Hvis du for lengst er lei av store bokser av noen forsterkere, men ikke er helt villig til å ta steget over til små, trådløse høyttalere, så kan en hybridløsning være midt i blinken. Behold dine høyttalere – eller kjøpe noen nye – og la i stedet en strømmeforsterker ta deg inn i den moderne tidsalderen.
Som Denon Home Amp. Dette er en rimeligere variant av Marantz Model M1 fra søsterselskapet. Men billig er heller ikke Denon-forsterkeren, så den må forventes å levere sakene.
Sonos blir utfordret
I denne verden har Sonos lenge vært sjefen, mens resten kjemper om smulene. Men det kan være i ferd med å snu nå, i en tid der det etter en app-oppdatering har gått veldig i ball for den amerikanske produsenten. Flere rapporterer om produkter som ikke lenger vil koble til, tapte spillelister og alskens problemer. Og mens Sonos sliter med å holde seg flytende i Brukervennlighetssjøen, kan konkurrenter som Denon ta viktige markedsandeler.
Denon Home Amp er som sin erkekonkurrent en liten tass av en stereoforsterker, som likevel er oppgitt til å yte 2 x 100 watt. Dette takket være effektiv klasse D-forsterkning. Ingenting nytt lenger akkurat det, men om du akkurat har krøpet ut av din gamle hi-fi-hule med tunge ringkjernetrafoer, så kan det hende du vil rynke på nesen når jeg sier at denne lille forsterkeren fint kan drive et par skikkelige høyttalere. Innenfor visse grenser.
Tilkoblinger
På tilkoblingsfronten byr Home Amp på det meste du trenger, inkludert HDMI eARC for enkel TV-lyd. Bluetooth-støtte og optisk inngang er også på plass – funksjoner Sonos Amp mangler. Berøringsflaten på fronten av forsterkeren lar deg trykke for å stille volum og hoppe frem og tilbake mellom sanger. Det finnes også tre snarveiknapper som for eksempel kan adressere favorittspillelister eller radiostasjoner. Velg selv.
Inntrykket av byggekvaliteten er ikke helt det jeg forventer av en forsterker til nesten ti tusen kroner. Plastkabinettet føles litt billig sammenlignet med mer solide konkurrenter som Marantz Stereo 70s og Yamaha A-S701. Designmessig er Denon-forsterkeren heller ikke like elegant som Sonos Amp i mine øyne, selv om de utstråler samme kvalitet.
Når man ser dette i lys av at Denon-forsterkeren faktisk koster en drøy tusenlapp mer enn Sonos Amp, så er forsterkeren nødt til å bidra ekstra der det teller mest: på lydkvalitet.
HEOS strømmesystem
Den digitale strømmejobben utføres av det innebygde HEOS-systemet. Dette ble utviklet av ingeniører hos Denon og Marantz, og har etterhvert blitt bygget inn i produkter fra flere merker innunder moderselskapet Masimo. Både Classé og Definitive Technology har produkter som støtter HEOS, og flere vil nok komme. Det betyr at de alle kan kobles sammen trådløst, i det samme nettverket, og fungere sømløst sammen. Akkurat som en gruppe med Sonos-produkter.
HEOS-appen gir tilgang til et utvalg musikktjenester, deriblant Spotify, Deezer, Tidal, SoundCloud og internettradio. Med Spotify Connect kan du dessuten bruke Spotify-appen direkte på mobilen, mens strømmingen likevel foregår inne i forsterkeren. HEOS har slettes ikke støtte for like mange tjenester som Sonos, som også inkluderer flere lydbok- og podkasttjenester, og dessuten både Qobuz, Apple Music og Amazon Music. Skal du spille av disse med Denon Home Amp, må du enten strømme via Bluetooth eller AirPlay 2.
Enkelt oppsett
Oppsettet går som en lek: Du kobler til strøm, laster ned og åpner HEOS-appen, og velger Denon fra produsentlisten. Velg så forsterker, og Home Amp dukker opp som i listen. Tilkoblingen derfra går lytefritt og lynraskt.
Å koble til Sonos Amp er langt mer langdrygt og kjedelig, spesielt i disse dager når appen lever sitt eget liv. Jeg måtte til slutt bare gi opp og ty til AirPlay for å sammenligne lyden.
Lyden av Denon Home Amp
Lydmessig leverer Home Amp en ryddig og detaljert gjengivelse. Stereobildet er presist, og vokaler kommer tydelig frem. 2L-utgivelsen Tuvayhun låter stort og luftig, og det skilles tydelig mellom plasseringen av jenta til venstre og dama til høyre på Rachel’s Song.
Men jeg kan definitivt huske å ha hørt et dypere lydbilde fra de samme høyttalerne, nemlig Bowers & Wilkins 603 S3. Sammenlignet med konkurrenter som Bluesound PowerNode N330 fremstår lyden likevel som noe slank, spesielt i bassområdet. Kontrabasser mangler litt av den fysiske tilstedeværelsen man får med dyrere forsterkere. På dette punktet må Denon se seg slått av Marantz’ søstermodell Model M1, og ikke minst Bluesound PowerNode N330.
Det er god energi i rytmene på Lizzos About Damn Time, og jeg kjenner det rikker bra i discofoten. Igjen er det ikke like taktfast som med Bluesound PowerNode N330, og Denon drar heller aldri ifra Sonos-forsterkeren. Noe jeg skulle ønske den gjorde, gitt den høyere prisen. Faktisk er det vanskelig å høre forskjell på de to forsterkerne, hvor enn hardt jeg prøver. Lydmessig er det nærmest hipp som happ hvilken av de to du velger.
Er den verdt prisen?
Denon Home Amp er helt klart en kapabel forsterker, med gode funksjoner og enkel brukervennlighet. Det er likevel vanskelig å forsvare prisen. Den koster mer enn Sonos Amp, og du skal bare noen hundrelapper opp før du har råd til Bluesound PowerNode N330. Som spiller ringer rundt dem begge.
Denon Home Amp vil jeg derfor primært anbefale deg som allerede har HEOS-produkter fra før, og ønsker å utvide systemet. For alle andre finnes det bedre alternativer til prisen. Aller helst skulle forsterkeren kostet mindre enn Sonos Amp, da ville en anbefaling vært mer helhjertet.
Og vil du ha HEOS-strømming, så kan faktisk et annet spennende valg være surroundreceiveren Denon AVR-X2800H til omtrent samme pris. Slettes ikke like snerten av utseende som Home Amp, og laget med et ganske annet publikum i tankene. Men den låter bra i stereo, har fjernkontroll, og kan gi deg et fullblods sjukanals surroundoppsett med Dolby Atmos. Dessuten har den innebygd Audyssey romkorreksjon, som åpner for større fleksibilitet i høyttalerplassering.
Alt i alt er Denon Home Amp en solid forsterker med sømløs strømming og god funksjonalitet. Men i et marked med knallhard konkurranse er ikke pris-ytelse-forholdet helt der jeg ønsker.
Konklusjon
Denon Home Amp er en kompetent strømmeforsterker med en sømløs brukeropplevelse og god lydkvalitet. Den gir frustrerte Sonos-brukere en vei ut av økosystemet, og selv når Sonos etter hvert kommer tilbake der de skal være, har du et flott alternativ i Denon.
Prisen for Denon Home Amp er lavere enn for slektningen Marantz Model M1. Likevel synes jeg den er i høyeste laget. Du får en varmere og enda mer kontrollert lyd andre steder for de samme pengene, uten å gå på kompromiss med brukervennlighet. Denon-forsterkeren låter heller ikke bedre enn Sonos Amp, som den ønsker å ta andeler fra. Derfor anbefales Home Amp primært for eksisterende HEOS-brukere eller de som spesifikt er ute etter dens unike funksjoner. For andre vil alternativer som Bluesound eller til og med Sonos kunne gi mer verdi for pengene. Som det står nå, er den et solid, men dyrt alternativ i et marked med knallhard konkurranse.
Les videre med LB+
Høsttilbud
Tilgang til ALT innhold i 4 uker
LB+ Total mnd
Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home i en måned
LB+ Total 12 mnd
Tilgang til ALT innhold i et år (Mest å spare)
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser