Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: 5 budsjett-pickuper

Den viktigste delen

En ny og bedre pickup er den enkleste og beste løsningen for bedre lyd.

Skrevet av / Oppdatert: 22.08.20 - 11:00 // Først publisert: 08.02.19
5 budsjett-pickuper
Lasse Svendsen

Produkter i denne test

Musikken strømmer ut av høyttalerne og den varme, behagelige klangen brer seg som en gryende sommerdag rundt kroppen. Samtidig slepes en liten stein, mindre enn et knappenålshode, langs dype spor i en roterende vinylplate.

Kontaktflaten er så marginal at en liten vibrasjon kan sette hele operasjonen i fare, og stoppe musikken. Den mekaniske forbindelsen er nemlig temmelig delikat.

Det er nemlig ikke likegyldig hva slags pickup platespilleren har. Den skal ikke bare holde sporet hele tiden, den skal helst gjøre det så uforstyrret og eksakt som mulig. Feiler den, går det både utover lydkvaliteten, avspillingen og skaper i verste fall slitasje på plater – og stift.

For å få all musikken ut av rillene, er det en lang rekke ting med platespillere som skal klaffe. Hvis vi forutsetter at platespilleren er bra, og i god stand, er den viktigste enkeltdelen på spilleren nettopp pickupen.

Det er også her den er enklest å oppgradere til bedre lyd, noe man definitivt burde vurdere. Istedet for å bytte stiften, kan nemlig en nyere og bedre pickup, gi et hørbart løft i lydkvaliteten.

Mer markert bassdynamikk, klarere mellomtone, forbedret stereoperspektiv og tydeligere diskant, er bare noe av det som kan gi hørbare forbedringer med en bedre pickup. Kort sagt, blir det mer fest og moro med bedre pickup.

I denne testen har vi samlet fem ulike pickuper i samme prisklasse. Her er kvaliteten flere hakk opp fra de vanlige umerkede pickupene som dessverre leveres med mange platespillere.

Våre anbefalinger i budsjettklassen

Vanligvis anbefaler vi å bytte ut den gamle stiften med en helt ny pickup. For platespillere i den rimeligere enden av prisskalaen, betyr det som regel Ortofon 2M Red – eller 2M Blue – Sumiko Pearl eller Rega Elys2.

Men her har vi altså tatt steget opp en klasse, og sammenligner pickuper som egner seg til de fleste spillere mellom 2.000 og 10.000 kr.

Som man kan lese seg til her, har de også ulike egenskaper, og her gjelder det å finne ut hvilken som passer best. Noen er bedre på klassisk enn rock, og omvendt, og andre har kvaliteter som noen verdsetter mer enn andre.

Så les testene før du bestemmer deg.

Viktig om RIAA

Alle pickuper trenger en tilpasset inngang. For platespillere eller forsterkere som ikke har den innebygget, trenger man en separat boks kalt platespillerforsterker, phono-forsterker eller RIAA-trinn. Disse koster fra noen hundrelapper, og er ofte tilpasset enten Moving Coil eller Moving Magnet pickuper. Sjekk hvilken du har før du kjøper.

 

Slik setter du opp platespilleren på 1, 2, 3

Det beste rådet for å få god lyd fra platene, er å lese monteringsanvisningen.

Når du skal pakke opp en platespiller, må du finne frem alle delene. Legg dem på et bord slik at du har oversikt. Der skal du foruten spilleren og et gjennomsiktig støvlokk, ha en strømforsyning, lydkabler, platetallerken, platematte i filt eller gummi, drivrem og en motvekt til armen.

Det skal også følge med en monterigsanvisning. Den er det smart å følge.

De fleste platespillere har remdrift. Gummiremmen tres på som vist i monteringsanvisningen, platetallerkenen og matten legges på og motvekten monteres som beskrevet. På vekten sitter det en skala som dreies til null når armen er i balanse. Da ‘svever’ den i vater – på linje med tallerkenen. Husk å forsiktig ta av plastbeskyttelsen på pickupen, før du justerer vekten.
Det gjør du ved å dreie skalaen og vekten samtidig, som regel til 2 gram stifttrykk – fremdeles uten plastbeskyttelsen på.
Ved siden av aksen til armen, sitter som regel en antiskatingskala. Hvis det ikke står noe annet anvist, dreies den til det halve av stifttrykket, eller halvannen verdi (1,5) dersom armen fremdeles tvinges utover når du senker stiften i platerillene.

Hvis du ikke får noe bass, eller stiften hopper hele tiden, må du øke vekten med 0,1 gram til den sitter godt i rillene. I motsatt fall, med for høyt stifttrykk, blir lyden forvrengt og slitasjen på stift og plater øker.

picture2
<
>
Foto: Lasse Svendsen

Produkter i denne test

Denon DL-103

Klassisk klang fra Denon

Denon DL-103 er verdt hver krone og nesten perfekt som allround-pickup.

Åpent lydbilde med gnistrende dynamikk og skarpt fokus.
Mister litt av definisjonen i diskanten.
Les hele testen

Grado Gold 1

Rocker platesamlingen

Grado Gold 1 er et opplagt valg for de som ønsker et fargerikt lydbilde med mer trøkk.

Fyldig klang og potent bassgjengivelse.
Skorter på oppløsning, dynamisk kontrast.
Les hele testen

Sumiko Olympia

Prisgunstig multikunstner

Olympia er en prisgunstig allrounder som helt klart vil oppleves som en oppgradering for mange.

Rytmisk og dynamisk lyd med fyldig klang.
Litt dempet detaljgjengivelse og avslappet diskant.
Les hele testen

Ortofon MC Quintet Red

Balanse­kunstneren

Ortofon MC Quintet Red er det opplagte valget for de som vil ha et nøytralt lydbilde.

Balansert lydbilde med nesten helt nøytral klang. Enkel å montere.
Det gnistrer ikke av dynamikken, og klangene mangler litt dybde.
Les hele testen

Audio-Technica AT-F7

Raffinert klangmester

Denne pickupen vil feie inn i platesamlingen som et friskt pust, og åpner for klanger du ikke har hørt før.

Superb detaljrikdom, nydelig fokusert mellomtone og god dynamisk kontrast.
Slankere bass enn konkurrentene.
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Finn CD-samlingen frem igjen

Sensasjonelt godt kjøp

Sjarmerende kassettspiller

Lydkortet pensjonerer din high-end DAC

Spiller best uten

Bordanlegget som har alt

Et uvanlig godt kjøp

Platespiller med startknapp

Har du sett på maken

Hegel slutter ikke å overraske

Det enkleste er det beste

Verdensklasse!

Scroll to Top