TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: 7 anlegg til TV’en din

TV-lyden suger!

Skuffet over TV-lyden? I så fall er du ikke alene. Her er sju muligheter til deg som vil løfte lydkvaliteten til himmels.

Av / 18.03.13 - 05:23
7 anlegg til TV’en din

Det er lite man får gjort med fysiske lover. En flat TV gir alltid flat lyd! Og ettersom lyden er halve opplevelsen, anbefaler vi på det sterkeste å oppgradere i form av et lydanlegg. Det er tross alt lite spennende med en brølende Hulk når han høres ut som Mikke Mus…

Heldigvis trenger det ikke å være dyrt. Bare vær klar over hva du er ute etter. Om anlegget skal brukes mye til musikk, kan det være mye å tjene på å legge budsjettet i et stereoanlegg fremfor et fullt surroundanlegg med bakhøyttalere. Mange av oss har dessuten en asymmetrisk stue som er dårlig egnet til høyttalere bak. Motsatt kan et ekte surroundanlegg gi enda tøffere filmopplevelser, med et lydbilde som brer seg ut i hele rommet. I den andre enden har du lydplankene, som er en enkel oppgradering som ikke opptar ekstra plass.

Surroundanlegg og trådløst
De aller fleste tenker surroundanlegg når de skal ha lyd i TV-stua. Lydeffekter som kommer bakfra og en romklang som formelig brer seg rundt lytteren er med på å ytterligere trekke en inn i handlingen. Hvis anlegget låter bra nok. De fleste som handler rimelig velger surroundanlegg, i hvert fall hos Elkjøp.

– Det er helt klart surround som gjelder, sier Jostein Walaker, innkjøpsdirektør i Elkjøp. – Og fordi folk ikke ønsker kabler overalt, så ser vi at surroundanlegg med trådløse bakhøyttalere har tatt seg veldig opp.

5.1 surroundanlegg med trådløse bakhøyttalere avlaster en fra høyttalerledninger tvers over gulvet. Skjønt, det er som regel ikke høyttalerne i seg selv som er trådløse, men signalet til disse overføres trådløst til en forsterker plassert bak sofaen. Derfra trekkes vanlige høyttalerledninger ut til hver bakhøyttaler. På denne måten slipper man lange kabler fra TV-møbelet, tvers over gulvet til hver bakhøyttaler.

Annonse

I denne testen er surroundanleggene av nettopp den typen. Vi har fått tak i tre av de mest populære systemene, fra Sony, LG og Samsung.

Lydplanker og stereoanlegg
Walaker forteller videre at Elkjøp-butikkene selger få lydplanker sammenliknet med surroundanlegg, det samme gjelder stereoanlegg. Unntaket er 2.1-anlegg fra Bose. De selges nemlig i bøtter og spann, til folk som ønsker små høyttalere. Etter en tur til en Elkjøp-butikk, ble jeg fortalt av en selger at det er Bose CineMate II GS som gjelder. Litt bedre dynamikk enn den rimeligere CineMate II, og med en programmerbar fjernkontroll som kan brukes til andre komponenter, som for eksempel TV-apparatet. Denne ble derfor en naturlig deltaker i denne testen. Men selv om Elkjøps salgstall på lydplanker er lavere enn 5.1-anlegg, er dette er et stadig voksende segment. Mange blir oppmerksomme på at deres stue er uegnet til bakhøyttalere, for eksempel fordi de har hjørnesofa og langt fra en symmetrisk nok stue til å få skikkelig surroundlyd fra bakhøyttalerne. Har du TV-en veggmontert nært et hjørne, er det kanskje mest praktisk med en lydplanke, og gjerne da med trådløs subwoofer. Vi har testet to slike her, en fra JBL og en fra Philips, sistnevnte med innebygd Blu-ray-spiller.

Hi-fi
Snakker man derimot med en representant fra Norges største hi-fi-kjede, nemlig Hi-Fi Klubben, så får man et ganske annet svar enn hos Elkjøp. Butikksjef i Sandvika, Tor Erling Steine, er klar på at når folk har begrenset med penger, er det stereoanlegg det går i.

– Hos oss kjøper de fleste vanlig stereo og ferdig med det. De hører litt og finner ut at skal man bruke 5.000 kroner, så får man små og billige høyttalere i de komplette surroundanleggene. Det er kanskje litt kulere på film, men ikke i nærheten på musikk. Og da velger de fleste musikken, rett og slett.

En av bestselgerne i prisklassen er nettverksforsterkeren Denon Ceol Piccolo sammen med kompakthøyttalerne Dali Zensor 1, med pakkepris på rundt 5.000 kroner. Tor Erling forteller at rundt halvparten av kundene velger å kjøpe med en subwoofer, eller kommer tilbake og kjøper en siden. Derfor har vi testet anlegget både med og uten subwooferen Dali Fazon Sub 1, som øker totalprisen med 3.000 kroner. Dette er for øvrig det eneste systemet i testen hvor du trenger høyttalerkabler i tillegg. Vi anbefaler kabler fra rull, til rundt 30-50 kr pr meter.

Ekstra funksjoner
Uansett hvilken produktkategori du skal ha, så finnes produkter med ulike funksjoner. Noen er veldig grunnleggende, hvor du selv må ha en Blu-ray-spiller fra før. Et slikt anlegg er enklest å koble til TV-en med optisk digitalkabel. Dersom produktet i tillegg har en analog RCA stereoinngang, kan denne brukes til å koble til for eksempel en platespiller. Phonoforsterker (RIAA-steg) er da nødvendig i tillegg, om ikke denne er innebygd i spilleren.

Noen anlegg kan strømme musikk og video via hjemmenettverket. Noen har Blu-ray-spiller innebygd, gjerne med en Smart-TV-portal. Sjekk selv om portalen har det du trenger. For eksempel har noen Netflix, andre ikke. Andre anlegg har innebygd AirPlay som forenkler trådløs musikkstrømming fra Apple-produkter. I denne testen har kun ett dette, stereoanlegget fra Denon / Dali.

Denon Ceol Piccolo & Dali Zensor 1

Ekte Hi-Fi

Dette er anlegget for deg som synes musikken er det aller viktigste.

Oppløst og musikalsk
Ikke dypbass uten subwoofer
Les hele testen

Bose CineMate II GS

Når størrelse må vike

Bose CineMate II GS er et svært kompakt lydanlegg til en rimelig pris, og dessuten svært enkelt i bruk.

Stort lydbilde Brukervennlighet
Begrenset frekvensområde
Les hele testen

Philips HTB5150D

En planke med alt

Få andre kan skilte med en lydlanke med innebygd Blu-ray-spiller og trådløs nettverksfunksjonalitet til denne prisen.

Innebygd 3D Blu-ray Distinkte overtoner Nettverksstrømming
Tynn mellomtone
Les hele testen

Samsung HT-E6750W

Rimelig velklang

Med gulvstående høyttalere foran og bak og vakuumrør i signalveien byr dette anlegget på flotte lydopplevelser.

Stor og åpen lyd Best i klassen på film Funker på musikk Autokalibrering
Bassen litt bakpå
Les hele testen

LG BH9520TWN

Ikke godt nok

Jøye meg, dette var store høyttalere! Det kan ha sine fordeler, men er i dette tilfellet en ulempe.

Stor lyd på film
Monoton bass Hermetisk klang i stereo
Les hele testen

Sony BDV-N790W

Kompakt surround

Surroundanlegget fra Sony er kompakt og enkelt å plassere.

Plasseringsvennlig Autokalibrering Nokså kraftig lyd
Litt monoton bass Tilbakeholden diskant
Les hele testen

JBL Cinema SB400

En riktig tøffing

Sine begrensninger til tross, JBL Cinema SB400 er en snerten, billig lydplanke som låter ganske så tøft.

Sprek subwoofer Tøff lyd
Snever stereobredde Litt grovkornet diskant
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Kun 4 kr!

Høsttilbud

Tilgang til ALT innhold i 4 uker

LB+ Total mnd

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home i en måned

Populært!

LB+ Total 12 mnd

Tilgang til ALT innhold i et år (Mest å spare)

4,- / for 4 uker
49,- / for 30 dager
137,50 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

100 tommer fra 1,5 meter!

Kortkast-projektor i luksusklassen

Rullende hjemmekino

Ta med deg skjermen hvor som helst!

Marantz-flaggskipet er testet

Presisjon til fingerspissene

Hjemmekino: - vasker gulvet med lydplanker

Marantz gir oss fullstendig bakoversveis

Denon har overgått seg selv

«Usynlig» storskjerm med laser

Skremmende realistisk kinobilde

Nye Apple TV er en kraftplugg