Engelske Arcam Audio (opprinnelig Aplification & Recording Cambridge) har laget hi-fi siden 1976. Selskapet er i dag en del av Harman-konsernet, som igjen er eid av Samsung, men utvikling og design skjer fortsatt i Cambridge i England.
Arcam Radia A25 er den største integrerte stereoforsterkeren i den nye Radia-serien, som Arcam lanserte på høsten i fjor. Felles for Radia-modellene er en ny design med markante gule kontraster omkring knapper og på kabinettsidene. De gule strekene i en helt ny designet kulør har neppe innflytelse på lyden – men det ble lagt stor vekt på dem ved presentasjonen …
Utover de gule fartsstrekene er Arcam Radia A25 en særdeles minimalistisk designet forsterker i kullsort metallkabinett. Kabinettet virker ualminnelig solid og nærmest industrielt. Den mattsorte fronten prydes av to skruknapper til henholdsvis kildevalg og lydstyrke. Et stort hvitt prikkdisplay viser innstillingene. Displayet er helt usynlig når forsterkeren er slått av – og nesten usynlig når den er slått på.
På baksiden finner man et fornuftig utvalg av innganger: tre analoge linjeinnganger, en RIAA-inngang for platespillere med MM-pickup, samt tre digitalinnganger for henholdsvis koaksial, optisk og USB-C. Sistnevnte er beregnet til avspilling fra datamaskiner, hvor A25 så opptrer som eksternt lydkort.
Høyttalerutgangene er i form av banankontakter av nydelig kvalitet. Det er også inn- og utganger til fjernstyring.
Det er mulighet for å strømme musikk trådløst fra mobilen via Bluetooth. Da Bluetooth-mottakeren støtter AptX Adaptive, er det mulig å oppnå fornuftig – men fortsatt ikke tapsfri – kvalitet.
Man leter til gjengjeld forgjeves etter enhver form for nettverks- eller strømmemuligheter. Dette er en ren stereoforsterker og ikke en computer i forsterkerinnpakning. Arcam tilbyr imidlertid strømmemottaker, ST5, og en CD-spiller, CD5, i samme serie.
Arcam Radia A25 er ganske tung til å være en så kompakt forsterker. Det solide stålkabinettet bidrar med noen kilo, men innmaten veier også mye. En titt under panseret virker absolutt tillitvekkende. Her finner man en solid ringkjernetransformator til strømforsyning og separate utgangstransistorer på en kraftig kjøleplate.
Hva er klasse G?
De fleste hi-fi-forsterkere jobber enten i klasse AB eller i klasse D. Noen få arbeider i klasse A. Men Arcam Radia A25 er en klasse G-forsterker.
For de som ikke kan forsterkeralfabetet utenat (jeg måtte også slå det opp), er en klasse G-forsterker oppbygget som en slags hybrid klasse A-forsterker med noen triks til å forbedre effektiviteten.
Klasse A-forsterkerens fortrinn er at den er fri for crossover-forvrengningen som oppstår når de to utgangstransistorene på skift trekker hver sin halvperiode av signalet. Det kan låte himmelsk, men en klasse A-forsterker er ugudelig ineffektiv og bruker lett 100 watt strøm for å levere en utgangseffekt på 2 x 10 watt.
Skal man bygge en klasse A-forsterker med høyere effekt, er det bruk for en kraftig strømforsyning og store kjøleplater for å føre bort de mange hundre watts varme. Og det er dyrt.
Trikset i en klasse G-forsterker er at det er to forskjellige forsyningsspenninger i strømforsyningen. Ved lave effektnivåer får utgangstrinnet bare en lav forsyningsspenning, og kan derfor arbeide i klasse A og levere noen få watt der uten å bli glohet. I signalspissene skiftes det over til en høyere forsyningsspenning, og forsterkeren kan nå levere full effekt.
Arcam Radia A25 er oppgitt til å levere 100 watt per kanal i åtte Ohms belastning og 165 watt i fire Ohm.
Løftet om å levere klasse A-forsterkerens gode lyd, men uten omkostningene i form av stort effekttap, har ofte blitt gitt. Og hi-fi-historien er full av spesielle betegnelser for forsterkerklasser som skulle oppfylle det. Om det holder, får lyttetesten avklare.
Lyden av Arcam Radia A25
Låter så Arcam Radia A25 som en klasse A-forsterker?
Det er en brutal forenkling å si at alle forsterkere av en gitt klasse låter likt. Men det er i hvert fall noe med snakken. Arcam Radia A25 har en varm og sjarmerende lyd som bringer assosiasjonene til typiske klasse A-forsterkere. Og for den saks skyld også gode klasse AB-forsterkere. Og en lyd som jeg ikke kan si at jeg har møtt i klasse D-forsterkere.
Det er rett og slett morsomt å lytte til den. Det er en nærhet over lyden som ikke har med perspektiv å gjøre, men bare med følelsen av at instrumentene virker levende og helstøpte. En fiolin kan godt være plassert mer nøyaktig og nakent i rommet, for eksempel på NAD C 658/C 298-settet. Men den låter mer av harpiks og engasjement på Arcam Radio A25. På den måten kan Arcam-en også minne om noen rørforsterkere. For eksempel den morsomme lille Quad VA-One, som imidlertid på langt nær har den samme kontrollen og autoriteten som Arcam.
Arcam Radia A25 tegner opp en riktig flott og stor akustisk scene. Koblet til DALI Rubikore 2 er det en fornøyelse å sette på et godt liveopptak og føle seg hensatt til konsertsalen eller jazzcafeen. Rommets dimensjoner tegnes ikke så presist opp som på det dyrere NAD-paret i klasse D, og man får ikke den samme trangen til å ta en tommestokk og måle avstanden til bakveggen. Men det ville også være overordentlig uhøflig overfor musikerne! Og det handler om å nyte musikken.
Et punkt hvor Arcam-forsterkeren i mine ører kommer tett på ambisjonen om å oppnå klasse A-forsterkerens fordeler, er stemmegjengivelsen. Det er rett og slett en nytelse å lytte til sang gjennom Arcam Radia A25. Enten det er en sprø og sprukken Marianne Faithfull eller en kraftfull David Draiman fra heavy-bandet Disturbed. Det låter så bra at man lett glemmer å lytte etter mulige feil og bare nyter musikken. Og det er i grunnen ikke så galt.
Konkurrenter
Utvalget av stereoforsterkere i det pene sjiktet av mellomprisleiet er etterhvert ganske stort. Denon PMA-1700NE har mange av de samme dydene, og et kanskje mer nøytralt utseende. Samt tonekontroller og inngang for MC-pickup. Har man mot til å gå hele klasse A-veien, er det den lille Musical Fidelity A1. I den motsatte enden av teknologiskalaen finner man Lyngdorf TDAI-1120, som også rommer den glimrende RoomPerfect-romkorreksjonen.
Konklusjon
Arcam Radia A25 er en strengt stilren forsterker blottet for enhver form for pynt – bortsett fra alle de gule dekorasjonene. Om det vil lykkes Arcam å nå den målgruppen av unge, stilbevisste og kjøpesterke hi-fi-interesserte de sikter på – og om den overhodet eksisterer – vil vise seg.
Lydmessig kan det være god grunn til å undersøke Arcam Radio A25, som har en sjarmerende og overordentlig musikalsk gjengivelse som gir lyst til å lytte mer. Også selv om man må unnvære moderne digitale herligheter som tapsfri musikkstrømming og romkorreksjon.
Les videre med LB+
Høsttilbud
Tilgang til ALT innhold i 4 uker
LB+ Total mnd
Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home i en måned
LB+ Total 12 mnd
Tilgang til ALT innhold i et år (Mest å spare)
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser