TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

BenQ W1350

Topp bilder til lav pris

Dette er kanskje markedets beste projektor til under 10.000 kroner. Hvis du tåler litt viftestøy.

forfatter
Publisert 07.06.15 - 06:00
L&B mener
BenQ W1350 er lyssterk og leverer bilder med masse smell. Moskitostøy er det fint lite av, og vi liker at 3D-bilder følger med. Vertikal linsevinkling gjør takinstallasjon til en drøm.
Svartnivået er litt lyst, og projektoren har merkbar regnbueeffekt. Viftestøyen er i overkant.
Spesifikasjoner
  • DLP, 1080p, 3D
  • 2.500 Lumen, 10.000:1 kontrast
  • 2 x HDMI (1 m/ MHL)
  • Avstand til 100”: 3,08 - 4,62 m
  • 32 dB viftestøy (øko)
  • Innebygd høyttaler
  • Vertikal linsevinkling
  • Trådløs bildeoverføring (ekstrautstyr)

BenQ W1350 er en meget ambisiøs budsjettprojektor, med vertikal linsevinkling, som gjør den enkel å takmontere og få bildet perfekt linjert med lerretet. Den har dessuten mulighet for trådløs bildeoverføring, uten at dette går utover bildekvaliteten. Dette er ekstrautstyr, og koster opp mot 3.000 kroner ekstra. Det som derimot ikke er ekstrautstyr er 3D-video, hvor et par 3D-briller medfølger til formålet.

 

For hjemmekino og spilling

En budsjettprojektor som denne er interessant for de som ønsker stort bilde til lav pris. Både til hjemmekino, men også til videospilling. Tenk å blåse opp biljakten eller krigssonen på 150 tommer! Selv en high-end OLED-TV blekner fort i forhold, rett og slett på grunn av bildestørrelsen. Men en billig projektor vil ikke kunne erstatte TV-en. Den er avhengig av å ha det ganske mørkt, viftestøy blir sjenerende etter en stund, og en DLP-projektor som denne kan uroe øynene etter en stund, i motsetning til LCD-projektorer.

 

Utfordring med lysstyrke

Man kan gjøre mange feil når man skal lage en projektor til under 10.000 kroner. Spesielt dersom man skal lage noe så lyssterkt som BenQ W1350, med sine 2.500 lumen. Dobbelt så høyt som det som var vanlig for et par år siden, for å få enda mer smell i lyse scener. Med en heldigital DLP-projektor løses gjerne dette ved å gi fargehjulet et større hvitsegment, da en større del av lampen da går til rent hvitt. Ulempen med dette er at fargene blir blassere, samtidig som man fort kan få med seg mye bildestøy på veien.

BenQ_W1350_front

 

Økt lampestyrke gir økt viftestøy

BenQ har i stedet løst det med større lampestyrke. En fordel for bildekvaliteten, men ulempen er at det er vanskeligere å unngå overoppheting. Kabinettet må enten være ekstra stort, eller man må godta at vifta jobber på høygir. BenQ har valgt sistnevnte. Det betyr at du med W1350 må leve med en ganske høylytt vifte. Målt en meter unna i testrommet var den for eksempel 10 dB høyere enn Sony VPL-HW40ES, vår referanseprojektor under 20.000 kroner.

 

Sylskarpe bilder

Det er imidlertid lett å tilgi noe viftestøy når man ser på bildene. Borte er moskitostøy og andre artefakter som preger mange billige projektorer, spesielt de som kan måle seg med denne lysstyrken. Selv komplekse videoer av stjerner og galakser (”Wonders of the Universe” på Blu-ray), hvor mange projektorer har masse blinkende støy, vises problemfritt med W1350. Riktignok er det noe blinking her og der i tette stjerneklynger, men ikke noe mer enn med nevnte Sony-projektor.

BenQ_W1350_ovenfra
Vertikal linsevinkling er uvanlig for projektorer i denne prisklassen.

Ansikter synes med naturlige hudtoner, og spesielt lyse scener smeller kraftig ut. Opplevd kontrast er meget god i mellomlyse til lyse scener, hvor hvitt og svart står til sterk kontrast mot hverandre.

 

Begrenset svartnivå

Det er i mørkere scener at vi legger merke til at svartnivået godt kunne vært bedre. Nattehimmelen ser veldig blass ut når det ikke er nok lys i scenene til å kamuflere dette. Av samme grunn er ikke dette favorittprojektoren til ”film noir”, som for eksempel Batman-og Alien-filmene.

BenQ1350W_viftestøy
Målt en meter fra målte vi viftestøyen til hele 47 dB i vårt testrom.

Men også slike filmer har for det meste scener hvor det er nok lysnivå til at svart oppleves som svart, nettopp fordi lyset er så intenst. Derfor er det ikke ofte man reagerer på at projektoren er litt blass i det svarte. Dessuten, hvis projektoren skal brukes i dagslys eller i vanlig dempet belysning, er W1350 et meget godt valg.

 

Regnbueeffekt

Siden dette er en 1-chips DLP-projektor, viser den ikke alle farger samtidig, men har i stedet et hurtig roterende fargehjul som viser én og en farge om gangen – bare så raskt at hjernen oppfatter fargene som blandet. Dette gir en artefakt vi kjenner som ”regnbueeffekten”, ved at fargene kan bryte opp og gi pulserende fargeblaff. Denne effekten opplevde undertegnede som ganske markant hos W1350.

Sony_VPL-HW40ES_viftestøy
Til sammenligning målte vi Sony VPL-HW40ES til 37 dB.

Dette gjelder spesielt i mørke scener med små lyse områder. Mørke scener med tekst kan derfor bli slitsomt, så hvis du er blant de som reagerer på regnbueeffekten (ikke alle gjør dette), kan du gjøre lurt i å skru av teksten. Eller i stedet kjøpe en LCD-projektor som Epson EH-TW6600, som er helt uten regnbueeffekt.

 

3D-video

Når man slår over til 3D, får bildene et kraftig rødstikk, men det er bare til man tar på seg brillene. Disse kompenserer, slik at mørke scener ikke lider av den røde undertonen. Med Prometheus i 3D er det dermed klart for imponerende 3D-gjengivelse, og her kommer også lysstyrken enda mer til sin rett. Og svartnivået blir dessuten mørkere i 3D, slik at også mørke filmer som denne ser bra ut med W1350.

BenQ_W1350_vs_Sony_VPL-HW40ES_Testbilde1
I bilder med mye lys, legger man ikke merke til at svartnivået på BenQ W1350 til venstre er uimponerende. Til høyre er den dobbelt så dyre Sony VPL-HW40ES. For øvrig er det ikke BenQ som brenner ut i hvitt i kjernen av galaksen, men kameraet.

 

Om kalibrering

Projektoren ser veldig bra ut rett ut av esken, spesielt i ”warm” og ”normal” fargetemperatur. ”Cool” blir for kald, og ”lamp native” ser helt feil ut – selv om denne modusen gir den høyeste lysstyrken.

BenQ_W1350_vs_Sony_VPL-HW40ES_Testbilde2
Med mindre lys i bildet, ser man at svart i virkeligheten er grått. Fortsatt BenQ W1350 til venstre, Sony VPL-HW40ES til høyre.

Menysystemet er enkelt og oversiktlig, og projektoren har full 3D-fargekalibrering for finjustering, som da gir muligheter for nærmest korrekt fargegjengivelse av en profesjonell kalibratør.

BenQ_W1350_vs_Sony_VPL-HW40ES_Testbilde3
Enda mindre lys på skjermen, og det hele blir en flat opplevelse med BenQ W1350.

 

Konklusjon

Til budsjettprojektor å være er BenQ W1350 godt utstyrt, med både vertikal linsevinkling, mulighet for trådløs bildeoverføring, og med 3D-visning hvor et par 3D-briller medfølger.

Bildekvaliteten er til dels superb, med knalle farger og intet mindre enn imponerende lysstyrke. Bildene smeller skikkelig ut, og bildestøy er det fint lite av.

En ellers overlegen bildekvalitet overskygges bare av et litt blast svartnivå, som stort sett ikke er noe man tenker over – men mørke filmer blir en noe flat opplevelse.

Regnbueeffekten er det eneste problemet når det kommer til bilde, noe en del kan reagere på (men ikke alle). Ellers er det viftestøy som er det mest sjenerende.

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Motta varsler
Varlse meg om
14 Kommentarer
nyeste
eldste mest poulære
Inline Feedbacks
View all comments
Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Chromecast med Google TV kommer (endelig) til Norge Fra i dag kan Googles nye Chromecast forhåndsbestilles i Norge. Den byr blant annet på en inkludert fjernkontroll og Google TV. Fra 21. juni er den også tilgjengelig i butikkene
Farvel, Onkyo! Kommentar: Et av de store gamle trærne i hi-fi-skogen har falt. Uten en lyd.
Sjekk ut Sonys nye 4K-projektorer Tilbyr blant annet laserlys til en helt ny pris!
Ta med deg bildet hvor som helst! Samsung The Freestyle er en kjekk projektor når du trenger rask og enkel videounderholdning i stort format – men har også noen begrensninger.
McIntosh oppdaterer MX100 med Control4 Nå kan du integrere prosessoren i smarthjemmet ditt.
Ny Blu-ray spiller fra Reavon Nykommeren UBR-X110 er oppgradert med muligheten for å spille SA-CD.
Følg Lyd & Bilde
Send this to a friend