Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

: Playstation 4

Verdens minst oppkoblede mediespiller

This is for the players sa Sony ved lanseringen av PS4 og de mente det. Som mediespiller er den nemlig elendig.

Skrevet av / 07.01.14 - 15:09
Playstation 4
Jonas Ekelund

Pluss
Det finnes apper både for Netflix og Viaplay som er godkjent tilbud for å strømme video.

Minus
Man kan ikke koble til noen egne medier, ikke engang CD-plater. Dessuten kan man ikke koble seg opp til medier i nettverket. Formatstøtten er til og med dårligere enn på PS3.

At Playstation 4 er en fantastisk spillmaskin er ingen overraskelse. Den kraftfulle maskinvaren gir en utrolig bildekvalitet og allting flyter glatt. Men vi er mer interessert i film og musikk, så spørsmålet er om den er like bra som mediespiller.

Filmtjenester
I USA var PS3 et utmerket valg for å se på strømmede videoer over nettet med apper for de store tjenestene som Netflix, Hulu Plus, Vudu og Amazon Instant Video. I Norge fikk vi nøye oss med Viaplay eller Netflix. Det var likevel ikke så ille. Nå ved lanseringen av PS4 er tilbudet det samme som for PS3. Samt at man selvfølgelig kan kjøpe medier fra Playstation Store. I en drømmeverden hadde det vært støtte for TV-stasjonenes Play-tjenester.

New-Netflix-TV-Experience_US

Netflix-appen ser omtrent ut som på andre moderne mediespillere, noe som også er Netflix strategi. Et felles grensesnitt som passer på TV-skjermen. Selv Viaplay ser ut som forventet. Naturligvis har ikke videokvaliteten fått noen oppgradering da det er internettoppkoblingens hastighet som bestemmer kvaliteten, ikke begrensninger i maskinen de spilles på. Heldigvis trenger man ikke å ha et Playstation Plus abonnement for å benytte appene.

Egne filmer
Man kan fortsatt benytte PS4 som en Blu-ray spiller og den er til og med en moderne sådan. Den er faktisk den første til å støtte formatet DTS-HD Master Audio 7.1, og det ikke bare fra Blu-ray. Man skal også kunne få det strømmet fra nettet om man lykkes med å finne en tjeneste som leverer dette. Båndbreddekravet er ikke mer enn 512 Kbps så la oss krysse fingrene for at noe slikt kommer.

Playstation 3 var en helt ok mediespiller med støtte både for å spille musikk og vise filmer og bilder. Filene kunne enten ligge på USB-minnet eller man kunne koble til datamaskinen over nettverket. Dessuten var det støtte for å koble til nettverksdisker og andre enheter takket være støtten for DNLA-standarden.

Med PS4 kan man ikke gjøre noe av dette. Sony har til og med tatt bort støtte for MP3 samt å spille CD-plater! Alt dette trolig for å låse brukeren og gjøre det vanskeligere å spille av piratkopiert materiale. Men i stedet har man sabotert muligheten for å benytte konsollen som det eneste medie-apparatet. Hvorfor kan man ikke engang se på sine egne bilder eller video man selv har tatt? Forhåpentligvis slipper Sony en oppdatering som i det minste retter opp noen av manglene, for det er mange som har protestert på nettet.

Kontroll
Man merket at Sony støttet tanken på at PS3 skulle kunne være ens eneste mediespiller. Tilbehøret Blu-ray Remote Control gjorde det mye enklere å benytte den som Blu-ray spiller med sine begripelige knapper for å styre avspillingen. Til PS4 finnes det enn så lenge intet slikt tilbehør, og hva verre er, den gamle fjernkontrollen fungerer ikke. Man har heller ikke lagt til støtte for universal-fjernkontroller.

PS4-devices

I stedet er man henvist til å benytte den vanlige håndkontrollen. I seg selv er Dualshock 4 en utmerket kontroller med bedre ergonomi enn den gamle. Den er helt enkelt bedre å holde i hånden og kan benyttes over lengre tid. Som fjernkontroll er den derimot ikke mye å skryte av og det kreves trening for å forstå hvordan man styrer avspillingen. Dessuten har den en irriterende lampe lengst fremme som ofte reflekteres på TV-skjermen.

Konklusjon
Det er helt åpenbart at Sony har bestemt seg for at PS4 er til for spill. Ikke noe annet. Man kan ikke spille av CD-plater, plugge i egne lagringsenheter eller koble til noen medieenheter over nettverket. Det eneste som finnes er den egne butikken for media samt samme apper som til PS3. Åpenbart har man låst brukeren for at man ikke skal kunne spille av piratkopiert materiale. Men de har skutt seg selv i foten ved å drepe Playstation som mediespiller.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Den neste ”slim"-evolusjonen av PlayStation 5 er klar

Fem vinnere

Bedre enn Asus til samme pris?

Så mye gaming får du for pengene

Mus på krigsstien

Bare god til én ting

Disse gamingskjermene gir hakeslepp

Første test: Villeste gamingskjerm til dags dato

Spill med fornuft

Beste Alienware hittil

Asus får Steam Deck til å ligne en dinosaur

Avsaget tastatur

Lyd & Bilde
Scroll to Top