TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

TEST Bluesound Node (N130)

Bygg ut anlegget med HD-streaming

Første test i Skandinavia: Hvis du har et stereoanlegg du er fornøyd med, men savner streaming, er dette en nærliggende løsning.

forfatter
Publisert 08.06.21 - 10:55
Karakter
Bluesound Node (N130)
L&B mener
Få streaming i HD-kvalitet og multirom på ditt eksisterende anlegg til en meget rimelig pris. Støtter høyopppløste MQA-filer fra f.eks. Tidal. Nå med HDMI-inngang.
Kun én analog/digital kombiinngang
Spesifikasjoner
 • Type: Trådløs musikkstreamer
 • Prosessor: Quad-core 1,8 GHz Cortex A53
 • DAC: 32-bit / 384 kHz internt
 • Plattform: BluOS
 • Multirom: ja
 • Trådløst: WiFi 801.11ac, AirPlay, Bluetooth 5.0 (aptX, toveis)
 • Streaming: Tidal, Spotify Connect, Deezer, Amazon, Apple, Qobuz, Internettradio (TuneIn)
 • Audioformater: MP3, AAC, WMA, OGG, FLAC, ALAC, WAV, AIFF, MQA, Dolby Digital 5.1
 • Signaloppløsning: maks- 24-bit / 192 kHz
 • Innganger: HDMI, Ethernet, USB A (støtter USB Host), digital/analog audio inn (3,5 mm minijack/optisk kombo)
 • Utganger: analog line out (RCA), digital optisk (Toslink), digital koaksial (RCA), subwoofer.
 • Stemmestyring: Amazon Alexa (kun engelsk), Google Assistant
 • Mål og vekt: 22,0 x 4,6 x 14,6 cm / 1,1 kg
 • Web: bluesound.com
 • 6 cm / 1,1 kg
 • Web: bluesound.com

Bluesound er et søsterselskap til NAD, og deres streaming-mottaker Bluesound Node er nettopp kommet i en ny utgave. Det er fjerde inkarnasjon, men da Bluesound har sluttet med å nummerere utgavene i generasjoner, har den fått det prosaiske etternavnet N130.

Som forgjengeren – og som Bluesound PowerNode – er nye Node en flat ”matboks” i hvit eller sort plast med et betjeningspanel på toppen. Betjeningen er dog utvidet med et touch-felt til styring av volumet, og det er nå fem forvalg som kan programmeres med nettradiostasjoner eller spillelister. Det er dessverre ikke noe display i touch-feltet som viser hva som gjemmer seg bak knappene.

Betjeningen er utvidet med et touch-felt til styring av volumet, og det er nå fem forvalg som kan programmeres. (Foto: Bluesound)

Nå også til TV-en

Selv om Bluesound Node først og fremst er en streaming-mottaker, har den også en kombinert analog/optisk digital inngang og en USB-port, så den kan fungere som digital forforsterker i anlegget.

Som en forbedring fra tidligere generasjoner har Bluesound Node fått HDMI-inngang slik at den kan brukes sammen med TV-en. Det er også support for hosting på USB-inngangen. Det betyr at USB-porten ikke bare som tidligere kan brukes til å spille av filer fra en ekstern harddisk eller USB-nøkkel, men at Node også kan fungere som eksternt lydkort for en tilkoblet datamaskin. På testtidspunktet var denne funksjon dog ikke aktivert ennå, men den kommer med en programvareoppdatering.

Bluesound Node N130 ligner sine forgjengere i det ytre, men har fått bedre DAC, ny betjening og flere innganger. (Foto: Bluesound)

Stemmestyring

En annen nyhet i den nye utgaven av Node er stemmestyring. Her støttes Google Assistent og Amazon Alexa. Sistnevnte kun på engelsk, da Amazon fortsatt ikke har fått øye på Skandinavia. Der er ikke innebygd mikrofon, men enheten kan fjernstyres med kommandoer via en smart-høyttaler eller mobilen.

Støtter MQA

Bluesound er en plattform for streaming og multirom i likhet med konkurrenter som Sonos, HEOS (Denon/Marantz) og Play-fi. Og som disse støttes alle relevante streamingtjenester; Spotify, Tidal, Deezer, Qobuz, Apple Music – de er der alle sammen. Og som hos konkurrentene må man velge en plattform fremfor de andre. Her har Bluesound et ekstra kort i ermet, da MQA-formatet, som brukes til høyopppløste musikkfiler på Tidal, støttes.

Det er lagt til en HDMI-inngang med eARC til tilkoblingene, så Bluesound Node lett kan brukes sammen med TV-en. (Foto: Bluesound)

Lydkvaliteten

Da Bluesound Node er en kombinasjon av streaming-mottaker og DAC, ble den vurdert i begge roller. Som komplett enhet ble det lyttet på analogutgangen via et NAD C658/C298-forsterkersett. Og for å høre den som ren streamer (uten den innebygde DAC-en) ble den optiske utgangen koblet til digitalinngangen på samme forsterkersett.

Den gjør det fint som komplett signalkilde, men hvis du allerede har en god DAC, får du sannsynligvis enda bedre lyd ut av det.

Lyden via den innebygde digitalkonverteren i Bluesound Node er upåklagelig. Lyden er behagelig, og det mangler ikke detaljer. Musikken plasseres umiddelbart foran deg, foran høyttalerne, og virker engasjert. Hvis du setter pris på nærhet og umiddelbarhet, er dette perfekt.

Ekstern hjelp

Over den eksterne digitalkonverteren kommer imidlertid enda flere av de bittesmå detaljene frem. Romakustikken på liveopptak blir til en sammenhengende scene bak musikerne, i stedet for bare en antydning av etterklang. Og rommet blir generelt større. Det kommer også mer tyngde i bassen.

På Disturbeds coverversjon av Sounds of Silence lyder stemmen naturlig og klar over analogutgangen. Men via digitalutgangen blottlegges lagdelingen i opptaket, og engasjementet blir mer levende.

Denne oppramsingen av hva Bluesound Node gjør mindre overbevisende enn en flere ganger dyrere forforsterker, handler ikke om å nedvurdere dens evner. For nye Node gjør det glimrende. Og nettopp konverterdelen er noe av det som er forbedret i den nye utgaven. Men det er fortsatt snakk om en forholdsvis billig enhet. At det kan gjøres enda bedre gjennom en ekstern digitalkonverter, betyr bare at Bluesound Node også kan ha en plass i et dyrere anlegg. Enten fordi du har et dyrt anlegg, eller at den kan vokse med oppgaven når adgangen til all verdens musikk i høy kvalitet gir smaken på enda bedre lyd.

Konkurrenter

Det er nærliggende å sammenligne Bluesound Node med streaming-mottakere som Denon DNP-800ne og Marantz NS6006, som begge koster omtrent det samme. Om det kompakte, diskré formatet på Node er et pluss, eller du foretrekker et mer imponerende apparat, blir en smakssak. Men HDMI-inngangen og supporten for MQA-filer på Tidal er til gjengjeld klare fordeler i Nodes favør.

Bluesound Node er en enkel vei for å få musikkstreaming og multirom i HD-kvalitet på det eksisterende stereoanlegget. (Foto: Bluesound)

Konklusjon

Bluesound Node N130 er en fin liten streaming-mottaker, som på en-to-tre kan oppgradere det eksisterende anlegget med digitale herligheter i form av høyoppløste musikktjenester, multiromsfunksjoner, trådløs lyd med AirPlay og Bluetooth, samt avspilling av egne musikkfiler. Med andre ord hele pakken. Også de kjetterske MQA-filene, som konkurrentene mangler. Lydkvaliteten er meget bra til prisen, og vil du enda videre, kan en DAC etter egen smak klare dette. Tilføyelsen av en HDMI-inngang gjør enheten perfekt som samlingspunkt i et (tokanals) AV-system.

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Motta varsler
Varlse meg om
4 Kommentarer
nyeste
eldste mest poulære
Inline Feedbacks
View all comments

Hei.
Har hatt musikk på NAS i flere år og har testet ut Sonos, Denon Heos og Bluesound.
Denon er ubrukelig mot en NAS da katalogene kommer hulter til bulter. Ubrukelig app.
Sonos er ok, brukbar app. Fikk beskjed at appen til Sonos ikke kunne brukes på nettbrettet mitt. Mangler USB inngang.
Sitter igjen med Bluesound med god app. Trådløst eller kablet, hipp som happ. Kjøpte en rask USB SSD og selv mine gamle ører ble overasket. Eneste forklaring er overføringshastighet evt. pakkehåndtering ved overføring

Suverent produkt!
Stabilt og intuitivt med svært god app.
Solid D/A converter.

Har 2i. Ser at den nye fremdeles har en USB inngang. Får meget god lyd når musikken legges på en USB/SSD isteden for å spille fra en NAS via nettverk. Bruker ekstern DAC.

Hei,
Jeg vurderer å kjøpe meg en, eller to slike spillere i nærmeste fremtid.
Ser at du skriver at du får mye bedre lyd med å koble ekstern SSD direkte i USB porten.
Jeg spiller hovedsaklig fra NAS nå, men via kablet nett. Er det noen god forklaring på hvorfor lyden blir dårligere fra NAS?

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Steintøft jubileumssett fra Rotel Rotel jubilerer med en kraftig forsterker og CD-spiller med DAC
McIntosh-skrinet med det rare i? Det er mange som drømmer om en fet McIntosh-rigg hjemme i stua, men dette produktet tar kaka!
Linn lanserer ny utgave av sin legendariske platespiller Linn Selekt LP12 får ny arm og pickup.
HiFi-ikoner bytter eier Kapitalfonden Highlander Partners har kjøpt opp McIntosh Group, som også står bak Sonus faber.
Radio for spesielt interesserte Tar seg godt ut sammen med McIntosh-anlegget ditt.
Se! En platespiller fra Ikea! Ikea setter musikken i høysetet med Obegränsad platespiller, arbeidspult og hvilestol. I samarbeid med Swedish House Mafia
Følg Lyd & Bilde
Send this to a friend