I tillegg til å erstatte sitt forrige flaggskip med SR7012, har Marantz denne gangen bygd en skikkelig tanks på toppen. Med SR8012 har man dyttet inn de beste komponentene, og fordelt en helt rå strømforsyning på ikke ni, men elleve forsterkere. Hver av dem med diskrete forsterkermoduler fremfor enklere opamper, som nesten alle andre bruker. Vi tok en kikk under panseret, og dæven for noen kretskomponenter!
Foruten å støtte alle nye video- og lydformater fungerer Marantz-receiveren i et trådløst oppsett sammen med HEOS multiromhøyttalere.
Oppsett og brukervennlighet
Første gang receiveren plugges i, ledes man igjennom en meget brukervennlig steg-for-steg meny. Høyttaleroppsettet defineres i menyen, deretter kjøres Audyssey romkorreksjon. Du må måle fra minimum tre punkter i rommet, helst åtte.
Marantz velger Reference klangbalanse som standard, og det er det ingen vits å krangle med. Flat-modus låter som det sier – flatt og livløst. Du kan velge Front om du har høyttalere som funker optimalt i ditt rom, eller Bypass om du ikke ønsker justering. Men Reference funker bra.
Musikkavspilling med HEOS er omtrent så enkelt som multiromkongen Sonos, bare velg din lydkilde eller musikktjeneste og spill av med appen.

Lydkvalitet
Filmen Deadpool har detaljer vi ikke tidligere har lagt merke til. Når det klinger i sverd, er det som om de synger ekstra lenge med Marantz. Den nydelige oppløsningen i tonene gjør dialoger klokkeklare, og rommet rundt oss er enormt. Atmos-kanalene fra taket bindes sømløst til resten og tegner opp en luftig boble av lyd. Det er lenge siden jeg har opplevd film på denne måten.
Det er ingen nyhet at Marantz låter rent og pent. Men SR8012 har samtidig en helt rå dynamikk, og går utenpå alt annet vi har hørt fra Marantz tidligere! Kruttsalver og bilkrasj dundrer løs, vi snakker her om en profesjonell ballerina med bazooka!
Trondheimsolistenes strykere låter helt nydelig i surround, og Atmos-sporet på Reflections løfter opplevelsen til nye høyder. Annen musikk i stereo låter også glimrende, hvert pust fra David Bowie på Lazarus treffer oss midt i hjerterota. Fantastisk.

Konklusjon
Om du ønsker en receiver som både leverer på musikk og på film, hele tiden med silkehansker men som aldri er redd for å dundre med storslegga, så er Marantz SR8012 noe for seg selv. Stereo eller surround, film eller musikk; receiveren er nærmest fri for svakheter. Brukervennligheten er dessuten i særklasse.
Legg til strømming og multirom med HEOS og denne plasserer seg øverst på vår må-ha-liste. Her må lommetørklet frem – for å tørke bort sikkelet fra munnvikene!
Lyd & Bilde mener
Gigantisk lydbilde med glimrende oppløsning kombineres med imponerende dynamikk. Flott brukervennlighet og multirom gjør prikken over i-en. Vi kommer ikke på noe, bortsett fra at man selvsagt alltid kan få enda mer kraft.
Veil. pris 29995 kr
Spesifikasjoner
- Effekt: 11 x 140 W (8 ohm, 2 kanaler)
- Antall prosessorkanaler: 11.2
- HDMI: 8 inn (2.0b), 3 ut (eARC)
- Lydformater: Dolby TrueHD, Dolby Atmos (7.1.4) DTS-HD MA, DTS:X (7.1.4)
- Romkorreksjon: Audyssey MultEQ XT32
- Tjenester: Spotify, Tidal, Deezer, TuneIn internettradio
- Trådløst: HEOS multirom, AirPlay, DLNA, Bluetooth
- Platespillerinngang: Ja (MM)
- Appstyring: Marantz AVR Remote, HEOS
- Vekt: 17,4 kg
- Farger: Svart, sølv
Også i denne testen:
Test av fire surroundreceivere
Yamaha RX-A3070
Underholdende kraftplugg
Yamaha står på trygg grunn, med et flaggskip kraftig nok til å rive tak i buksebeina.


Denon AVR-X6400H
Danser i skyene
Denon har fulgt med i timen, med en ny toppreceiver som er like enkel å bruke som den er vellydende.


Pioneer SC-LX901
Solide saker
Klokkeklar lyd kombineres med dynamikk og kraft i bøttevis. Men brukervennligheten trekker ned.


Vil du lese hele artikkelen?
Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.
Allerede abonnent? Logg inn her
-
Prøv LB+ i 30 dagerKun 49,-
Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.
-
LB+ Total års abonnementKun 137.50 mnd
Du sparer 288 ,-