykanselleringen som finnes i et par ørepropper kombineres med god talelyd og en nøytral musikkgjengivelse. Hvorfor er det ikke nok?
  Technics EAH_AZ70W
  Technics EAH-AZ70W
  Technics AZ70 har alt du kan ønske deg av teknologi i et par ørepropper, og dessuten glimrende lyd med flott oppløsning.

  Les også

  De som nettopp har bestilt seg flunkende ny Audi e-tron, UTEN å krysse av for Bang & Olufsen lydanlegg, får ha oss tilgitt når vi sier: Auda …!
  Yamaha viser med all tydelighet hvorfor de behersker high-end bedre enn de fleste, med en platespiller som river ned konvensjoner og går sin egen vei.
  De små Klipsch-høyttalerne banker lydplanker på spilleglede og lydtrykk, og funker like bra på tv-en som mobilen.
  OnePlus Nord ble markedsført som om mobilen var ensbetydende med Jesus gjenkomst. Det er den ikke, men mindre kan vel også være bra.
  Bose Frames holder UV-strålene borte, samtidig som de sender luftige musikalske toner rett inn i øregangene dine. Er dette sommerens kuleste dings?
  Vanmoof S3 og X3 er de to nyeste elsykkelmodellene fra det hollandske selskapet, som mener at deres smarte og internettoppkoblede sykler er fremtidens mobilitet.
  Thorens halvautomatiske og direktedrevne platespiller, trenger et solid fundament for å yte sitt beste.
  Som en ekte babelfisk oversetter disse øreproppene alt du sier – og tilbake – på direkten.

  Aktuelle tilbud

  Annonse

  Bang & Olufsen Beoplay E8 Sport

  Veil.pris 3750 ,- Du kan svette og løpe kabelfritt med B&O Sjekk beste pris

  Audio-Technica ATH-CK3TW

  Veil.pris 1390 ,- Rimelig og god fra Audio-Technica Sjekk beste pris

  Beats Powerbeats Pro

  Veil.pris 2590 ,- Fortsatt blant våre favoritter Sjekk beste pris

  Sennheiser Momentum True Wireless 2

  Veil.pris 3190 ,- Vår nye favoritt Sjekk beste pris
  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

  TEST : Sennheiser Momentum True Wireless 2

  Vår nye favoritt

  Sennheiser når helt til topps med sin nyeste utgave av Momentum True Wireless.

  Karakter
  Sennheiser Momentum True Wireless 2

  Lyd & Bilde mener

  Glimrende lydkvalitet, forbedret betjening, flott passform og – omsider – lang spilletid! Aktiv støyreduksjon kommer godt med i noen situasjoner.
  Utgående samtalelyd er litt mer innestengt enn med forgjengeren. Lydforsinkelse litt stor til actionspill og film.
  • Type: helt trådløse ørepropper
  • Bluetooth: 5.1
  • Vanntett: IPX4
  • Kodeker: aptX, AAC, SBC
  • Batteri: 7 t + 21 t fra etui
  • Vekt: 12 g
  • Ladekabel: USB C
  • Web: sennheiser.com
  Vis mer
  Vis mindre

  Veil.pris 3190 kr

  Sennheiser er blant våre store favoritter innenfor helt trådløse ørepropper. Momentum True Wireless briljerte med nydelig lyd og god passform, og skikkelig premiumfølelse.

  Det er ikke mange trådløse ørepropper på markedet som når opp til Momentum True Wireless når det gjelder lydkvalitet.

  Kanskje ingen, for skulle jeg handlet et par ørepropper utelukkende etter lydkvalitet på musikk, så hadde jeg kjøpt dem tvert.

  Det er likevel et par ankepunkter.

  At proppene manglet aktiv støyreduksjon er ikke så viktig for min del, selv om både Sony med WF-1000XM3 og Apple med sine AirPods Pro har vist at det er kjekt å ha.

  Forgjenger med middelmådig batteri

  Den største grunnen til ikke å kjøpe Sennheiser Momentum True Wireless er batteritiden. De er oppgitt til 4 timer i selve proppene, men jeg synes de stadig går tom for batteri, mye oftere enn andre ørepropper med tilsvarende oppgitt varighet. Og de 8 timene ekstra i etuiet er en annen ting. La etuiet ligge i skuffen et par dager, og se at batteriet har tapt seg en del.

  Les også Endelig er luksusproppene gjort riktig Bang & Olufsen har prøvd og feilet noen ganger med sine helt trådløse Beoplay E8. Den tredje utgaven er den beste så langt.
  B&O Beoplay E8 3rd Generation

  Dette i sterk kontrast til for eksempel Beats Powerbeats Pro, hvor etuiet er oppgitt til 15 timers batteritid, og som holder mye bedre på et oppladet batteri over tid. At proppene i seg selv skal vare i hele 9 timer med musikk gjør dem til en klar langdistansefavoritt for mitt vedkommende.

  Sennheiser Momentum True Wireless 2
  Husene til øreproppene har blitt ørlite mindre siden forgjengeren, men ikke sånn at man legger spesielt merke til det. Foto: Sennheiser

  28 timer

  Det er derfor meget kjærkomment at Sennheiser nå har økt batterikapasiteten til 7 timer i selve proppene, med ytterligere 21 timer i etuiet. Totalt 28 timers spilletid mer enn dobler den samlede kapasiteten til forgjengeren.

  Mer strømlinjeformet

  Forgjengeren hadde meget behagelig passform, men noen vil nok si de var litt store og klumpete. True Wireless 2 har fått en litt mindre, mer avslipt form. Det er nesten så man ikke ser det, men ta en nøyere kikk og du ser at både den ytre platen og omkretsen rundt huset har minket noe.

  Det er lettere å se forskjell på True Wireless 1 og 2 ved å ta en kikk på etuiet. Stoffet har nå fått en mørkere gråfarge, mens Sennheiser-logoen er hvit i stedet for svart.

  Sennheiser Momentum True Wireless 2 with case
  Foto: Sennheiser

  Samtalekvalitet

  Til tross for minket størrelse har Sennheiser altså fått plass til aktiv støydemping på innsiden, som krever flere mikrofoner enn forgjengeren. Dette kommer også talekvaliteten til gode, når man befinner seg i støyende miljøer. Som en kafé.

  Men mens nykommeren nok har bedre samtalekvalitet i krevende miljøer, er den generelle gjengivelsen av min stemme i mottakerens telefon mer innestengt med True Wireless 2. Det er fortsatt klart nok, men overtonene er mer dempet. Når min kone ringer meg, begge med iPhone, er konsonantene tydeligere med den 1-er’n. Selv om de låter falskt og hardt komprimert er ordene lettere å tyde. Det er ikke noe problem med 2-er’n, men den er i hvert fall ikke utvetydig bedre.

  Sennheiser Momentum True Wireless 2 white
  Sennheiser Momentum True Wireless 2 er også tilgjengelig i hvitt. Foto: Sennheiser

  Aktiv støydemping

  Når det gjelder selve støydempingen, fungerer denne kun i det lavfrekvente registeret. Fornuftig, ettersom selve øreproppene demper de høye frekvensene. Sett deg på et fly (yeah, right!), så vil ikke vanlige ørepropper klare å undertrykke den lavfrekvente kabinstøyen. Derfor er det kjærkomment at Sennheiser med True Wireless 2 har inkludert aktiv demping av de lave frekvensene (under ca. 1250 Hz, min påstand etter testing med sinustoner).

  Etter litt simuleringer med lavfrekvent brown noise ut fra høyttalerne mine (jeg har selvsagt ikke kommet meg på noe fly), kan man vel ikke hevde at støydempingen har veldig stor betydning, men litt hjelper det.

  Momentum True Wireless 2 er ikke fullt så effektive som Sony WF-1000XM2 eller Apple AirPods Pro, men de gjør jobben greit.

  Sennheiser Momentum True Wireless 2
  Sitter som støpt! Foto: Geir Gråbein Nordby

  Tilkobling

  Første gang du skal koble til øreproppene, tar du dem ut av etuiet og holder pekefingrene på utsiden av proppen. Deretter finner du dem i mobilens (eller PC-ens) liste over Bluetooth-enheter. I Smart Control-appen kan du velge om du vil autobesvare samtaler ved å putte høyre ørepropp inn i øret, om du ønsker Transparent Hearing (sender omgivelseslyd inn i øret), og mye annet. Forresten bruker jeg denne funksjonen mye mer enn støykanselleringen. Den slår seg automatisk på når man besvarer samtaler og web-konferanser, og det liker jeg.

  Appen funker fint, men EQ-funksjonen skjønner jeg lite av. Man skal dra fingeren over skjermen til lyden har forandret seg til ønsket innstilling. Men at lyden forandres ulikt for venstre og høyre øre ut ifra om du drar mot høyre og venstre, det er i det hele tatt veldig forvirrende. Heldigvis låter det knallbra i nøytral modus!

  Brukervennlighet

  Øreproppene kan opereres direkte med fingertapping om ønskelig. Man har ulike funksjoner på høyre og venstre, for eksempel styrer venstre finger låter frem og tilbake, samt pause og besvaring av samtaler.

  Høyre finger aktiverer stemmestyring med ett trykk, mens to trykk aktiverer Transparent Hearing og slipper inn lyd fra omgivelsene. Tre trykk aktiverer eller deaktiverer støydemping. Det kan være overveldende til å begynne med, men man blir vant til det. Og du kan tilpasse styring som du ønsker i appen.

  Lydforsinkelse

  Etter å ha prøvd True Wireless 2 med spill og film, må jeg dessverre konstatere at forsinkelsen på 2-300 ms er for stor til at man får den store innlevelsen. Det er ganske irriterende å spille bilspill, og høre hvert girskifte og krasj på etterskudd. Dette er Sennheiser slettes ikke alene med, men her kan man lære fra for eksempel Powerbeats Pro.

  Lydkvalitet

  Selve lydkvaliteten er helt identisk med True Wireless 1, så hvis du allerede har forgjengeren er det kanskje ikke spesielt fristende å skifte til den nyeste. Hvis du da ikke blir solgt på batteritiden.

  Bassen er fyldig og kontant, som gjør det gøy å høre på både pop og hiphop. Den er likevel ikke dominerende, som den har en tendens med hos for eksempel RHA TrueConnect og Supra Nero-TX. Sangstemmer låter nydelig, det er plenty med luft og fin størrelse på kroppen i gitar og piano. Samtidig er det bedre oppløsning enn hos Powerbeats Pro, og mellomtonegjengivelsen er fyldigere og mer naturlig hos Sennheiser.

  Momentum True Wireless 2 vs Momentum True Wireless
  Sennheiser Momentum True Wireless 2 (høyre) gjenkjennes først og fremst på grunn av sitt mørkere etui, i forhold til sin forgjenger. Foto: Geir Gråbein Nordby

  Detaljer

  Kvinnelige vokaler har den nødvendige luften, samtidig som det er bra grep om kraften fra brystklangen. Susanne Sundfør har en krevende stemme. På sitt beste er den like vakker som den er kraftfull, men med dårlige hodetelefoner og ørepropper skjærer den mer i ørene enn når Freddy Krueger drar knivfingrene sine over krittavlen (referanse til Freddy’s Dead, for den som lurer). Momentum True Wireless 2 får den frem med både kraft og luft intakt. Det vil si, så mye luft som man kan forvente over Bluetooth. For, nei, verken aptX eller AAC, som disse øreproppene har, gir ekte ukomprimert lydkvalitet.

  Det nærmeste man kommer full lydkvalitet er aptX HD eller – enda bedre – Sonys LDAC-kodek. Ingen av disse finner du i Momentum True Wireless 2, da må du over på Sony WF-1000XM3.

  Sonyene, som er blant våre favoritter lydmessig, er noe mer moderert og balansert i bassen, der hvor Sennheiserne har litt ekstra energi i diskanten for å få frem detaljene her, har ikke Sony brydd seg med det. Sonyene er rett og slett enda mer lineære. Men jeg synes Sennheiser bedre får frem dynamikken i musikken, låter mer livlig, og der hvor Sonyene har en tendens til korte dropouts i form av knitring, så er dette totalt fraværende på Momentum True Wireless 2.

  Foto: Sennheiser

  Momentum True Wireless 2: Konklusjon

  Sennheiser Momentum True Wireless 2 er akkurat like bra som forgjengerne lydmessig, og også når man snakker passform. Begge deler er glimrende, og vi har full forståelse for at de ikke har forandret på en vinnende oppskrift!

  I stedet har man forbedret på andre ting. Det aller viktigste er batteritiden, som har økt fra 4 til 7 timer i selve proppene, og fra 8 til 21 timer ekstra i reiseetuiet! Med totalt 28 timer kan du trygt forlate laderen hjemme når du drar på ferie. Som vel blir en eller annen gang i 2021 …

  En annen forbedring er aktiv støydemping, som demper de lave frekvensene som selve proppene ikke klarer. Den er ikke supereffektiv, men funker sånn passe.

  Har du 1-er’n fra før bør du kun skifte til denne hvis den kortere batteritiden er plagsom. For alle andre er det vel verdt å bruke de ekstra hundrelappene på True Wireless 2, fremfor å kjøpe 1-er’n på tilbud.

  Dette er vår nye referanse, som konkurrentene må slå i fremtiden!

   

  Målinger

  Sennheiser True Wireless 2 frequency response
  Sennheiser Momentum True Wireless 2, frekvensrespons målt med MiniDSP EARS målemikrofoner og REW programvare. Kompensert etter hva MiniDSP oppleves som lineært.

  Frekvenskurven til Sennheiser Momentum True Wireless 2 ser pen ut, sett bort fra en litt kraftig forsterkning over 6 kHz. Man kunne tro at dette vil gi inntrykket av en altfor kraftig diskant, men rent subjektivt oppleves øreproppene som velbalansert. Frekvensresponsen er identisk med forgjengerens.

  Frekvensrespons: Sennheiser Momentum True Wireless 2 mot Sony WF-1000XM3 (lilla) og Powerbeats Pro (mørkeblå).

  Når det gjelder Powerbeats Pro har den en dupp ved både 7 kHz og 15 kHz, som gjør at den får en litt «monoton» men distinkt diskantgjengivelse rundt 10 kHz. Undertegnede journalist foretrekker Sennheiser. Sonyene har egentlig en jevnere frekvensrespons enn de begge. Mer naturlig i bassen enn Sennheiser, men Sennheiser oppleves som mer dynamisk og engasjerende totalt sett.

  Forvrengning: Sennheiser Momentum True Wireless 2, Beats Powerbeats Pro og Sony WF-1000XM3.

  Noe av svaret på den subjektive flotte lydgjengivelsen til Momentum True Wireless 2 kan ha med forvrengning å gjøre. Ikke legg altfor mye akademisk nøyaktighet i dette, vi kan ikke garantere for presisjonen til miniDSP EARS. Men det kan gi en pekepinn.

  Grunntonen er kurven man ser lengst opp. Den sagtannete brune kurven i bunnen er støygulvet.

  Over denne ser man to kurver oppå hverandre, dette er 2. harmonisk og total harmonisk forvrengning, som stemmer godt med at 2. harmonisk utgjør nesten alt av harmonisk forvrengning. Denne kurven ligger nesten og slikker støygulvet hele veien, og selv om den er over, så ser dette slettes ikke verst ut. Den aller nederste sennepsgule kurven er 3. harmonisk forvrengning. Denne ligger godt under støygulvet så å si hele veien.

  Konkurrenter forvrenger mer

  Med Powerbeats Pro ser vi at den har mer forvrengning enn Sennheiser. Spesielt i det godt hørbare registeret rundt 2-3 kHz. Her titter også den stygge 3. harmoniske forvrengningen så vidt opp gjennom støygulvet.

  Sony WF-1000XM3 har en god del forvrengning rundt 1 kHz, og dessuten en stor porsjon 3. harmonisk, som stikker godt over støygulvet.

  Dette kan gi noe av svaret på hvorfor Sennheiser Momentum True Wireless 2 totalt sett oppleves som en bedre musikkformidler. Merk: Alle er målt med aptX og AAC. Sony ville nok sett annerledes ut med LDAC, men dette støttet ikke Windows-PC-en som brukt til målingene.

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Kommenter

  Legg igjen en kommentar

   Les også

   De som nettopp har bestilt seg flunkende ny Audi e-tron, UTEN å krysse av for Bang & Olufsen lydanlegg, får ha oss tilgitt når vi sier: Auda …!
   Yamaha viser med all tydelighet hvorfor de behersker high-end bedre enn de fleste, med en platespiller som river ned konvensjoner og går sin egen vei.
   De små Klipsch-høyttalerne banker lydplanker på spilleglede og lydtrykk, og funker like bra på tv-en som mobilen.
   OnePlus Nord ble markedsført som om mobilen var ensbetydende med Jesus gjenkomst. Det er den ikke, men mindre kan vel også være bra.
   Bose Frames holder UV-strålene borte, samtidig som de sender luftige musikalske toner rett inn i øregangene dine. Er dette sommerens kuleste dings?
   Vanmoof S3 og X3 er de to nyeste elsykkelmodellene fra det hollandske selskapet, som mener at deres smarte og internettoppkoblede sykler er fremtidens mobilitet.
   Thorens halvautomatiske og direktedrevne platespiller, trenger et solid fundament for å yte sitt beste.
   Som en ekte babelfisk oversetter disse øreproppene alt du sier – og tilbake – på direkten.

   Aktuelle tilbud

   Annonse

   Bang & Olufsen Beoplay E8 Sport

   Veil.pris 3750 ,- Du kan svette og løpe kabelfritt med B&O Sjekk beste pris

   Audio-Technica ATH-CK3TW

   Veil.pris 1390 ,- Rimelig og god fra Audio-Technica Sjekk beste pris

   Beats Powerbeats Pro

   Veil.pris 2590 ,- Fortsatt blant våre favoritter Sjekk beste pris

   Sennheiser Momentum True Wireless 2

   Veil.pris 3190 ,- Vår nye favoritt Sjekk beste pris
   Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.