TEST: McIntosh MA7200

Muskuløs multikunstner

Trenger du en kraftig forsterker med DAC og mange innganger, finner du svaret her.
Karakter
McIntosh MA7200
Lyd & Bilde mener
Fantastisk engasjerende lyd i en vellykket allroundpakke av en forsterker, som er bygget for å spille på hva som helst, og til evig tid.
Den er stor, tung og mangler strømming.
Spesifikasjoner
 • Type: Integrert forsterker
 • Effekt: 2 x 200 W 2/4/8 ohm
 • Teknologi: Transistor balansert dual mono kretsløp
 • Tilkoblinger: 6 ubalanserte, én balansert inngang
 • Platespillerinngang: MM og MC-inngang
 • Hodetelefonutgang: Ja
 • DAC: 32-bit/384 kHz, 2x optisk, 2x koaksial, USB og MCT-inngang
 • Nettverk: Nei
 • Frekvensrespons: +0, -3dB, 10Hz – 100,000Hz
 • Dynamikk: 2 dB headroom
 • THD: 0,005 %
 • Signal/støy: 113 dB
 • Annet: Belyst Vu-meter, fjernstyring
 • Mål og vekt: 44,45 x 19,37 x 55,58 cm/34,1 kg
 • Web: neby.no
Annonse
Annonse
forfatter

Klip deg fast i armlenet, for denne forsterkeren blåser deg gladelig ut av sofaen, og den gjør det med stil. Som McIntosh forsterkere har for vane å gjøre.

MA7200 stiller litt i skyggen av den mektige flaggskip-forsterkeren MA9000, som med sine 300 W effekt kan gjenopplive de døde, og kickstarte en 747 når som helst. Men etter å ha hørt lillebror med ‘bare’ 200 W effekt, er vi tilbøyelig til å mene at den er et enda bedre kjøp enn storebror.

Den har kanskje mindre effekt, men er konstruert på samme måte: Med McIntosh massive autoformere og et balansert kretsløp, den bruker den samme 32-bits DAC-modulen, den har phono-inngang både for MM- og MC-pickuper, til sammen 14 lydinnganger, og den har en meget vellydende hodetelefonutgang.

Den større MA9000 har flere innganger, et litt mer påkostet phono-trinn, åttebånds equalizer, enda flere innganger og mer effekt, men den koster nesten 50 prosent mer.

Det gjør MA7200 til et bedre kjøp, for den lyder nemlig eksakt likt som den store forsterkeren gjør, og jeg tror de færreste vil legge merke noen forskjell i effekt mellom de to. Med mindre de har noen svært ineffektive høyttalere, som kan ha godt av en forsterker med mye muskler.

Annonse

Men det spruter spilleglede også av lillebror, som har bass- og diskantkontroll i stedet for eq, og mangler de store håndtakene som den over 10 kilo tyngre og enda større MA9000 er utstyrt med.

Utskiftbar DAC-modul og nok innganger for de fleste. Foto: McIntosh

Alt, unntatt strømming

De to McIntosh-forsterkerne stiller definitivt i tungvektsklassen, hvor konkurransen er beintøff. Man man få en Devialet Expert 220 Pro for samme pris som en MA7200, den glimrende Ayre EX-8 – også med DAC – ligger i samme prisklasse, og det finnes Naim-kombinasjoner som kan utfordre den på lydkvalitet. Om enn ikke på antall tilkoblinger.

For McIntosh-forsterkeren dekker manges behov. Den har dog ikke strømming, men fire digitale innganger, én USB- og en inngang for McIntosh CD-transporter med MCT-utgang (SACD/DSD-inngang), en balansert inngang, fem ubalanserte innganger, og en inngang hver for Moving Coil og Moving Magnet pickuper.

Mens MM-inngangen er satt til 47 kOhm belastning, kan MC-inngangens belastningsimpedans settes til 50, 100, 200, 400 eller 1000 Ohm. Veldig fleksibelt og ypperlig for alle med platespiller, særlig med MC-pickup.

Siden MA7200 kom i 2017, har McIntosh lansert en oppgradert DAC-modul, DA2 med en nyere prosessor, HDMI og oppgradert kretsløp. Den kan erstatte DA1 som står i nyere integrerte McIntosh-forsterkere, også denne, men det må gjøres hos en forhandler.

Annonse

Modulen som sitter i MA7200, er bygget rundt en åttekanals 32-bits/384 kHz som støtter lydfiler opptil 32/384, DSD256 og DXD384, mens de optiske og koaksiale digitalinngangene, støtter opptil 23-bit/192 kHz. Som i praktisk betyr at DAC-en takler alle kommersielt tilgjengelige lydformater.

Den er også klar for Roon, skulle man ønske å bruke med en strømmeklient som fungerer som en server for dine strømmeabonnementer. Enten man velger PC/Mac, eller en Nucleus-server med Roon.

Klassisk McIntosh. Foto: McIntosh

Fullbalansert

Som de fleste McIntosh-forsterkere, har også denne såkalte autoformere (transformatorer), som i praksis gjør forsterkeren mer stabil, og relativt ufølsom for varierende last. Kretsløpet er selvsagt fullbalansert, eller Quad Balanced som det heter, for å redusere støy og forvrengning.

Forsterkeren passes på av en mikroprosessor, Power Guard demper klipping av signalet, og Sentry Monitor sitter på utgangene for å hindre kortslutning.

Den har også noe man bare ser på rørforsterkere: Høyttalerterminaler med 2, 4 og 8 ohms utganger. De er koblet til viklinger i autoformerne og slik kan man ‘fortelle’ forsterkeren hvor lav last høyttalerne er. Det fungerer veldig bra i praksis, og vårt testpar med Dynaudio Confidence 20, lød også aller best på 4-ohms-utgangene.

Annonse

Raffinert muskelbunt

Et kjapt søk på lydogbilde.no, viser at vi selvsagt har testet flaggskipet MA9000. Med toppkarakter som resultat. Den langt rimeligere MA7200 lyder så likt, at det er fristende å bare kopiere teksten fra testen av MA9000.

Man sparer flere titalls tusen, men mister noen tilkoblinger, resten er som nevnt så likt at det er skremmende. Phono-trinnet er litt bedre på den dyrere forsterkeren, men man skal ha en svært påkostet platespillerrigg for å høre forskjellene. Og da er det kanskje mest interessant å gå for et separat phono-trinn.

De er kanskje små, men de fantastiske stativhøyttalerne R1 Arreté fra Audiovector, lød som ventet himmelsk sammen med McIntosh-forsterkeren. Audiovector pleier å gjøre det, men her lød høyttaleren større, bassen ble mer fysisk og lydbildet vokste når jeg byttet fra Hegel H190 til MA7200.

Som mange andre McIntosh-forsterkere, er klangen varm og behagelig, men lyden er slett ikke uten dynamisk snert. Den lyder aldri kjedelig, lyden er aldri ullen, men heller ikke skarp.

Ayre EX-8 er litt mer finmasket, analytisk og skarpere fokusert, men her får man mer klangbunn i store instrumenter. Som kontrabasser, klaver og pauker. Men også i trompeter og vokaler. Et gammelt opptak med Sarah Vaughn på vokal og Clifford Brown på trompet, lød enormt levende gjennom en annen favoritt, Dynaudio Confidence 20. Som også trivdes veldig godt sammen med MA7200. Forsterkeren drar opp et digert lydbilde, det er kanskje ikke så grenseløst dypt, men bredden og skalaene er i stand til å få små rom til å ligne konsertsaler.

Annonse

Selv med ‘bare’ 200 W, er det rikelig med muskler til å holde høyttalerne i stramme tøyler, selv når man spiller høyt. For denne forsterkeren går virkelig to 11, og enda litt til. Den leverer en strykerklang som får hårene til å reise seg på armene, og man formelig kjenner strengene vibrere luften foran høyttalerne.

Den er enorm, og kompetent i massevis. Foto: McIntosh

Konklusjon

McIntosh-forsterkeren er en superb allrounder. Den driver det meste av høyttalere, den sparker fra i bassen så det knaker i knoklene, og den har bøttevis med raffinert klang å by på. Den kan rett og slett spille hva som helst på hva som helst, bedre enn det meste. Den mangler riktignok strømming, men det er også alt. Til prisen er det knapt mulig å finne en morsommere, mer vellydende og anvendelig integrert forsterker.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 29 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Mola Mola Kula er et unikum av en forsterker. Vi har sannsynligvis aldri hørt denne overfloden av detaljer noensinne!
Årets Samsung Galaxy S21-serie er tilgjengelig i tre forskjellige utgaver: Galaxy S21, Galaxy S21+ og Galaxy S21 Ultra. Her kan du lese hvilken modell som passer best til dine behov.
Bang & Olufsen har lånt inspirasjon fra 1970-tallet, og har skapt en tillitvekkende musikkmaskin man kan ta med seg.
Med Samsungs nye projektorer kan du få et kjempedigert bilde, rett på veggen hjemme i stua.
Dette er den moderne surroundforsterkeren for deg som ønsker virkelig god lyd i hjemmekinoen, men som er edruelig med pengebruken.
Med absolutt alle funksjoner man trenger, gir Marantz NR1711 store hjemmekinoopplevelser fra et slankt og lekkert format.
Philips ultrabrede skjerm plasserer deg midt i handlingen, enten det er spill, film eller regneark.
Den elektriske Volvo XC40 er en fabelaktig bil, spesielt i denne utgaven.
JBL Bar 5.0 er en enkel og snerten lydplanke, som ikke trenger subwoofer for å gi nok bass.
DJI Mavic Air 2 er et flyvende kamera som gir deg et helt nytt perspektiv.
Hjemmekontor, eller bare gjemmekontor? Denne skjermen duger til begge deler!
De første aktive trådløse fra engelske Q Acoustics er enkle å finne plass til i det smarte hjemmet. Lydmessig er de ikke helt i mål.