TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: BenQ W1350

Topp bilder til lav pris

Dette er kanskje markedets beste projektor til under 10.000 kroner. Hvis du tåler litt viftestøy.

Skrevet av / 07.06.15 - 06:00
BenQ W1350
Geir Gråbein Nordby

BenQ W1350 er en meget ambisiøs budsjettprojektor, med vertikal linsevinkling, som gjør den enkel å takmontere og få bildet perfekt linjert med lerretet. Den har dessuten mulighet for trådløs bildeoverføring, uten at dette går utover bildekvaliteten. Dette er ekstrautstyr, og koster opp mot 3.000 kroner ekstra. Det som derimot ikke er ekstrautstyr er 3D-video, hvor et par 3D-briller medfølger til formålet.

 

For hjemmekino og spilling

En budsjettprojektor som denne er interessant for de som ønsker stort bilde til lav pris. Både til hjemmekino, men også til videospilling. Tenk å blåse opp biljakten eller krigssonen på 150 tommer! Selv en high-end OLED-TV blekner fort i forhold, rett og slett på grunn av bildestørrelsen. Men en billig projektor vil ikke kunne erstatte TV-en. Den er avhengig av å ha det ganske mørkt, viftestøy blir sjenerende etter en stund, og en DLP-projektor som denne kan uroe øynene etter en stund, i motsetning til LCD-projektorer.

Annonse

 

Utfordring med lysstyrke

Man kan gjøre mange feil når man skal lage en projektor til under 10.000 kroner. Spesielt dersom man skal lage noe så lyssterkt som BenQ W1350, med sine 2.500 lumen. Dobbelt så høyt som det som var vanlig for et par år siden, for å få enda mer smell i lyse scener. Med en heldigital DLP-projektor løses gjerne dette ved å gi fargehjulet et større hvitsegment, da en større del av lampen da går til rent hvitt. Ulempen med dette er at fargene blir blassere, samtidig som man fort kan få med seg mye bildestøy på veien.

BenQ_W1350_front

 

Økt lampestyrke gir økt viftestøy

BenQ har i stedet løst det med større lampestyrke. En fordel for bildekvaliteten, men ulempen er at det er vanskeligere å unngå overoppheting. Kabinettet må enten være ekstra stort, eller man må godta at vifta jobber på høygir. BenQ har valgt sistnevnte. Det betyr at du med W1350 må leve med en ganske høylytt vifte. Målt en meter unna i testrommet var den for eksempel 10 dB høyere enn Sony VPL-HW40ES, vår referanseprojektor under 20.000 kroner.

 

Sylskarpe bilder

Det er imidlertid lett å tilgi noe viftestøy når man ser på bildene. Borte er moskitostøy og andre artefakter som preger mange billige projektorer, spesielt de som kan måle seg med denne lysstyrken. Selv komplekse videoer av stjerner og galakser (”Wonders of the Universe” på Blu-ray), hvor mange projektorer har masse blinkende støy, vises problemfritt med W1350. Riktignok er det noe blinking her og der i tette stjerneklynger, men ikke noe mer enn med nevnte Sony-projektor.

BenQ_W1350_ovenfra
Vertikal linsevinkling er uvanlig for projektorer i denne prisklassen.

Ansikter synes med naturlige hudtoner, og spesielt lyse scener smeller kraftig ut. Opplevd kontrast er meget god i mellomlyse til lyse scener, hvor hvitt og svart står til sterk kontrast mot hverandre.

 

Begrenset svartnivå

Det er i mørkere scener at vi legger merke til at svartnivået godt kunne vært bedre. Nattehimmelen ser veldig blass ut når det ikke er nok lys i scenene til å kamuflere dette. Av samme grunn er ikke dette favorittprojektoren til ”film noir”, som for eksempel Batman-og Alien-filmene.

BenQ1350W_viftestøy
Målt en meter fra målte vi viftestøyen til hele 47 dB i vårt testrom.

Men også slike filmer har for det meste scener hvor det er nok lysnivå til at svart oppleves som svart, nettopp fordi lyset er så intenst. Derfor er det ikke ofte man reagerer på at projektoren er litt blass i det svarte. Dessuten, hvis projektoren skal brukes i dagslys eller i vanlig dempet belysning, er W1350 et meget godt valg.

 

Regnbueeffekt

Siden dette er en 1-chips DLP-projektor, viser den ikke alle farger samtidig, men har i stedet et hurtig roterende fargehjul som viser én og en farge om gangen – bare så raskt at hjernen oppfatter fargene som blandet. Dette gir en artefakt vi kjenner som ”regnbueeffekten”, ved at fargene kan bryte opp og gi pulserende fargeblaff. Denne effekten opplevde undertegnede som ganske markant hos W1350.

Sony_VPL-HW40ES_viftestøy
Til sammenligning målte vi Sony VPL-HW40ES til 37 dB.

Dette gjelder spesielt i mørke scener med små lyse områder. Mørke scener med tekst kan derfor bli slitsomt, så hvis du er blant de som reagerer på regnbueeffekten (ikke alle gjør dette), kan du gjøre lurt i å skru av teksten. Eller i stedet kjøpe en LCD-projektor som Epson EH-TW6600, som er helt uten regnbueeffekt.

 

3D-video

Når man slår over til 3D, får bildene et kraftig rødstikk, men det er bare til man tar på seg brillene. Disse kompenserer, slik at mørke scener ikke lider av den røde undertonen. Med Prometheus i 3D er det dermed klart for imponerende 3D-gjengivelse, og her kommer også lysstyrken enda mer til sin rett. Og svartnivået blir dessuten mørkere i 3D, slik at også mørke filmer som denne ser bra ut med W1350.

BenQ_W1350_vs_Sony_VPL-HW40ES_Testbilde1
I bilder med mye lys, legger man ikke merke til at svartnivået på BenQ W1350 til venstre er uimponerende. Til høyre er den dobbelt så dyre Sony VPL-HW40ES. For øvrig er det ikke BenQ som brenner ut i hvitt i kjernen av galaksen, men kameraet.

 

Om kalibrering

Projektoren ser veldig bra ut rett ut av esken, spesielt i ”warm” og ”normal” fargetemperatur. ”Cool” blir for kald, og ”lamp native” ser helt feil ut – selv om denne modusen gir den høyeste lysstyrken.

BenQ_W1350_vs_Sony_VPL-HW40ES_Testbilde2
Med mindre lys i bildet, ser man at svart i virkeligheten er grått. Fortsatt BenQ W1350 til venstre, Sony VPL-HW40ES til høyre.

Menysystemet er enkelt og oversiktlig, og projektoren har full 3D-fargekalibrering for finjustering, som da gir muligheter for nærmest korrekt fargegjengivelse av en profesjonell kalibratør.

BenQ_W1350_vs_Sony_VPL-HW40ES_Testbilde3
Enda mindre lys på skjermen, og det hele blir en flat opplevelse med BenQ W1350.

 

Konklusjon

Til budsjettprojektor å være er BenQ W1350 godt utstyrt, med både vertikal linsevinkling, mulighet for trådløs bildeoverføring, og med 3D-visning hvor et par 3D-briller medfølger.

Bildekvaliteten er til dels superb, med knalle farger og intet mindre enn imponerende lysstyrke. Bildene smeller skikkelig ut, og bildestøy er det fint lite av.

En ellers overlegen bildekvalitet overskygges bare av et litt blast svartnivå, som stort sett ikke er noe man tenker over – men mørke filmer blir en noe flat opplevelse.

Regnbueeffekten er det eneste problemet når det kommer til bilde, noe en del kan reagere på (men ikke alle). Ellers er det viftestøy som er det mest sjenerende.

Lyd & Bilde mener

BenQ W1350 er lyssterk og leverer bilder med masse smell. Moskitostøy er det fint lite av, og vi liker at 3D-bilder følger med. Vertikal linsevinkling gjør takinstallasjon til en drøm. Svartnivået er litt lyst, og projektoren har merkbar regnbueeffekt. Viftestøyen er i overkant.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Nyhet!

LB+ Total uke

Tilgang til ALT innhold i en uke

LB+ Total mnd

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home i en måned

Populært!

LB+ Total 12 mnd

Tilgang til ALT innhold i et år (Mest å spare)

39,- / for 1 uke
49,- / for 30 dager
137,50 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Rullende hjemmekino

Ta med deg skjermen hvor som helst!

Marantz-flaggskipet er testet

Presisjon til fingerspissene

Hjemmekino: - vasker gulvet med lydplanker

Marantz gir oss fullstendig bakoversveis

Denon har overgått seg selv

«Usynlig» storskjerm med laser

Skremmende realistisk kinobilde

Nye Apple TV er en kraftplugg

Laserskarpt kinobilde

Nå får du Google TV på alle skjermer

Scroll to Top