Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Denon AVC-X3700H

Imponerende hjemmekinolyd

Dette er den moderne surroundforsterkeren for deg som ønsker virkelig god lyd i hjemmekinoen, men som er edruelig med pengebruken.

Skrevet av / 20.02.21 - 07:00
Denon AVC-X3700H
Geir Gråbein Nordby

Mens en lydplanke er ideell for å forbedre lyd i TV-stua, trenger du noen ganske andre skyts om det er skikkelig hjemmekinoopplevelse du ønsker. Joda, det finnes en del skikkelig lydplanker – noen har til og med trådløse bakhøyttalere – som gir en god og stor filmopplevelse. Men hvem prøver vi å lure; skal du ha det skikkelig, så må det også være skikkelig. Og da finnes det ingen erstatning for en heftig surroundforsterker paret med favoritthøyttalerne dine. Ønsker du et diskré oppsett, kan jeg anbefale veggmonterte høyttalere eller – hvis du er praktisk anlagt og ikke har noe imot å skjære i veggene – innfelte høyttalere. Du trenger en skikkelig subwoofer i tillegg. Men uansett starter det med forsterkeren.

Blås i de rimeligste forsterkerne

Det er mye å tjene på å hoppe rett opp til 10.000-kronersgrensen når du skal ha hjemmekinoforsterker. Du må opp i denne klassen for å få nok kraft til å fylle rommet med kraftig og uforvrengt lyd, samtidig som forsterkeren har oppløsning og troverdighet i tonene. Og ikke bare på film og TV. Det finnes mye bra musikk å høre i surround også, som setter krav til dynamikk og renhet. Ikke misforstå, det venter ganske tøffe opplevelser også i 5-6.000-kronersklassen, men på bekostning av de fine nyansene i lydbildet.

Hvis du ikke trenger alle de 11.2 forsterkerkanalene og dessuten 13.2 prosessorkanalene til den mer enn dobbelt så dyre AVC-X6700H, så virker dette som det mest fornuftige steget ned. Imellom finnes forsterkeren X4700H, men der betaler du ekstra for Auro 3D-støtte, et sært surroundformat som få vil få bruk for, pluss marginalt mer effekt (20 watt mer pr. kanal).

Denon AVC-X3700H front
AVC-X3700H. Foto: Denon

Dolby Atmos og DTS:X

I dag hører man knapt om hjemmekino uten Dolby Atmos og DTS:X. Dette er 3D-lydformater, som i tillegg til lyd rundt deg også gir lyd fra oven. Dette er med på å øke realismen i lydbildet, men også kravene til antall kanaler. En 9.2-kanals forsterker som denne fra Denon er dermed et fornuftig valg.

3D-lyd får du ved å montere høyttalere i taket (2–4 er typisk), eller du kan kjøpe spesielle elevation-høyttalere som plasseres oppå front- og eventuelt bakhøyttalerne, og som retter lyden opp i taket, hvorpå den reflekteres ned på lytteren. Det funker, bare ikke like bra som takmonterte høyttalere.

Simulert lyd fra oven

I tillegg har Denon AVC-X3700H fått såkalt Dolby Atmos Height Virtualization og DTS Virtual:X, som ved hjelp av avansert digitalprosessering simulerer høydekanaler ut fra et tradisjonelt høyttaleroppsett, helt uten høydehøyttalere. Dette funker dårligere enn med elevation-høyttalere, men gir en større illusjon av 3D-lyd enn å ikke ha funksjonen i det hele tatt.

IMAX Enhanced

Forsterkeren er merket IMAX Enhanced. Dette betyr at den støtter IMAX, og det skal være en rekke filmtitler fra Sony på vei etterhvert. Blant annet gjennom Sonys egen strømmetjeneste Bravia CORE, for TV-modellene fra 2021 og utover. Tiden vil vise om den blir utvidet etterhvert.

Såvidt jeg kan forstå, later IMAX Enhanced til å være et proprietært dynamisk HDR-format pakket ved siden av den vanlige statiske HDR10. Hvis TV-en din støtter IMAX Enhanced, får du «den totale IMAX-følelsen». Hvis ikke vises videotitlene med vanlig HDR10.

På lydsiden, derimot, er det DTS:X som gjelder for IMAX Enhanced. Og både Denon-forsterkeren og veldig mange andre hjemmekinoforsterker støtter dette allerede, IMAX-logo eller ikke.

Denon avc-x3700h rear
Nok høyttalerutganger og ditto hele sju HDMI-kontakter finnes på baksiden av AVC-X3700H. Foto: Denon

8K video og HDMI 2.1

Det som derimot er veldig interessant, er at Denon-forsterkeren støtter 8K videosignaler, og dessuten 4K med hele 120 Hz bildefrekvens – og dessuten variabel bildefrekvens som er nyttig for gamere. Alt dette som del av HDMI 2.1-standarden. Det samme gjelder eARC, som betyr at forsterkeren får høyoppløst lyd fra TV-en, direkte ut gjennom den tilkoblede HDMI-kabelen. Hvis du ønsker, kan du nå koble alle dine video- og spillkilder direkte til TV-en og hente ut lyden høyoppløst til forsterkeren, gjennom en eneste HDMI-kabel.

Høyttalersystemet

Vårt faste høyttaleroppsett på testrommet er et Procella THX-system i 7.1-konfigurasjon, med et par takmonterte Martin Logan SLM for Atmos-innhold. Et 7.1.2-oppsett er utgangspunktet for testen, jeg har ikke testet med f.eks. 5.1.4 hvor de ekstra bakkanalene er erstattet med et par ekstra takkanaler i stedet.

Forsterkeren har automatisk høyttalerkalibrering med Audyssey XT-32, som justerer alle høyttalerne til å gi tilnærmet samme klangbalanse i rommet. Det er dermed ikke så farlig at takhøyttalerne er av et annet merke enn resten. Dette kan du også godt merke deg, dersom du har et par små høyttalere fra før som du ikke lenger vet hva du skal bruke til. De kan for eksempel få nytt liv som bakhøyttalere i hjemmekinoen.

Til musikk i stereo har jeg brukt våre trofaste gulvstående Sonus faber Olympica III, som er meget gode og som enkelt avslører en forsterkers styrker og svakheter.

Denon AVC-X3700H remote
Fjernkontrollen føles litt billig, men den er oversiktlig og gjør jobben. Dessverre uten baklys. Foto: Denon

Oppsett

Denon har et meget enkelt steg-for-steg-oppsett, som leier deg i hånden gjennom høyttaleroppsett og kildetilkobling. Det er nærmest umulig å trå feil. Samtidig er det unødvendig mange steg for en som er litt dreven, men da kan du når som helst avbryte nybegynneroppsettet og i stedet gå inn i menyen og stille inn de parameterne du ønsker selv.

Høyttalerkalibreringen fra Audyssey, som skjer automatisk med en medfølgende målemikrofon, tar en stund. Du bør nemlig kalibrere for minst seks mikrofonposisjoner i rommet, aller helst åtte. Du må ta en ny runde med testsignaler hver gang mikrofonen flyttes. Sett av en halvtimes tid til dette, deretter kanskje en ny halvtime til å gjøre manuelle finjusteringer dersom du føler det nødvendig. Delefrekvens og avstand som er valgt til hver høyttaler kan hende du vil endre på, hvis du er komfortabel med det.

Audyssey-oppsettet vil uansett forsikre om at det låter bra som det er. Men våre fronthøyttalere blir nesten alltid satt til «large» når de i virkeligheten skal være «small», så dette må jeg korrigere selv. Ellers kan det by på problemer når lydnivået skal guffes opp.

Klangidealer

Audysseys anbefalte klangmodus heter Reference, og det er også den jeg selv synes låter best. Har du kjempegode høyttalere og optimal akustikk, kan du også forsøke Bypass L/R, som unngår å justere klangbalansen på fronthøyttalerne og heller forsøker å få alle de øvrige høyttalerne til å låte som disse. Er du ikke fornøyd med noen av de forhåndsinnstilte klangbalansene, kan du kjøpe mobilappen Audyssey MultEQ Editor for Android eller iOS og gjøre finjusteringer. Hos oss fungerer Reference utmerket.

Storvokst lydbilde

Med Ready Player One på 4K Blu-ray dundrer det løs i hjemmekinoen. Det er meget tydelige og åpne dialoger som kommer gjennom Denon-forsterkeren. Men det mest imponerende er det gigantiske lydbildet som omringer meg. Klangen i den virtuelle garasjen inni spillet hvor Aech fikser motorsykkelen til Art3mis, er enorm og omsluttende. Stemmen til Aech er stor og dyp, uten å bli grumsete. Og siden forsterkeren også stiller EQ på subwooferen for å tilpasse den til rommet, så blir bassen meget godt integrert i lydbildet.

Denon AVC-X3700H angle
AVC-X3700H. Foto: Denon

Naturtro lyd

I likhet med sin storebror X6700H har denne en naturlig klang, hvor tredimensjonal lyd med Dolby Atmos virkelig kommer til sin rett. Du kan glemme å få denne lyden fra noen lydplanke, og da inkluderer jeg også den svindyre Sennheiser Ambeo Soundbar til 30.000 kroner. Det er noe helt eget med separate komponenter, hvor høyttalere fysisk kan plasseres der lyden faktisk skal komme fra.

Passe kraftig

Jeg savnet litt kraft hos storebroren for at den helt skulle kunne forsvare prislappen. AVC-X3700H har nødvendigvis enda litt mindre kraft. Likevel er det ikke så veldig langt unna, og med den mye lavere prislappen kan man nødvendigvis ikke stille helt de samme kravene heller. Kraftressursene anser jeg dermed her som mer i stil til prislappen. Du kan få enda større 3D-lyd med storebrorens ekstra forsterkerkanaler, men et 7.1.2-oppsett gir kjnofølelse i bøtter og spann! Eventuelt 5.1.4, dersom du ønsker et ekstra par takhøyttalere i stedet for bakre surroundhøyttalere.

Ready Player One
Ready Player One: Klangen fra garasjen hvor Aech fikser motorsykkelen til Art3mis, er enorm. Foto: Warner Bros.

Musikk

I likhet med sine forsterkersøsken som har en «H» på slutten av navnet, så har denne Denon-forsterkeren musikkstrømming med HEOS. Dette er Denons egen strømmeplattform (som også Marantz bruker), og den støtter de fleste populære musikktjenester. Det hele styres enkelt med HEOS-appen på mobilen. Grensesnittet er svært brukervennlig, og minner om det til Sonos. Vær klar over at Apple Music og YouTube Music ikke støttes direkte, men siden forsterkeren både har Airplay 2 og Bluetooth så er det råd likevel.

Musikk i stereo er nok der hvor forskjellen mellom AVC-X3700H og storebror X6700H blir størst. For mens det helt klart låter fint gjennom Sonus faber Olympica III, og det funker også bra i 2.1 gjennom Procella-høyttalerne, så er ikke lillebroren like god til å understreke kontrastene i musikken. Klassisk musikk får ikke like differensierte klangfarger, og stemmer på annen musikk kommer ikke like mye ut fra det musikalske bakteppet og ut i rommet, som med storebror. Og ettersom storebroren måtte gi tapt mot en stereoforsterker som Marantz PM7000N til omtrent samme pris som X3700H, så trenger du ikke noe dyrere enn Rega Io til 6000 kroner for å gi bedre musikkopplevelse i stereo enn AVC-X3700H. Bare ikke like kraftig, for Denons surroundforsterker har mer guffe.

Konkurrenter

Det er en stund siden vi har testet surroundforsterkere i denne prisklassen, så vi starter litt på blanke ark med denne fra Denon. Markedet har dessuten konsolidert kraftig i det siste, så det er ikke mange konkurrenter å ta av.

Tilsvarende forsterker fra søsterselskapet Marantz heter SR6015. Den tilbyr nøyaktig det samme av utstyr og funksjoner, men har ørlite større strømforsyning og er oppgitt til å yte 5 watt mer pr. kanal. Prisen er tusen kroner mer enn Denon-en.

Yamahas nærmeste konkurrent er RX-A2A, som er et par tusenlapper rimeligere enn Denon AVC-X3700H. Både denne og Marantz-forsterkeren har vi planer om å teste litt senere.

Andre konkurrenter er det faktisk ikke å snakke om, etter at Pioneer, Onkyo og Sony etter alle solemerker har kastet inn håndkledet.

Denon AVC-X3700H lifestyle
Skikkelige opplevelser krever en skikkelig forsterker. Foto: Denon

Konklusjon

Denon AVC-X3700H er en helt super hjemmekinoforsterker til prisen, og den støtter alt du trenger av nye lyd- og videoformater. Inkludert 4K / 120 Hz video og variabel skjermfrekvens, som er helt topp til gaming. Den går helt opp til 8K, som en dag om ikke altfor lenge kan vil bli den nye TV-standarden.

Lydmessig er forsterkeren meget god, ikke minst med 3D-lydformater som Dolby Atmos og DTS:X, som gir en gigantisk bobole av lyd rundt lytteren.

Til prisen kan jeg ikke si jeg savner noe, selv om enda bedre forsterkere vitner om at Denon-forsterkeren godt kunne hatt enda litt mer kraft. Men der hvor dette blir et større krav når man kommer opp i 20.000-30.000 kroner, så er AVC-X3700H akkurat så kraftig man kan forvente i denne prisklassen: langt fra noen pingle, fullt kapabel til å gi skikkelig kinoopplevelse hjemme, men uten evnen til å bevare dynamikken ved de aller største utblåsningene.

Musikk i surround fungerer brillefint. I stereo vil jeg være noe mer forsiktig med å gi tommel opp. Hører du mye på musikk, anbefales en rendyrket stereoforsterker.

Karakter
Denon AVC-X3700H
Premium

Lyd & Bilde mener

Enormt lydbilde, superb integrering med Atmos-lyd. Klasseledende brukervennlighet, med oversiktlig skjermmeny. Litt tam på musikk i stereo.

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Hjemmekino: - vasker gulvet med lydplanker

Marantz gir oss fullstendig bakoversveis

Denon har overgått seg selv

«Usynlig» storskjerm med laser

Skremmende realistisk kinobilde

Nye Apple TV er en kraftplugg

Laserskarpt kinobilde

Nå får du Google TV på alle skjermer

Ta med deg bildet hvor som helst!

Glitrende hjemmekino fra svindyr projektor

Sony HT-A9: For en surroundlyd!

Hvor bra er Sonys beste lydplanke?

Scroll to Top