annonse
annonse
annonse
TEST:

Oppsummering

annonse

Det lønner seg å betale mer

Selv om de dyreste anleggene i denne testen er over dobbelt så dyre som de billigste, gir de også enda mer for pengene. De rimeligste yter det absolutte minimum av hva vi mener er bra nok.

Det sier seg selv at du ikke kan få all verdens av lydkvalitet ut av et komplett surroundanlegg til under 5.000 kroner. Likevel handler brorparten av Norges befolkning surroundanlegg til enda lavere pris enn det igjen. Det er synd.

I denne testen fikk vi nok en gang konstatert det vi allerede visste. Nemlig at du må opp i rundt 5.000 kroner for å få det absolutte minimum av hva som kan kalles en akseptabel lydkvalitet.

Panasonic SC-BTT370 bringer nesten utrolig med utstyr på bordet til 4.200 kroner. Her er iPod-dokk innebygd, anlegget kommuniserer trådløst over nettverket og spiller 3D-Blu-ray. Du får knivskarpe bilder fra Blu-ray, og anlegget støtter alle nødvendige lydformater. Prisen tatt i betraktning leverer det også overraskende god lyd. Vi kan ikke komme på sist vi hørte et surroundanlegg til denne prisen som ikke låt begredelig. For det gjør ikke dette anlegget. Men det låter ikke topp heller. Det gjør jobben med tydelige dialoger og et omringende lydbilde. Men overtonene gjengis litt skarpt, og subwooferen henger ikke særlig godt med.

Med Panasonics Blu-ray-spiller DMP-BDT110 og Logitechs PC-høyttalere Z906 til omtrent samme pris får vi kraftigere og fyldigere bass, og systemet kan spille ganske høyt. Her er det overtonene som ikke kommer skikkelig frem, og siden man ikke kan stille forsinkelse til bakkanalene, bør bakhøyttalerne stå like langt unna som frontene, noe som er vanskelig i mange hjem. Høyttalersystemet støtter heller ikke HD-lyd.

Separat elektronikk fra Onkyo og Focal klarer derimot til 10.000 kroner å løfte lydkvaliteten flere hakk. Her opplever vi et stort og luftig lydbilde, og anlegget kan til og med gjengi musikk i stereo ganske bra. Receiveren har internettradio og nettverksstrømming, og her er det mer kraft enn hos de billigere systemene.

Enda tøffere ble det med høyttalere fra Magnat. Prislappen blir da 2.000 kroner dyrere til tross for at høyttalerne egentlig er rimeligere (Onkyo og Focal er det pakkepris på). Likevel blir lydbildet mer hardtslående uten å låte skarpt. Subwooferen dunker hardere, og flate innspillinger blir mer livate. Og filmen blir morsommere! Høyttalerne mangler likevel raffinementet til Focal og er derfor ikke for alle.

Det er liten tvil om at de to dyreste systemene gir klart mest moro for pengene!

  4 surroundanlegg med 3D-Blu-ray
  Også i denne testen:
  Magnat Monitor og TX-NR509/BDSP309
  Mer krutt
  For å finne ut om det går an å få enda mer juice ut av lydsporet, pares elektronikken fra Onkyo med enda litt større høyttalere enn Focal Sib & Cub2. Prisen på høyttalersystemet fra Magnats Monitor Supreme-serie er omtrent en tusenlapp lavere enn det fra Focal, men uten spesiell pakkepris havner vi likevel litt over. Det som gjør oss spent på høyttalerne fra Magnat er først og fremst subwooferen, som har et 12-tommers element hvor Focal sitt er på 8 tommer. Videre er senterhøyttaleren vesentlig større, med to 4,5-tommers mellomtoneelementer hvor Focal nøyer seg med en enkelt 5-tommer. Front- og…...
  Focal Sib&Cub2 og Onkyo TX-NR509/BDSP309
  Hever lista
  Når elektronikken separeres ut i flere enheter, i dette tilfellet en Blu-ray-spiller og en flerkanalsreceiver, oppnår man to ting: for det første er det gode muligheter for at lyden blir bedre og forsterkerkraften større. For det andre har en surroundreceiver ofte flere tilkoblingsmuligheter og funksjoner. I dette tilfellet skilter receiveren med 80 watt pr. kanal i 8 Ohm. De billigere anleggene er oppgitt med mer, men det er bare tull. Receiveren fra Onkyo trekker mer strøm fra stikkontakten og har dermed mer guffe å gi. Videre har receiveren automatisk romkorreksjon i form av Audyssey 2EQ, som kan korrigere for romakustikken…...
  Logitech Z906 og Panasonic DMP-BDT110
  Med kraftige PC-høyttalere
  Når man skal ha lyd i stua, er det unaturlig å tenke i retning datahøyttalere. Men mye har skjedd de siste årene på denne kanten, og mange PC- og konsollspill har etter hvert fått så kompleks og storslagen lyd at de krever like mye som Hollywood-filmene. Logitech har derfor lansert det kraftige 5.1 høyttalersystem som ikke bare har innebygd forsterkning, men også flerkanalsdekoding. Hele tre digitalinnganger sitter på baksiden, deriblant to optiske og en elektrisk. Disse støtter Dolby Digital og DTS så vel som stereo PCM, men HD-lyd i surround krever den analoge flerkanalsinngangen av typen minijack. Blu-ray-spilleren mangler som…...
  Panasonic SC-BTT370
  Inngangsbilletten
  Her er tilsynelatende alt du trenger. En Blu-ray-spiller som kan fremvise 3D-filmer og dessuten konvertere 2D til 3D er huset i samme kabinett som en forsterker som leverer strøm til samtlige høyttalere inkludert basshøyttaleren (subwoofer). Fronthøyttalerne er litt større enn bakhøyttalerne fordi mesteparten av lydbildet kommer forfra. Den vesle senterhøyttaleren kan plasseres over eller under TV-en. Panasonic har tenkt minimalt med kabelkluss med SC-BTT370. For det første har anlegget innebygd trådløst nettverkskort, som gir trådløs tilgang til BD-Live, Skype, og Panasonics internettportal Vieracast, med bl.a. videotjenesten YouTube implementert. Dessuten er det mulig å kjøpe en tilleggsmodul som gir trådløs lyd…...
  Har du noe å tilføye?
  Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

  Les også

  Bluesound Pulse Soundbar 2i

  Bluesounds lydplanke kan nye triks

  Pulse Soundbar 2i får Airplay 2 og kan spille høyoppløst lyd via lydreturen, med eARC.
  Snuoperasjon i Hi-Fi Klubben

  Snuoperasjon i Hi-Fi Klubben

  Hi-Fi Klubben vil gjøre om alle sine butikker i Europa til demorom. Slik at handelen skal foregå over nett.
  Pioneer UDP-LX500

  Pioneers første 4K Blu-ray-spillere oser kvalitet

  UDP-LX500 og UDP-LX800 er laget for å minimere støy og gi det beste innen bilde og lyd.
  Imax Enhanced

  Hva pokker er IMAX Enhanced?

  For et par dager siden kom meldingen om at "IMAX kommer til hjemmet". Denon og Marantz er først ut med sertifiserte receivere og lydprosessorer. Men hva pokker er det?
  JVC DLA-NX9

  Tre ekte 4K-projektorer fra JVC

  … og toppmodellen har 8K eShift.
  Nytt agentur i Norge: STORMAUDIO

  Nytt agentur i Norge: STORMAUDIO

  Skal ta hjemmekinolyden til nye høyder.
  Allianse i luksusklassen

  Allianse i luksusklassen

  Steinway Lyngdorf og Samsung har anlegget klart til deg som nettopp har vunnet i lotto for andre gang.
  6 bærbare projektorer

  6 bærbare projektorer

  Du trenger ikke være hjemme for å se film. Du trenger ikke engang være innendørs. Du trenger bare en lommeprojektor.

  annonse
  Lukk meny