Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

test: JVC DLA-X7900

Svartere enn natten

JVC er kjent for markedets beste svartnivå. Og de skuffer ikke nå heller.

Skrevet av / 04.04.18 - 11:05
JVC DLA-X7900
Geir Gråbein Nordby

Det var ikke lenge DLA-X7500 fikk være på markedet, før den ble erstattet av DLA-X7900. Hvis du akkurat har kjøpt forgjengeren, slapp av. Dette er i all hovedsak den samme projektoren. Det er to ting som er nytt: en bedre implementert gjengivelse av HDR-innhold (video med ekstra dynamikk i lyset – altså «lysere enn hvitt»), og en ny og bedre eShift som simulerer 4K Ultra HD-oppløsning.

JVC DLA-X7900

 

Hvordan fungerer eShift? Vel. Projektorens bildepanel har «bare» vanlig HD-oppløsning, og for å vise et mer finkornet bilde på lerretet, tegnes bildet opp på nytt av en optisk prosessor (engine), forflyttet diagonalt en halv piksellengde i forhold til originalbildet. Det forflyttede bildet forsøker å fylle inn det som mangler av informasjon.

Nå har eShift kommet i versjon 5, som skal gi bedre prosessering med 4K videokilder, og være flinkere til å legge riktig informasjon til hver piksel. Vær oppmerksom på at hver piksel fremdeles er like stor som på et standard HD-panel, og siden de overlapper hverandre vil bildet aldri bli så skarpt som med en ekte 4K-projektor. Men det kan komme ganske nært.

Alle projektorer i denne prisklassen har dynamisk iris, som ved å strupes og åpnes kontrollerer lysnivået, og dette gjøres først og fremst for å gjøre svart enda svartere under mørke scener. Som sin forgjenger har DLA-X7900 to iriser; en indre og en ytre, hvilket sørger for bedre kontroll over svartnivået i mørke scener. Strup den indre irisen noe, og den hindrer en hel del strølys fra å sendes inn i projektorens optiske system. Det siste lille håndteres av den ytre irisen.

Videre har projektoren som sin forgjenger en relativt høy lysstyrke, oppgitt til 1.900 Lumen, og et imponerende svartnivå på hele 1,3 millioner til én i dynamisk svartnivå. Panelkontrasten påstås å være hele 130.000:1. Og selv om det nok er veldig optimistisk, så kan vi skrive under på at svartnivået er helt rått!

Brukervennlighet

Med helautomatiserte optikkjusteringer kan alt av zoom, skarphet og linseforskyving gjøres med fjernkontrollen, og projektoren kan lagre disse i to minner. Har du et 2,35:1 lerret, kan du for eksempel lage en innstilling for dette forholdet, og ett til 16:9, og enkelt bytte mellom disse med fjernkontrollen.

JVC har mulighet for en slags autokalibrering av gammaen, hvor man setter opp en Datacolor Spyder5 målingsprobe og starter opp det innebygde kalibreringsprogrammet via PC-en. Er det noen skjevheter i fargene i forhold til gråskalaen, vil disse korrigeres automatisk. Det kan likevel være smart å få en kalibreringsekspert til å gjøre det siste lille med fargetemperaturen.

Det har ikke skjedd et døyt med menyen siden sist. Denne ser ut som om den ble laget i 1992, og minner om BIOS-oppsettet på en gammel PC. Skal man dessuten koble den til PC for kalibrering får den ikke automatisk en IP-adresse, men vi må inn og skru på DHCP.

Bildekvalitet

Ukalibrert rett ut av esken gir projektoren flotte bilder, og det er ingen tvil om at den ekstra kontrasten i svartnivået gir ekstra smell i bildene. De mørke scenene i Blade Runner 2049 – og de er det mange av – får en tredje dimensjon over seg, en dybde, som få andre projektorer kan skilte med. Ved å dra det svarteste ned til bekmørkt, så står objekter ut fra bakgrunnen på en imponerende måte. Den er helt på høyde med det vi er vant til fra JVC, og står uten konkurranse i dette henseendet.

JVC DLA-X7900 følger fargerommet nesten perfekt rett ut av esken. Illustrasjon: Skjermbilde

 

Men pass på: hvis du setter døra på gløtt og slipper bare litt lys inn, så forsvinner detaljene i skyggeområdene, og ting begynner å gro igjen. Dermed kan det være en fordel å stille inn en bildemodus til litt lysere, i situasjoner hvor du ikke vil eller kan ha det helt mørkt i rommet.

Fargene ser også meget bra ut rett ut av esken. Noe som bekreftes når kalibreringsekspert Gorm Sørensen tar frem måleutstyret sitt. Projektoren følger nemlig gammakurven og fargerommet nærmest helt perfekt! Gjennomsnittlig deltaavvik er på 0,83, som er godt under 1 som regnes som perfekt. På godt norsk: fargerommet er tipp topp! Det eneste Gorm må gjøre, er å justere selve fargetemperaturen en liten smule. Dette er meget imponerende, og faktisk på høyde med den tre ganger så dyre Sony VPL-VW760.

En liten kalibrering, og fargene er «spot on». Illustrasjon: Skjermbilde

 

Der skoen trykker hos JVC er med 4K Ultra HD-materiale. Skjeggstubbene og hudporene til Ryan Gosling i Blade Runner 2049 er ikke like detaljert og nyansert som med den ekte 4K-projektoren Sony VW360. Også strukturen i det sandfargede rommet hvor den slemme Niander Wallace dreper en replikant, mangler noe nyanser i forhold til Sony-en.

Og det er ikke bare i oppløsning. For, selv om JVC har forbedret sin HDR-gjengivelse siden forgjengeren, er den ikke bra nok. HDR-kodet video blir rett og slett for mørkt med JVC-projektoren. Man kan kompensere ved å dra opp kontrasten, men det blir ikke riktig. Fargene ser ikke riktig ut, og det er fortsatt for mørkt generelt. Det utvidede fargerommet man får med HDR får vi heller ikke nok utbytte av. Vi foretrekker derfor å deaktivere HDR i Blu-ray-spilleren, da kommer detaljene i mørke og halvmørke områder frem på en helt annen måte.

Konklusjon

JVC DLA-X7900 er en superb projektor, og har du en mørk hule så er den helt konge på mørke filmer. Svartnivået er rett og slett i særklasse! I tillegg har den bra nok lysstyrke til å også få frem smellet i lyse områder.

Vi liker også svært godt at projektoren nesten ikke trenger å kalibreres, da den følger fargerommet så godt som perfekt ut av esken. Ingen projektor vi har sett i denne klassen leverer så bra bilder rett ut av esken.

Projektoren er derimot ikke like god med 4K-innhold fra Ultra HD Blu-ray. For det første er den ikke like finkornet som en ekte 4K-projektor. Dessuten funker ikke HDR-innhold med høyt dynamikkområde spesielt godt. Bildene blir generelt for mørke, og det er en høy pris å betale for det lille utbytte av ekstra høylys man får av HDR-effektene. Nei, deaktiver HDR på denne.

Lyd & Bilde mener

Eksepsjonelt svartnivå kombinert med kanskje den beste fargegjengivelsen vi har sett rett ut av esken, gjør dette til en meget god projektor. Du får ikke bildeskarpheten til en ekte 4K-projektor, og HDR-innhold blir altfor mørkt.

Også i denne testen:

JVC DLA-X7900 og Sony VPL-VW360ES

Sony VPL-VW360ES

Sylskarp og superoppløst

Med ekte 4K-oppløsning og blendende bilder, er det ingen tvil om hvilken projektor vi ville hatt.

Ekte 4K-oppløsning og sylskarpe bilder kombineres med et meget bra svartnivå. HDR funker dessuten meget bra.
Projektoren trenger kalibrering for å unngå "black crush". Ikke helt klasseledende svartnivå.
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Presisjon til fingerspissene

Hjemmekino: - vasker gulvet med lydplanker

Marantz gir oss fullstendig bakoversveis

Denon har overgått seg selv

«Usynlig» storskjerm med laser

Skremmende realistisk kinobilde

Nye Apple TV er en kraftplugg

Laserskarpt kinobilde

Nå får du Google TV på alle skjermer

Ta med deg bildet hvor som helst!

Glitrende hjemmekino fra svindyr projektor

Sony HT-A9: For en surroundlyd!

Lyd & Bilde
Scroll to Top