Nye hi-fi-produsenter i det seriøse sjiktet ser man ikke ofte. Og Elipson er sånn sett også langt fra å være nye. Men det ærverdige franske selskapet har siden 1940 bare vært kjent for sine høyttalere. Ofte med sci-fi-aktige runde former.
Men nylig har Elipson kommet på banen som forsterkerprodusent med forforsterkeren P1, som vi tester her. Det finnes også en matchende effektforsterker, kalt A2700.
Elipson P1 presterer å være iøynefallende og avdempet på samme tid: Kabinettet er firkantet og grått. Og i samme standardmål som det meste av konsum-hi-fi. Det eneste som bryter konformiteten, er den centimetertykke frontplaten, hvor to store skruknapper rammes inn av innfreste myke buede linjer. Det er litt som når man prøver på å vise sin individualitet ved å ta en blomst i knapphullet i en litt lysere grå nyanse enn jakken.
Heldigvis er vi ikke et designmagasin, men derimot et teknologimedie som primært tar for seg teknikken innenfor.
DAC og platespillerinngang som plug-in-kort
Den består i sin enkleste form av en ren analog forforsterker for linjesignaler. Vil man ha platespillerinngang og/eller digitalkonverter, kan disse kjøpes i form av to plug-in-kort, som hver for seg fordyrer forforsterkeren med noen tusen kroner. Platespillermodulen støtter både MM- og MC-pickups, og DAC-modulen har optisk, koaksial samt USB-inngang. Den oppgitte prisen er inklusiv begge utvidelseskortene.
Noe som derimot ikke kan kjøpes, er trådløs forbindelse og musikstrømming. Vil du ha del i internettets gleder eller bare strømme Bluetooth, må du ha eksternt utstyr, som for eksempel en Bluesound Node.
Elipson P1 er en innlysende makker for Elipson A2700-effektforsterkeren, men begge kan naturligvis brukes sammen med andre effekt- eller forforsterkere. P1 kan også være en nærliggende makker for et par gode aktive, kablede høyttalere, som for eksempel Genelec 6040R eller Dutch & Dutch 8c.
Lydkvaliteten
Da Elipson P1 er laget som en makker for Elipson A2700, ble sistnevnte brukt som effektforsterker under testen. Selv om P1-eren også fikk lov til å spille via NAD C 298 underveis. Som sammenligning ble det brukt en NAD C 658 forsterker, som koster det samme som en Elipson P1 – imidlertid uten utvidelsesmoduler med platespillerinngang og DAC.
Som effektforsterkeren har også Elipson-forforsterkeren sin egen lydmessige signatur. Men den er langt mindre uttalt. Det måtte lyttes lenge og byttes kabler mange ganger, før kjennetegnene var samlet.
Umiddelbart har Elipson P1 en ganske åpen og fremadvendt spillestil som matcher den dynamiske lyden av A2700 godt. Mens NAD C 658 åpner et vindu inn til konsertsalen, får man med P1 en følelse av å sitte tett på musikerne, som har tatt oppstilling inne i stuen.
Forsterkeren maner fortsatt frem en akustisk scene hvor man kan plassere instrumentene. Men fornemmelsen av et dypt scenerom med klart definerte vegger er ikke så uttalt som på NAD-en. Det er hverken en god eller en dårlig ting – bare forskjellig. Og etterhvert som lyttingen skrider frem, kommer nyansene for dagen. Hvis rommet (eller rettere illusjonen av det) ikke er så dypt på Elipson P1, så er klarheten og opplevelsen av luft mellom de opptredende til gjengjeld mye bedre.
Kresen
Som effektforsterkeren A2700 er Elipson P1 litt kresen med programmaterialet. Ikke i den forstand at et mindre perfekt opptak låter dårlig. Men man får ikke helt demonstrert hvorfor man skal betale så mange penger for bare en forforsterker. På den andre siden er det viktig å huske at musikk kan brukes til annet enn test. Og at utstyret bare er veien til målet – men ikke målet i seg selv.
På dette punktet høster Elipson P1 ekstra poeng. Instrumenter og stemmer klinger litt varmere og låter litt mer engasjerende, enn på den litt kliniske NAD C 658.
Konklusjon
Elipson P1 er det franske selskapets første forforsterker. Og det er en overbevisende debut som elektronikkprodusent. Sammen med effektforsterkeren A2700 får man et forsterkerpar som godt kan gjøre seg gjeldende i prisklassen.
Elipson P1 har en åpen og engasjerende spillestil, og den får de fine detaljene frem i de beste opptakene. Den koster til gjengjeld også ganske mye, men trenger du ikke både DAC og platespillerinngang, kan du spare noen kroner ved ikke å velge det eller begge plug-in-modulene.
Les videre med LB+
Årets beste tilbud
Tilgang til ALT innhold i 4 uker for 4 kr
LB+Total måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned (Mest å spare)
LB+ Total 12 mnd
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser